Cavalier King Charles španjel

Cavalier King Charles španjel

Cavalier King Charles španjel je izredno prilagodljiva pasma, ki je radoživa, ljubezniva in rahločutna. Primerni so za bivanje v notranjosti in se popolnoma prilagodijo življenjskemu slogu svojega lastnika. Uživajte v njihovi družbi kjerkoli ste!

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 30 cm do 34 cm
  • Teža: od 4,5 kg do 8 kg
  • Življenjska doba: od 10 do 12 let
  • Dlaka je dolga in močno izpada.
  • V vročih podnebjih se pasma ne počuti najbolje, saj ima zaradi krajšega smrčka oteženo dihanje.
  • Primerni so zgolj za bivanje v notranjosti, kjer bodo lahko v tesnem stiku s svojo družino.
  • Pasma se popolnoma prilagodi življenjskemu slogi svojega lastnika in tako lahko bodisi z lastnikom zadovoljno poležava na kavču bodisi ga cel dan spremlja na pohodu.
  • Zaradi svoje prilagodljivosti lahko Cavalier živi v mestu, v vasi, v hiši ali v majhnem stanovanju (dokler mu bo omogočeno bivanje v notranjosti s svojo družino) in je primeren spremljevalec tudi za starejše ali manj aktivne ljudi ter začetnike.
  • Zaradi svojega lovskega nagona lahko lovi manjše živali in premikajoče se predmete, zato ga je potrebno imeti ob cesti na povodcu.
  • Zaradi zdravstvenih težav, je potrebno mladiča kupiti pri preverjenem vzreditelju, ki vam lahko potrdi zdravje mladičevih predhodnikov.

Zgodovina pasme

Cavalier King Charles španjel je pasma, ki izvira iz Velike Britanije in tam predstavlja eno izmed najbolj priljubljenih pasem.
Kot pove že njihovo ime, je pasma poimenovana po princu Charlesu II, znanemu tudi pod vzdevkom »Cavalier King«, saj ga je na vsakem koraku spremljala množica španjelov.

V začetku 18. stoletja so te pse uporabljali predvsem za lov, kasneje pa so postali priljubljeni spremljevalci kraljeve družine in plemstva. Danes pa je pasma priljubljena predvsem kot družinski pes.

Velikost

Cavalier King Charles španjel je majhna pasma, ki doseže plečno višino okoli 30 cm in pri tem tehta med 5 in 8 kg.

Karakter

Cavalierji so zelo ljubeči, družabni in vdani psi, ki se na svojo družino močno navežejo in so ob svojih bližnjih najbolj srečni.
Posledično bodo tudi zelo žalostni, če bodo morali biti dolgo časa prepuščeni sami sebi.

Kot čuvaji se ne izkažejo najbolje, saj so tudi do tujcev zelo prijateljski, vas bodo pa vedno opozorili na prihod obiskovalcev.
Prav tako je to zelo radoživa in igriva pasma, pri kateri je še vedno prisoten lovski nagon.

Zaradi tega bodo pogosto preganjali manjše živali, kot so miši in ptice, radi pa se bodo zapodili tudi za drugimi premikajočimi se predmeti, kot so avtomobili, zato jih je potrebno imeti v bližini ceste vselej na povodcu.

Zdravje

V poprečju gre za zdravo pasmo, se pa te psi pogosto srečujejo z diabetesom, prekomerno telesno težo, sivo mreno, srčnimi anomalijami, gluhostjo in raznimi alergijami (kot so alergije na določene vrste plevela in trave, pri čemer se morate posvetovati z veterinarjem).
Zaradi vseh teh težav je bistvenega pomena, da mladiča kupite pri preverjenem vzreditelju, ki vam bo lahko zagotovil zdravje predhodnikov mladiča. V poletnih mesecih pa je pri pasmi potrebno paziti, da se zaradi kratkega smrčka in posledično oteženega dihanja ne bo pregrela.

Vzgoja in aktivnosti

Ker je ta pasma na lastnika močno navezana, bo z njim rada sodelovala in se pridno učila željenih ukazov.
Kljub njihovi vdanosti, pa si pri šolanju ne smete privoščiti razne prisile ali vpitja, saj je to izredno rahločutna in nežna pasma.
Ključ do uspešnega šolanja pri tej pasmi je zato ljubeznivost in pozitivna motivacija, s čimer boste Cavalierja lahko ukazov naučili že v zelo kratkem času. Dobro se bodo odnesli v poslušnosti, aglityju in kot terapevtski psi.

Pasma obožuje sprehode s svojim lastnikom, pri čemer pa morate biti kot lastnik previdni, da vam pes ne bo odtaval za kakšno manjšo živalco.
Pasma potrebuje dnevne sprehode, preostanek dneva pa lahko zadovoljno drema v lastnikovem naročju.

Hranjenje

Ker je pasma nagnjena k prekomerni telesni teži, je priporočljivo razdeliti dnevno količino hrane na dva do tri manjše obroke dnevno.
Prav tako je pomembno, da izberete naravno pasjo hrano, ki je bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in ostalimi hranilnimi snovmi, ki so potrebne za nemoteno delovanje pasjega organizma.
Kvalitetna hrana bo prav tako omogočila, da bo količina dnevno zaužite hrane manjša, kot bi bila v primeru maj kakovostne in hranljive hrane. Slednjo bi namreč pes za vnos dnevne količine ključnih sestavin potreboval več.

Dlaka in nega

Pasma ima srednje dolgo do dolgo dlako, ki močno izpada.
Posledično je obvezno redno krtačenje, če se boste želeli izogniti vsakodnevnemu sesanju stanovanja.
Kopanje izvajajte po potrebi, več pozornosti pa je potrebno nameniti čiščenju ušes, da ne bo prišlo do vnetja.

Otroci in druge živali

Pasma ima vse otroke zelo rada, a je potrebno otroke naučiti primernega ravnanja z majhnimi psi, saj se lahko tako krhek pes med igro hitro poškoduje.
Odlično se razumejo tudi z drugimi psi in ostalimi domačimi živalmi, saj so zelo zaupljive in odprte narave.
Pri srečanju z drugimi psi niso zadržani ali plahi, lahko pa njihova zaupljiva narava izzove nesporazum z drugimi, bolj agresivnimi, psi in takrat postanejo bolj boječi.
Prav tako je potrebno več pozornosti nameniti odnosu med Cavalierjem in manjšimi hišnimi ljubljenčki, saj njegov lovski nagon lahko prevlada nad ljubeznijo.