Prehrana mladička in mladega psa

Zdrava prehrana

za optimalno rast in zdravje mladiča

Prehrana mladička in mladega psa

V obdobju rasti in razvoja je bistvenega pomena, da mladiču nudiš zdravo in uravnoteženo prehrano za mladiče, s čimer boš postavil temelj za zdravo pasje življenje.

V prvih štirih tednih dobi mladič vse pomembne hranilne snovi prek materinega mleka. Po tem obdobju pa zaradi naraščajočih potreb mladiča počasi začnemo prehajati na tršo hrano.

Zdrava prehrana od malega

Mladiči naredijo v enem letu telesni razvoj, za katerega potrebuje človek 15 let. Izredno hitra rast zahteva kvalitetno in uravnoteženo prehrano, da lahko iz začetnega mladička zraste dobro proporcioniran in zdrav odrasel pes. Zato je zelo pomembno, da mladička hranimo z visoko kvalitetno prehrano za mladiče in mlade pse, ki ustreza vsem potrebam hitro rastočega štirinožnega prijatelja.

Vesten vzreditelj ti bo, ko boš prišel po mladiča, dal s seboj hrano, ki jo je mladič vajen, in načrt za hranjenje. Sledi temu načrtu v prvih nekaj dneh, ko se mladič preseli v svoj novi dom. Na začetku je izpostavljen množici novih občutkov in njegov imunski sistem je ustrezno temu hitro preobremenjen. Če bo dodatno dobil še povsem novo hrano, bo to lahko zanj preveč in hitro se lahko pojavi driska. Po najmanj enotedenski fazi privajanja, ko se mladič navadi na nove življenjske okoliščine, lahko hrano menjaš.

PLATINUM z naravno hrano za mladiče Puppy Chicken nudi zdrav in uravnotežen obrok, ki pokrije vse mladičeve potrebe. Poseben poudarek in osnova za zdravje tvojega mladiča so kvalitetne sestavine v PLATINUM naravni hrani za pse. Uporabljamo 73 % svežega mesa pri pripravi suhe hrane in 84 % svežega mesa za pripravo mokre pasje hrane, ki je primeren tudi za človeško prehrano. Tako kot njegovi predniki tudi vaš mali hišni volkec potrebuje dnevno količino svežega mesa, da bo zdrav in zadovoljen užival življenje.

Naravna hrana za mladiče PLATINUM je brez glutena, soje ali genske spremenjenih sestavin. Prav tako hrana ne vsebuje arom, vabil, ojačevalcev okusa ali barvil. PLATINUM hrana je pripravljena z edinstveno metodo počasnega kuhanja v svojem lastnem soku – brez dodajanja vode. Ta nežen postopek priprave varuje dragocena hranila in zagotavlja izredno zdravo in lahko prebavljivo hrano za tvojega mladička.

Prehod na hrano PLATINUM

Prosimo, da pri hranjenju z našo posebno hrano za mladiče, upoštevaš naslednje točke:

  • Priporočamo, da se na hrano PLATINUM ne preidete postopno, temveč naenkrat – torej brez prehodne faze. Zaradi razlike v prebavljivosti ni priporočljivo, da bi PLATINUM hrano mešali s katero drugo hrano.
  • Ponudi svojemu mladiču suho ali nekoliko navlaženo hrano z malo (najbolje mlačne) vode – vendar ne pusti, da se namaka.
  • Mladička na začetku hrani z nižjo vrednostjo priporočila za hranjenje, šele po potrebi povečaj količino suhe hrane in sicer naj bo ta prilagojena vsakokratni končni teži psa – v korakih po 10 do 50 gramov.
  • Nasvete za hranjenje lahko najdeš tudi na spletni strani platinum.si. Naša ekipa ti bo rade volje svetovala po telefonu ali elektronski pošti.
  • Cilj odraščajočega psa je vedno optimalna in ne maksimalna rast.
Pravilno hranjenje

Takoj po prihodu mladiča mu moraš dodeliti trajno, mirno mesto za hranjenje, na katerem bo lahko nemoteno praznil svojo posodo za hrano.
Poleg tega mora imeti pes vedno, prosto na voljo, posodo z vodo. Nasprotno pa mu hrano dajaj le ob določenih časih za obroke. Hrano, ki ostane v posodi ali hrano, ki se je pes ni dotaknil, moraš vedno pospraviti, kakor hitro se je pes umaknil od posode.
Poskrbi, da bo tvoj novi družinski član vedno imel priložnost, da se odpočije po jedi. Normalne igre mladiču sicer ni mogoče prepovedati (ter je tudi ne smemo prepovedovati), toda neposredno po hranjenju mladiča dodatno ne animiraj k igri.

Pomembno: izogibaj se pogostemu menjavanju hrane – s tem boš zadovoljili človeško potrebo po spremembi, vendar s tem ne boš zadovoljili potreb tvojega psa.

Če želiš svojemu psu ponuditi malo raznovrstne prehrane, ga lahko nahraniš s suho ali mokro hrano za mladiče PLATINUM, ločeno ali v kombinaciji. Pri tem zmanjšuj količino suhe hrane v razmerju 3:1, tj. za 30 gramov mokre hrane zmanjšaj količino suhe hrane za 10 gramov.
Psi danes pogosto trpijo zaradi prevelike količine hrane – to povzroča prehitro rast in prekomerno telesno težo. To ima lahko v obdobju rasti resne posledice za mladiča oz. mladega psa. Zato velja, da moramo vzeti odmerjanje hrane s strani proizvajalca hrane samo kot priporočilo. Pusti si manevrski prostor - glede na aktivnost in temperament tvojega psa ga hrani z večjo ali manjšo količino od priporočene.
Vselej imej na očeh tudi videz tvojega odraščajočega psa. Hrana za pse PLATINUM je popolna in uravnotežena naravna prehrana ter je prilagojena potrebam tvojega mladega psa. Ni ti potrebno dodajati mineralov ali drugih dodatkov.
Preden se tvoj mladiček preseli v hišo, ga je vzreditelj ali osebje v azilu večinoma hranilo trikrat dnevno. Ta cikel lahko ohraniš do šestega meseca starosti. Nato pa lahko preideš na dve hranjenji dnevno (najbolje zjutraj in zvečer).

Pomembno: če pes dlje časa zavrača hrano in je poleg tega še videti utrujen, se moraš v vsakem primeru posvetovati s tvojim veterinarjem!

Da bi se izognili prekomerni teži psa, je potrebno upoštevati tudi uživanje priboljškov in drugih »dodatnih delikates« pri dnevnem odmerjanju količine hrane. Priboljški brez maščob PLATINUM ne vsebujejo neželenih dodatkov, ki obremenjujejo organizem. Zavestno smo se tu odpovedali dodajanju vitaminov in mineralov, s čimer želimo preprečiti prekomerno preskrbo organizma s temi snovmi. Kot hrana za pse PLATINUM tudi priboljški ne vsebujejo glutena, soje in so proizvedeni brez gensko spremenjenih sestavin. Vsebujejo le zelo kakovostne sestavine, ki so primerne tudi za prehrano ljudi. In kar je najpomembnejše: vsebujejo 76 % svežega mesa!

PLATINUM Click-Bits so še posebej primerni za trening mladičev ali preprosto kot prigrizek med obroki. Majhne poslastice se prilegajo v vsako vrečko in se ne drobijo.

Puppy paket - vse kar potrebuje tvoj mladiček
Beljakovine za rast

V naravi obstaja več vrst beljakovin, ki se razlikujejo po izvoru, ki je lahko živalskega ali rastlinskega izvora.
Beljakovine iz mesa mišic so najpomembnejše za odraščajočega kot tudi za odraslega psa. Visokokakovostne beljakovine iz svežega mesa, ki so glavni sestavni del suhe in mokre hrane PLATINUM, lahko pes optimalno absorbira in izkoristi. Prebavni trakt psa je namenjen za prehranjevanje zveri oz. karnivorov, zato je meso najlažje prebavljiva hrana.

Pri pasji hrani je odločilnega pomena, za kakšen vir in kakovost beljakovin gre. Samo navedbe o odstotku beljakovin kot jih najdemo nadeklaracijivsake pasje hrane (surove beljakovine), so nepopolne in imajo majhen pomen. V nasprotju s splošno razširjenim mnenjem ni samo delež beljakovin tisti, zaradi katerega pes hitro ali počasi raste, temveč raste zaradi skupne količine energije, ki jo zaužije. In končna velikost psa, ki jo ta enkrat doseže, je tako ali tako genetsko določena.

Prehod na hrano za odrasle

Za male pasme, npr. jazbečar in mops, priporočamo, da od starosti dvanajst mesecev dalje preidete iz hrane PUPPY Chicken na hrano PLATINUM za odrasle pse.

Pri srednje velikih psih, kot so avstralski in borderski ovčar, lahko na hrano za odrasle pse preideš že pri starosti od šestega meseca dalje.

Še posebej velike pasme, kot sta bernardinec in rodezijski grebenar, pa lahko že od starosti štirih mesecev dalje preideta na hrano PLATINUM ADULT.

Če si pred dopolnjenim prvim letom starosti prešel na hrano za odrasle (ADULT) priporočamo, da hraniš psa po priporočilu (tabeli) za hranjenje mladičev, s čimer boš zagotovili zadostno preskrbo s hranilnimi snovmi.

Prehranska dopolnila – da ali ne?

Ali boš pri hranjenju svojega pasjega podmladka posegel tudi po prehranskih dopolnilih, je odvisno od tega, za kakšno vrsto prehrane si se odločil:

PLATINUM kot edina popolna hrana

Če si za svojega štirinožca izbral pasjo hrano PLATINUM PUPPY (in pozneje ADULT), ni potrebno dodajati nobenih prehranskih dodatkov, saj vsi okusi PLATINUM popolne naravne hrane za pse vsebujejo vse za zdravo odraščanje tvojega ljubljenčka. Uporaba prehranskih dopolnil bi lahko bila celo škodljiva, kajti dodajanje mineralov, bi lahko na primer po nepotrebnem porušilo uravnoteženo razmerje hranilnih snovi in elementov v sledovih, ki odlikuje izdelke PLATINUM.

PLATINUM in hranjenje s surovo hrano (BARF) ali hrano, ki jo kuhaš sam

Če se odločiš za kombinacijo hrane PLATINUM in hranjenja s surovo hrano (BARF) ali s hrano, ki jo boš skuhal sam, bo lahko uporaba prehranskih dopolnil potrebna. Vendar pa se pri tem zavedaj, da lahko napačno odmerjanje prehranskih dopolnil dolgoročno škoduje tvojemu psu. Pred uporabo se izčrpno prepričaj o pravilni uporabi in doziranju!

Hranila, elemente v sledovih kot tudi vitamine mora vsebovati vsaka pasja hrana v pravilni količini in razmerju. Zaradi možnosti težkih zdravstvenih posledic v primeru pomanjkanja ali prekomerne oskrbe, je potrebno biti zelo previden pri sestavi obrokov, ki jih pripravljaš sam.
Poleg tega je pri surovih izdelkih potrebno upoštevati tudi higienske zahteve. Kvalificirano prehransko svetovanje (to na primer lahko dobimo na veterinarskih fakultetah) predstavlja smiselno podporo pri sestavi prehranskega načrta skladnega s potrebami tvojega psa, posebej v občutljivem času rasti.