Bostonski terier

Bostonski terier

Bostonski terier (ang.: Boston Terrier) je poznan predvsem po svoji črno-beli dlaki ter potlačenem gobčku. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi. Kljub temu da gre za majhno pasmo, tekanje po stanovanju zanj ne bo dovolj. Potrebno mu bo omogočiti zadostno količino dnevne rekreacije ...

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 36 cm do 42 cm
  • Teža: od 6,5 kg do 11,3 kg
  • Življenjska doba: do 15 let
  • Dlaka je kratka, njeno izpadanje pa minimalno.
  • Zaradi kratke dlake, ki jim ne daje zadostne toplote, jih morate pozimi oblačiti v pasja oblačila. Poleti pa jih morate zadrževati v klimatiziranih prostorih, saj se bodo zelo hitro pregreli in še težje dihali.
  • Za pasmo je značilno smrčanje in spuščanje vetrov.
  • Pasma se prav tako izredno slini, zato boste morali psičku večkrat dnevno obrisati slino.
  • Je izključno notranji pes, ki za življenje v pesjaku ni primeren.
  • Kljub temu da gre za majhno pasmo, tekanje po stanovanju zanj ne bo dovolj. Potrebno mu bo omogočiti zadostno količino dnevne rekreacije, bodisi na vrtu ali na daljšem sprehodu.
  • So zelo inteligentni psi, a je zaradi njihove občutljivosti z njimi potrebno delati »v rokavicah«

Zgodovina pasme

Pasma je nastala v času po ameriški državljanski vojni v 19. stoletju, ko so v Bostonu pričeli razvijati novo pasmo za boje.
V ta namen so križali angleškega buldoga in belega angleškega terierja ter umetno dodali tudi gene francoskega buldoga.

Pasma je tako iz generacije v generacijo postajala vedno bolj podobna današnji, uradno pa so jo priznali šele leta 1819 ter jo poimenovali po mestu njenega izvora – Bostonu.

Velikost

Bostonski terier je majhna pasma kompaktne in mišičaste konstrukcije.
V povprečju doseže višino med 36 centimetri in 42 centimetri ter težo od 6, 5 kilogramov do 11,3 kilogramov.

Karakter

Gre za ljubečega, zvestega in predvsem navihanega družabnika, ki obožuje človeško družno in bo zato želel biti neprestano v bližini svojih družinskih članov.

V stanovanju se bo v nedogled sukal okoli vas in vam tako želel pokazati svojo naklonjenost. Ker je to zelo energičen pes, bo potreboval veliko dnevne aktivnosti in ne zgolj tekanje okoli mize v stanovanju.

Zelo rad se bo ure in ure igral s svojo družino in jih spremljal na sprehodih. Prav tako gre za pasmo, ki ne laja pogosto. Na prišleka bo sicer opozoril, a se bo nato z njim kar hitro spoprijateljil, tako da za psa čuvaja ni najbolj primeren.

Bostonski terierji so tudi izredno inteligentni, a trmasti.

Zdravje

Pasma ima težave z dihanjem, pogosto pa trpi tudi za poškodbami oči in kožnim tumorjem.
Zaradi oteženega dihanja je za pasmo značilno glasno smrčanje, poleg tega pa tudi pogosto spuščanje vetrov. Težko se spopadajo z ekstremnimi temperaturami, zato jih morate v hladnejših dneh dodatno obleči, poleti pa jim zagotoviti ohlajen bivalni prostor.

Kotitev pri samicah pa pogosto poteka s pomočjo carskega reza.

Vzgoja in aktivnosti

Pasma je tako inteligentna kot učljiva, a morate biti tekom vzgoje zelo nežni in potrpežljivi, drugače ne boste dosegli želenih rezultatov. Ker te psi obožujejo človekovo bližino in razno razne aktivnosti, predstavlja učenje poslušnosti in trikov za njih odlično mentalno zaposlitev. Z učinkovito vzgojo in doslednim treniranjem bo vaš bostonski terier uspešno tekmoval v raznih disciplinah, kot sat agility in obedience.

Prav tako je pasma zelo energična in živahna in tako potrebuje veliko vsakodnevne aktivnosti. S tekanjem po stanovanju ne bo potešil svoje želje po gibanju, zato ga morate odpeljati vsaj na en daljši sprehod dnevno ter se poleg tega še dodatno igrati doma na vrtu ali v stanovanju.
Ker pasma obožuje igro in bližino svojih bližnjih, je igranje lahko idealen čas za povezovanje in ohranjanje dobrega odnosa med vami in vašim pasjim prijateljem.

Hranjenje

Bostonski terierji so zelo aktivni in ješči psi, ki pogosto spuščajo vetrove.
Slednje lahko omilite s pomočjo naravne pasje hrane, ki vsebuje lahko prebavljive sestavine brez živalskih stranskih proizvodov, barvil in pršic.

S pomočjo hranljivih naravnih sestavin, ki v želodcu ne nabreknejo, bo pes hrano hitreje in učinkoviteje prebavil, pri tem pa v svoje telo absorbiral zadostno količino dragocenih hranil, ki jih potrebuje za nemoteno izvajanje aktivnosti.

Dlaka in nega

Ker imajo kratko dlako, ki le minimalno izpada, bo občasno krtačenje popolnoma zadostovalo.
To so naravno čisti psi brez izrazitega telesnega vonja, zato tudi kopanje izvajajte samo po potrebi. Poleg splošno nezahtevne nege, pa jim boste morali večkrat dnevno brisati slino, saj se pasma kar precej slini.

Otroci in druge živali

Do otrok je bostonski terier zelo ljubeč in prijazen. Še posebej, če bo z otroci odraščal, bo do njih postal izredno materinski in zaščitniški.

Pes in otrok bosta lahko nemoteno uživala v igri, pri tem pa je potrebno paziti, da otrok do psa ne bo pregrob, saj ga lahko zaradi njegove majhnosti hitro poškoduje. Prav tako je potrebno nadzirati igro z manjšimi otroci, saj jih lahko pes v žaru igre nehote prevrne.

Dobro se razume tudi z drugimi živalmi, le da jim občasno želi dominirati in tako lahko povzroči prepir. Paziti je potrebno tudi na majhne živali, kot so hrčki in morski prašički, saj jih lahko bostonski terier hitro zamenja za igrače.