Vodne igre za pse

Vodne igre za pse

V vročih poletnih mesecih ni samo plavanje v jezeru to, kar bo ohladilo tvojega psa. Doma in v bližnji okolici so ti na voljo številne aktivnosti, s katerimi boš lahko prijetno ohladil svojega kosmatega prijatelja.

Potapljanje

Prijetna poletna osvežitev tako za ljudi kot za pse, je nedvomno potapljanje v domačem bazenu. Vse kar moraš storiti je, da v pasji bazen vržeš nekaj okusnih priboljškov, nato pa svojemu štirinožnemu prijatelju ukažeš, naj jih pobere. Če se tvoj pes ne boji potapljanja, bo to dovolj velika motivacija za potop in prijetno osvežitev. V primeru, da si tvoj pes glave ne želi zmočiti, po bazenu razporedi manjše plavajoče predmete, kot so deska, skleda itd., in nanje postavi priboljške. Tako se bo lahko pes ob lovu na priboljške prijetno ohladil tudi brez potapljanja.

Potapljanje je vodna igra, s katero se lahko pes ohladi.
Kul trening trikov

Če imaš doma na vrtu bazen, napolnjen z vodo, ali bazen za pse, lahko pasje treninge in učenje trikcev premakneš v osvežujočo vodo. Na ta način boš združil delu z užitkom, saj se bo kuža ob učenju novih ukazov zraven še prijetno ohladil. Pazi le, da izbereš takšne trike, ki se jih je varno učiti in izvajati v vodi.

Učenje trikov v vodi za poletno ohladitev.
Drugačna oblika prinašanja

Ta igra bo še posebej navdušila pse, ki se že po naravi radi igrajo igro lovljenja in prinašanja žoge. Če pa je poleg tega tvoj štirinožec tudi pravi ljubitelj vode, se bo pri tej igri še toliko bolj zabaval. Vse kar potrebuješ je plavajoča igrača, ki jo vržeš v vodo ali pasji bazen. Pes bo stekel v vodo po igračo, ti jo prinesel nazaj in tako znova in znova. Če doma nimaš bazena, je ta igra odlična tudi za igranje ob potokih. V tem primeru lahko igračo vržeš na nasprotni breg, da bo moral pes steči čez vodo in nazaj.

Pes si lahko med tekanjem po ostrih kamenjih v potoku rani blazinice in tačke. Po zaključku igre zato tačke in blazinice dobro preglej, če so ostale nedotaknjene. Površinske rane in ureznine lahko zdraviš z zdravilnim balzamom Skin Care, ki bo rano razkužil, preprečil vnetje, lajšal bolečino in srbečico ter pospešil celjenje. Prav tako je dobro vedeti, kako ukrepati v primeru hujših ran in poškodb, ki jih lahko povzroči ostro kamenje. Več o prvi pomoči in ravnanju s takšnimi poškodbami, te čaka v članku Prva pomoč pri psih.

Igra lovljenja in prinasanja v vodi za ohladitev.
Mokre tačke

Če je tvoj pes do vode nekoliko nezaupljiv in ne mara stati do trebuha v vodi, ga lahko ohladiš tudi tako, da mu v senco postaviš polivinil ali nenapihnjeno blazino ipd., ki jo zaliješ z vodo. Po namočeni površini razporedi okusne priboljške, ki jih mora pes pobrati. Pse, ki so v bližini vode negotovi ali se je bojijo, je dobro že ob stiku s to mokro površino glasno pohvaliti in nagraditi z dotikom ter priboljškom. Tako bo začel pes čez čas stik z vodo povezovati s pozitivnimi asociacijami in premagal svoj strah.

Bazen z žogicami

Je še kaj boljšega kot obilica žog v prijetno hladni vodi? Ta način ohladitve bo pri tvojem psu zagotovo med favoriti! Za pripravo boš potreboval pasji bazen ali nekaj podobnega, kamor boš lahko nalil vodo in vanj postavil več večjih, lahko plastičnih žog. Nato psu pokaži njegovo najljubšo igračo in jo potopi v bazen med žogice. Tvoj pes se bo podal na lov za svojo igračo, ki jo bo moral izslediti pod vsemi temi žogami. Ko pes igračo najde in jo izvleče iz vode, se lahko z njo malo poigra, potem pa naj se lov na zaklad ponovno prične.

Vodne igre za premagovanje pasje vročine.
Zdravljenje s hidroterapijo

Psi bodo uživali tudi v hladilnih hidroterapijah. Za ta namen boš potreboval malo večji bazen s plitvo vodo, ki bo psu segala do trebuha (pes mora v vodi stati). Ko je tvoj štirinožni prijatelj v vodi, ga moraš le še spodbuditi, da začne hoditi ali teči. Tek v vodi je za psa naporen, hkrati pa krepi mišice nog in s tem blagodejno vpliva na sklepe in kosti. Za majhne pse bo dovolj že mini bazen, kjer bodo lahko tekli v krogu.

Pasja hidroterapija za ohladitev v poletnih mesecih.