Naga mačje dlake

Nega mačje dlake

Nasveti za sijočo in zdravo dlako

Nega mačje dlake

Ali je mačke res treba krtačiti? Pa saj si same vsakodnevno negujejo dlako, kajne? Brez skrbi, to vprašanje si zastavlja ne malo mačjih lastnikov. Zato naj ti uvodoma razkrijem, da je kljub njihovemu trudu mačkam vseeno priporočljivo pomagati pri negi dlake.

Nega in izpadanje mačje dlake

Mačke imajo navadno zelo mehak in gost kožuh. Ta izpada bodisi vsaj dvakrat letno bodisi skozi celo leto, odvisno od pasme in individualnih značilnosti mačke. Praviloma je izpadanje mačje dlake najintenzivnejše zgodaj spomladi in jeseni. Britanska kratkodlaka mačka je recimo ena izmed pasem, za katero je značilno močnejše izpadanje dlake.

Količina menjave dlake pri mačkah se lahko razlikuje glede na pasmo

Intenziteta izpadanja dlake se pri mačkah razlikuje glede na pasmo

Mit o umivanju in negi mačje dlake

Mačke so zelo čiste živali, ki veliko časa vložijo v nego svojega telesa. Za "krtačenje" uporabljajo svoje hrapave jezike, ki jim pomagajo odstraniti večino izpadle dlake, hkrati pa s tem ublažijo stres in se po potrebi ohladijo.

Z jezikom mačke svojo dlako vsakodnevno ure in ure krtačijo in negujejo. Kopanje in umivanje s šamponom je zato večinoma povsem odveč in lahko mačji dlaki prej škoduje kot koristi. Prav tako je lahko kopanje za mačko precej stresno in tako negativno vpliva na njihovo splošno počutje. V izjemnih primerih pa je lahko kopanje za mačko koristno, recimo ko je mačja res zelo umazana ali trpi za resno okužbo s paraziti, pri kateri niti krtačenje niti brisanje z vlažno brisačo ne zadostujejo.

Pomagaj mački pri krtačenju

Razčesavanje mačje dlake ne doprinese le k negi dlake, pač pa ima za tvojo mačko kar nekaj prednosti. Poleg odstranjevanja odpadle dlake bo mačka s česanjem dobila tudi prijetno masažo, ki bo spodbudila njeno prekrvavitev. Prav tako boš z rednim česanjem hitreje opazil, če ima tvoja mačka na koži kakšne spremembe, poškodbe ali parazite. Nazadnje pa bo krtačenje še krepilo vez med tabo in tvojim mačjim kosmatinčkom.

Skupno krtačenje krepi vez med tabo in tvojo mačko

Mačja dlaka odraža mačje zdravje

Tekstura mačjega kožuha pogosto odraža fizično in duševno zdravje naših mačjih prijateljev. Večina mačk ima mehko, gosto in sijočo dlako, zato je lahko nastanek plešastih točk na mačjem telesu hitri pokazatelji zdravstvenih težav. V nadaljevanju ti predstavljam nekaj koristi za mačje zdravje, ki jih dosežeš z rednim krtačenjem:

Zmanjšano tveganje za nastanek črevesne zapore zaradi kepic dlake

Med negovanjem dlake bodo mačke kljub hrapavim jezikom pogoltnile nekaj dlake. Ker je pogoltnjena dlaka neprebavljiva, jo običajno izbruhajo. Mačka bruha zaužito dlako največ enkrat na teden. Če mački ne uspe izbruhati vse dlake ali če jo pogoltne preveč, lahko kepe dlak povzročijo resno črevesno zaporo. Zamašitev v črevesju mora nato kirurško odstraniti veterinar. To tveganje je za tvojo mačko mogoče zmanjšati že z rednim krtačenjem, saj boš tako zmanjšal količino izpadle dlake, ki bi jo mačka sicer zaužila. Če pa bo kljub redemu krtačenju tvoja mačka zaužila veliko izpadle dlake, ji ponudi rastlinska vlakna, kot jih ima mačja trava, ki bodo spodbudila bruhanje.

Pravočasno odkrij parazite v mačji dlaki

Z rednim česanjem mačjega kožuha in kančkom pozornosti, lahko na mačji koži opaziš parazite, kot so klopi, pršice, bolhe ali uši. Okužba s paraziti za mačko ni le moteča, ampak tudi škodljiva, enako morda zate. Paraziti običajno povzročijo močno srbenje, ki mačko spodbudi k nekontroliranemu praskanju in grizenju.

Pomen ustreznega hranjenja za sijočo mačjo dlako

Pomanjkanje hranil lahko vpliva tudi na mačjo dlako. Mačja dlaka mora biti vedno rahlo sijoča. Ob dolgotrajnem pomanjkanju hranil, na primer zaradi nepravilnega hranjenja, lahko mačja dlaka izgubi sijaj, začne intenzivneje izpadati, na določenih predelih se lahko pojavi tudi pleša. Današnje udomačene mačke so potomci velikih divjih mačk in tako tudi danes klasični mesojedci. Beljakovine, ki jih vsebuje sveže meso, so zato pomemben gradnik zdrave mačje kože in nujno potrebne za zdravo dlako. Mačja hrana, ki naslavlja vse mačje potrebe in je vrsti primerna, mora zato vsebovati visok delež svežega mesa. Le tako se lahko mačka oskrbi z zanjo pomembnimi beljakovinami in hranilnimi snovmi, ki skrbijo tudi za lesk mačjega kožuha.

Sveže meso za zdravo in sijočo dlako
HVALA MEATCRISP ZA ZA ZDRAVO IN SIJOČO

Mačjo dlako

Krtačenje mačke: Da bo kar se da prijetno

Če želiš zagotoviti, da bo krtačenje za tvojo mačko kar se da prijetno, spodbujalo povezanost in ne stresa, upoštevaj naslednje nasvete:

  • Krtači v smeri rasti mačje dlake.
  • Pri dolgodlakih mačkah dvigni zgornjo plast dlake, da lahko najprej dobro skrtačiš poddlako, nato pa razčeši še celo mačjo dlako.
  • Izberi pravo krtačo za svojo mačko in njen tip dlake.
  • Med obdobjem menjave dlake se krtačenja lotevaj pogosteje.
Moja mačka se ne želi krtačiti

Na žalost vse mačke ne marajo krtačenje in bodo pobegnile takoj, ko sežeš po krtači. Druge mačke se poskušajo braniti s kremplji in zobmi, ker se jim česanje zdi stresno. V takšni situaciji nikar ne obupaj in ostani potrpežljiv. Pusti mački trenutek in kasneje počasi poskusi znova korak za korakom.

Mačka ne mara krtačenja

Kaj storiti, če moja mačka ne mara krtačenja?

Navadi mačko na krtačenje

Najbolje je, da mačko že kot mladiča oz. čim prej navadiš na krtačenje. Takoj ko novega mačjega člana sprejmeš v svoj dom, je priporočljivo, da se vsak dan 15 minut posvetita krtačenju. Pri tem so ti lahko v pomoč spodnji nasveti:

  • Poskrbi za mirno vzdušje.
  • Ob končanem krtačenju ali med samim dogajanjem nagradi mačko s priboljškom.
  • Vozle v mačji dlaki najprej nežno razrahljaj s prsti in šele nato razčeši s krtačo ali pa zelo previdno odstriži. 

POZOR: Vozle v mačji dlaki po potrebi zelo previdno odstriži in jih nikar ne vleci narazen, da mačka krtačenja ne bo povezala z boležino. Če je potrebno vozel odrezati, dlako odreži vsaj en prst stran od kože. Če je mačja dlaka res močno zavozlana je najbolje, da mačko najprej pocrkljaš in umiriš. Ko je mačka bolj sproščena, jo lahko začneš z eno roko krtačiti z drugo pa božati. Bodi vztrajen in dosleden ter postopoma podaljšuj čas krtačenja.

Navajanje mačjih mladičev na krtačenje

Mačji mladiči so običajno še bolj igrivi in ​​radovedni kot odrasle mačke. Da bo njihova izkušnja s krtačenjem kar se da pozitivna, upoštevaj spodnje nasvete:

  • Dovoli, da mačka najprej povoha krtačo.
  • Začni z nežnim ščetkanjem.
  • Da se bo mucek sprostil, vmes prekini krtačene in ga pocrkljaj.
  • Po krtačenju mačko nagradi s priboljški ali igro.
Katera krtača je prava za mojo mačko?

Izbira prave krtače lahko vpliva na celotno izkušnjo tvoje mačke. Zato ti v nadaljevanju predstavljam nekaj tipov krtač, njihovo uporabnost in prednosti:

1. Krtača za mačke z mehkimi ščetinami

Aplikacija:

Primerna za vsakodnevno nego, zgladi mačji kožuh.

Prednost:

Z nežnim razčesavanjem lahko poskrbiš za večji sijaj mačje dlake.

2. Krtača za mačke s kovinskimi ščetinami

Aplikacija:

Primerna za vsakodnevno nego, zelo dobro se odnese tudi v času menjave dlake.

Prednost:

Temeljito skrtači in odstrani izpadlo dlako.

3. Rokavica za krtačenje

Aplikacija:

Primerna predvsem za navajanje mačk na krtačenje.

Prednost:

Krtačenje je zelo nežno, zato ima mačka občutek, da jo božaš.

4. Kovinski glavnik za česanje

Aplikacija:

Še posebej primeren za odstranjevanje poddlake pri mačkah.

Prednost:

Zelo dobro se odnese v času menjave mačje dlake spomladi.

Več nasvetov za mačje krtačenje

Zrahljaj vozle v mačji dlaki

Še posebej pri dolgodlakih pasmah bo redno krtačenje pomagalo pravočasno razvozlati vozle ali povsem preprečilo njihovo nastajanje. Redno krtačenje dolgodlakih mačk je izredno priporočljivo, saj se vozlom mačka sama težko zoperstavi. Če trdovratnih vozlov ni mogoče odstraniti, pogosto pomaga le skrbno izrezovanje. V primeru, da je to potrebno, najprej rahlo privzdigni zavozlan kos dlake (a ga nikar ne potegni!), nato med vozel in kožo položi prst in vozel previdno odstriži.

Odstrani poddlako

Za odstranjevanje podlanke boš potrebovali kovinski glavnik. Izogibaj se plastičnim glavnikom, ki lahko mačjo dlako naelektrijo in pri mački povzročijo manjši električni udar. To sicer ni zaskrbljujoče, a bo tvojo mačko v bodoče odvrnilo od krtačenja.

Kako pogosto naj krtačim svojo mačko?

Na to, kako pogosto je priporočljivo mačko krtačiti, vplivajo dolžina dlake različnih pasem in osebnostne značilnosti mačk. Krtačenje Maine Coona traja občutno dlje kot krtačenje navadne hišne mačke. Kljub kratki dlaki pa ne gre podcenjevati nege britanske kratkodlake mačke, saj te dlako menjajo pogosteje. Spodaj ti podajam še nekaj uporabnih smernic:

  • Dolgodlake mačke krtači večkrat na teden do vsak dan.
  • Kratkodlake mačke krtači približno enkrat na teden.
  • Med menjavo dlake se krtačenja lotevaj vsak dan ali na dva dni, v vmesnem obdobju pa dvakrat na teden in po potrebi.

Nasvet: Starejše in bolne mačke krtači dnevno ali vsaj večkrat na teden, saj se same ne morejo več tako dobro in intenzivno čistiti in negovati.

Kako moja mačka dobi lepo sijočo dlako?

Mačke preko lojnih žlez v koži izločajo sebum in tako načeloma proizvajajo telesu lastno negovalno snov. Tako kot pri nas ljudeh ta rahlo masten sebum poskrbi, da lasje postanejo voljni in sijoči. Redno česanje bo enakomerno razporedilo sebum po dlaki in tako negovalo mačjo dlako. Poleg tega ima sebum za mačko izredno pozitiven učinek, saj kot rahlo vodoodporno sredstvo ščiti mačjo dlako pred hitrim razmočenjem. Vrsti primerna mačja hrana bo zato poskrbela tudi za dolgoročen lesk dlake. Kot že omenjeno, je potrebno pri izbiri mačje hrane paziti, da ta vsebuje visok delež svežega mesa.