Argentinska doga

Argentinska doga

Argentinska doga

Argentinska doga (org.: Dogo Argentino) je ljubeča, zvesta in zelo zaščitniška pasma, ki zaradi svoje moči in dominantne narave ni primerna za vsakogar.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 60 cm do 68 cm.
  • Teža: med 40 kg in 45 kg.
  • Življenjska doba: od 10 do 12
  • Dlaka je kratka in brez podlanke, njeno izpadanje pa je zmerno.
  • Zaradi kratke dlake, ki pasmo ne ščiti pred mrazom, mora biti argentinska doga pozimi notri na toplem. Njena svetla koža je občutljiva na sonce, zato je poleti potrebno paziti, da jo ne opeče.
  • Živi lahko tudi v stanovanju, a le če bo deležna zadostnih dnevnih aktivnosti.
  • Pasma se z drugimi psi ne ujame ter je bolj primerna za družine s starejšimi otroci.
  • Zaradi dednih težav s sluhom, se je potrebno pred nakupom mladiča prepričati, da ima opravljen BEAR test.
  • Ker ima pasma zelo izostren voh, jo uporabljajo tudi v vojski in policiji.
  • Pasma je zaradi svoje moči in dominance primerna zgolj za izkušenega lastnika, ki je dovolj odločen in samozavesten, da bo psa lahko nadzoroval in vzpostavil avtoriteto.

Zgodovina pasme

Argentinska doga je nastala s križanjem številnih pasem, osnova pa je bila stara argentinska pasma, tj. kardovski borbeni pes, ki so jo stoletja uporabljali za pasje boje in za nadzor sužnjev na plantažah.

Te pse so nato križali z nemško dogo, bulterierjem, bokserjem, španskim mastifom in drugimi.
Kot rezultat so nastali močni in gibčni psi, ki so se odlično odrezali kot lovci na divje živali, kot so divje svinje in divje mačke.

Pasma pa ni bila priljubljene le pri lovcih, marveč tudi pri veleposlanikih, ki so pse uporabljali kot čuvaje svojega imetja.
Danes argentinska doga velja za edino avtohtono argentinsko pasmo, jo pa veliko držav po svetu, zavoljo napačne vzgoje nekaterih lastnikov, uvršča na seznam nevarnih pasem, npr. Velika Britanija, Avstralija in druge.

Velikost

Argentinska doga je velika in močna pasma, ki ima mišičasto in zelo kompaktno telo. Njihova idealna plečna višina je okoli 65 cm, teža se pri samcih giblje med 40 in 45 kg, samice pa so malo lažje in zato tehtajo od 35 do 40 kg.

Karakter

Argentinska doga se močno naveže na vse družinske člane in jih bo vselej želela zaščititi, tudi če je tega ne boste učili.
Zavoljo svoje zaščitniške narave kot tudi svojega videza, so argentinske doge odlični psi čuvaji.

Do tujcev so te psi povsem nezaupljivi in prav tako nepodkupljivi.
Po drugi strani pa so to tudi izjemno ljubeči in čutni psi, ki bodo ljubezen izkazovali vsem članom družine.

Ker zavedajo svoje moči in so po naravi zelo dominantni, niso primerni za vsakega lastnika. Slednji mora biti miren, odločen in samozavesten ter imeti izkušnje z vzgajanjem psov.
V nasprotnem primeru bo namreč argentinska doga takoj prevzela vlogo vodje in bila do svoje družine pretirano zaščitniška ter posledično neobvladljiva.

Argentinska doga

Zdravje

Argentinska doga nima veliko zdravstvenih težav, ena izmed pogostejših pa je možnost oglušelosti zaradi križanja s pasmami, ki imajo to bolezen prirojeno.
V kolikor imata oba starša normalen sluh, obstaja velika verjetnost, da se oglušelost pri mladiču ne bo pojavila.

Pri nakupu mladiča je zato obvezno preveriti zdravje obeh staršev in se prepričati, da imajo vse potrebne zdravstvene teste ter preveriti, ali ima mladiček sam opravljen BEAR test.
Poleg slušnih težav pa se pri pasmi pojavljajo tudi alergije in težave s kožo, ki so pogosto posledica nekvalitetne prehrane. Tako kot večina velikih pasem, pa so nagnjeni tudi k displaziji kolkov.

Vzgoja in aktivnosti

Ker je pasma na svojega lastnika močno navezana ter prav tako po naravi zelo delovna in aktivna, bo šolanje tako za lastnika kot psa pravi užitek.
Pri šolanju te pasme je prav tako potrebno dovolj vztrajnosti, saj so psi precej trmasti, kot tudi potrpežljivosti in doslednosti.

Predvsem pa je ključnega pomena zgodnja in obsežna socializacija, ki jo je potrebno začeti že v rani mladosti.
S slednjo je potrebno psa naučiti, kako naj mirno odreagira v najrazličnejših situacijah. Se pa pri pasmi odsvetuje šolanje napada in obrambe, saj so te psi že po svoji naravi dovolj agresivni in slednjega ni priporočljivo še dodatno spodbujati.

Argentinska doga je izredno energična pasma, ki vsak dan potrebuje veliko gibanja. Zato je obvezen vsaj en daljši sprehod dnevno in če je možno tudi trening poslušnosti ali igra.
Za pasmo bi bilo idealno tudi ograjeno dvorišče, kjer se čez dan lahko prosto giblje. 

Hranjenje

Pri izbiri pasje hrane je potrebno upoštevati morebitne alergije.
Ker se pasma pogosto srečuje s težavami s kožo, je priporočljiva uporaba naravne pasje hrane z zadostno količino svežega mesa, vitaminov, mineralov in ostalih naravnih sestavin, ki bodo poskrbele za zdravo kožo in sijočo ter močno dlako.
Poleg tega pa pasma potrebuje tudi veliko vsakodnevne aktivnosti, zato je pomembno, da ji zagotovite kakovostno pasjo hrano z zadostno količino svežega mesa.
S tem ga boste preskrbeli z zadostno količino visokokakovostnih proteinov,ki bodo s spodbujanjem krepitve in gradnje mišic, psu omogočili povečanje mišične mase in s tem izvajanje več aktivnosti.

Dlaka in nega

Pasma ima kratko, gladko in svetlečo dlako, katere gostota je odvisna od podnebja v katerem pes živi – kjer so temperature višje, je dlaka lahko redkejša, kjer je hladneje pa gostejša.

Ker ima pasma kratko dlako, ki ne izpada veliko, je njena nega zelo nezahtevna. Zadostuje že občasno krtačenje ali brisanje s krpo in striženje krempljev.
Prav tako je pasma brez telesnega vonja, zato jih ni potrebno kopati prepogosto. Pozornost pa je potrebno pasmi nameniti v zimskih dneh, ko jo kratka dlaka ne varuje pred mrazom in jo je potrebno umakniti v notranjost, ter v poletnih dneh, saj je njihova svetla koža občutljiva na sonce in je zato potrebno paziti, da jo ne opeče.

Otroci in druge živali

Pasma se z otroci dobro razume in bo z njimi ravnala nežno in ljubeče.
Kljub temu pa je otroke potrebno naučiti spoštljivega in nežnega ravnanja s psom ter igro nadzorovati. Zato se pasma bolje razume s starejšimi otroci, ki se bodo znali igrati spoštljivo.
Z drugimi psi se argentinska doga ne razume, saj pasma izhaja iz psov, ki so bili vzrejeni za pasje boje.
Zato je do psov istega spola argentinska doga lahko tudi agresivna.

Zaradi močnega lovskega nagona, pa lahko pasma preganja tudi divje živali. Z ostalimi domačimi ljubljenčki se lahko dobro razume, a le, če bo z njimi odraščala že od malega in bo deležna primerne socializacije. 

Argentinska doga