Aktivno hranjenje pri mačkah

Aktivno hranjenje

Aktivnosti z mačjo hrano

Aktivno hranjenje pri mačkah

Če si kdaj opazoval zunanje mačke ali mačke v svojem naravnem okolju, si verjetno opazil, da vsak dan sledijo isti rutini - igra oz. lov, hranjenje in počitek. Danes se večini mačk ni treba več truditi z lovom plena, da bi dobile hrano, ker jih obrok že čaka v posodici. Žal pa se je potrebno zavedati, da takšna oblika hranjenja za mačjo vrsto ni primerna.

VRSTAM PRIMERNA PREHRANA

Mačke instinktivni lovci. Zaradi lova na plen v divjini so mačke razvile številne spretnosti, kot so uporaba čutil za izsleditev plena, potrpežljivost, hitrost, spretnost in občutek, kdaj je najprimernejši trenutek za napad. Lov na obrok seveda ne obradi vedno sadov, zato mora mačka z lovom vztrajno nadaljevati, dokler si ne ujame novega plena.
Pomembno je dejstvo, da lov za mačko ni samo sredstvo za pridobitev hrane, ampak je tudi njena najljubša aktivnost. Mačke prav tako ne pojedo par večjih obrokov, ampak si čez dan privoščijo veliko majhnih 'prigrizkov'. Zato lov običajno predstavlja precejšen del njihove dnevne aktivnosti.

Če sedaj še enkrat pogledaš prehranjevalno vedenje mnogih domačih mačk, boš razumel, zakaj se tako pogosto pojavljajo težave v odnosu med mačko in njenim lastnikom.
Ker za udomačeno mačko pot do hladilnika ne predstavlja nobenih težav, ji bo čez dan hitro postalo dolgčas. Poleg tega, da lahko zaradi pomanjkanja atraktivnosti pri hranjenju mačka postane neješča, lahko nastopijo tudi druge težave, kot sta debelost ali nenehno moledovanje za hrano.

Želja po lovu

Mačke imajo nagonsko željo po lovu in igri

KAJ JE AKTIVNO HRANJENJE?

Rešitev se nahaja v sodobnem izrazu 'aktivno hranjenje'. Toda kaj to pomeni? Z aktivnim hranjenjem se bo mačka zaposlila na način, da bo morala sama delati za lastno hrano.
To pomeni, da posoda ni vedno napolnjena s hrano, ampak da mora mačka zdaj vložiti čas, trud in v idealnem primeru spretnosti, da hrano na koncu dobi. Priporočljivo je, da se hišna mačka vsakodnevno potrudi vsaj za en obrok hrane..
Če se mačka na začetku še ne zna igrati "aktivnega hranjenja", jo je potrebno v to aktivnost postopoma uvajati. Navsezadnje ne poseduje vsaka mačka enake stopnje vztrajnosti in spretnosti, da bi že od samega začetka "ulovila" hrano. Trg, pa tudi domače gospodinjstvo, ponuja nešteto možnosti za zaposlitev mačk med hranjenjem.
Se je pa potrebno zavedati, da mačka na začetku še ne bo zmogla vseh nalog opraviti takoj in ni nujno, da bo pri tem sploh uživala. Zato je pomembno, da s svojo mačko najprej preizkusiš različne načine atraktivnega hranjenja in najdeš tistega, ki tvoji mački najbolj ustreza.  

Aktivno hranjenje zahteva spretnost in vzdržljivost

Aktivno hranjenje zahteva spretnost in vzdržljivost

Prednosti aktivnega hranjenja pri mačkah
  • Ni več dolgčasa.
  • Spodbuja se inteligenca in vztrajnost. 
  • Mačka ima možnost izraziti svoj nagon za lov in igro. 
  • Zmanjša ali prepreči se debelost. 
MAČKE NAJ SE ZAPOSLIJO IN ZA SVOJO HRANO NEKAJ NAREDIJO

Na splošno je suha hrana najboljša izbira za aktivno hranjenje, saj bo zdržala dlje časa tudi pri visokih temperaturah in ne bo privabljala muh. Kljub temu obstajajo tudi igre z mokro hrano, kjer mora mačka polizati hrano iz različnih posod.

Za uvajanje atraktivnega hranjenja začni s prvo (najlažjo) zahtevnostno stopnjo, kjer mačka hrano lahko vidi in voha. Za to lahko uporabiš najrazličnejše embalaže, ki jih imaš pri roki, kot so kartoni za jajca, pladnji za ledene kocke, pekači za mafine itd. Atraktivno hranjenje ti dopušča, da si kreativen in uporabiš vse, kar ti gospodinjstvo ponuja. Pri izbiri embalaže za igro je potrebno paziti, da je odprtina dovolj velika za mačjo tačko, saj mačka običajno uganke rešuje s tačkami. Če bo mačka že na začetku prevrnila kalup ali posodo s hrano in hrano brez napora pojedla s tal, poskusi posode/kalupe pritrditi na tla ali drugo površino. Konec koncev je tukaj cilj mačko zaposliti in jo pripraviti do tega, da bo hrano dobila zavoljo svoje spretnosti in razuma. Hranjenje s pomočjo igre lahko traja precej dolgo, saj bo mačka ob neuspehu preizkušala različne metode in iskala najobetavnejšo.

Pri drugi težavnostni stopnji bo mačka hrano zavohala, videla pa ne, zato sprva ne bo vedela kje hrano iskati. Tudi tukaj si lahko kreativen in poiščeš zanimiv pripomoček iz udobja svojega doma. Na primer, v majhne kartonske škatle (kot so škrate od čevljev) lahko izrežeš luknje, v katere bo mačka lahko segla s svojo tačko. Druga možnost je, da uporabiš odprto škatlo z zmečkanim papirjem in med papir razporediš suho mačjo hrano. Seveda pa lahko že pripravljene igre za hranjenje, kjer je treba premikati mehanizme ali dvigovati pokrove, kupiš v trgovinah za male živali.

Tretja težavnostna stopnja pa že vključuje element gibanja oz. premikanja. Klasičen primer te težavnostne stopnje je žoga za hrano ali valj. Pri teh igrah se mora mačka naučiti, da je potrebno objekt zakotaliti oz. premakniti, da iz njega pade hrana. 

četrti in zadnji fazi se hrana ne nahaja več neposredno pred mačko, ampak jo mora mačka sama poiskati. Suho hrano lahko skriješ v različne posode znotraj svojega doma, mačka pa jih mora najti. Ta stopnja ti ponuja več možnosti. Mački lahko delo olajšaš tako, da brikete suhe hrane samo skriješ po stanovanju, ki jih mora mačka samo najti in pojesti. Lahko pa po stanovanju skriješ mačjo hrano, zapakirano v eno izmed prejšnjih težavnostnih stopenj. Na ta način se bo morala mačka za hrano potruditi tudi po tem, ko jo najde.  Element 'iskanja' in 'aktivnosti' sta tako združena in mački ponujata še en izziv.

Aktivno hranjenje z različnimi težavnostnimi stopnjami

Aktivno hranjenje z različnimi težavnostnimi stopnjami

Ko se mačka nauči reševati določene igre s hrano, se lahko prične dolgočasiti. Zato ti priporočamo ne samo dvigovanje težavnostnih stopenj, ampak tudi menjavo iger in izzivov. 

Številni uporabniki znamke PLATINUM so nam že povedali, da svoji mački pripravijo vsaj enega do dva obroka na dan s pomočjo aktivnega hranjenja. Pri tem tvojo mačko ne bo prepričala samo želja po lovu, ampak tudi PLATINUM MeatCrisp. Domače mačke to hrano naravnost obožujejo in so samo še bolj motivirane za reševanje majhnih ugank. Če združiš aktivno hranjenje s hrano PLATINUM MeatCrisp, bo tvoja mačka srečna iz dveh razlogov: zaradi samega 'uspešnega lova' in okusne hrane kot nagrade za njen trud.