Pasja Dlaka – ogledalo zdravja vsakega psa

Pasji kožuh

ogledalo zdravja

Pasja Dlaka – ogledalo zdravja vsakega psa

Pasja dlaka je eden najpomembnejših pokazateljev njegovega zdravja. Hitro lahko opazimo manjša bolezenska stanja ali prehranske pomanjkljivosti, saj se te hitro odražajo na spremembi dlake in kože psa. Dlaka postane bleda, brez leska in trda, pri česanju pa prekomerno izpada. Spremembe kože in dlake zaradi bolezni ali slabe prehrane lahko opazi vsak pasji lastnik in tudi takoj ustrezno ukrepa.

Dolžina in tekstura dlake se razlikuje od pasme do pasme. V skladu s tem se razlikuje tudi potreben čas za nego kožuha. Pri nekaterih pasmah je komaj omembe vreden, druge pa je potrebno krtačiti skoraj vsak dan.
Če smo pri tem malomarni in svojemu psu ne zagotovimo potrebne nege, bomo morali računati na težave z dlako. Enako se zgodi pri prehrani, če ta ni zdrava in uravnotežena. Tudi tu bomo morali računati na težave z dlako.

Težave pri menjavi dlake

Značilni obdobji izpadanja dlake sta med marcem in majem, ko psi zimsko krovno dlako in gosto podlanko zamenjajo s kratko krovno poletno dlako. Drugo obdobje je med septembrom in novembrom, ko kratko krovno poletno dlako zamenja dolg, bogat kožuh in zraste nova podlanka.
Obnova dlake traja približno 4 do 6 tednov. Ker je menjava dlake za psa energijsko zelo zahteven proces, je pomembno hraniti psa s kvalitetno pasjo hrano. Pri psih, ki živijo v ogrevanih prostorih in stanovanjih z enakomerno sobno temperaturo, je naravno zaporedje obdobij rasti in izpadanja dlake spremenjeno in pogostokrat popolnoma porušeno. Njihova dlaka izpada skozi vse leto in pozimi nimajo dolgega in gostega kožuha, kot ga imajo psi, ki živijo na prostem.

Loj – ohranja pasjo dlako pri življenju

Tako za dlako kot za kremplje lahko rečemo, da so »kožni organi«. Vsi telesni organi potrebujejo snovi, iz katerih črpajo energijo za svoje delovanje. Te predelane oziroma prebavljene snovi jemlje kri iz prebavil in jih dobavlja predvsem mišicam, pa tudi drugim organom.

Za delovanje dlake pa potrebujemo loj. Lojnice izločajo maščobno in mineralno bogati serum, ki tvori zaščitni maščobni sloj na povrhnjici kože in je odločilnega pomena za vitalnost, sijaj in trajnost dlak. Pasja koža je zapleten organ, njena naloga je zaščita telesa pred različnimi zunanjimi vplivi.
Dlaka služi predvsem kot termoizolator, tvori mehansko zaščito, poleg tega pa služi tudi za komunikacijo. V pasji koži obstajajo številni tipi receptorjev, katerih vzdraženje povzroča občutke dotika, pritiska, vibracije, toplote in bolečine (taktilni občutki).

Spremembe na dlaki zaradi bolezni ali prehranskih dejavnikov

Dlaka naših psov se ne razlikuje samo po dolžini, ampak je lahko tudi gladka, valovita, kodrasta, hrapava, mehka, svilnata ali trda. Kljub temu lahko težave z dlako pri vseh psih hitro prepoznamo po spodnjih simptomih:

 • Suha in krhka dlaka.
 • Motna, brez sijaja.
 • Mastna, naoljena dlaka.
 • Močno izpadanje dlake izven ciklusa menjave.
 • Srbež in brezdlačna mesta na koži.

Ti simptomi se lahko pojavijo tudi s spremembo na sami koži (luščenje, rdečina) skupaj s slabim telesnim vonjem psa, pogostim lizanjem nekaterih predelov na koži ipd.
Če ima tvoj pes težave s kožo ali dlako, se je vedno priporočljivo posvetovati z veterinarjem.

Visoko kakovostna pasja prehrana podpira kvaliteto pasjega kožuha

Povezava med ustrezno in kvalitetno hrano za pse ter kvaliteto pasje dlake so raziskovali v različnih znanstvenih študijah. Rezultat: skoraj pri vseh živalih se je že po nekaj tednih uživanja visoko kakovostne hrane pokazala spremembe z izboljšanjem teksture kože, dlaka je postala sijoča in vsebovala pravilno raven vlažnosti (maščob).

Zdrav in krepek pasji kožuh je nuja vsakega psa. Ta ne kaže samo na zdravje psa, ampak tudi na ustrezno in pravilno prehrano. Če je pes kljub slabemu stanju kožuha fizično zdrav, je potrebno spremeniti prehrano in jo nadomestiti z bolj kvalitetno hrano, ki vsebuje vsa potrebna hranila.

Nekaj nasvetov za zdrav pasji kožuh
 • Hrani svojega psa z visoko kvalitetno hrano za pse. PLATINUM uporablja samo najboljše sestavine. Zlasti visokokakovostno lososovo olje in hladno stiskano laneno olje ne zagotavljata le optimalnega ravnovesja maščob, ampak tudi spodbujata zdravo kožo in dlako.
 • Pri kopanju psa uporabljaj posebne šampone za zaščito kože, da bi preprečil dehidracijo kože.
 • Redno krtači psa, saj s tem hkrati preveriš stanje dlake in kože psa (vnetja, srbečice, …) in lahko primerno reagiraš, če je to potrebno.
 • Med česanjem redno pregleduj kožo, bodi pozoren na klope, bolhe in pršice.
 • V hladnih mesecih bodi pozoren, da vlaga v domu ni prenizka (optimalno je med 40 % in 60 %) in da ni prevroče, saj se tako po nepotrebnem izsušuje pasja koža.
 • Če uporabljaš pasja oblačila, bodi pozoren na pravilno prileganje in kvaliteto materiala.
 • Ne pusti predolgih pasjih krempljev, po potrebi jih skrajšaj s posebnimi škarjami oz. se obrni na veterinarja.