Shih Tzu

Shih Tzu

Shih Tzu

Shih Tzu oziroma šicu, kar v kitajščini pomeni mali lev, je ena izmed najbolj priljubljenih manjših pasem v ZDA in drugod po svetu. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: do 27 cm
  • Teža: od 4,5 kg do 8 kg
  • Življenjska doba: od 12 do 16 let
  • Dlaka je dolga, gosta in ravna ter zahteva precejšnjo nego.
  • Ker jim dlaka skoraj da ne izpada, so primerna družba za alergike.
  • Slabo prenašajo izredno visoke ali nizke temperature, zato je to izključno notranji pes.
  • Zaradi svoje umirjenosti, so primerni za življenje v mestnih in v manjših stanovanjih. Bodo pa veseli tudi tekanja po ograjenem dvorišču.
  • Zaradi kratkega smrčka in posledično oteženega dihanja, lahko ponoči smrčijo.

Zgodovina pasme

Shih Tzu je ena izmed najstarejših pasem, katere poreklo ni do potankosti določeno. Na podlagi dokumentov, slik in umetniških predmetov iz antične kitajske in tibetanske zgodovine, pa nekateri sklepajo, da ima pasma antične korenine.

Zagotovo pa lahko trdimo, da so bili v 17. stoletju majhni psi podobni levom prinešeni iz Tibeta v Prepovedano mesto v Peking. Tam so dobili tudi ime »Shih Tzu« kar pomeni mali lev.

Pasma je nato kmalu postala zelo popularna pri kitajskih cesarjih in v kitajskih sodiščih. Pasmi pa je bila še posebej naklonjena cesarica Tzu Hsi, ki je kot vzrediteljica psov za pasmo napisala tudi prvi pasemski standard.
Ker so bili te psi med člani kitajskega plemstva zelo cenjeni, jih na začetku niso želeli ne prodajati in ne podarjati v druge države. To se je spremenilo šele, ko je Kitajska postala republika in prvi Shi Tzuji so prišli v Anglijo. Kot pasma pa so bili priznani leta 1969.

Velikost

Pasma Shih Tzu ima majhno, a kompaktno telo z močnimi kostmi, ki je skrito pod dolgo in gosto dlako. Tako samci kot samice so visoki do 27 centimetrov in tehtajo od 4,5 kilogramov do 8 kilogramov, kjer je idealna teža nekje med 4,5 in 7,5 kilogramov.

Karakter

To so izredno družabni psi, ki želijo ves čas preživeti ob svojem lastniku, najraje kar v njegovem naročju. Zaradi njihove družabnosti, jim morate omogočiti življenje ob svoji družini, saj bodo v primeru samote postali zelo nesrečni.

Pasma je še posebej zvesta in naklonjena svojemu lastniku ter z njim pripravljena početi kar koli – četudi zgolj ležati na postelji. Bolj kot aktivnost pasma namreč potrebuje ljubezen in nežnost s strani svojih lastnikov.
Do tujcev je Shih Tzu zelo zadržan, a redko laja, zato ni najbolj primeren za psa čuvaja.

Shih Tzu

Zdravje

Pasma ima zaradi kratkega smrčka pogosto težave z dihanjem, kar lahko privede do smrčanja. Zaradi daljšega hrbta in nekoliko krajših nog se lahko pogosto srečuje tudi z boleznimi hrbteničnih ploščic.

Prav tako so podvrženi tudi boleznim ledvic, vnetjem ušes, težavami z očmi in izgubi zob. Slabo prenašajo nizke in visoke temperature ter trpijo za prekomerno telesno težo.

Vzgoja in aktivnosti

Veliko se jim je treba posvečati že v času otroštva in jih primerno socializirati, da kot odrasli ne bodo preveč plašni.

Drugače pa je to inteligentna pasma, ki jo je s potrpežljivostjo in pozitivno motivacijo mogoče naučiti česarkoli. Kljub temu pa ni potrebe po pretiranem šolanju, saj so to že po naravi zelo ubogljivi psi. Neglede na to, da zelo radi ugajajo svojemu lastniku, lahko sem ter tja pokažejo tudi svojo trmo.

Shih Tzu je izredno živahen in razposajen pes, ki bo venomer pripravljen na igro in norčije s svojim lastnikom. Zagotoviti mu morate en sprehod dnevno, ki pa ni nujno, da je dolg. Na sprehajanje v vročini, mrazu ali dežju pa lahko kar pozabite, saj pasma ne prenaša ekstremnih vremenskih razmer. 

Hranjenje

Pasma je navadno pri hrani precej izbirčna in nagnjena k prekomerni telesni teži.
Da bi se temu izognile, morate razdeliti primerno dnevno količino hrane na dva do tri manjše obroke.

Prav tako je pomembno, da izberete kvalitetno pasjo hrano, ki je bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in ostalimi hranilnimi snovmi.
Takšna hrana bo prav tako omogočila, da bo količina dnevno zaužite hrane manjša, kot bi bila v primeru manj kakovostne in hranljive hrane, saj bi le-to pes za vnos dnevne količine ključnih sestavin potreboval več.

Dlaka in nega

Pasma je znana predvsem po svoji dolgi, ravni in gosti dlaki, ki pa poleg svoje lepote zahteva tudi dosti nege.

Največ časa je treba posvetiti razstavnim psom, katerih dlaka sega do tal in tako predstavlja največ dela. Potrebno jo je namreč česati vsak dan, v kolikor se želite izogniti vozlom, umivanje pa zadostuje dvakrat mesečno.

Delo si lahko olajšate z obiskom pasjega frizerja, ki bo dlako pristrigel na krajšo in lažje obvladljivo dolžino. Tako bo nega vašega kužka postala manj zahtevna. Pristriči ali speti je potrebno tudi daljšo dlako okoli oči, da ne bo silila vanje.
Poleg dlake pa je potrebno redno čistiti tudi predele okoli ušes in oči, da ne pride do neželenih vnetij.

Otroci in druge živali

Te psi otroke naravnost obožujejo. Z njimi se radi igrajo in izvajajo raznorazne norčije, pri tem pa so do njih tudi zelo tolerantni in nežni.

Vseeno pa je pasma občutljiva zaradi svoje majhnosti, zato otroka pred igro naučite pravilnega obnašanja in ravnanja s psom.
Do tujih psov in ostalih živali pa so zadržani in nimajo potrebe po druženju z njimi. Svoj čas bodo raje preživeli s svojim lastnikom.

Shih Tzu