Menjava mačje hrane

Menjava mačje hrane

Triki in nasveti

Menjava hrane pri mačkah

Ali tvoja mačka kljub vsemu trudu in ljubezni noče jesti nove hrane, ki si jo izbral? Brez skrbi, nisi edini. Zelo malo je tistih srečnih lastnikov mačk, ki jim zamenjava hrane uspe brez težav. Torej brez skrbi, nisi prvi, ki išče trike za pomoč pri zamenjavi hrane. Najprej si je potrebno zapomniti eno stvar: kar se tiče prehrane, so mačke zelo posebna bitja. Ne bodo jedle vsake mačje hrane in ko se enkrat navadijo na določeno hrano, jih je težko prepričati v zamenjavo.

MOJA MAČKA NOČE JESTI NOVE MAČJE HRANE

Mačke so jedci plena in po svoji naravi bitja navad, ki tudi zaradi svojega nagona po preživetju ne bodo pojedle čisto vsega (kot marsikatera druga žival) in jim tudi ni treba za vsako ceno poskušati nepoznanih stvari. V divjini se mačke med formativno fazo naučijo, da lahko zlahka prebavijo na primer miško ali ptička. Zato bodo začele primarno loviti in se prehranjevati z mišmi in ptiči, saj se na ta način izognejo neposredni nevarnosti, da bi zaužile kaj strupenega ali težko prebavljivega.
Če mački dlje časa daješ določeno hrano, ki se ji je izkazala za okusno in nestrupeno, mačka ne bo razmišljala o zamenjavi hrane, ker bi bila druga morda bolj zdrava. Zato sta navadno potrebna doslednost in vztrajnost, da hišno mačko prepričaš v zamenjavo hrane. 

Če mačke zavračajo hrano, to NE pomeni, da hrana ni dobrega okusa, ampak zgolj to, da mačka te hrane ni navajena in noče po nepotrebnem tvegati z zastrupitvijo in/ali prebavnimi težavami. 

Mačka torej nikoli sama od sebe ne bi prešla na boljšo ali bolj zdravo mačjo hrano. Odgovornost za pravilno prehrano je na nas mačjih lastnikih. V večini primerov imamo mačji lastniki dober razlog zakaj smo mački spremenili hrano in tega ne gre izgubiti izpred oči. Motivi za spremembo hrane so lahko:  

  • Starost mačke (od mucka do odraslega mačka)
  • Sterilizacija
  • Bolezni
  • Alergija na hrano
  • Preobčutljivost (na določeno hrano ali sestavino)
  • Intolerance (določene hrane ali sestavine)
  • Prehod s suhe hrane na mokro hrano 
  • Prehod z industrijske hrane na kakovostno hrano
sprememba prehrane

Mačke so pogosto neodločne pri prehodu na novo mačjo hrano

ŽELIŠ VEČ RAZNOLIKOSTI?

Mačke imajo drugačen čut za okus kot ljudje. Mi ne prenesemo, da bi morali vsak dan jesti eno in isto stvar in to željo po raznolikosti želimo avtomatsko prenesti na naše štirinožne prijatelje. Če pa pogledaš njihovo naravno prehrano, boš v njej našel večinoma ptice in miši. Številni proizvajalci hrane danes ponujajo mačjo hrano v najrazličnejših okusih, kar je v prvi vrsti marketinška poteza, ki nagovarja lastnikovo predstavo o primerni mačji hrani in ne mačje.
Za mačke je od široke ponudbe okusov veliko bolj pomembna vsebnost mesa. Mačke so mesojede živali in njihov organizem, vključno s prebavo, je temu namenjen. Zato je bolje investirati v visokokakovostno mačjo hrano z veliko svežega mesa, namesto da svoji mački nenehno ponujaš slabše kvalitetno hrano z novimi okusi.

KAKO USPEŠNO ZAMENJATI MAČJO HRANO?

Ne glede na to, kako dobri so tvoji nameni, boš ob poskusu zamenjave hrane skoraj pri vsaki mački naletel na odpor. Zato je zelo pomembno, da se prehoda na novo hrano lotiš počasi in zagotoviš svoji mački dovolj časa, da se privadi na nov vonj in okus. Tega se loti tako, da k običajni hrani dodaš majhno količino nove mačje hrane in to količino čez čas postopoma povečuješ.
Prehod naj bo res počasen: prvi dan začni z žlico nove hrane, pomešano s staro hrano (pri majhnih dnevnih porcijah ali pri še posebej zahtevnih jedcih uporabi le pol žlice). V naslednjih dneh počasi povečuj delež nove hrane.
Če mačka med procesom zamenjave novo hrano začne zavračati, njen delež spet zmanjšaj in ga povečuj še počasneje. 

Razlogov, zakaj mačka ne zaupa novi hrani, je lahko poleg prirojenih nagonov še kar nekaj. Tvoji mački morda ne bo všeč konsistenca hrane, če je na primer prej jedla samo pašteto ali če želiš preiti s suhe hrane na mokro. Poleg okusa je lahko razlog za zavračanje hrane tudi njen vonj. S počasnim in doslednim prehodom pa se mačke postopoma privajajo na novo hrano.

Pomembno!!! Postopek zamenjave hrane pri psih je veliko lažji: tukaj velja rek, da zdrav pes ne bo stradal pred polno skledo. To pomeni, da če pes sprva zavrača novo hrano, bo z naraščanjem lakote o njej še enkrat premislil in jo na koncu najverjetneje pojedel. Zelo pomembno je vedeti, da ta pristop k menjavi hrane pri mačkah ni učinkovit.
Ravno nasprotno: NIKOLI ne smeš pustiti, da tvoja mačka strada, saj je to zanjo lahko življenjsko nevarno. Kot smo zapisali zgoraj, je bolje, da spremembe izvajaš dosledno in v majhnih korakih.

Koliko časa traja zamenjava hrane?

Že na začetku naj bo jasno, da mačje hrane ne moreš zamenjati čez noč in pri tem potrebuješ precej potrpežljivosti in vztrajnosti. Z metodo počasnega povečevanja količine nove hrane (ki se priporoča pri poskusu zamenjave hrane) se mačka počasi privaja na nov okus. Običajno bo trajalo dva do tri tedne, da se mačka povsem navadi na novo hrano in jo z veseljem poje. Vendar je to v prvi vrsti odvisno od tvojega ljubljenčka. Če je tvoj kosmatinček zelo izbirčen, lahko traja od šest do osem tednov, da zamenja hrano.
Tudi drugi dejavniki lahko igrajo pomembno vlogo pri zamenjavi hrane. Eden od teh je na primer, ali je tvoja mačka navajena na raznoliko prehrano ali kako dolgo je mačka jedla prejšnjo hrano.

Koristni triki za sitne mačke pri menjavi hrane

Obstaja tudi nekaj trikov, ki pomagajo pri prehodu z ene mačje hrane na drugo in olajšajo zamenjavo hrane zate in za tvojo mačko. Konec koncev si najverjetneje ne želiš, da nova mačja hrana konča v smeteh:

  • Mokro hrano lahko pogreješ in ponudiš nekoliko mlačno, s čimer boš ustvaril še bolj intenziven in slasten vonj po mesu.
  • Poskusi dodati tudi tunino vodo ali piščančjo juho. Mačko lahko premamijo tudi koščki parmezana ali pivskega kvasa.
  • Pri prehodu iz mokre na suho hrano, lahko suhe brikete navlažiš in postopoma zmanjšuješ količino dodane vode.
  • Ko je tvoja mačka lačna, se povečajo možnosti, da bo pripravljena jesti novo hrano. Da bi to dosegel, se v času zamenjave hrane izogibaj dajanju priboljškov za malico med obroki. 

Pri zamenjavi hrane je lahko v pomoč tudi uvedba fiksnih ur za obroke. Ker je mačji prebavni sistem prilagojen na uživanje manjših porcij večkrat na dan, lahko mački na dan ponudiš tri do štiri manjše obroke. Če hrane ne poje, jo po določenem času odnesi. Seveda je ta način hranjenja odvisen od tega, ali si čez dan doma in lahko dosledno uveljavljaš nov načrt obrokov.

Mačke so lahko zelo trmaste in vztrajne ter znajo zelo glasno izraziti svoje nezadovoljstvo. Ne pozabi, da bo zelo malo mačk takoj pojedlo novo hrano. Bodi potrpežljiv, trajalo bo nekaj časa (koliko časa pa je odvisno od tvoje mačke). Spomni se, zakaj se odločaš za zamenjavo hrane. Mačka ne more oceniti, ali je nova hrana bolj zdrava in hranljiva od tiste, na katero je navajena.

Če tvoj hišni ljubljenček še vedno noče jesti nove hrane in se glasno (skoraj srce parajoče) pritožuje nad novim jedilnikom, si zapomni, da mačka tega ne počne zato, ker je lačna, ampak zato, ker hoče stvari početi po svoje. Ampak kot mačji lastnik si ti odgovoren za njeno dobro počutje in v menjavo hrane s spuščaš prav za njeno dobro. Ko boš uspešno zamenjal hrano, bo tvoja mačka prav tako rada jedla novo hrano kot je staro. Na koncu so torej vsi zmagovalci: imel boš srečno, zadovoljno in zdravo mačko, tvoj ljubljenček pa bo prav tako užival v svoji novi hrani.

STRANSKI UČINKI ZAMENJAVE HRANE: DRISKA ALI BRUHANJE

Na novo mačjo hrano se mora navaditi celoten mačji organizem, vključno s črevesno floro. Zato počasna menjava hrane ni priporočljiva samo iz tega razloga, da mačka sprejme in se navadi na nov vonj, okus in konsistenco hrane, ampak tudi zato, da se na ta način na novo hrano privadi tudi mačji prebavni sistem. Zato, če se ob menjavi hrane pri mački pojavijo stranski učinki, kot sta driska ali bruhanje, zmanjšaj delež nove hrane nazaj na tisto količino, ki jo je mačka še dobro prenašala.
Povečevanja količine nove hrane se v prihodnje loti še počasneje. Če se neželeni učinki kljub temu pojavijo, se obrni na veterinarja, da izključi intoleranco ali druge vzroke.

Nezaželeni učinki pri menjavi hrane

Ali lahko pride do stranskih učinkov pri prehodu na novo mačjo hrano?

Na kaj moraš biti pozoren pri zdravi hrani za mačke?

Kot je bilo že pojasnjeno, dober okus mačje hrane ni odločilen dejavnik, ki kaže, ali gre za kakovostno mačjo hrano ali ne. Kot bitja navad bi se mačke do konca življenja držale tudi svoje poceni konzervirane hrane. Iskanje najboljše hrane za mačke, ki bo zagotovila osnovo za zdravo in srečno mačje življenje, je seveda odvisno od nas kot lastnikov mačk.

Toda kako naj prepoznam kakovostno mačjo hrano? Pomembno je vedeti, da so mačke mesojede živali in morajo imeti v svoji skledi vsak dan meso. Če imata ti tvoja mačka raje suho hrano, bodi še posebej pozoren na vsebnost mesa. Poceni alternative dajejo prednost poceni sestavinam, kot sta pšenica in živalska moka. 
Prav tako se izogibaj dodatkom, kot so atraktanti, barvila in ojačevalci okusa. Te se dodajajo nekakovostni hrani, da bi umetno izboljšali njen okus.

Suha hrana za mačke
HVALA MEATCRISP ZA USPEŠNO

menjavo mačje hrane

Hrustljav ugriz in mesnat okus hrane MeatCrisp zagotavlja uspešno menjavo mačje hrane

Za konec še nasvet: pri prehodu s poceni industrijske hrane na kakovostno mačjo hrano obvezno upoštevaj priporočila proizvajalca glede hranjenja, saj je ta hrana običajno bolj hranljiva in jo zato mačka dnevno potrebuje manj.
To pomeni, da se morajo mačji dnevni obroki zmanjšati, da bi se izognili pridobivanju telesne teže.