Skupno življenje psa in mačke

Prijateljstvo psa in mačke

Skupno življenje psa in mačke

Kako navaditi psa in mačko na skupno bivanje

Ali lahko psi in mačke živijo skupaj? V nasprotju s splošnim prepričanjem, da se mačke in psi ne marajo, lahko v resnici ti srečno živijo skupaj in celo tvorijo tesna prijateljstva. Osnovni predpogoj za sobivanje je nadzorovano obdobje privajanja in veliko potrpežljivosti, saj se morajo živali počasi privaditi druga na drugo

RAZLIKA V TELESNI GOVORICI MED MAČKO IN PSOM

Večina ljubiteljev živali se bo zagotovo strinjala, da mačke in psi komunicirajo drugače. Ko pes veselo maha z repom, lahko mačko nehote spravi v stanje pripravljenosti. Vihteč rep je namreč pri komunikaciji med mački znak agresije. To pa je zgolj eden izmed mnogih primerov različnih načinov komunikacije med mačkami in psi. Za harmonično sobivanje je torej nujno, da naši štirinožni prijatelji spoznajo govorico telesa drug drugega in se nanjo navadijo.

Navajanje mačke in psa drug na drugega: različna telesna govorica

Navajanje mačke in psa drug na drugega: različna telesna govorica 

NAVAJANJE MAČK IN PSOV DRUG NA DRUGEGA - KAKO TO DELUJE?

Ko začneš z grajenjem odnosa med psom in mačko, moraš najprej izvesti t.i. obdobje spoznavanja, kjer se bosta imela štirinožca možnost varno spoznati pod tvojim nadzorom. To je izredno pomemben gradnik pri navajanju psa na mačko in obratno, zato ga nikar ne izpusti!

Kdaj je najboljši čas, da mačko in psa navadim drug na drugega?

Najboljši čas za spoznavanje in druženje teh dveh zelo različnih vrst je v njuni rani mladosti. Ko sta pasji mladiček in mucek približno iste starosti in se prosto igrata skupaj, se bo med njima hitro razvilo tesno prijateljstvo. Prav tako se bosta takrat najlažje naučita neposredno razlagati telesno govorico drug drugega.

Mačke in psi se najbolje navadijo drug na drugega, ko so mladički

Mačke in psi se najbolje navadijo drug na drugega, ko so mladički.

Tudi če mačk in psov nimaš možnosti navaditi drug na drugega pri istih starostih, nikar ne vrzi puške v koruzo. Tudi v odraslih letih je mogoče mačko in psa uspešno navaditi na skupno življenje, če le upoštevaš nekaj pravil. 

NASVETI ZA PRIPRAVO NA PRVO SREČANJE PSA IN MAČKE

Pri združevanju mačke in psa je pomembno predvsem to, da si ne postaviš časovne omejitve, ampak jima pustiš dovolj časa za spoznavanje. Prvo srečanje obeh hišnih ljubljenčkov še posebej zaznamuje njun poznejši odnos in ključno vpliva na to, kako hitro bosta sprejela drug drugega.
Najbolje je urediti eno sobo, do katere bo imela dostop samo mačka in jo bo uporablja kot zatočišče. Ta »mačja soba« naj bo tudi prostor, kjer se nahaja mačje stranišče, da ga bo mačka lahko v miru uporabljala. Tudi mačja posodica s hrano naj se nahaja v tej sobi ali na drugem dvignjenem mestu, ki ga pes ne more doseči.

NAVADI MAČKO IN PSA DRUG NA DRUGEGA - KORAK ZA KORAKOM

1. Navajanje mačke in psa na vonj drug drugega 

Prišleku je priporočljivo za spanje nameniti odejo, blazino ali nekaj podobnega, kar se bo navzelo njegovega vonja. To isto odejo nato prinesi k drugemu hišnemu ljubljenčku, ki se bo tako lahko postopoma navadi na vonj novega prišleka. Mački lahko predvajaš tudi posnetek pasjega laježa ali drugih zvokov, da se jih bo pred prihodom psa navadila.

2. Prvo srečanje med mačko in psom naj poteka pod nadzorom 

Naslednji korak je prvo srečanje med mačko in psom. Ta stik mora potekati pod tvojim budnim nadzorom. Najbolje je, da sta pri srečanju prisotni dve osebi, tako da se lahko ena oseba osredotoči na mačko, druga pa na psa. Priporočljivo je tudi, da srečanje poteka v mirnem in sproščenem okolju.

3. Pes naj bo na povodcu, mačka pa naj ima zagotovljen umik  

Ob prvem srečanju naj bo pes na povodcu, da ne bo mogel nekontrolirano teči za mačko in jo loviti, saj bi to mačko lahko prestrašilo. Tudi če je pes na povodcu, moraš mački še vedno zagotoviti priložnost, da se po potrebi varno umakne. V ta namen lahko služi visok praskalnik, omara ali odprta vrata v drug prostor.

4. Začetna srečanja naj bodo omejena

Prvo srečanje naj bo kratko, da mačka in pes ne bosta preobremenjena. Prav tako jima s tem omogočiš, da stresno izkušnjo v miru predelata. Po prvem srečanju tako psa in mačko glasno pohvali in z vsakim od njiju preživi nekaj časa na samem. 

5. Ponavljaj srečanja 

Zdaj bi moral nadaljevati z več krajšimi srečanji, vse dokler se vznemirjenje ne umiri. Šele takrat je priporočljivo podaljšati njun skupni čas v istem prostoru. Ko minejo vsa začetna močna čustva, lahko psa spustiš s povodca. Mačka in pes se lahko zdaj pod nadzorom gibljeta znotraj tvojih štirih sten.

Mačko in psa je treba zbližati korak za korakom

Koliko časa je potrebno, da se mačka in pes navadita drug na drugega?

Tudi če sta se mačka in pes že v tolikšni meri navadila drug na drugega, da se lahko pod nadzorom prosto gibljeta v skupnem prostoru, to ne pomeni nujno, da ju lahko sama pustiš doma. Zato je pomembno, da dogodkov ne prehitevaš, sicer se lahko hitro vrneš nazaj na začetek - dovolj je že en konflikt. Traja lahko več tednov, predno bosta živali pripravljeni na druženje brez nadzora.

VEČ NASVETOV ZA SKUPNO ŽIVLJENJE PSA IN MAČKE
  • Mačka naj ima na voljo dvignjen prostor za hranjenje
    Za razliko od mačk so psi mrhovinarji in svojo hrano običajno pojedo do konca. Mačke pa imajo raje več manjših prigrizkov, zato čez dan jedo pogosteje in v manjših količinah. Nekatere mačke si hrano čez dan porazdelijo same in jo zato puščajo v svoji posodici. Da tvoj pes ne bi pojedel mačje hrane, jo postavi na mesto, ki je dostopno samo mački. Na ta način bo lahko mačka pri jedi tudi bolj sproščena.
  • Mačka in pes naj imata vsak zagotovljen umik
    Mačke rade spijo na mestih, kjer imajo dober razgled nad dogajanjem in varno zatočišče. Za to sta primerna visok praskalnik ali plezalna stena, ki vodi do predalnika ali omare. Hkrati pa naj bo tudi pasja postelja za mačko izven dosega, da ima tudi on svoj prostor za umik.
  • Psa in mačke ne zapiraj v boks
    Zdaj vemo, kako pomembni so med spoznavanjem umiki za obe živali, zato jima morajo biti vedno na voljo. Zapiranje mačke ali psa v boks, da bi druga žival lahko prosto tekala okoli, ni priporočljivo. Mačka se lahko počuti ogroženo in omejeno, pes pa lahko čuti, da tekmuje z mačko.
KAJ NAJPREJ, MAČKA ALI PES?

Ker so psi navajeni na življenje v krdelu, je običajno lažje, če pes že živi v domu in je mačka nova pridobitev. Psi so praviloma bolj odprti za nove člane tropa kot mačke in jih je lažje vzgajati. Nasprotno pa so mačke zelo občutljive, predvsem na spremembe v vsakdanjem življenju in bivalnem okolju. Prav tako so bolj skeptične do novih družinskih članov in psa pogosto vidijo kot grožnjo lastnemu teritoriju ali pa se ga preprosto bojijo.
Za psa pa so pomembne tudi njegove pretekle izkušnje z mačkami, zato ga bo v primeru slabih izkušenj na mačko nekoliko težje navaditi. Živali je zato najbolje navaditi eno na drugo v rani mladosti. Takrat so oboji radovedni in še niso imeli slabih izkušenj. Tudi značajske lastnosti posameznih živali vplivajo na to, kako dobro se mačke in psi navadijo drug na drugega.

Ali lahko katerega koli psa navadiš na mačke?

Kot smo omenili že zgoraj, igrajo pri psih pomembno vlogo njihove pretekle izkušnje z mačkami. Če je tvojega psa sosedova mačka pogosto postavila na svoje mesto, je zelo možno, da bo na splošno skeptičen do mačk in se bo ob srečanju postavil v obrambni položaj. To lahko še dodatno oteži združevanje mačk in psov.

Pretekle izkušnje igrajo pomembno vlogo pri aklimatizaciji mačk in psov

Pretekle izkušnje igrajo pomembno vlogo pri aklimatizaciji mačk in psov

KAJ PA, ČE SE MAČKA IN PES NE BOSTA NAVADILA DRUG NA DRUGEGA?

Dejstvo je, da združevanje mačk in psov zahteva veliko potrpljenja in časa. Ker se bližina njunega odnosa spreminja, se moraš zanesti na svoj instinkt, saj svoje živali najbolje poznaš. Če nisi prepričan, ali bosta tvoj pes in mačka lahko bivala skupaj, se lahko posvetuješ s terapevtom za vedenje živali.

Pomembno: Harmonično življenje ne pomeni nujno, da se morata mačka in pes stiskati skupaj ali igrati drug z drugim. Obe živali morata preprosto slediti sproščeni dnevni rutini, tako da niti pes niti mačka ne doživljata stresa. Dokler se živali medsebojno sprejemajo, se ne preganjajo, ne napadajo in se po potrebi druga drugi umaknejo s poti, je vse v redu. Ne poskušaj jih prisiliti, da so si blizu: tvoji štirinožni prijatelji morajo biti sami pripravljeni na ta korak in ga narediti na lastno pobudo. Tudi če njun odnos na začetku temelji zgolj na toleriranju drug drugega, se lahko čez nekaj let spremeni v intimno, ljubkovalno prijateljstvo.

Če po nekaj mesecih ne opaziš nobenega napredka in se ti zdi, da ena od živali v tej situaciji ne uživa ali da celo prihaja do poškodb, je priporočljivo, da se zatečeš k alternativam. Včasih lahko katera od živali zaradi stresa postane ljubosumna ali noče jesti. Če se takšno vedenje ne spremeni niti s strokovno pomočjo, moraš biti pravičen do sebe, svoje družine in živali ter sprejeti težko odločitev. To morda ni lahko, vendar mora biti dobrobit živali vedno na prvem mestu.

Suha hrana iz Freshmeatdryer