Ima tvoja mačka drisko?

Ima tvoja mačka drisko?

Vzroki in nasveti

Driska pri mačkah: vzroki in nasveti

Ni neobičajno, da mačke kdaj dobijo drisko, včasih tudi v kombinaciji z bruhanjem. Do tega lahko pripelje malo morje različnih vzrokov, še posebej pri mačkah, ki večino svojega časa preživijo zunaj v naravi.

Na pomoč, moja mačka ima drisko

Kaj lahko kot lastniki storimo, ko naša mačka nenadoma zboli, dobi drisko in se ne počuti dobro? Kakšni so vzroki za drisko pri mačkah, katera zdravila proti driski zares pomagajo in kdaj k veterinarju? Odgovori na vsa vprašanja te čakajo v nadaljevanju tega članka.

Kako naj vem, da ima moja zunanja mačka drisko?

Pri izključno notranjih mačkah je drisko enostavno opaziti, saj zadostuje že pogled v mačje stranišče. Kaj pa mačke, ki lahko neomejeno prehajajo iz hiše na vrt? Ali mačke, ki svojo potrebo opravljajo izključno na prostem?

Da ima tvoja mačka drisko, lahko poleg tekočega blata pokažejo tudi naslednje značilnosti:

  • Povečano iztrebljanje, zaradi česar bo mačka želal pogosteje in na hitro ven.
  • Včasih se lahko pojavijo ostanki iztrebkov blizu mesta, kjer mačka spi, na poti ven ali na poti do mačjega stranišča.
  • Ostanki iztrebkov so lahko prisotni okoli mačjega anusa ali na njihovem kožuhu.
  • Mačka je opazno utrujena zaradi izgube elektrolitov in tekočine.

Ali ima tvoja pretežno zunanja mačka drisko ali ne, lahko potrdiš tudi tako, da jo poskušaš na vrtu opazovati med opravljanjem potrebe. Pri tem ti bo v veliko pomoč, če poznaš mačje 'najljubše mesto' za opravljanje potrebe. Ampak pozor, najdeni iztrebki na vrtu so lahko last drugih mačk iz soseščine, kar te lahko zavede v napačno diagnozo. Če pri svoji mački opaziš ostale simptome, kot so brezvoljnost ali vidne spremembe pri prehranjevanju in pitju vode, ti priporočam, da obiščeš veterinarja. Vzrokov za drisko je namreč kar nekaj in pri nekaterih bo mačka potrebovala veterinarsko pomoč.

Vzroki za drisko pri mačkah

Obstaja veliko različnih vzrokov za drisko pri mačkah. Sprožijo jo lahko razne okužbe ali pa se pojavi kot simptom akutnih ali kroničnih bolezni. 

Driska pri mačkah kot posledica okužb:

  • Okužba z virusi: tipični povzročitelji diareje so npr. rota in koronavirusi, virus mačje imunske pomanjkljivosti, mačji parvovirus itd.
  • Okužba z bakterijami: npr. klostridija in salmonela.
  • Okužba zaradi parazitov: npr. giardije, gliste (okrogle gliste, trakulje in kavljaste gliste), kriptosporidije itd.

Bolezni, ki lahko povzročijo drisko:

  • akutni ali kronični pankreatitis;
  • hipofunkcija trebušne slinavke;
  • kronično vnetje črevesja;
  • bolezen jeter ali žolčni kamni;
  • tumorji.

Nesutrezna prehrana, ki povzroča drisko:

  • kravje mleko in mlečni izdelki;
  • hrana, ki je mačke ne prenašajo;
  • menjava mačje hrane;
  • mačja prehranska intoleranca.

Drugi vzroki za drisko pri mačkah:

  • zdravila,
  • zastrupitev,
  • stres.

Kot lahko vidiš, je seznam vzrokov za drisko pri mačkah precej dolg. Kar nekaj od teh je lahko ob neustreznem zdravljenju za mačko zelo nevarnih!

Kaj lahko storim, če ima moja mačka drisko?

Driska, zlasti če je zelo tekoča, bo tudi pri mačkah povzročila izgubo elektrolitov. Vsa zaužita tekočina se bo prehitro izločila z blatom, da bi jo telo ustrezno absorbiralo. Ker mačke na splošno ne pijejo veliko, se moraš v tej sitaciji še posebej potruditi, da nadomestiš nastalo pomanjkanje tekočine. Zaradi driske bodo razdražena tudi mačja prebavila, zato se bo zmanjšala absorbcija hranil. Pri vsem tem ti bodo v veliko pomoč raztopine z elektroliti. Priporočljivo je tudi, da mački ponudiš močno razredčeno mesno juho.

Enkratna driska, ki jo na primer povzroči zaužitje majhne količine kravjega mleka, je za mačko običajno neškodljiva. Če pa driska traja več dni, je priporočljivo obiskati veterinarja. Veterinar bo raziskal vse možne vzroke in jih zdravil z ustreznim zdravilom za drisko. Mačke, ki trpijo za akutno drisko, se najpogosteje zdravi zaradi črevesnih parazitov, kot so gliste. Vsekakor pa moraš vedno upoštevati, da driska ni osamljeno stanje, ampak je lahko simptom bolj nevarne bolezni ali okužbe, ki jo bo diagnosticiral le veterinar.

Iskanje vzrokov za drisko pri mačkah

Iskanje vzrokov za drisko pri mačkah

Ali lahko svoji mački dam mehko hrano ali zdravila proti driski?

Bolni mački lahko za lajšanje driske ponudiš preizkušeno domačo mehko kuhano hrano, ki ji bo bolj mamljiva od mačje hrane. Ponudiš ji lahko hitro prebavljivo meso, kot je piščanec, v kombinaciji s kakovostno mineralno vitaminsko mešanico. Če bo mačka tako hrano dobro sprejela, ji lahko kasneje dodaš še visoko prebavljiv vir ogljikovih hidratov, kot je pire krompir. Hrano mački ponudi večkrat na dan v obliki majhnih in toplih obrokov.

Lahko prebavljivo mačjo dieto lahko sestaviš z naslednjimi živili:

  • Kuhan piščanec z malo soli (alternativa je lahko bela riba),
  • riž in krompir, oboje precej razkuhano (korenje je tudi možnost, če ga mačka sprejme),
  • dodaš lahko še nekaj manj mastne skute ali zrnatega sira Cottage Cheese.

Mačke s tako prehrano ne smeš hraniti predolgo, ker ne vsebuje zadostne količine potrebnih hranil. Zato ti priporočam, da se za vsak slučaj ali če se stanje mačke hitro ne izboljša, čim prej obiščeš veterinarja. Odvisno od vzroka za drisko, ti lahko veterinar predpiše določena zdravila proti driski. Le-teh brez predhodnega posveta z veterinarjem sam ne dajaj svoji mački!

Driska in bruhanje pri mačkah

Občasno lahko drisko spremlja tudi bruhanje. Na prvi pogled to ni nič nenavadnega, saj sta tako driska kot bruhanje pogosta spremljevalca prebavnih motenj ali bolezni prebavil. Veliko mačk tudi redno bruha kepice dlak. Zaradi vsega tega zgolj bruhanje ni vedno skrb vzbujajoče in ga je treba vedno obravnavati v kombinaciji z drugimi simptomi, kot je driska, in seveda splošnim dobrim počutjem mačke.

5 nasvetov za preprečevanje driske pri mačkah

V nadaljevanju ti predstavljam nekaj preventivnih ukrepov, s katerimi lahko preprečiš, da bi tvoja mačka zbolela in imela simptome, kot sta driska in bruhanje:

1. Redni veterinarski pregledi za gliste in redna zdravljenja proti glistam

Okužba z glistami ali druge okužbe z bakterijami in virusi so med najpogostejšimi vzroki za drisko. Pred tem boš svojo mačko najučinkoviteje zaščitil z rednim zdravljenjem proti glistam. Poleg mačk, ki živijo na prostem, je potrebno tudi pri izključno notranjih mačkah z zdravili dosledno preprečevati razvoj glist. Že s čevlji lahko v stanovanje prinesemo majhne mušice ali ličinke, ki bodo pri mačkah povzročile nastanek glist. Posvetuj se s svojim veterinarjem, katera zdravila proti glistam je priporočljivo uporabljati pri tvoji zunanji ali notranji mački.

2. Izbira prave mačje hrane

Tako kot pri ljudeh, lahko tudi pri mačkah napačna prehrana negativno vplivala na njihov želodec in povzroči drisko. Zato moraš kot mačji lastnik ti poskrbeti, da bo izbrana hrana ustrezala potrebam tvoje mačke in vsebovala visok delež svežega mesa. Mačke imajo lahko zdravo gastrointestinalno floro le, če dobijo ustrezne hranilne snovi. Če opaziš, da je potrebno tvoji mački spremeniti prehrano, si oglej naše koristne nasvete o spremembi mačje prehrane.

3. Pazi na vnos tekočine

Ustrezna hidracija je pomembna za vsak metabolizem, tudi mačji. Tvoja mačka naj ima zato vedno na voljo dovolj sveže pitne vode. Če pa mačka s težavo pije, ti priporočam, da preizkusiš vodno fontano. Opazuj mačje vedenje med pitjem - če sploh ne pije ali pa pije zelo veliko, je to lahko pokazatelj bolezni. O tem se pogovori s svojim veterinarjem.

4. Redni veterinarski pregledi

Tudi če je tvoja mačka videti zdrava in živahna, so redni veterinarski pregledi priporočljivi. Tako bo veterinar lahko preveril splošno zdravje tvoje mačke in morebitne bolezni odkril še v začetni fazi.

5. Čim manj stresa

Stres pri mačkah lahko neposredno vpliva na njihovo zdravje in povzroči simptome, kot je driska. Zato bodi ob stresnih dogodkih, kot so selitev, prihod novega družinskega člana, obiski na domu ali slivestrovo, še posebej pozoren na svojo mačko in ji omogoči dovolj miru in počitka. Poskrbi, da bo imela mačka doma vedno na voljo miren in varen prostor, kamor se lahko umakne.

Driska pri mačjih mladičih
Driska pri mladičih

Driska pri mačjih mladičih

Če so mačji mladiči bolni in imajo drisko, je to še posebej nevarno. To pa zato, ker bodo mačji mladiči in mlade mačke izgubo tekočine veliko slabše prenašali kot zdrave odrasle mačke.

Ob pojavu driske pri mačjih mladičih zato nikar ne odlašaj in kar se da hitro obišči veterinarja, ki bo ustrezno nadomestil izgubljeno telesno tekočino in poiskal vzrok bolezni. Predvsem pri mačjih mladičih je lahko izcedek iz blata pokazatelj drugih bolezni. Driska je lahko med drugim simptom tako imenovane mačja epidemije (parvoviroze), ki se pojavi predvsem pri mladih mačkah, necepljenih skupinah mačk, pri mačkah iz tujine ali pri divjih mačkah. Predvsem pa so pri mladih mačkah najpogostejši vzrok za drisko paraziti, kot so kokcidije in tritrohomonade ali celo gliste, ki jih mora zdraviti veterinar.