Mačka in mačje stranišče

Kako jo navaditi - triki in nasveti

Kako navaditi mačko na uporabo mačjega stranišča?

Mačke veljajo za zelo čiste živali. Kljub temu pa po svoji naravi niso navajene na življenje v hiši in se morajo zato naučiti uporabljati mačje stranišče. Učenje mačk na življenje v hiši bo zahtevalo tvojo vztrajnost in potrpljenje.

Skozi ta celoten proces je zelo pomembno, da ostaneš miren in prijazen, v nasprotnem primeru bo imela mačka na uporabo mačjega stranišča negativne asociacije. Obstaja pa nekaj trikov, s katerimi lahko tudi tvoja mačka usvoji uporabo mačjega stranišča.

Kako vzgojim svojo mačko?

Kako vzgojim svojo mačko?

NAJDI MIRNO MESTO

Takoj, ko mačka prvič vstopi v novi dom, jo je potrebno navajati na uporabo mačjega stranišča. Pred prihodom novega družinskega člana se moraš zato odločiti, kje se bo nahajalo mačje stranišče. Pri tem sta pomembna soba in položaj mačjega stranišča v njej. Zapomni si naslednje:

  • Mačje stranišče postavi na mirno mesto.
  • Na izbranem mestu naj ne bo prepiha. 
  • Mačka naj ima zasebnost, brez mimoidočih ljudi in gledalcev. 
  • Vrat v izbrano sobo nikoli ne zapiraj, saj mora imeti mačka do stranišča prost dostop.
  • Drugi hišni ljubljenčki, na primer psi, naj mački v tem prostoru ne odvračajo pozornost. 
  • V hiši postavi več mačjih stranišč. Osnovno pravilo je: število mačk in nadstropij v hiši + eno.
NA KAJ MORAM BITI POZOREN PRI IZBIRI MAČJEGA STRANIŠČA?

Za mačko ni pomembna samo lokacija mačjega stranišča, ampak tudi njegove značilnosti.

  • Prva stvar, ki jo moraš upoštevati, je prava velikost. Mačka mora imeti v mačjem stranišču dovolj prostora, zato mora biti ta približno enainpolkrat večji od velikosti mačke. Upoštevaj tudi, da se mačji rep ne sme dotikati peska, zato naj bo pokrito mačje stranišče dovolj visoko. 
  • Majhne mačke potrebujejo mačje stranišče z nizkim robom ali vhodom, da lahko vanj zlahka vstopijo in izstopijo.
  • Pomemben je tudi material mačjega stranišča: najboljši je antistatični material.
  • Odprto mačje stranišče je za mačke privlačnejše od zaprtih. Na prvi pogled se zdi, da mačja stranišča s pokrovom nudijo mački večji občutek varnosti. Če pa opazuješ mačke, ki urinirajo v naravi, bodo iskale odprt prostor in se izogibale votlinam itd.
  • Model mora biti enostaven za čiščenje. To je zato, ker je treba pladenj za pesek redno čistiti, saj so mačke higienske živali in imajo rade čisto mesto.
KAKO POGOSTO JE POTREBNO ČISTIT MAČJE STRANIŠČE?

Kako pogosto naj se mačje stranišče čisti, je odvisno od tega, kako redno ga mačka uporablja in za kakšen model gre. Zunanje mačke so veliko na prostem in zato mačje stranišče uporabljajo manj pogosto kot notranje mačke. Podstavki mačjega stranišča z rešetko zahtevajo več čiščenja in jih je treba očistiti dva do trikrat na dan. Splošno pravilo pa je, da je potrebno mačje stranišče vsakodnevno preverjati in čistiti. Poleg iztrebkov gre odstraniti tudi kupe peska in drugo umazanijo, ki se lahko znajde v mačjem stranišču.
Temeljito čiščenje je treba opraviti enkrat na teden. To vključuje izpiranje celotnega pladnja za pesek z vodo in blagim (neparfumiranim) milom ali nevtralnim čistilom ter zamenjavo mačjega peska.
Mačke so občutljive živali, še posebej na vonjave. Če se njihovega stranišča ne čistijo redno, ga lahko prenehajo uporabljati. Pri izbiri mačjega peska priporočamo, da uporabiš pesek brez vonja (torej ne odišavljene pesek), da se bo tvoja mačka počutila popolnoma sproščeno. 

Redno čiščenje mačjega stranišča

Pomembno je redno čiščenje mačjega stranišča

NAVAJANJE MAČKE NA MAČJE STRANIŠČE

Mačke so rade čiste in same poskrbijo za higieno, ko gredo na stranišče. Če opazuješ mačke na prostem, boš videl, da svoje iztrebke zakopljejo. Mačje mame tudi učijo svoje male mucke, kam naj gredo na stranišče. Če v tvoj dom pride nova mačka, je odvisno od tebe, ali jo boš navadil na uporabo mačjega stranišča. Zato je potrebno s šolanjem začeti že prvi dan prihoda. Proces se ne zgodi čez noč, zato bodi potrpežljiv. Tvoj ljubljenček se bo čez čas navadil na mačje stranišče in ga začel uporabljati samostojno.
Sledeči koraki ti lahko pomagajo pri navajanju mačke na uporabo stranišča: 

  • Po hranjenju in ko se zbudi, položi mačko neposredno na pladenj s peskom. 
  • Ko uporabi stranišče, mačko pohvali, da bo imela na to opravilo pozitivne asociacije. 
  • Stranišča ne očisti takoj po uporabi, da bo lahko mačka vonj iztrebka ali uriniranja povezala s tem mestom.
  • Mačke ne spusti v druge prostore, dokler se ne nauči uporabljati mačjega stranišča, saj lahko začne označevati svoje novo ozemlje. Če se to zgodi, odstrani urin z mešanico vode in kisa, da mačka na tem mestu ne bo še naprej urinirala.

Privajanje mačke na mačje stranišče

ZAKAJ MOJA MAČKA NE UPORABLJA VEČ MAČJEGA STRANIŠČA ?

Učenje na uporabo mačjega stranišča morda ne bo potrebno le pri novih mačkah. Nekatere mačke, ki so bile dejansko dolgo časa naučene na življenje v hiši, lahko nenadoma prenehajo uporabljati mačje stranišče in začnejo hoditi na stranišče drugam v hiši. Kakšni so razlogi za to?

  • Psihološki stres: Ta ima lahko veliko vzrokov. Morda si preprosto kupil novo pohištvo, se preselil v drugo hišo ali stanovanje ali pa je v bivalnem prostoru veliko hrupa (od delavcev) ali novih obiskovalcev. 
  • Bolezni: Zlasti v zimskem času se lahko pri mačkah hitro pojavijo okužbe sečil. Tudi v drugih letnih časih lahko mačka trpi za boleznimi, ki povzročajo težave pri odhodu na stranišče. Če se to zgodi, se obrni na svojega veterinarja.
  • Pladenj za mačji pesek: Razlog za zavračanje stranišča je lahko tudi sam pladenj za pesek. Morda ni dovolj čist, je na neprimernem mestu ali pa ga je tvoja mačka prerasla.
  • Žalovanje: Težava je lahko izguba ali odsotnost osebe, druge mačke ali druge živali, ki jih ima tvoja mačka rada oz. je nanje navezana. 
  • Sezona mačk: feromoni v urinu naj bi pritegnili samce za parjenje. 
  • Ljubosumje: Ko v dom pridejo nove živali, bodo mačke označevale svojo prisotnost ali pa bodo jasno označile svoje ozemlje za konkurenco.  
  • Protest: Mačka morda protestira proti določenim življenjskim pogojem, ki ji niso všeč, ali želi pridobiti tvojo pozornost. 
  • Novi vonji: Nov detergent za čiščenje mačjega stranišča ali nov vonj in konsistenca mačjega peska. 
KAKO NAJ SE ZNEBIM NAVADE OZNAČEVANJA SVOJE MAČKE ?

Urin vsebuje različne vonjave in feromone, kar eni mački veliko pove o drugi. Je celo del njihove komunikacije. Samice lahko s tem parečim samcem sporočijo, da je nastopila sezona parjenja, samci pa označijo svoj teritorij in s tem opozarjajo morebitne tekmece. To je povsem naravno vedenje, zlasti pri ne steriliziranih živalih, lahko pa se zgodi tudi pri kastriranih mačkah ali mladičih. To ni znak nečistosti, ampak kaže na to, da želi tvoja mačka tebi ali drugi mački nekaj povedati. V divjini takšna komunikacija ne predstavlja težav, ko pa se zgodi v omari, v spalnici ali na preprogi v dnevni sobi, lahko povzroči napetost med ljudmi in živalmi.

grda navada označevanja mačke

Kako naj se znebim grde navade označevanja svoje mačke?

Prvi korak je takojšnja in temeljita odstranitev urina z označenega mesta, da se odstranijo vsi vonji. Nato razišči vzrok za označevanje, saj lahko le tako spremeniš situacijo in temu narediš konec. Če se tvoja mačka na svojem teritoriju počuti varno, ne bo čutila potrebe po označevanju. Razlog ni vedno očiten ali zlahka odpravljiv. Na primer, nekatere mačke niso ljubosumne samo na hišne živali, zaradi katerih označujejo svoje ozemlje. V okolici hiše ali stanovanja se lahko nahajajo tudi mačke, nad katerimi se želi tvoja mačka uveljaviti tako, da označuje teritorij ne samo izven, ampak tudi znotraj hiše. Tudi nove človeške sostanovalce lahko mačka prepozna kot tekmece, kar povzroči označevanje ozemlja.

Svoje mačke ne kaznuj in ne grajaj. Izkušene mačke vedo, kako uporabljati mačje stranišče. Okoliščine njihovega življenja so se morale na nek način spremenile in to je treba raziskati.

Suha hrana iz Freshmeatdryer
MEATCRISP

NAJBOLJŠA IZBIRA

MeatCrisp bolje nadomešča naravni mačji plen kot večina komercialne mačje hrane na trgu in tvoji mački zagotovi uravnoteženo prehrano in več zdravja.