Gladkodlaki prinašalec

Gladkodlaki prinašalec

Gladkodlaki prinašalec

Gladkodlaki prinašalec (org.: Flat Coated Retriever) je energičen pes poln veselja in ljubezni ne samo do svojega lastnika, temveč tudi do popolnih neznancev. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Življenjska doba: 10 let
  • Velikost: od 56,5 cm do 61,5 cm
  • Teža: od 25 kg do 36 kg
  • Dlaka je dolga in zmerno odpada.
  • Ker je gladkodlaki prinašalec zelo družaben in se močno naveže na svojo družino, bo lahko živel v pesjaku zgolj, če mu boste dnevno namenili dovolj pozornosti in se ne bo počutil osamljenega. V nasprotnem primeru se bo veliko bolje počutil v stanovanju ali hiši, kjer bo v neposredni bližini svojih bližnjih.
  • Primeren je za aktivnega lastnika, ki ga bo z veseljem vzel s seboj na dolge in aktivne izlete v naravo.
  • Zaradi svoje inteligence je pasma primerna za različne kinološke discipline. Danes se uporablja predvsem pri lovu, reševanju iz vode, agilityju, kot terapevtski pes, pomočnik slepim in kot iskalec prepovedanih drog.
  • Zaradi dednih bolezni je pomembno, da psa kupite pri preverjenem vzreditelju, ki si prizadeva za zmanjšanje dednih obolenj.

Zgodovina pasme

Pasma gladkodlaki prinašalec izvira iz Anglije, kjer je v 19. stoletju nastala z mešanjem irskega setra, labradorca in novofundlandca.
V tistem odboju so gladkodlakega prinašalca uporabljali predvsem ribiči in lovci, saj so se zavoljo odličnih plavalskih sposobnosti in dobrega voha izkazali kot prinašalci iz močvirnatih in vodnatih območij.

Tako so ga takrat koristili kot ptičarja in za prinašanje ustreljene perjadi, kasneje pa je postal priljubljen predvsem kot družinski pes.
Poleg družinskega spremljevalca pa se pasma dandanes uporablja tudi pri različnih pasjih športih, kot reševalni pes, pomočnik slepim ter policijski pes za odkrivanje droge.

Velikost

Gladkodlaki prinašalec je srednje velika mišičasta pasma, kjer samci dosežejo plečno višino od 59 cm do 61,5 cm in pri tem tehtajo med 27 kg in 36 kg.
Samice pa so nekoliko manjše in dosežejo višino od 56 cm do 59 cm in pri tem tehtajo med 25 kg in 32 kg.

Karakter

Gre za pasmo, ki potrebuje veliko pozornosti in je primerna predvsem za družinskega psa. Ima zelo stabilen in prijazen karakter, zato bo svojo ljubezen izkazoval vsem ljudem, tudi popolnim tujcem.

Zavoljo tega o tej pasmi ne moremo govoriti kot o resnem čuvaju, ampak zgolj o prijatelju.

Gladkodlaki prinašalec se na svojo družino zelo naveže in želi kar se da veliko časa preživeti s svojim lastnikom. Kot pravi prinašalec bo članom svoje družine pogosto nosil razno razne predmete in kose oblačila, ki se mu bodo v danem trenutku zdeli zanimivi za prenašanje.
V prvi vrsti pa je to pes, ki bo venomer razigran in poln smešnih domislic, s katerimi bo svojega lastnika v vsakem trenutku poskušal nasmejati in spraviti v dobro voljo.

Gladkodlaki prinašalec

Zdravje

Pri tej pasmi je v starosti velika možnost za nastanek rakavih obolenj. Kot pri drugih velikih pasmah, pa je pogosta tudi displazija kolkov, komolcev in ramen, ki pa so večinoma dedne.

Zato se je potrebno ob nakupu mladiča prepričati, da imajo njegovi predniki zdrave sklepe, saj je tako verjetnost za nastanek displazije manjša.
Prav tako pa se pri pasmi pojavljajo razna kožna obolenja in alergije, ki jih je moč s pravilno prehrano izničiti, in bolezni oči, kot so siva mrena, nočna slepota in displazija mrežnice.

Poleg vsega naštetega, pa sta se pri pasmi v preteklosti pojavili tudi epilepsija in sladkorna bolezen.

Vzgoja in aktivnosti

Ker je gladkodlaki prinašalec zelo inteligentna pasma, potrebuje redno in precej intenzivno šolanje, ki mu bo omogočalo, da se vsaj za nekaj časa zamoti.
Ker pa je pasma tudi močno navezana na svojega lastnika in želi skupaj z njim sodelovati pri opravljanju raznoraznih aktivnosti, bo šolanje tudi znatno pripomoglo k vzpostavitvi prijateljske vezi in spoštovanja med psom in njegovim vodnikom.

Pri šolanju gladkodlakega prinašalca se bo najbolje odnesel odločen in predvsem zabaven pristop z veliko mero pozitivnih pohval in motivacije.
Zaradi svoje inteligence ta pasma precej sovraži enoličje in bo, v kolikor boste monotono ponavljali ene in iste vaje ter ne boste stopnjevali težavnosti, z vami preprosto nehala sodelovati.

Zato morajo biti njihovi treningi predvsem zanimivi, zabavni in razgibani. Prav tako pa je pomembno, da z urjenjem in vzgojo pričnete že v njihovi rani mladosti in jih primerno socializirate.

Zaradi njihove energije in razposajenosti, gladkodlaki prinašalci potrebujejo kar se da dolge in dinamične dnevne sprehode, ki jim bodo dovoljevali prosto gibanje, tek, igranje in, v kolikor bo mogoče, tudi plavanje.
Zaradi svoje velike potrebe po gibanju potrebujejo aktivnega lastnika, ki jih bo vselej vključeval v svoje aktivnosti in se z njimi pogosto odpravljal v naravo. 

Hranjenje

Pri izbiri hrane za gladkodlakega prinašalca je pomembno, da upoštevate njegove morebitne alergije in kožna obolenja.
Zaradi dedne displazije kolkov, komolcev in ramen, se pasma pogosto srečuje s problematiko sklepov in kosti, ki jih lahko omilite z uporabo kvalitetne pasje hrane

Le-ta naj vsebuje zadostno količino potrebnih vitaminov in mineralov, ki bodo kosti utrdili in preprečili morebitne poškodbe.
Ker pa pasma potrebuje tudi veliko mero dnevnih aktivnosti, je kvalitetna pasja hrana ključna tudi z vidika vnosa zadostne količine hranilnih snovi in energije, ki jih pes potrebuje za nemoteno opravljanje aktivnosti.

Pasja hrana naj bo prav tako polna svežega mesa, ki bo psa preskrbel z zadostno količino visokokakovostnih proteinov, pomembnih za krepitev in gradnjo mišic.

Dlaka in nega

Kot pove že njihovo ime, imajo gladkodlaki prinašalci zelo gladko in sijočo dlako, ki je precej dolga in gosta.
Ker se njihova dlaka ne vozla, za nego ni preveč zahtevna.
Zadostuje že občasno krtačenje s čimer se bo odstranila odmrla dlaka in morebitne nečistoča.

Kar zadeva kopanje, pa je priporočljivo, da ga ne izvajate večkrat kot dvakrat na leto oziroma kadar je res potrebno.

Otroci in druge živali

Pasma v družbi in igri z otroci neizmerno uživa in do otrok takoj vzpostavi ljubezniv in prijateljski odnos.
Kljub njihovi ljubeznivosti, pa se pri igri z otroci svoje velikosti in teže ne zavedajo in lahko zato otroke nenamerno poškodujejo.
Zato je pri igri psa in otroka vselej priporočljiv nadzor odrasle osebe.

Zaradi svoje dobrosrčne narave se pasma dobro razume tudi z ostalimi psi in hišnimi ljubljenčki, celo z mačkami.
Kljub temu pa se lahko zaradi njegovega lovskega nagona zgodi, da bo v naravi hitel preganjati ptice, divjad in razne glodalce.

Z ustreznim šolanjem ga lahko tega početja, kljub njihovemu nagonu, uspešno odvadite. 

Gladkodlaki prinašalec