Priboljški Relax za pse

Kako preprečiti stres pri psih?

Vzroki in učinki

Kako preprečiti stres pri psih?

Stres pri psih je velik problem tako za pse kot njihove lastnike. Na nastenek stresa pri psih vpliva več dejavnikov, na primer spremembe v okolju, dogodki v pasjem socialnem življenju ali zdravstvene težave. Pomembno je, da kot lastnik prepoznaš znake stresa pri svojem psu in se mu naučiš pomagati.

Kako prepoznati negativni stres?

Stres ni vedno nekaj slabega ali neprijetnega. Tako kot ljudje, lahko tudi psi občutijo pozitiven ali negativen stres. Za pozitiven stres velja, do so psi takrat izredno veseli, recimo v primeru, ko po službi njihov lastnik pride domov, ko dobijo hrano ali izredno okusne priboljške, ko se veselijo sprehoda ali ko se igrajo s svojo najljubšo igračo.

Psi doživljajo tudi pozitivni stres

Psi doživljajo tudi pozitivni stres

Negativni stres, včasih imenovan tudi anksioznost, vpliva na vedenje psa bolj kot pozitivni stres.

Možni simptomi negativnega stresa pri psu:

  • nemir,
  • sopenje,
  • široko odprte oči,
  • skrit rep med noge,
  • drgetanje,
  • izogibanje družbe in fizičnega stika,
  • agresivnost,
  • renčanje in kazanje zob,
  • pes beži ali se ne more premakniti (zmrzne),
  • pes opravlja potrebo kjer sicer ne sme,
  • potne tačke,
  • dvignjene/naježene dlake,
  • povečano izpadanje dlake in/ali pusti izgled dlake.

Nekateri psi lahko ob doživljanju negativnega stresa kažejo tudi znake hiperaktivnosti. Ker so vsi psi različni, je pomembno da znaš kot lastnik ločiti med pasjim "običajnim" in nenavednim vedenjem. Če se pri tvojem psu hkrati pojavi večina zgoraj naštetih znakov, je zelo verjetno, da doživlja negativni stres.

Kako lahko svojemu psu pomagam pri zmanjševanju stresa?

Kot pasji lastnik si zagotovo za svojega ljubljenca želiš le najboljše. Ko je pes v stresni situaciji, je še posebej pomembno, da ti zaupa in se k tebi obrne po pomoč. Da bi lahko svojemu psu v taki situaciji ustrezno pomagal, moraš najprej poiskati vzrok za pasji stres.

Če je mogoče, iz pasje bližine odstrani vir stresa ali psa premakni v njemu znano in varno okolje. To mu bo pomagalo začasno zmanjšati stres in mu omogočiti, da se umiri. Vendar pa je to le kratkoročna rešitev. Sprožilec stresa se lahko kadarkoli vrne v pasje življenje in sproži še hujši nemir, anksioznost ali celo skrajni stres. Če psu recimo stres povzročajo avtomobili, lahko sicer začasno psa sprehajaš na manj prometnih cestah in se poskušaš izogniti avtomobilom, a to ni zadostna rešitev. Nikoli namreč ne boš mogel popolnoma zagotoviti, da se pes ne bo srečal z avtomobilom.

V takem primeru je najbolje poiskati pomoč strokovnjaka, kot je izkušen trener psov. S skupnimi močmi bosta lahko ustvarila prilagojen načrt socializacije za tvojega psa. Z rednim treniranjem boš tako najlažje pomagal svojemu psu, da bo premagal strah pred avtomobili in postal v njihovi bližini bolj miren in sproščen.

Zunanji dejavniki pa niso edini vzrok stresa pri psih. Če sam ne moreš ugotoviti, kaj je pri tvojm psu vzrok stresa, ti pri tem lahko pomaga veterinar. Stres lahko sprožijo tudi bolezni ali druge zdravstvene težave, pri čemer ti bo znal najbolje svetovati tvoj veterinar.

Negativni stres pri psih

Včasih vzrok stresa pri psu ni neposredno viden

Kako lahko pomagam umiriti svojega psa?

Živčnega psa boš najlažje in najhitreje pomiril tako, da ga premakneš v njemu znano in varno okolje. Nekateri psi se lahko pomirijo že ob fizičnem stiku s svojim lastnikom. Kaj v stresi situaciji najučinkoviteje deluje za pomiritev tvojega psa, boš najbolje vedel sam, sicer pa se lahko posvetuješ tudi z veteriarjem ali izkušenim pasjim trenerjem.

Glede na raven stresa lahko za pomiritev psa zadošča že umik iz stresne situacije. Če pa stres pri psu ni previsok (da bi moral pobegniti), ga lahko poskušaš pomiriti s slastnimi priboljški in spodbudno besedo. Če pes ni preveč pod stresom, da ne bi jedel, je lahko to že zadostna pomiritev.

Poleg varnega fizičnega okolja bi morala psu občutek varnosti prinašati tudi bližina lastnika. Prisotnost lastnika v kombinaciji s pomirjujočim glasom je za nekatere pse dovolj, da se sprostijo in umirijo.

V stresni situaciji naj psi zaupajo lastniku

V stresni situaciji je pomembno, da pes zaupa svojemu lastniku

Nekaterim psom odgovarja, če se lahko po stresni situaciji nekaj časa prosto gibljejo, da sprostijo napetost. Če se boš tega lotil tudi s svojim psom, se moraš prej prepričati, da se v tem času pes ne bo ponovno srečal s stresno situacijo. Če bi bil med prostim gibanjem ponovno izpostavljen stresu, bi se lahko prestrašil in zbežal stran.

Psa, ki je pod stresom, lahko pomaga pomiriti družba samozavestnejšega psa. Če se odločiš v stresno situacijo vključiti še drugega psa, moraš biti pozoren in dobro opazovati dogajanje.Tudi, če je tvoj pes s prišlekom domač, lahko zaradi stresa postane razdražen in napadalen.

Psa lahko med ali neposredno pred stresnimi situacijami (recimo predno lastnik zapusti dom) pomirijo in razvedrijo igre s hrano ali podloge za lizanje. Na dolgi rok (v razponu nekaj tednov ali mesecev) ti lahko za pomiritev živčnega in vznemirjenega psa dobro služijo priboljški z naravnimi dodatki. Z njimi boš psa na naraven način spodbil k umiritvi in sprostitvi. Seveda pa ti prigrizki ne morejo nadomestiti premagovanja pasjega strahu, so pa odličen dodatek k treningu privajanja na stresne sprožilce.

Delovanje priboljškov Fit-Bits Relax se običajno opazi po enem ali dveh tednih rednega jemanja, odvisno od različnih dejavnikov, kot so velikost in teža psa. Zato je priporočljivo, da daješ psu priboljške v naprej, pred predvidenim stresnim dogodkom (kot je načrtovan večji družabni dogodek, doljša vožnja z avtom, novoletni večer itd.).

Kaj povzroča stres ali strah pri psih?

Psu lahko različne situacije povzročijo stres ali strah, odvisno od njegovega karakterja, stopnje usposobljenosti, socializacije in izkušenj. To so lahko:

  • bolezen,
  • bolečina,
  • preveč dražljajev na enkrat,
  • preobremenitev ali dolgčas,
  • drugi psi,
  • nestabilno okolje (kot je zavetišče ali hotel za pse),
  • spremembe doma (na primer nov družinski član, nov hišni ljubljenček, selitev, smrt družinskega člana ali hišnega ljubljenčka itd.).

Še en zelo pogost vzrok za nastanek stresa pri psih je ti. negativno povezovanje, kjer pes določene dogodke poveže z negativno izkušnjo. Na primer, če je imel pes v preteklosti negativne izkušnje z glasnimi zvoki, se bo sedaj ob grmenju, nevihti, pokanju ali kričanju ponovno spomnil svoje negativne izkušnje in postal prestrašen in anksiozen. Kot lastnik psa je ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko storiš, da upoštevaš individualne potrebe vsakega psa in se ustrezno odzivaš na njihov stres, da se bodo počutili varno in udobno.

Pomagaj svojemu psu, da se umiri po naravni poti