Basenji

Basenji

Basenji

Basenji (org.: Basenji) ali »Nelajajoči pes« je zelo energičen in zvesti spremljevalec, ki je močno zaznamovan s svojo lovsko preteklostjo. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

 • Velikost: med 40 cm in 43 cm
 • Teža: od 9 kg do 11 kg
 • Življenjska doba: od 10 do 12 let
 • Dlaka je kratka, njeno izpadanje pa minimalno.
 • Potrebuje dominantnega in avtoritativnega lastnika, drugače bo moč in dominanco prevzel kar sam.
 • Biva lahko v stanovanju ali v hiši, v kolikor mu boste seveda omogočili dovolj aktivnosti. Najbolj pa bo zadovoljen z ograjenim vrtom, čigar ograja mora biti dovolj visoka, da je ne bo mogel preplezati.
 • Ker nimajo podlanke, zelo slabo prenašajo nizke temperature. V kolikor bo bival na vrtu mu morate v zimskih dneh zagotoviti dodaten vir toplote.
 • Pasma ne laja, vendar proizvaja najrazličnejše zvoke.
 • Z ostalimi živalmi se ne razume.
 • Ker potrebuje nadvse veliko gibanja, je primernejši spremljevalec za športnike in aktivne ljudi.
 • Basenji ne mara vode, zato zanj vodne aktivnosti ne pridejo v poštev.
 • Primeren je za alergike in astmatike.

Zgodovina pasme

Basenji je starodavna pasma, čigar slike najdemo že v egipčanskih piramidah izpred 5 tisoč let.
Pasma izvira iz špica, natančneje pomeranca, druga, a ne potrjena teorija, pa izvor pasme povezuje s šakalom.

Govorimo lahko o različnih tipih basenjijev, ki so sicer danes prisotni po celotni Afriki, a se po področjih med seboj malenkost razlikujejo.
V Afriki so domorodci pasmo uporabljali za pohode v džunglo, kjer so jih psi svarili pred nevarnimi živalmi, pomagali pa so jim tudi pri lovu in zganjanju živali v pasti.
Iz Afrike so basenjije pričeli izvažati v tujino okoli leta 1930, natančneje na področja Južne Afrike, Amerike in Anglije.

Z uvažanjem pasme v Evropo so bile sicer do leta 1936 težave, saj basenjiji po cepljenju večinoma poginili.

Velikost

Basenji je srednje velika pasma z atletsko postavo. Samci merijo od 42 do 46 cm in tehtajo okoli 11 kg, samice pa so nekoliko manjše, saj merijo od 38 in 43 cm ter pri tem tehtajo okoli 9 kg.

Karakter

Basenji je zelo zvest pes, ki se na svojega lastnika in ostale člane družine močno naveže.
Posledično je v primeru dolgotrajne samote ali zdolgočasenosti nagnjen k uničevanju lastnine.

Do tujcev so precej zadržani, drugače pa zelo energični, radovedni in igrivi. Prav tako je to zelo zaščitniški in teritorialen pes, ki bo v primeru, da se bo počutil ogroženega, pričel krožiti okoli ljudi ali živali.
Zaradi svoje lovske preteklosti se tudi danes radi potepajo in še posebej radi tečejo za avtomobili, zato jih je priporočljivo imeti, vsaj na prometnih območjih, vselej na povodcu.

Ker pasma tudi zelo rada pleza in z lahkoto prepleza ograjo, bo morali biti ograja na vrtu zelo visoka.
Prav tako basenji zelo rad žveči in zato potrebuje malo morje igrač, ki bodo samo njegove.

Pasma pa je znana predvsem po tem, da ne laja, kar pa še ne pomeni, da je tudi zelo tiha. Basenjiji so namreč namesto lajanja sposobni proizvesti najrazličnejše zvoke, od jodlanja, cviljenja, renčanja in tuljenja.

Basenji

Zdravje

Pasma je v osnovi zdrava, a jo lahko prizadenejo nekatere dedne bolezni.
Najpogosteje se pojavlja Franconijev sindrom, ki napade ledvice, izslediti pa ga je mogoče po četrtem letu starosti.

Prav tako je pasma pogosto podvržena dedni hemoltični anemiji (krvni bolezni) in progresivni retinalni atropiji, ki lahko privede do slepote.
Ker pa so basenjiji tudi zelo aktivni in energični psi, jih lahko prizadene tudi displazija kolkov. Pri nekaterih primerih pa so se pojavile tudi alergije na koprive ali pike insektov

Vzgoja in aktivnosti

Pasma je inteligenta, a trmasta, in zato za šolanje zahtevnejša.
Pri slednjem je potrebo veliko potrpežljivosti, pozitivne motivacije in še več vztrajnosti. Šolanje bo še posebej učinkovito, če boste basenjija uspeli prepričati, da se je željenega ukaza v resnici domislil sam.

Ker je bila pasma prvotno vzgojena za lov, se tudi danes dobro odnese v teku za umetno vabo. Za tekmovanja ubogljivosti pa ta pes ni ravno najprimernejši, a ga je mogoče naučiti tudi tega.
Basenji je zelo energičen pes in zato potrebuje veliko več kot samo dnevni sprehod.
Ker je na svojega lastnika močno navezan, bo v skupinskih aktivnostih, kot so tek, kolesarjenje, metanje frizbija itd., nadvse užival.

V kolikor mu sami ne boste mogli zagotoviti zadostno mero gibanja, ga je priporočljivo vpisati v pasje tečaje, kot je agility ali tek za umetno vabo. 

Hranjenje

Ker je pasma vsejeda in ima zelo velik apetit, se lahko hitro sreča s prekomerno telesno težo.
Da bi se temu izognil, morate razdeliti primerno dnevno količino hrane na dva do tri manjše obroke.

Prav tako je pomembno, da izberete kvalitetno pasjo hrano, ki je bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in ostalimi hranilnimi snovmi. Takšna hrana bo namreč prav tako omogočila, da bo količina dnevno zaužite hrane manjša, kot bi bila v primeru manj kakovostne in hranljive hrane, saj bi le-to pes za vnos dnevne količine ključnih sestavin potreboval več.
To pa je prav tako pasma, ki potrebuje veliko vsakodnevnih aktivnosti, zato je kvalitetna pasja hrana ključna tudi z vidika vnosa zadostne količine hranilnih snovi in energije, ki jih pes potrebne za nemoteno opravljanje aktivnosti.
Pasja hrana naj bo prav tako polna svežega mesa, ki bo psa preskrbela z zadostno količino visokokakovostnih proteinov, ki pa so izrednega pomena pri krepitvi in gradnji mišic ter s tem povečanju mišične mase. 

Dlaka in nega

Ker ima pasma zelo kratko dlako, je njena nega dokaj nezahtevna.
To so zelo čisti psi, ki ne marajo umazanije ali mokrote in se sami čistijo podobno kot mačke.

Poleg tega so tudi skoraj popolnoma brez telesnega vonja. Zaradi kratke dlake, ki ne izpada, in navade, da se čistijo sami, bo potrebo krtačenje ali kopanje izvajati le občasno.
Pri kopanju pa je potrebo paziti na njihovo občutljivo kožo in zato uporabiti čim bolj nežen pasji šampon.

Otroci in druge živali

Mnogi pripadniki te pasme so do otrok zelo zaščitniški in ljubeči, spet drugi pa niso ljubitelji živahne igre z otroci in slednje lahko v samoobrambi tudi ugriznejo.
V splošnem pa velja, da je pasma primernejša za starejše otroke, ki se s psom znajo spoštljivo igrati in ga ne jezijo.

Z drugimi živalmi pa se basenji ne razume. Majhne živali bo namreč zaradi svojega intenzivnega lovskega nagona preganjal in na koncu pokončal.
Prav tako se ne ujame z ostalimi psi in je pogosto agresiven do psov istega spola in pasme. 

Basenji