Izjemen pasji nos

Pasji voh

Izjemen pasji nos

Pasji voh je boljši od človeškega za kar 10.000 do 100.000-krat. Če bi predpostavljali, da je pasji voh samo 10.000-krat boljši od našega in to primerjali z vidom, bi prišli do zaključka, da kar človek vidi na 250 m, pes vidi na 2.500 km!

PSI VOHAJO SVOJE OKOLJE

Najpomembnejše čutilo naših štirinožcev je pasji nos oz. smrček. Psi celotno okolje zaznavajo z vohom, ki jim služi za orientacijo, da odkrijejo plen, sovražnike in nevarnosti (kot je na primer ogenj), za razmnoževanje (z vohom prepoznajo goneče samice), pa tudi za medsebojno komunikacijo.
Na sprehodih psi vohajo markiranja predstavnikov svoje živalske vrste ali pa se ob srečanju v pozdrav medsebojno ovohavajo.

Toda, kako lahko psi tako dobro vohajo? Odličen voh temelji na dolgem gobcu, ki nudi dovolj prostora za številne vohalne celice, poleg tega pa je površina vohalne sluznice zaradi posebne nagubanosti v nosu občutno večja kot pri človeku.
Za primerjavo: medtem ko imamo mi le približno pet milijonov vohalnih celic, jih ima pes v povprečju 200 milijonov!

Vem kje si bil...

Lahko uporabiš neomejeno količino mila, parfuma ali dezodoranta, ampak za psa še vedno čudovito "zaudarjaš". Vsak človek ima za pse specifičen vonj (kot prstni odtis), ki ga zaznavajo brez problema.

Na podlagi telesnega vonja lahko pes določi tudi česa in kaj smo se dotikali ter kam smo šli. Na primer, če si se dotikal tujega psa in prišel domov, te je domači kuža celega prevohal. Zakaj? Pes je z vohom zaznal kje si bili, ne da bi te pri tem tudi videl.

Kako dober je pasji "super nos"?

Pasji super smrček človek izkorišča na različne načine:

  • Po specialnem šolanju lahko psa uporabljata policija in carina pri iskanju ljudi, prepovedanih drog ali celo ponarejenega denarja in eksploziva.
  • Reševalci ga uporabljajo za reševanje ljudi ob nesrečah s snežnimi plazovi ali po potresih.
  • Na medicinskem področju lahko specialno izšolani psi sladkorne bolnike opozorijo celo na previsoko ali prenizko raven sladkorja v krvi.
  • Psi lahko prepoznajo tudi epileptične napade ali z vohom ugotavljajo obstoj določenih vrst raka pri človeku.
Neverjeten pasji nos

Najbolj osupljiva dejstva o pasjem nosu:

Lahko istočasno vdihne in izdihne. Pasji nos je oblikovan tako, da se lahko zrak istočasno giblje noter in ven, kar ustvarja neprekinjeno kroženje zraka. Pri ljudeh lahko čez nos le bodisi vdihnemo bodisi izdihnemo.

Jacobsonov oziroma vomeronazalni organ. Nahaja se v nosni votlini in je namenjen zaznavanju feromonov - kemičnih signalov organizmov, ki se prenašajo po zraku, kot so spol, starost, zdravje in razpoloženje. Tako lahko pes z ovohavanje drevesa določi čas, pasmo in spol psa, ki je bil tam pred njim.

Vohanje v 3D tehniki. Psi lahko vohajo ločeno z vsako nosnico. Kot lahko človeške oči s pomočjo možganov tvorijo tridimenzionalno sliko, lahko pasji možgani s pomočjo različnih profilov vonjav iz vsake nosnice natančno določijo kje se fizično nahaja "vohajoč" predmet.

Psi vohajo čas. Sledilni pes lahko po poškodbi tal (mikroorganizmov) ugotovi, v katero smer je šla iskana oseba. To pomeni, da pes z lahkoto določi smer poteka "sveže" oz. "mlajše" sledi.

Zazna človekova čustva. Pasji nos dokazano zazna človekova čustva, kot so strah, tesnoba in celo žalost.

Treniran pes zazna COVID-19 s 94 % natančnostjo! Nemška veterinarska klinika je usposobila pse za odkrivanje novega korona virusa v vzorcih človeške sline s kar 94 % natančnostjo. Psi zaznajo "vonj po koroni", ki prihaja iz celic okuženih ljudi. Zaznajo tako simptomatsko kot asimptomatsko okužene osebe - vir: reutersel.