Francoski buldog

Francoski buldog

Francoski buldog (originalno bouledogue français) je majhen, živahen in bistroumen pes. Kljub svoji velikosti ga odlikujeta precejšnja moč in trma. Preberite si vse, kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: do 30 cm
  • Teža: od 8 do 14 kg
  • Življenjska doba: 10 do 12 let
  • Dlaka je kratka, gosta in svetleča.
  • Je stanovanjski ali hišni pes, saj zaradi slabega prenašanja mraza in vročine ni
    primeren za bivanje v pesjaku.
  • Zadostuje mu že kratek sprehod okoli bloka, saj mu telesni napori ne ustrezajo najbolj, lahko mu celo škodujejo.
  • Pogosto se zaradi pomanjkanja aktivnosti pojavlja prekomerna telesna teža, zato je priporočljivo da pes zaužije 2-3 manjše obroke dnevno.

Zgodovina pasme

Zanimivost te pasme je, da njegovo poreklo ni točno določeno. Kot nam pove že samo ime, naj bi francoski buldog izviral iz Francije. Tam naj bi se pojavil v sredini 19. stoletja in sicer kot spremljevalec pariških mesarjev.
Takrat je bilo običajno, da so mesarje spremljali mali psi imenovani dogini, ki so bili pasma majhnih dog in jih danes ne poznamo več. Ta pasma se je skozi stoletja razvijala in proti koncu 19. stoletja se standardizirala in dobila ime francoski buldog.
Kljub temu da pokončna ušesa na začetku niso bila priljubljena, pač pa so bila ploščata, kasneje zanj postanejo značilna špičasta, 'netopirjeva' ušesa, kot jih poznamo danes. Pasmo kasneje odkrijejo francoski aristokrati in pes postane obvezni spremljevalec pomembnih dam.


Po drugi teoriji, pa naj bi pasma prvotno izhajala iz Angliji. Tam je postala priljubljena v času industrijske revolucije, kjer so jih tako tovarniški delavci kot čipkarice ali klekljarice uporabljali za sprostitev po napornem delu.
V času 19. stoletja je pasma preko angleških klekljaric prišla v Francijo, kjer jo je buržoazija vzljubila in jo poimenovala francoski buldog. 

Velikost

Gre za majhne do srednje velike pse, ki v povprečju dosežejo višino 30 cm. Teža pa se, tako pri samcih kot pri samicah, giblje med 8 in 14 kg.

Karakter

Francoski buldog je toliko družaben in ljubezniv kot tudi trmast in dominanten. Rad je del družine, saj z lastnikom takoj ustvari močno navezo in se mu pusti razvajati.
Za čuvanje in lajanje ni preveč zagret, kar ga naredi za idealne hišnega ljubljenčka v blokih in manjših stanovanjih. Gre za precej inteligentno in nagajivo pasmo, ki je zaradi svojega odpora do fizične aktivnosti primeren predvsem za nešportne ljudi.

Zdravje

Za pasmo je značilen brahiocefalični sindrom – težave z dihanjem, ki so jim psi izpostavljeni zaradi kratke dihalne poti.
Še posebej moramo biti pozorni v poletnih dneh, ker psi zaradi visoke temperature še toliko težje dihajo, in jih zadrževati v klimatiziranih prostorih.
Prav tako je pasma nagnjena k težavam z očmi, hrbtenico in srcem.
Zaradi telesne anatomije pa je pri samičkah ob kotitvi pogosto potreben carski rez.

Vzgoja in aktivnosti

Psi so učljivi a dokaj trmasti in inteligentni. Pri učenju ukazov je z njimi potrebno delati »v rokavicah«, saj ne prenesejo ukazovanja in grobosti. Zato sta zanje najboljši tehniki poučevanja spodbuda in motivacije, z dodatno mero nežnosti in vztrajnosti.

Ker so psi večino časa mirni in lenobni, ne potrebujejo veliko gibanja. Zadovoljni so s krajšim dnevnim sprehodom, pa še takrat se dokaj hitro utrudijo.
Razlog so njihove težave z dihanjem, zato je lastnikova odgovornost, da skrbi za njegovo dobro počutje in ne pretirava s športnimi aktivnostmi.

Hranjenje

Ker psi večino svojega časa najraje posvetijo sončenju ali ležanju na kavču, so pogosto izpostavljeni prekomerni telesni teži. Posledično je priporočljivo, da psa hranimo z manjšimi obroki dva do trikrat dnevno.

Dlaka in nega

Ker je njihova dlaka kratka a gosta, ga je potrebno redno krtačiti z mehko krtačo, kopel pa mu privoščimo ne več kot enkrat mesečno.
Potrebno je tudi redno čiščenje kože pod gubami na glavi in vratu, kjer se nabira največ nečistoče, da preprečimo kožna vnetja.

Otroci in druge živali

Do otrok so nežni, ljubeznivi, včasih celo posesivni in se z njimi radi poigrajo.
Potrebno je le paziti, da pri igri določimo mejo, saj sami, kljub utrujenosti, ne bodo odnehali. Zato se najbolje razumejo s starejšimi otroci, ki upoštevajo njihovo potrebo po počitku in poležavanju.

Tudi do ostalih živali so načeloma prijazni a dostikrat želijo pokazati svojo dominanco, kar lahko preprečimo z zgodnjo socializacijo in učenjem.

Francoski buldog