Hrana za starejše mačk

Hrana za starejše mačke

Ali jo potrebujejo?

Ali potrebujejo starejše mačke posebno hrano?

Mačke, ki so starejše od nekje 10 do 12 let, lahko tretiramo kot seniorje. Pa vendar, ali bo potrebovala hrano za seniorje takoj, ko dopolni 10 let? Naj uvodoma povem, da leta niso edini pokazatelj prave starosti tvoje mačke, pri tem igra pomembno vlogo tudi pasma, stopnja dnevne aktivnosti in, kar je najpomembnejše, njeno zdravstveno stanje.

Ali potrebujemo hrano za starejše mačke?

Na splošno velja, da starejše mačke ne potrebujejo nujno hrane, ki bi bila prilagojena njihovi starosti. Starejše, a zdrave mačke, lahko še naprej brez težav jedo mačjo hrano, ki so jo vajene in jo obožujejo, če je le-ta prilagojena njihovim prehrambnim potrebam. Ker so mačke bitja navad, jim je rutina v starosti še posebej pomembna. Zato priporočam, da razmisliš, ali je prehod na drugo hrano pri tvoji starejši mački res nujno potreben. Navsezadnje za to odločitev ne sme biti glavni razlog starost tvoje mačke, v obzir vzemi še njeno fizično stanje, zdravstveno stanje in stopnjo vsakodnevne aktivnosti.

Na odločitev, ali tvoja starejša mačka potrebuje starosti prilagojeno hrano, lahko pomembno vplivajo naslednji dejavniki:

  • Zdravstveno stanje tvoje mačke
  • Vsakodnevna fizična aktivnost
  • Prekomerna ali premajhna telesna teža

S staranjem se spreminjajo tudi potrebe tvoje mačke. Številne hišne mačke postanejo s staranjem mirnejše in manj aktivne kot v mladosti. Poleg hormonskih sprememb se s staranjem pri mačkah upočasni tudi metabolizem in izgubljati začnejo telesno maso. Če temu ustrezno ne prilagodimo njihove prehrane, se lahko njihova telesna maščoba poveča in postanejo debele. Debelost lahko pri mačkah povzroči številne starostne bolezni, kot je diabetes.
Pogosta težava pri starejših mačkah je tudi premajhna telesna teža, saj lahko težave z zobmi ali slab voh in okus negativno vplivajo na mačji apetit. Zato je pomembno, da se pozanimaš o idelani teži svoje mačke, da boš lahko opazil morebitna odstopanja. Vse to znanje ti bo dalo vpogled v zdravstveno stanje tvojega mačkega prijatelja in ti pomagalo pri izbiri prave mačje hrane. Če v zdravstveno stanje svoje mačke nisi prepričan, je vedno najbolje, da poiščeš nasvet veterinarja.

Starejša mačka

Mačke od 10 do 12 let dalje veljajo za starejše mačke

Kdaj dati hrano za starejše?

Starejše mačke so bolj dovzetne za nekatere bolezni kot mlade mačke. Zato je pomembno, da se zdravstveno stanje starejše mačke redno preverja. Vsaj enkrat letno se zato z mačko odpravita na splošen pregled k veterinarju. Mačke so zelo trdožive živali in v njihovi naravi je, da bolečine ne pokažejo ali pa jo pokažejo šele v kasnejših fazah.
Lastniki mačk zato na začetku pogosto spregledajo zdravstvene spremembe ali bolezni pri svojih mačkah. Starejše mačke je zato potrebno budno spremljati, saj so lahko že spremembe v urinu in blatu ali v količini zaužite hrane in vedenju pri pitju vode pokazatelj zdravstvenih težav. Če takšne spremembe opažaž tudi pri svoji mački, ti toplo priporočam obisk veterinarja.

Mačka ne je

Izguba apetita zaradi zdravstvenih težav

Zdravstvene težave ali bolezni, ki se pojavljajo predvsem pri starejših mačkah in zahtevajo posebno dieto po posvetu z veterinarjem, vključujejo:

  • Bolezni sečil
  • Bolezni ledvic
  • Sladkorna bolezen

Prav tako lahko nekatere bolezni povzročijo, da starejše mačke zavračajo hrano, ker bodisi pri jedi občutijo bolečino (npr. težave z zobmi ali bolezni dlesni) bodisi ker nimajo apetita. Lahko pa se zgodi, da bo mačka v starosti pojedla veliko več, saj se hranila iz mačje hrane ne bodo tako dobro absorbirala, če bodo mačjo presnovo omejevale ​​nekatere bolezni. Nekateri izmed prvih pokazateljev bolezni so spremembe v videzu in količini mačjega urina in iztrebkov, zato je priporočljivo, da jih pokažeš veterinarju. V primeru zdravstvenih težav se obrni na veterinarja, da ti priporoči ustrezno mačjo hrano.

Kakšna je najboljša hrana za starejše mačke?

Zaradi zgoraj opisanih težav in bolezni ne moremo vsem starejšim mačkam priporočiti enake hrane. Mačja hrana mora biti vedno prilagojena potrebam in zdravstvenemu stanju živali. Če je tvojo starejšo mačko pregledal veterinar in zaključil, da je povsem zdrava, lahko hrano izbereš glede na njene prehrambene potrebe in stopnjo aktivnosti, sicer pa posebna hrana za starejše mačke v tem primeru ni potrebna. Bistvenega pomeba pa je, da je tvoja starejša mačka hranjena s kakovostno mačjo hrano, ki ustreza njenim prehranskim potrebam in vsebuje dovolj visokokakovostnih beljakovin iz svežega mesa. Pomembno je tudi, da je mačja hrana lahko prebavljiva, zato se splača podrobneje preveriti sestavine v mačji hrani.

Živalske beljakovine iz mesa bodo mačke hitro in enostavno prebavile tudi pri višji starosti, saj so mačke mesojede živali. Dnevno količino mačje hrane je treba prilagoditi stopnji aktivnosti starejše mačke, da se preprečita debelost in hujšanje. Če mačka v starosti začne preveč pridobivati na teži, lahko preideš na nizko kalorično mačjo hrano, a bodi pri tem previden, da bo starejša mačka kljub nižji energijski vrednosti s hrano pridobila vse potrebne vitamine, minerale in beljakovine. Ena taka možnost mačje hrane je naš MeatCrisp Sterilised.

Koliko in kako pogosto naj je starejša mačka?

Mačke imajo po naravi rade prigrizke. To pomeni, da čez dan raje jedo več manjših obrokov namesto le enega ali dva velika. Poleg tega se s staranjem mačk njihov metabolizem na splošno upočasni, zato njihov prebavni sistem ne more več tako dobro predelati mačje hrane. Zato je tudi pri starejših mačkah priporočljivo njihovo dnevno količino hrane razdeliti na več manjših porcij. Pri tem bodi pozoren, da skupno dnevno količino hrane ustrezno prilagodiš telesni teži in aktivnosti svoje mačke.

Nič neobičajnega ni, da se s starostjo mačkam spremenita vonj in okus. Na žalost so posledice teh sprememb podobne tistim, ko mačka trpi za zobobolom, kar povzroči izgubo apetita. Ko pride do izgube apetita pri starejši mački, zato najprej preveri njene zobe in dlesni. Zobni kamen ali vnetje dlesni je mogoče ublažiti ali celo preprečiti z ustreznimi izdelki za nego, kot je naša serija izdelkov Oral Clean+Care. Mačje zobne bolezni niso nič nenavadnega, saj danes mačke pogosto trpijo za mačjo odontoklastično resorptivno lezijo (FORL) – degenerativno zobno boleznijo, ki prizadene zob in zobno korenino. Zato naj ob izgubi apetitata najprej mačje zobe pregleda veterinar. Če je ta izločil tudi druge bolezni, lahko poskusiš svoji mački povrniti apetit z enim od naslednjih trikov:

  • Včasih je dovolj, da mački samo pokažeš, da ji daješ njeno običajno mačjo hrano, ki jo že pozna in je je vajena. To lahko narediš tako, da mački v usta položiš majhen kos hrane in ji na ta način spodbudiš apetit.
  • Mačji hrani lahko dodaš tudi manjše količine sveže ali termično obdelane hrane (ki jo mačke lahko jedo), kot so nekatere ribe. Ta hrana bo imela bolj intenziven vonj in okus in lahko tvojo mačko spodbudi k hranjenju.
  • Hrano lahko tudi nekoliko segreješ, na primer z dodajanjem malo tople vode ali pa mačko nekaj časa ročno hraniš in ji na ta način povrneš apetit.

V primeru neješčosti bodi s svojo starejšo mačko še posebej potrpežljiv in ljubeč.

starejša mačka

Starejši mački spodbudi apetit z ročnim hranjenjem mačje hrane ali priboljškov