Pogosta vprašanja in odgovori

Pomoč strankam

Če ti bolj ustreza pogovor z resničnim človekom, se lahko obrneš na našo skupino za zadovoljstvo strank po e-pošti (spodaj).

Kako ti lahko pomagamo?

Pogosta vprašanja in odgovori

Hrana za Pse

Ali lahko menjam različne okuse hrane za odrasle pse?

Načeloma je menjava okusov možna kadar koli, tudi na isti dan lahko psu ponudimo različne okuse hrane PLATINUM. Priporočamo pa, da se menjavi okusov izogibate v času prehoda na hrano PLATINUM ali če ima vaš kuža intoleranco na določene sestavine v hrani.

Kakšen je rok uporabe PLATINUM hrane?

Suha hrana PLATINUM ima rok uporabe 18 mesecev, mokra hrana MENU ima rok uporabe 36 mesecev, mokra hrana MENU Mini pa ima rok uporabe 24 mesecev od dneva proizvodnje.

Zakaj PLATINUM uporablja sveže meso?

V primerjavi z običajno suho briketirano hrano, ki je narejena iz mesne moke, potrebujemo pri postopku priprave Fleischsaftgarung vsaj 70 % svežega mesa. Na ta način vam lahko ponudimo pasjo hrano, ki se počasi kuha v lastnem mesnem soku, ima visoko hranljivost ter slasten in aromatičen okus.

Razlika med mesno moko in svežim mesom je ogromna. Mesna moka je večkrat obdelana pri zelo visokih temperaturah in visokem pritisku, kar uniči okusno mesno maščobo in visoko hranljiv mesni sok. 

Tudi za pripravo okusne nedeljske pečenke vemo, da sta mesni sok in mesna maščoba tista, ki poskrbita za slasten in aromatičen okus. Zato nedeljske pečenke ne pripravljamo iz mesne moke.

Zakaj nimamo različne hrane glede na pasmo psa?

Pes je potomec volka in njegov prebavni trakt že po naravi ustreza prebavi in uživanju mesa. Naši briketi so zasnovani tako, da jih zlahka absorbira in prebavi tako čivava kot doga ter enako zadovoljijo prehranske potrebe psov vseh pasem.

Zakaj nimamo različno hrano za starejše pse?

Optimalno stanje pasjega telesa (proporcionalno in mišičasto telo) je glavni dejavnik, ki podpira zdravo staranje psov. Za doseg tega stanje potrebujemo, poleg prilagojene aktivnosti, tudi kvalitetno prehrano, ki vsebuje čim bolj naravne in lahko prebavljive beljakovine.

Zakaj platinum Puppy Chicken (piščanec za mlade pse) ne vsebuje ekstrakta zelenoustih školjk za podporo sklepom?

Da bi preprečili težave pri učenju pasjega mladiča samostojne proizvodnje pomembnih snovi v telesu, se je potrebno izogibati dovajanju dodatkov skozi prehrano v prvih 3. mesecih življenja.

Ali lahko dam psu isti dan suho in mokro hrano?

Če želite psu nuditi malo razvajanja in raznolikosti, lahko enostavno preklapljate med vsemi vrstami PLATINUM hrane.
Tu ni pomembno, ali mu date  mokro hrano zjutraj in suho hrano zvečer ali obratno.

Ali lahko mešam suho in mokro hrano?

Seveda! V isti posodi lahko na enkrat zmešate mokro in suho hrano PLATINUM in jo psu ponudite kot en obrok. 

Kateri okus mokre hrane je primeren za mojega psa?

Ne glede na to ali hranite psa z MENU Chicken, MENU Beef+Chicken, MENU Iberico+Turkey, MENU Fish+Chicken, MENU Pure Fish, MENU Turkey+Salmon ali Menu Duck+Turkey Adult lahko, dokler vaš štirinožni prijatelj nima nobene intolerance, menjavate hrano po okusu in željah vašega psa. Vsak od naštetih okusov vsebuje vse, kar potrebuje zdrav in vesel pes.
Za izbor prave hrane za tvojega psa lahko uporabite našega PREHRANSKEGA SVETOVALCA.

Kdaj lahko naredim prehod na hrano za odrasle pse?

Za male pasme, kot sta jazbečar in mops, priporočamo, da se prehod izvede od starosti dvanajst mesecev dalje.
Pri srednje velikih psih, kot sta avstralski in borderski ovčar, se lahko na hrano za odrasle pse preide že pri starosti od šestega meseca dalje.
Za posebej velike pasme, kot sta bernardinec in rodezijski grebenar, lahko opravite prehod na hrano za odrasle pse že od štirih mesecev dalje.

Kako naredim prehod iz običajne suhe hrane na suho hrano PLATINUM?

Priporočamo takojšen prehod pa hrano PLATINUM, brez prehodne faze. Zaradi različne prebavljivosti ni priporočljivo mešati PLATINUM suhe hrane s katero koli drugo suho hrano za pse.

Kako naredim prehod iz običajne mokre hrane na mokro hrano PLATINUM MENU?

Prehod z običajne mokre hrane na PLATINUM MENU se lahko opravi takoj, brez prehodne faze.
Če ima vaš kuža zelo občutljiv želodec, lahko v prvih 1-2 dneh počasi dodajate PLATINUM MENU prejšnji mokri hrani in tako postopoma v celoti preidete na PLATINUM MENU.

PLATINUM hrana - ali so to peleti ali briketi ?

Zelo dobro vprašanje. Kratek odgovor bi bil, da niso ne briketi ne paleti, je pa postopek priprave bolj podoben peletom kot briketom. Da razložim:

1.Priprava briketov- večina sestavin v briketih se 2-4x segreje na visoki temperaturi, predno se znajdejo v vrečki s pasjo hrano. Zakaj je to pomembno? Ker proizvodni proces in segrevanje uničujeta hranilne snovi v pasji hrani, posebej kakovost oz. prebavljivost beljakovin.

2.Priprava Hladno stiskane hrane- hladno stisnjena hrana se oblikuje v pelete pri temperaturah, nižje od tistih, ki se uporabljajo pri izdelavi briketov. Vendar ker mora biti meso pred nadaljnjo predelavo toplotno obdelano pomeni, da pri večini "hladno stiskanih" hran, ki propagirajo obdelavo pri nizkih temperaturah (npr. 40°C), hrana ne vsebuje svežega mesa, ampak mesno moko. Prebavljivost mesne moke, ki je toplotno obdelana pri visokih temperaturah, je dosti slabša kot prebavljivost svežega mesa.

3.Priprava PLATINUM hrane- v nasprotju z "hladno stiskano" hrano, ki večinoma vsebuje pred-pripravljene sestavine, PLATINUM uporablja poseben postopek priprave imenovan Fleischsaftgarung. To je edinstvena metoda priprave svežega mesa, natančneje počasno kuhanje pri nizki temperaturi v lastnem mesnem soku. Recept, kot ga uporabljajo vrhunski kuharji.
Naravne sestavine in surovo meso se kuhajo v lastnem mesnem soku brez dodane vode, kar ohrani dragocena hranila in da hrani aromatičen in slasten okus.
Pri sobni temperaturi (podobno kot pri "hladno stiskani" hrani) se dodajo hladno stisnjena olja, zelišča in vitamini, hrana se nato oblikuje v koščke, primerne za pse.
Zato je prebavljivost hrane (in beljakovin) v PLATINUM hrani visoko nad standardi, ki jih uporabljajo komercialne hrane za pse.

Ali PLATINUM izvaja poizkuse na živalih?

Ne! Lahko se zanesete na dejstvo, da pri razvoju in proizvodnjo naših izdelkov ne izvajamo poskusov na živalih - ne mi in ne naši partnerji.

Hrana za Mačke

Ali so mačke mesojede živali?

Mačke so obvezni mesojedci in njihovo telo, vključno s prebavili, je temu prilagojeno. Kot mesojede živali imajo kratko črevo, ki lahko optimalno prebavi meso in vsebovane ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine. Če poznamo to dejstvo, je odgovor na vprašanje "kaj potrebuje dobra mačja hrana" nadvse preprost – meso! Mačke pa v svojih prehrani zaužijejo tudi nekatere organe ulovljenega plena, kar pomeni, da jedo tudi druge sestavine, kot so trave, zelišča, žita, zelenjavo in sadje, ki so koristni za njihovo prebavo.

Zakaj MeatCrisp vsebuje tavrin?

Tavrin je kot esencialna aminokislina pomembna sestavina mačje prehrane. Ker mačke tavrina ne morejo proizvajati same, ga lahko zaužijejo samo s hrano. Zato naša suha mačja hrana vsebuje optimalno količino tavrina in je optimalno prilagojena naravnim mačjim potrebam.

Zakaj MeatCrisp uporablja sveže meso?

Sveže meso ima višjo hranilno in biološko vrednost ter veliko boljšo prebavljivost v primerjavi z mesnimi ali živalskimi proizvodi, ki se jih uporablja v klasični mačji prehrani.

Običajna mačja hrana se pripravlja po postopku ekstrudiranja. Tukaj se vse sestavine najprej spustijo skozi velikanski "vijak", imenovan ekstruder, kjer so izpostavljene visokemu pritisku in vročini. Te sestavine se nato posušijo v vroči peči, v premazni mašini pa se briket obda z maščobami in ostalimi dodatki. Številne ekstrudirane suhe mačje hrane kot glavni vir beljakovin ne uporabljajo svežega mesa, saj lahko zaradi značilnosti postopka priprave ekstrudirana hrana vsebuje le približno 25 % svežega mesa. Razlog je v tem, da ekstruder za suho hrano ne more učinkovito predelati več svežega mesa, ne da bi briketi suhe hrane ne koncu razpadli. Kot glavni vir beljakovin v ekstrudirani suhi hrani za mačke se zato večinoma uporablja mesna moka.

V nasprotju z običajno hrano, priprava mačje hrane po metodi Freshmeatdryer omogoča pripravo polnovredne mačje hrane iz svežega mesa, ki odstopa od komercialne mačje hrane na trgu.
Naša mačja hrana se pripravlja pri nizkih temperaturah, s čimer se v hrani ohranijo vsa dragocena naravna hranila in aminokisline, ki jih mačke potrebujejo za svoje zdravje. Ker kot glavni vir beljakovin uporabljamo visok delež svežega mesa, je v naši mačji hrani vsebnost beljakovin veliko višja kot pri hranah, ki so po večini narejene iz živalske moke, mesne moke ali rastlinskih beljakovin.
Prav tako se zaradi posebnega postopka priprave v naši mačji hrani ohrani naravni okus mesa, ki ga mačke še kako obožujejo. To so nekatere izmed lastnosti, po katerih se hrana za mačke po metodi Freshmeatdryer razlikujejo od običajne mačje hrane.

Kdaj hraniti s "Sterilised" ?

Po kastraciji se metabolizem mačke spremeni, kar pogosto vodi v debelost. Prekomerna telesna teža lahko povzroči resne zeplete, zato je priporočljivo redno preverjanje telesne teže.
Če je vaša mačka nagnjena k čezmerni telesni teži ali pa je njeno težo potrebno zmanjšati, običajno ni dovolj, da samo zmanjšate količino hrane, saj s tem zmanjšate tudi pomembna hranila.
V tem primeru priporočamo manj kalorično hrano, kot je MeatCrisp Sterilized.

Kdaj se naredi prehod na hrano za odrasle mačke?

Naša suha hrana za mačje mladiče MeatCrisp je posebej zasnovana za potrebe mačjih mladičev in odraščajočih mačk. Priporočamo, da na hrano za odrasle mačke neposredno preidete ob dopolnjenem 1. letu starosti.

Kakšen je rok uporabeMeatCrisp hrane?

MeatCrisp ima rok uporabe 18 mesecev od dneva proizvodnje.

Kakšna je količina fosforja v hrani?

Vsebnost fosforja v suhi hrani MeatCrispu je 1 %.

Kolikšna je vsebnost mesa v MeatCrisp?

PLATINUM MeatCrisp vsebuje 83 % svežega mesa. To pokrije osnovno mačjo potrebo po visoki vsebnosti mesa. V nasprotju z drugimi živalmi, mačke dobijo energijo predvsem iz mesa oziroma beljakovin, zato je njihov metabolizem zasnovan za visoko vsebnost beljakovin v prehrani.

Kakšen je najboljši način za shranjevanje MeatCrisp hrane?

Da preprečite izgubo okusa, shranjujte MeatCrisp v originalni vrečki. Zahvaljujoč vgrajeni zaponki Velcro jo lahko vedno znova enostavno in varno zaprete.
Da bi se izognili okužbi s paraziti ali mikrobi, odsvetujemo pretakanje v druge posode.

V čem se mačja hrana MeatCrisp razlikuje od običajne mačje hrane?

Hrustljav zalogaj in mesnat okus MeatCrisp je rezultat priprave po metodi Freshmeatdryer, kjer se pri nizkih temperaturah in ob stalnem kroženju zraka sušijo sveže meso in druge, za zdravje mačk pomembne sestavine. Počasen in enakomeren proces sušenja ohranja naravne hranilne snovi, ki so zelo pomembne za zdravje tvoje mačke.
MeatCrisp je pripravljen brez mesne ali živalske moke, saj sta tako mesna kot živalska moka večkrat izpostavljeni visokim temperaturam in visokemu tlaku, predno sta uporabljeni za proizvodnjo mačje hrane. V primerjavi s svežim mesom imajo mesna in živalska moka ter rastlinski viri beljakovin nižjo hranilno vrednost, prebavljivost in biološko vrednost beljakovin.

Kakšne so velikosti pakiranj?

MeatCrisp je na voljo v vrečkah po 400 g, 1,5 kg in 3 kg.

Ali obstaja nizkokalorična mačja hrana?

Ja, naš MeatCrisp Sterilised ima zmanjšano vsebnost kalorij in je zato splošno primeren za mačke z nižjo energijsko presnovo, zlasti za mačke, ki živijo samo v zaprtih prostorih, in sterilizirane mačke.

Ali obstaja hrana za mačje mladiče?

Da, MeatCrisp Kitten je suha hrana, zasnovana posebej za potrebe odraščajočih mačk. Priporočamo hranjenje z našo hrano za mačje mladiče, dokler mačji mladič ne dopolni enega leta, nato pa takoj preidete na hrano za odrasle mačke.

Je (pre)visoka vsebnost beljakovin škodljiva za mojo mačko?

Mačji metabolizem je zasnovan tako, da pridobiva energijo iz beljakovin. Mačke kot mesojede živali so odvisne od visoke vsebnosti beljakovin in jih lahko zelo dobro presnavljajo.
Zato visoka vsebnost beljakovin ni škodljiva za vašo mačko. Seveda je pa potrebno upoštevati tudi kvaliteto beljakovin in postopek priprave same hrane.

Kolikokrat na dan naj hranim svojo mačko?

Najbolj primerno je mački nuditi več majhnih obrokov na dan. Koliko obrokov dnevno potrebuje vaša mačka je odvisno od njenih prehranjevalnih navad. Nikoli pa ji ne smete ponuditi več kot en dnevni obrok na dan.
Pri mačkah, ki si svojo dnevno priporočeno količino čez dan porazdelijo same, lahko dnevni obrok napolniš enkrat dnevno. Pri mačkah, ki pojedo porcijo takoj, je potrebno dnevni obrok razdeliti v več manjših in te razporediti čez cel dan. 
Možno je tudi hranjenje iz avtomatskih podajalnikov, za kar so briketi MeatCrisp nadvse idealni. 

Kakšna je kalorična vrednost MeatCrisp?

Adult Chicken: 3860/1000g
Sterilised Chicken: 3560/1000g
Kitten Chicken: 3960/1000 g

Kako preidem na hrano MeatCrisp?

Mačke so "bitja navad". Zato je zelo pomembno, da se prehoda na novo hrano lotite počasi in s tem svoji mački zagotovite dovolj časa, da se privadi na nov vonj in okus hrane. Tega se je najbolje lotiti tako, da k običajni hrani dodate majhno količino nove mačje hrane in to količino čez čas postopoma povečujete. Po približno enem tednu se bo mačka običajno navadila na novo hrano.

Če mačka med procesom zamenjave novo hrano začne zavračati, njen delež spet zmanjšajte in ga povečujte še počasneje.
Pomembno: NIKOLI ne smete dovoliti, da vaša mačka strada, saj je to zanjo lahko življenjsko nevarno. Kot smo zapisali zgoraj, je bolje, da spremembe izvajate dosledno in v majhnih korakih.

Kako naj vem, ali ima moja mačka idealno težo?

Tehtanje je dober pokazatelj, seveda pa so razlike glede na pasmo. Najboljši način za oceno stanja vaše mačke je, da se je dotaknete v predelu reber. Rebra ne smejo biti vidna ali neposredno otipljiva, prav tako pa ne smejo biti skrita pod debelo plastjo maščobe. Z nežnim pritiskom in ob božanju bi morali začutiti mačja rebra.

Ali PLATINUM izvaja poizkuse na živalih?

Ne, lahko se zanesete na dejstvo, da pri razvoju in proizvodnjo naših izdelkov ne izvajamo poskusov na živalih - ne mi in ne naši partnerji.

Ustna nega za Pse in Mačke

Kako dolgo traja terapija - zdravljenje?

Trajanje terapije je med drugim odvisno od: pasme, teže, konsistence zobnega kamna, nagnjenosti k zobnemu kamnu, dednosti, prehrane …
S pravilno, dosledno uporabo (pomembno: 2 x dnevno, sicer se zobni kamen ponovno otrdi) traja odstranitev zobnega kamna približno od 4. do 8 tednov, v nekaterih primerih celo dlje.
Izdelek 100 % pomaga odstraniti zobni kamen. Če po treh tednih pravilne uporabe ne vidite nobenih sprememb, nas kontaktirajte. 

Pes ne mara izdelka.

Pse lahko primerjamo z otroci, ki jim skrb za zobe po večini ni v užitek.
Dejstvo, da je OralClean + Care edina alternativa proti mehanski odstranitvi zobnega kamna pod narkozo, ti bo dala pogum pri uporabi izdelka, čeprav ga tvoj pes ne mara.

Ali OralClean + Care izdelki vsebujejo kisline?

Ne, vsebuje samo ekstrakt Citrusa in izvlečke rastlinskih olj. Razlika je v učinkovinah: olje neguje, deluje protivnetno in na dolgi rok odstrani zobni kamen.
Kisline ne bi odstranile le zobnega kamna, ampak bi načele tudi zobe in zobno sklenino.

Kolikšna je vsebnost alkohola?

Delež alkohola, ki ga vsebuje odmerek, je tako majhen, da ni nobene nevarnosti za pse ali mačke.
Proizvod je tako varen tudi za bolne živali. Alkoholu se ni mogoče v celoti odpovedati, saj ta služi kot nosilec aktivne snovi.
Vendar je delež alkohola zelo nizek in je primerljiv z zdravil, ki so primerna za otroke.

Ali izdelek spreminja barvo zob (beljenje zob)?

Ne, ker OralClean + Care ne vsebuje belil ali kislin, ki bi zobe obarvale. Zato je izdelek zelo nežen tudi do zobne sklenine.

Ali obstajajo interakcije s homeopatskimi zdravili?

Da, ker izdelek vsebuje zeliščna olja, kot je na primer olje poprove mete, naravni zdravilci priporočajo, da izdelek v zvezi s homeopatsko uporabo uporablja le po dogovoru.
Tukaj lahko pride namreč do tega, da bo učinek homeopatskega sredstva izničen.

Imam težave pri uporabi na mački.

Če mačka gel, ki ste ga nanesli na tačko ne poliže, lahko pri naslednji uporabi poizkusite nanesti gel na brčice ali na stičišče ustnic.
Druga možnost je, da uporabite mokro hrano, ki jo ima vaša mačka še posebej rada (npr. razne paštete z lososom …) in jo pomešate z Oral Clean + Care gelom. Pri tej možnosti traja zdravljenje nekoliko dlje, vendar je prav tako učinkovito.

Kakšna je razlika med OralClean + Care gel klasik in divji losos?

OralClean + Care Divji Losos vsebuje dodatno lososovo olje. Lososovo olje daje izdelku malce blažji okus in s tem doseže, da je sprejem izdelka pri nekaterih živalih boljši

Ali naj kupim sprej ali gel?

To je odvisno povsem od tebe in tvojega ljubljenčka.
Sprej ima to prednost, da se preko pršila dozira hitreje in boljše. Vendar pa vsakemu psu ni všeč zvok pršila in lahko reagira s stiskom čeljusti, kar lahko prepreči uporabo.
Gel je preprost za uporabo in se zelo dobro oprime zobnega kamna. Po uporabi je potrebno, v nasprotju s sprejem, pogosto umivanje rok.

Gel pride le težko iz plastenke?

Plastenko hranite obrnjeno na glavo.

Gel mi vedno zdrsne s prsta?

Gel lahko hranite v hladilniku, kar ga naredi bolj gostega. Če plastenko postavite še "na glavo", jo boste zagotovo lahko izpraznili do konca. 

Moj pes je pogoltnil gel – je to nevarno?

Ne, saj OralClean + Care vsebuje le naravne sestavine, kar je za organizem psa ali mačke popolnoma ne nevarno.

Splošna vprašanja glede naročanja in dostave

Kdaj bo moje naročilo odpremljeno?

Vse pošiljke odpošljemo isti ali naslednji delovni dan, povprečni čas dostave je manj kot 2 delovna dneva.

Kako visoki so stroški pošiljanja?

Pri naročilu nad 9 € vam paket pošljemo brezplačno, brez dodatnih stroškov! Izbirate lahko med dostavnimi službami DPD, Pošto Slovenije ali GLS .

S katerimi plačilnimi metodami je možno plačilo?

Nakup lahko opravite s kreditnimi karticami Mastercard, Visa, Visa Electron, Maestro ali pa plačate z vašim Paypal računom. V kolikor želite plačati preko spletne banke vam pošljemo podatke za plačilo. Seveda pa lahko plačate tudi po povzetju – dostavljavcu, ko vam paket prinese na dom.

Je plačevanje s kreditno kartico varno?

Za plačila s plačilnimi karticami uporabljamo spletni servis Stripe. Stripe je globalna plačilna platforma, ki jo uporabljajo spletni velikani kot so Google, Amazon ... Pri procesu naročanja so vsi podatki zaščiteni s SSL protokolom.

Stopi v stik

Imaš vprašanja o naročilu ali splošno vprašanje?