Shar Pei

Shar Pei

Shar Pei

Shar Pei je družinski pes mirne in zveste narave, ki pa zaradi svoje močne volje in dominance potrebuje izkušenega pasjega vodnika. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 44 cm do 51 cm
  • Teža: od 18 kg do 30 kg
  • Življenjska doba: od 10 do 12 let
  • Dlaka je kratka in trda, njeno izpadanje pa je zmerno.
  • Pasma je primerna tako za bivanje v stanovanju kot za bivanje v pesjaku.
  • Pasma vročino zelo slabo prenaša, zato mora biti v poletnih mesecih obvezno v klimatiziranem prostoru ali v senci z zadostno količino hladne vode.
  • Shar Pei zavoljo svojega karakterja pri šolanju ne blesti, zato je primeren le za osnovno šolanje (malo šolo).
  • Zaradi dednih boleni je potrebno pasmo kupiti pri odgovornem vzreditelju, ki pari samo zdrave pse.

Zgodovina pasme

Shar Pei izhaja iz juga Kitajske, a točen izvor pasme pa poznan.
Gre namreč za starodavno pasmo, ki se je pojavljala na glinenih vrčih izpred 200 let pred našim štetjem, njeni predniki pa niso znani.
Ena izmed možnosti sicer je, da je Shar pei potomec chow-chowa, saj imata obe pasmi vijoličast jezik, a točna povezava med pasmama ni dokazana.

Ime Shar Pei v dobesednem prevodu pomeni »peščen kožuh«, kar se navezuje na ostro in svetlo rjavo obarvano dlako. Pasmo so v preteklosti uporabljali na kmetijah, kjer so varovali posestvo in družino, lovili ter zganjali živino.
Kasneje so jih uporabljali tudi v pasjih bojih, saj so nasprotniki Shar Pei-a zaradi njegovih kožnih gub težje ugriznili.
Med kitajsko komunistične revolucije je število psov te pasme drastično upadlo, kar je privedlo do tega, da so leta 1978 pasmo v Guinnessovi knjigi rekordov označili za najbolj redko pasmo na svetu.

Velikost

Shar Pei je srednje velika pasma, ki doseže plečno višino do 51 cm. Samci pri tem tehtajo med 25 in 30 kg, samice pa so nekoliko lažje in tehtajo med 18 in 25 kg.

Karakter

Po naravi je Shar Pei zelo živahen, igriv, družaben in zvest pes, ki je svojemu lastniku zelo vdan in mu želi v vsem ustreči.
Po drugi strani pa je to tudi precej svojeglav in trmast pes z zelo močnim značajem. Toliko ljubezni kot jo sam daje svojemu lastniku, prav toliko slednje tudi sam želi prejemati.

Gre namreč za psa, ki potrebuje veliko lastnikove pozornosti. Prav tako so to zelo čisti psi, ki pa ne marajo ne vode na mraza.
V družbi tujcev so precej zadržani in zato včasih delujejo še bolj vzvišeno kot sicer. Imajo namreč dostojanstven značaj in zato dostikrat delujejo resnobno.
Ko pa želijo, so lahko tudi izredno nežni in veseli.

V svojem domu je Shar Pei vselej na preži in pozoren na okolico, zato je dober pes čuvaj.

Shar Pei

Zdravje

Pasma je podvržena raznim alergijam, zato njihova prehrana ne sme vsebovati umetnih barvil in konzervansov, prav tako pa se priporoča tudi izogibanje koruzi in soji.
Pasma pa je tudi dedno nagnjena k odpovedi ledvic in težavam s kožo. Zato je pomembno, da mladiča kupite pri preverjenem vzreditelju, ki pari samo zdrave pse in tako skrbi za splošno zdravje pasme.

Vzgoja in aktivnosti

Ker je to pes z zelo močnim značajem, ki ga opredeljujejo predvsem inteligenca, svojeglavost in trma, ni najbolj primeren za šolanje (primeren je le za t.i. malo šolo).
Pasma se namreč svojemu lastniku počuti povsem enakovredno, zato od Shar Pei-a ne morete pričakovati popolne podrejenosti in poslušnosti.

Z nakupom tega psa boste namreč dobili enakovrednega partnerja, ki bo sicer svojega lastnika poskušal osrečiti, a na svoj način.
Šolanje mora zato potekati popolnoma brez prisile, le s pomočjo spodbudnih besed in motivacije. Prav tako je zaradi njihovega dominantnega značaja pri vzgoji pomembna disciplina in postavljanje jasnih meja.

Shar Pei je živahen pes, ki vsak dan potrebuje aktivne sprehode, v kolikor je mogoče, pa tudi prosto tekanje v ograjenem vrtu.
Je pa to pes, ki nikakor ne mara vode in si ji želi na vsak način izogniti. V skladu s tem bodite pripravljeni, da v deževnih dneh psa nikakor ne boste mogli prepričat, da z vami odide na sprehod.
Prav tako pa morate biti s sprehodi previdni v poletnih mesecih, saj te psi vročino zelo slabo prenašajo in se lahko zato hitro pregrejejo. 

Hranjenje

Pri izbiri pasje hrane je potrebno upoštevati morebitne alergije. Zavoljo slednjih pasja hrane ne sme vsebovati umetnih barvil in konzervansov.
Ker se pasma pogosto srečuje tudi s težavami s kožo, je priporočljiva uporabanaravne pasje hrane z zadostno količino svežega mesa, vitaminov, mineralov in ostalih naravnih sestavin, ki bodo poskrbele za zdravo kožo in sijočo ter močno dlako.
Poleg tega pa pasma potrebuje tudi veliko vsakodnevne aktivnosti, zato je pomembno, da ji zagotovite kakovostno pasjo hrano z zadostno količino svežega mesa.
S tem ga boste preskrbeli z zadostno količino visokokakovostnih proteinov, ki bodo s spodbujanjem krepitve in gradnje mišic, psu omogočili povečanje mišične mase in s tem izvajanje več aktivnosti.

Dlaka in nega

Pasma ima zelo kratko ščetinasto dlako, ki je na otip precej groba in trda, in je brez podlanke.
Prav tako Shar Pei nima izrazitega telesnega vonja, a kljub temu povzroča alergije na pasjo dlako in zato ni primeren za bivanje z alergiki.
Ker je njihova dlaka tako kratka, krtačenje sploh ni potrebno. Je pa priporočljivo 3-krat na mesec uporabite posebno krtačo, namenjano odstranjevanju odmrle dlake.

Večjo pozornost kot dlaki, pa je pri tej pasmi potrebno nameniti negi ušes in kožnih gub. Dosledno je namreč potrebno skrbeti za čistočo ušes in enkrat na teden očistiti gube.
Slednje lahko storite tudi s kopanjem, a morate psa na koncu temeljito obrisati (predvsem med gubami), ker v nasprotnem primeru lahko hitro pride do vnetij.

Otroci in druge živali

Shar Pei se v splošnem z otroci dobro razume, a je priporočljivo, da z njimi odrašča že od malega.
Karakteristika pasme se od psa do psa precej razlikuje, zato bodo nekateri psi z manjšimi hišnimi ljubljenčki sobivali brez problema, drugi pa bodo raje sledili svojemu lovskemu nagonu.
Prav tako je v družbi ostalih psov pasma zelo nepredvidljiva. V splošnem se Shar Pei najbolje razume s predstavniki iste pasme, do ostalih psov istega spola pa je lahko tudi agresiven. 

Shar Pei