Coton de tuléar

Coton de tuléar

Coton de Tuléar je živahen in ljubezniv kužek, prepoznaven po svoji bombažni dlaki, ki spominja na človeške lase. Preberite si vse, kar morate vedeti o tej pasmi in kako skrbeti zanjo.

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: DA
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 21 cm do 30 cm
  • Teža: od 3,5 kg do 6 kg
  • Življenjska doba: od 14 do 18 let
  • Dlaka je srednje dolga, dvojna in ne izpada.
  • Ker dlaka spominja bolj na človeške lase kot na pasjo dlako, je bolj hipoalergena od ostalih pasem in tako primerna tudi za alergike.
  • Coton de Tuléar je primeren za bivanje v stanovanju ali v hiši brez vrta, saj znotraj doma sam poskrbi za aktivnosti in želi ostati blizu svoji družini.
  • S pomočjo uspešne in dosledne vzgoje bo Coton de Tuléar še posebej blestel v poslušnosti in agilitiju.
  • Na začetku ga boste težko navadili na čistočo, zato bodite pri tem vztrajni in kar se da potrpežljivi.

Zgodovina pasme

Kot pove že njegovo ime, Coton de Tuélar izvira iz pristanišča Tuléar na Madagaskarju. Zgodba okoli nastanka pasme sega v 15. in 16. stoletje in govori o ladji, ki je potovala na Madagaskar, a je tik pred kopnim nasedla in potonila.
Prevažala je majhne kužke, kateri naj bi bili predniki Tenerife terierja, ki so edini preživeli brodolom, priplavali na Madagaskar in se tam pomešali z lokalnimi psi.

Druga zgodba o nastanku pasme pa v ospredje postavlja, da je Coton de Tuléar posledica mešanja različnih pasem, ki so jih mornarji in trgovci z ladjami pripeljali v pristanišče Tuléar na Madagaskarju. V začetku dvajsetega stoletja so pasmo pripeljali še v Evropo in Ameriko. Uradna zgodovina se za pasmo prične šele leta 1966, FCI pa jo je nato priznal leta 1999.

Čeprav je pasma izven Madagaskarja dokaj redka, je v zadnjih desetletjih popularnost precej narasla in tako tudi število legel po vsem svetu.

Velikost

Coton de Tuléar spada v skupino majhnih pasem, saj samci dosežejo višino od 26 centimetrov do 28 centimetrov, samice pa merijo med 23 centimetrov in 25 centimetrov.

Kljub predpisanim meram, pa se tolerira 2 centimetra nad in 1 centimeter pod standardnim modelom. Samci tehtajo od 4 do 6 kilogramov, samice dosežejo težo med 3,5 in 5 kilogramov.

Karakter

Gre za zelo prijaznega, ljubeznivega in nadvse živahnega kužka. Pasma ne mara biti sama in je na svojo družino zelo navezana, zato morajo lastnik in ostali člani družine psa vsakodnevno vključevati v svoje aktivnosti in z njim preživljati prosti čas.

Prav tako je Coton de Tuléar odličen čuvaj, ki bo na nevarnost vselej opozoril z laježem, ne bo pa se oglašal po nepotrebnem.

Zdravje

Coton de Tuléar nima nobenih genetskih nevšečnosti in je zavoljo skrbne in odgovorne vzreje ena izmed bolj zdravih pasem.
Vzreditelji namreč pred parjenjem vselej testirajo pse in tako minimizirajo tveganje za nastanek genetskih bolezni ter ohranjajo pasmo zdravo.

Vzgoja in aktivnosti

Vzgoja te pasme ni preveč zahtevna, saj gre za zelo inteligentne pse, ki želijo ugajati svojemu lastniku. Kljub temu pa vam lahko po robu hodi njegov temperament, zato je priporočljivo, da s socializacijo pričnete že v rani mladosti.

Pri učenju morate uporabljati nagrajevanje, pohvale in ostale pozitivne metode, saj v nasprotnem primeru ne boste dosegli željnih rezultatov. Prav tako morete biti kot lastnik tekom šolanja dosledni, odločni in pošteni. V kolikor se boste posluževali navedenih priporočil, boste s kužkom ustvarili ljubeč in spoštljiv odnos.

Ker gre za bolj notranjega psa, zunaj stanovanja ali hiše ne bo potreboval veliko aktivnosti. Tekom dneva se bo namreč že sam zaposlil z igro in raznimi vragolijami znotraj stanovanja, zato bo zadostoval en daljši sprehod dnevno.

Poleg sprehodov pa bo pes še posebej uživa v igri z žogo na vrtu ali v parku. Zadostno količino dnevne aktivnosti pa mu lahko najučinkoviteje zagotovite skozi igro z ostalimi psi, kjer bo razposajeno tekal in skakal naokoli. Prav tako vas bo z veseljem spremljal ob teku in pri plavanju.

Hranjenje

Pasma je navadno pri hrani precej izbirčna, kar lahko pripelje tudi do prekomerne telesne teže. Da bi se temu izognil, morate razdeliti primerno dnevno količino hrane na dva do tri manjše obroke, pri tem pa uporabljati kvalitetno pasjo hrano, ki je bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in ostalimi hranilnimi snovmi.

Takšna hrana bo prav tako omogočila, da bo količina dnevno zaužite hrane manjša, kot bi bila v primeru manj kakovostne in hranljive hrane, saj bi le-to pes za vnos dnevne količine ključnih sestavin potreboval več.

Ker pa je pasma značilna predvsem po svoji kvalitetni dlaki, je pomembno, da uporabite naravno pasjo hrano, ki bo s pomočjo velike količine svežega mesa in ostalimi naravnimi sestavinami, poskrbela za zdravo in sijočo dlako.

Dlaka in nega

Pasma se od ostalih psov razlikuje predvsem po svoji kvalitetni dlaki, ki na otip bolj spominja na človeške lase kot pa na pasjo dlako. Njihova dlaka je dvojna, kjer je vrhnji sloj dolg, suh, ne-oljnat in odporen na umazanijo. Podlanka pa je tanka, mehka in položna.

Zaradi nekoliko daljšega kožuha in njegovega izjemnega volumna, je nega dlake lahko nekoliko bolj zahtevna. V kolikor pa boste pri sami negi dosledni in učinkoviti, vam vsakodnevno ne bo vzela več kot pet minut. Dlako je namreč, zaradi njenega ne-izpadanja, potrebno vsakodnevno razčesavati, da se znebite odpadne dlake in preprečite vozlanje. Če pri česanju ne boste dosledni in dovolj temeljiti, se bodo naredili trdovratni vozli, ki bodo za psa zelo neprijetni in boleči. Če pa se vaš pes ne bo udeleževal razstav, ima, zavoljo lažje nege, lahko dlako krajše ostriženo.
Poleg rednega razčesavanja morate poskrbeti tudi za redno striženje dlake na blazinicah pasjih tačk, saj se dlaka rada vozla in predstavlja zbirališče umazanije, ki lahko privede do nezaželenih infekcij. Prav tako morate redno čistiti ušesa in striči znotraj njih rastočo dlako, ki lahko psa moti.
Kopanje pa je za razliko od krtačenja priporočljivo opravljati zgolj dvakrat letno, saj je dlaka zelo odporna na umazanijo.

Otroci in druge živali

Coton de Tuléar obožuje vsakršno igro, zato v družbi otrok zelo uživa. Kljub temu pa je primernejša družba za nekoliko starejše otroke, saj bi ga majhni otroci lahko nenamerno poškodovali. Igro otroka in psa pa je vseeno priporočljivo nadzorovati.
Z ostalimi majhnimi ali velikimi psi v družini se bo pasma odlično razumela, a le v kolikor bo z njimi že od majhnega. Z ostalimi živalmi v gospodinjstvu prav tako ne bo nobenih problemov.
Pasma je znana predvsem po svojih dobrih odnosih z mačkami, če se seveda seznanijo že v obdobju mladiča. Ob primerni socializaciji, pa bo uspešno sprejel tudi tuje pse.