Srednji nemški špic

Srednji nemški špic

Srednji nemški špic (org.: Mittelspitz) je družinski pes, ki se na svojo družino močno naveže in želi veliko njihove pozornosti. Ta čudovit kuža je primeren za bivanje v stanovanju, saj ne potrebuje veliko prostora in želi biti vedno ob svoj družini. Preberi več o srednjem nemškem špicu zdaj!

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: DA
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 30 cm do 36 cm
  • Teža: od 10,5 kg do 11 kg
  • Življenjska doba: od 13 do 15 let
  • Dlaka je dolga in gosta ter ima bujno podlanko.
  • Srednji nemški špic je primeren za bivanje v stanovanju, saj ne potrebuje veliko prostora in želi biti vedno ob svoj družini. Užival pa bo tudi v manjšem ograjenem vrtu, kjer se bo lahko prosto gibal naokoli. V stanovanju pa ima pogosto težave s čistočo.
  • Kljub temu da je pasma primerna za začetnike, mora biti njen lastnik samozavesten in avtoritativen.
  • Potrebuje srednje veliko gibanja, a veliko vsakodnevne igre in predvsem druženja z lastnikom.
  • Ni primeren za zelo majhne otroke, a se nanje lahko privadi. Bolje pa se bo razumel s starejšimi otroci, ki bodo znali vzpostaviti zadostno mero avtoritete.
  • Pasma je primerna tudi za alergike.

Zgodovina pasme

Nemški špici so ena izmed najstarejših pasem osrednje Evrope, saj gre za potomce škotskih psov iz časa kamene dobe in poznejših koliščarskih špicev.
Kot pove že njihovo ime, Nemški špici izvirajo iz Nemčije, in veljajo za neposredne potomce Samojeda in Švedskega laponskega psa.

Poznamo štiri različne velikosti Nemških špicev, in sicer velikega, standardnega (srednjega), malega ter pritlikavega – Pomeranca.
Pri tem je srednji nemški špic v bistvu le manjša različica Nemškega špica.
Danes priljubljenost srednjega Nemškega špica vedno bolj narašča, še posebej pa se je povečalo povpraševanje po beli barvni različici pasme.

Velikost

Srednji nemški špic je srednje velik pes, ki v povprečju meri 34 cm (+/- 4 cm) in pri tem tehta približno 11 kg

Karakter

Srednji nemški špic je pravi družinski pes, ki je nadvse družaben, ljubezniv in poln energije.
Prav tako je dober čuvaj, saj je do tujcev zelo zadržan in ob njihovem prihodu svojo družino vselej opozoril z glasnim laježem.

Ker je torej do tujcev precej nezaupljiv in ker budno spremlja dogajanje v svoji okolici, se zelo dobro odnese kot čuvaj svojega dom ali kar celega posestva.
Pasma se na svojega lastnika in svojo družino močno naveže in si želi kar se da veliko njihove pozornosti.

Svojim bližnjim je srednji nemški špic zelo zvesti in vdan, a je do njih tudi precej zaščitniški.

Zdravje

Gre za zelo zdravo pasmo, ki nima znanih genetsko pogojenih bolezni.

Vzgoja in aktivnosti

Kljub temu da je pasma za učenje zelo dovzetna, pa je slednje lahko za neizkušene lastnike precej težavno, v kolikor se ga ne lotijo na pravi način.

Pri tej pasmi je namreč zelo pomembno, da kot lastnik že v njihovi rani mladosti vzpostavite avtoriteto in ste pri izvajanju ukazov kar se da dosledni.
V kolikor boste zgodaj in uspešno vzpostavili pravo mero avtoritete, bo pes do vas izredno ustrežljiv in ga ne bo težko naučiti osnov poslušnosti.

Pri šolanju pasme uporabljajte izključno pozitivne metode, pozitivno motivacijo in nagrajevanje, saj boste z uporabo vpitja in grobosti dosegli kvečjemu nasprotni učinek. Pasma je namreč zelo občutljiva in se na svojega lastnika močno naveže – z uporabo prisile pa boste ta odnos močno skrhali.

Še malo več energije pa boste morali posvetiti navajanju na čistočo, s čimer ima ta pasma v stanovanju lahko težave.
Drugače pa je to zelo inteligentna in tudi učljiva pasma, ki jo je mogoče, kljub njihovi občasni trmi, naučiti najrazličnejše trike.
Pasma je precej energična in nadvse uživa v kakršnih koli pasjih aktivnostih in daljših sprehodih. Kljub temu pa se bo zadovoljna tudi z dnevnimi sprehodi in igro.

Hranjenje

Pasma je lahko pri hrani precej izbirčna, kar lahko pripelje tudi do prekomerne telesne teže. Da bi se temu izognil, je priporočljivo razdeliti primerno dnevno količino hrane na dva do tri manjše obroke na dan.

Prav tako je priporočljiva uporaba kvalitetne pasje hrane, ki je bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in ostalimi hranilnimi snovmi.
S tem bo količina dnevno zaužite hrane manjša, kot bi bila v primeru manj kakovostne in hranljive hrane, saj bi le-to pes za vnos dnevne količine ključnih sestavin potreboval več.

Ker pa ima pasma tudi zelo gosto in bujno dlako, je priporočljiva uporaba naravne pasje hrane, ki vsebuje kar se da veliko količino svežega mesa, hladno stiskana olja in ostale naravne sestavine, ki bodo poskrbele za zdravo in sijočo dlako.

Dlaka in nega

Srednji nemški špic ima dolgo gosto dlako, ki sestoji iz zunanje plasti, katera je ravna in zelo bujna, ter podlanke, ki pa je kratka in debela.
Ker je njegova dlaka daljša in zelo gosta, je za nego potrebno nameniti več časa.

Sicer se česanje lahko izvaja 2 -3-krat na teden, a je vseeno priporočljivo dnevno krtačenje, saj v tako bujni dlaki hitro nastanejo vozli, ki so ob nerednem razčesavanja za psa zelo boleči.
Še posebej morate biti z dnevnim krtačenjem dosledni v času menjave dlake, saj je takrat njeno izpadanje veliko bolj izrazito. Ker pa je česanje za pasmo lahko precej neprijetno in posledično za lastnike zamudno, je priporočljivo na česanje navaditi že mladiča.

Za razliko od česanja, pa kopanja ni potrebno izvajati prepogosto, saj pasma nima neprijetnega vonja. Po potrebi je potrebno le obrezati kremplje in enkrat na mesec preveriti oči in ušesa ter jih po potrebi očistiti z vlažno mehko krpo.

Otroci in druge živali

Pasma je zavoljo svojega karakterja primernejša družba za starejše otroke, ki bodo s psom znali vzpostaviti primeren odnos.
Tudi otroci morajo namreč za vzpostavitev spoštljivega odnosa s to pasmo znati vzpostaviti avtoriteto nad psom. Pri druženju z mlajšimi otroci, pa je priporočljiv nadzor odrasle osebe, saj otroci lahko z neprimernim ravnanjem psa hitro poškodujejo, pri čemer se pes v samoobrambi lahko hitro odzove z agresijo.

V kolikor boste psa primerno in dovolj zgodaj socializirali, se bo dobro razumel tako z ostalimi psi kot z manjšimi živalmi v gospodinjstvu - pri teh pa je ključnega pomena, da bodo skupaj takoj, ko bo kužek prišel v nov dom.