Intoleranca ali alergija?

Intoleranca ali alergija?

Kako najti vzrok za trpljenje tvoje mačke?

Alergija na hrano ali intoleranca na hrano pri mačkah

Si zaskrbljen, ker se pri tvoji mački kažejo simptomi, kot so driska, bruhanje ali srbečica? Verjeten vzrok za vse našteto je lahko alergija na mačjo hrano. Kot zmotno mislijo mnogi mačji lastniki, se alegria na hrano pri mačkah ne pojavi zgolj v času menjave hrane, pač pa je pogost pojav tudi pri hrani, ki jo kupuješ že dalj časa in jo je tvoja mačka vajena.
V tem članku ti bom pojasnil, kaj je lahko vzrok za pojav alergije ali intolerance na hrano in kako lahko svoji mački priskočiš na pomoč.

Kakšna je razlika med alergijo na hrano in intoleranco na hrano?

Ob pojavu simptomov, ki bi lahko bili posledica zaužitja hrane, se izraza "alergija" in "intoleranca" pogosto zamenjujeta. Obe zdravstveni stanji sicer sprožita odziv telesa na določeno sestavino, ki bodisi zmoti delovanje telesnih funkcij (kot je prebava) bodisi spodbudi nastanek nelagodnih in bolečih fizičnih simptomov. Simptomi alergije na hrano in intolerance na hrano so si med seboj precej podobni, zato ju je velikokrat težko ločiti.

Razlika med njima je v reakciji telesa na posamezno sestavino. V primeru alergije na hrano se mačji imunski sistem odzove na določene sestavine v mačji hrani, ki jih dojema kot patogen in se začne proti njim boriti. To vodi v prekomerne telesne reakcije, ki jih navzven dojemamo kot tipične alergijske reakcije.

V primeru intolerance na hrano se na določene sestavine ne odzove imunski sistem, temveč prebavila. V tem primeru v mačjem telesu nastane presnovna motnja. To pomeni, da se nekatere sestavine ne morejo pravilno predelati in motijo prebavni proces. 

V obeh primerih pa je potrebno v mačjo korist hrano zamenjati.

Alergija na hrano ali intoleranca na hrano pri mačkah

Alergija na hrano ali intoleranca na hrano pri mačkah

Simptomi alergije na hrano in intolerance na hrano pri mačkah

Simptomi alergije in intolerance na hrano so lahko zelo različni. Spodaj našteti simptomi so lahko prvi pokazatelji:

  • driska,
  • bruhanje,
  • napenjanje,
  • alergijske kožne reakcije (kot so rdečina, kožna vnetja in razjede, povezane s srbenjem),
  • vnetje ušes,
  • težave z dihanjem,  
  • izguba telesne teže,
  • nabiranje vode v telesu in
  • zaostanek v rasti pri mladih mačkah.

Ob pojavu enega ali več zgoraj naštetih simptomov, je priporočljiv obisk veterinarja, ki lahko s krvnim testom ugotovi, ali gre za alergijsko reakcijo telesa. Vendar pa krvni test ne daje informacij o tem, katera sestavina v mačji hrani je povzročila alergijsko reakcijo.

Kaj pomaga pri mačji alergiji na hrano? Izločitvena dieta!

Nekatere mačke razvijejo alergijo na vir živalskih beljakovin in zato ne prenašajo določenih vrst mesa. Spet druge lahko negativno reagirajo na umetne dodatke v mačji hrani, kot so konzervansi, barvila ali dišave in arome. Te dodatke pogosto najdemo v nekakovostni mačji hrani, ker jo želijo proizvajalci s tem narediti bolj privlačno in okusno. Zato je vedno priporočljivo uporabljati kakovostno hrano za mačke, ki ne vsebuje umetnih dodatkov.

Edini način, da ugotoviš, katera sestavina v hrani pri tvoji mački povzroča alergijsko reakcijo, je izločitvena dieta. Res je, da so mačke bitja navad, zlasti ko gre za njihovo prehrano, a je kljub temu potrebno ugotoviti, kaj povzroča njihove zdravstvene težave. Zavedati se je potrebno, da lahko izločitvena dieta traja do nekaj tednov, preden je jasno, katera sestavina tvoji mački ne ustreza.

V času izločitvene diete moraš opustiti vse vmesne priboljške in se držati načrta prehrane. To je še zlati zahtevno pri zunanjih mačkah, ki lahko hrano ulovijo same ali pojedo obrok pri sosedih. Zato ti priporočam, da tvoja zunanja mačka v času izločitvene dijete ne zapusti hiše ali stanovanja.

izločitvena dieta

Kaj pomaga pri mačji alergiji na hrano? Izločitvena dieta!

Če se v tvojem gospodinstvu poleg mačk nahajajo še druge živali – na primer psi – poskrbi, da mačka ne bo jedla njihove hrane. Prav tako moraš poskrbeti, da mačka ne bo imela dostopa do druge hrane v hiši.

Sestavine, ki lahko pri mačkah sprožijo alergije na kratek rok:

  • beljakovine iz mesa ali rib,
  • soja,
  • mleko ali mlečni izdelki,
  • jajca,
  • viri ogljikovih hidratov (kot je pšenica) in
  • umetni dodatki.
Mačke med izločitveno dieto ne smejo jesti nobene druge hrane ali priboljškov

Mačke med izločitveno dieto ne smejo jesti nobene druge hrane ali priboljškov

Kako naj se lotim izločitvene diete?

Najlažji način je, da začneš z menjavo virov beljakovin in v času izklučitvene diete mačko hraniš z drugimi vrstami mesa. Ker so lahko vzrok tudi viri ogljikovih hidratov, kot sta pšenica ali krompir, jih v tej fazi ne spreminjaj, da jih boš lahko ločeno obravnaval pozneje v izločitveni dieti.

Če simptomov ni več, je mogoče sklepati, da je alergijo ali intoleranco na hrano povzročala določena vrsta mesa. Prav tako boš po tem obdobju vedel, katere vrste mesa tvoja mačka dobro prenaša. Ko simptomi popolnoma izzvenijo, začni s provokacijskim testom. Pri tem testu začneš svoji mački ponovno ponujati sestavino, ki naj bi izzvala alergijo. Če se stari simptomi ponovno pojavijo v dveh tednih, je alergija na to sestavino oz. to mačjo hrano potrjena. V naslednjih nekaj tednih mačko previdno hrani z drugimi viri beljakovin. Če se simptomi ponovno pojavijo, je možno, da je mačka alergična še na druge vire beljakovin ali druge hranilne snovi.

V času diete je priporočljivo preiti na monoproteinsko hrano. To je hrana, ki vsebuje samo eno vrsto mesa, kar ti bo pomagalo pri razkritju za tvojo mačko neustreznega vira beljakovin. Veterinarji mačkam, ki so nagnjene k alergijam, svetujejo uporabo neobičajnih vrst mesa, ki jih mačka še ni jedla. S tem se zmanjša tveganje za pojav alergij, saj ko mačka prvič zaužije npr. račje, konjsko ali janječje meso, teh virov beljakovin njeno telo še ne pozna. To pomeni, da imunski sistem mačke za te vrste mesa še ni razvil protiteles, zato je verjetnost za pojav simptomov manjša.

Zakaj je provokacijski test tako pomemben?

Mnogi lastniki mačk se sprašujejo, zakaj je potrebno opraviti provokacijski test, če mačka po spremembi hrane ne kaže več nobenih simptomov. A vendar, če ima tvoja mačka alergijo, je pomembno, da se trajno izogneš sprožilnim sestavinam. In samo s provokacijskim testom boš lahko zares potrdil, da je določena sestavina sprožila alergijo. Morda je alergijo sprožilo več sestavin v mačji hrani, ali pa za alergijo sploh ni bila kriva hrana, ampak priboljški ali hrana, ki jo je mačka pojedla kot dodatek. Če ne poznaš vzroka, težave ne moreš ustrezno rešiti, kar lahko pri mački povzroči tudi trajne posledice, kot so debelost, podhranjenost ali bolezni ledvic.

Izvedi provokacijski test izločitvene diete pri mačkah

Izvedite provokacijski test izločitvene diete pri mačkah

Kako lahko najbolje pomagam svoji mački?

Pred ali med izločitveno dieto, ko vzrok za alergijo še ni potrjen, je za mačko najpomembnejše lajšanje neugodnih simptomov. Priporočam, da se obrneš na svojega veterinarja, ki ti lahko predpiše pravo zdravilo ali mazilo za lajšanje simptomov, kot so srbenje ali začetno vnetje. Tako bodo mačke čutile manjšo potrebo po praskanju ali lizanju, vnetje kože pa ne bo napredovalo.

Alergije na hrano ne moremo pozdraviti, zdravimo jo lahko samo tako, da se v mačji hrani izogibamo sestavinam, ki povzročajo alergijo. Zato je izredno pomembno, da vztrajaš pri izločitveni dieti, tudi če tvoja mačka zavrača sodelovanje, saj ji boš le tako dolgoročno pomagal.

Ne smeš izpustiti niti zadnjega, pomembnega koraka, to je trajno izogibanje alergenim sestavinam. Pri tem bodi kar se da strog in dosleden!

Hrano za mačke lahko v času izločitvene diete pripraviš tudi sam, a ob tem poskrbi, da bo mačka še vedno dobila vsa potrebna hranila. Če se odločiš za to pot, ti svetujem, da skupaj s svojim veterinarjem ali mačjim nutricionistom pripraviš ustrezen načrt obrokov. Na ta način boš lahko sestavil individualen jedilnik, ki ti bo pomagal določiti alergene sestavine in hkrati tvojo mačko preskrbel z vsemi potrebnimi hranili.

Kako lahko svoji mački najbolje pomagam pri alergijah na hrano?

Kako lahko svoji mački najbolje pomagam pri alergijah na hrano?

Ali moja mačka potrebuje dietno hrano, če je alergična na hrano?

Draga dietna hrana za mačke z alergijami ni vedno potrebna. Ko najdeš krivca, je običajno dovolj, da se tej sestavini preprosto izogneš. Dietna hrana v večini primerov pomeni le, da hrana vsebuje samo en vir beljakovin (t.i. monoproteinska hrana) in sestavine z "nizkim tveganjem za alergijo". Zato bo povsem zadostovalo, da s komercialne industrijske hrane preideš na kakovostno mačjo hrano. Tako kot dietna hrana tudi ta ne vsebujejo glutena, soje ali umetnih dodatkov, kot so dišave, barvila ali arome. Preprosto primerjaj sestavine obeh proizvajalcev. 
Slabost cenejših komercialnih mačjih hran je predvsem ta, da vsebujejo nekakovostne in poceni sestavine, kot sta pšenica ali voda, in z njimi nadomestijo npr. sveže meso. Pri tem računajo predvsem na to, da bodo z umetnimi dodatki hrano naredili mačkam bolj privlačno, a žal na račun zdravja in vitalnosti tvoje mačke. Zato priporočam uporabo kakovostne mačje hrane, tvoja mačka ti bo hvaležna :)

Namige o tem, kako se pravilno lotiti menjave mačje hrane, najdeš v našem vodniku - SPREMEMBA PREHRANE PRI MAČKAH.