zasuk želodca pri psih

Zasuk želodca

in dejavniki tveganja

Zasuk želodca - manjše tveganje pri PLATINUM

Dilatacija (razširitev) želodca in torzija (zasuk) želodca sta zelo resni bolezenski stanji, ki ogrožata življenje naših psov. Potek bolezni je zelo bliskovit in se pogosto konča s smrtjo, če psu hitro ne priskočimo na pomoč.

Kaj je zasuk želodca pri psih?

Razširitev (dilatacija) in zasuk (torzija) želodca sta smrtno nevarni bolezenski stanji, ki potrebujeta hitro ukrepanje. Pri razširitvi (dilataciji) se želodec napolni z zrakom in pritiska na ostale organe v trebušni votlini. Pri tem pritiska tudi na trebušno prepono, kar psu otežuje dihanje.

Napihnjen želodec stisne žile v trebuhu, kar preprečuje vračanje krvi v srce. Želodec napolnjen z zrakom se lahko tudi zasuče okoli svoje kratke osi – to bolezensko stanje imenujemo zasuk (torzija) želodca. Pri tem se prekine dotok krvi in želodec začne odmirat, porušena je celotna preskrba s krvjo, prekinjen je proces pretakanja hranil po krvi do telesnih tkiv. Pomanjkanje krvi pa lahko vodi tudi do celičnih poškodb in celo do smrti organov.

Kakšni so simptomi?

Simptomi so zelo značilni in se pojavijo nekaj ur po hranjenju. Pes ima "napihnjen" trd trebuh, ki bode v oči. Psa sili na bruhanje, vendar ne more bruhati oz. izbruha zelo malo, je nemiren, prestrašen in se slini.
Pes težko in plitko diha ter je apatičen. Z nastopom zasuka– torzije želodca se pojavi zelo hitro bitje srca, šibek utrip in bleda sluznica.

Glavni dejavniki tveganja

Za enkrat še ni mogoče točno določiti kaj naj bi povzročalo zasuk želodca, saj lahko za to krivimo več dejavnikov:

  • Velike pasme so bolj podvržene kot manjše.
  • Genetska predispozicija, zlasti pri pasmah nemška doga, weimaranec, bernardinec, irski seter, novofundlandec, bernski planšarski pes, nemški ovčar (večinoma pri psih z globokim in ozkim prsnim košem).
  • Večje tveganje je za živali, ki dobijo samo en večji obrok namesto več manjših obrokov dnevno.
  • Večje tveganje za psa predstavlja uživanje ekstrudirane hrane (95% hrane na tržišču).
  • Staranje.
  • Stres.
  • Temperamentni in nervozni psi.
Kako se odzovem?

Če tvoj pes kaže tipične simptome zasuka želodca (napihnjen trebuh, nemir, zadihanost, siljenje na bruhanje, plitko dihanje, bleda sluznica), vsekakor ne smeš čakati. Zasuk želodca je urgentno stanje, kjer moramo psu takoj omogočiti veterinarsko oskrbo, saj lahko pogine v roku nekaj 10 minut od pojava simptomov.
Takojšna pomoč pri takšnem stanju je sprostitev zraka iz želodca s punkcijo ali sondiranjem, s čimer zmanjšamo pritisk na trebušno prepono in s tem psu olajšamo dihanje. V primeru da gre za torzijo, psa operiramo in želodec namestimo v pravilen položaj ter ga prišijemo na trebušno steno, saj s tem preprečimo ponoven pojav torzije.

Dejavniki zmanjšanja tveganja za zasuk želodca

Za zasuk želodca ni enega samega vzroka, temveč gre za kombinacijo večih dejavnikov. Zato naslednje točke jemlji kot priporočila:

  • Tvoj kuža naj se izogiba večjim aktivnostim eno uro pred in dve uri po hranjenju.
  • Bodi pozoren, da psu ne daješ preveč hrane na enkrat, ampak ga hrani večkrat dnevno (zjutraj in zvečer).
  • Poskusi zmanjšat pasji stres, zlasti v času hranjenja.
  • Dovzetni psi naj jedo sami v mirnem okolju.
Kakšna hrana se priporoča za psa po zasuku želodca?

Običajna (komercialna) suha hrana za pse v pasjem želodcu močno nabrekne, ker vsrka/veže ogromno tekočine. Za to sta odgovorna dva dejavnika:
Sestavine– gre v glavnem za rastlinske vire in manjši delež mesne moke.
Proizvodnja v ekstruderju– sestavine se pomešajo z vodo, nato se močno segrejejo in pod velikim pritiskom oblikujejo v brikete. Rezultat so briketi z močno porozno strukturo in z veliko zračnih žepov, ki močno absorbirajo tekočino in nabreknejo, kar znatno poveča možnost za zasuk želodca pri psih.

Za razliko od običajne suhe hrane PLATINUM v pasjem želodcu ne nabrekne in tvoj pes po zaužitju ne dobi napihnjenega trebuha. Hrana se prebavi hitro in želodec ja manj obremenjen, kot pri običajni hrani za pse. Tudi počitek po hranjenju je bistveno krajši.

platinum preizkus
Zaženi

PLATINUM hrana za pse vsebuje visok delež svežega mesa in drugih visoko kakovostih sestavin ter skupaj s pazljivo pripravo omogoča, da hrana v pasjem želodcu ne nabrekne ali fermentira.

katera je prava hrana za mojega psa?

Prava hrana?

Preveri, katera je prava hrana za tvojega psa