Ameriški pit bull terier

Ameriški pit bull terier

Ameriški pit bull terier (ang. American pitbull terrier) je pasma s slabim slovesom, vendar so psi v resnici izredno ljubeči, strpni in zvesti sopotniki. Preberite si vse, kar morate vedeti o tej pasmi in spoznajte njihovo pravo naravo.

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

 • Velikost: med 35 cm in 61cm
 • Teža: od 16 do 29 kg
 • Življenjska doba: od 12 do 15 let
 • Dlaka je kratka, ostra in svetleča.
 • So psi z veliko energije, zato potrebujejo lastnika, ki bo bil pripravljen biti z njim vsak dan aktiven. Prav tako morajo imeti lastnika, ki bo kos njihovi temperamentni naravi in bo znal vzpostaviti hierarhijo.
 • Živijo lahko zunaj v pesjaku, kjer je idealno, če imajo še ograjen vrt za gibanje in igro. V kolikor pa je dnevno deležen dovolj aktivnosti, lahko prebiva tudi v stanovanju.
 • Nizke temperature slabo prenaša, zato mu moramo v hladnejših dneh dobro izolirati pesjak ali pa ga umakniti v notranjost.
 • Imajo zelo visok prag bolečine
 • Ker so v preteklosti pri pasmi – zaradi pasjih bojev – načrtno spodbujali agresijo, danes psi ob napačni vzgoji hitreje pokažejo znake agresije kot kakšna druga pasma. Zaradi tega se jih drži slab sloves, ki pa še zdaleč ni upravičen, saj so psi v resnici izredno ljubeči, strpni in zvesti sopotniki.
 • Pomembno je izbrati dobrega vzreditelja in se prepričati, da le-ta pri psu ne spodbuja agresije, ga socializira in tako že na začetku navadi na druge živali in ljudi.
 • Služijo kot ljubljenčki, terapevtski psi, službeni psi (za iskanje eksplozivov in mamil ter kot vojaški psi) in kot tekmovalni psi (poslušnost, agility).

Zgodovina pasme

Pasma ameriški pit bull terier izvira iz Amerike, kamor so jo, tako kot pasmo ameriški staffordshire terier, prinesli britanski in irski priseljenci, ki so pse porabljali za lov, kot pse čuvaje ter za pasje boje.
Izredno so bili priljubljeni v začetku 19. stoletja. 

V želji, da bi bili tudi čim bolj zanimivi, so v Veliki Britaniji začeli križati lovske terierje z buldogi in tako ustvarili pasme, ki so bile močne in nepopustljive kot buldogi ter hitre in vzdržljive kot terierji.


S prepovedjo pasjih bojev v začetku 20. stoletja, pa je vzrediteljem postala prioriteta vzrediti manj agresivne pse.
Takrat so tudi nekateri lastniki svoje pse preimenovali v ameriške staffordshire terierje, ki naj bi bili v nasprotju z ameriškim pit bull terierjem nežnejši, slednji pa je še naprej veljal za pretepaškega »bojnega« psa.

Velikost

Ameriški pit bull terier je pes močne in atletske konstrukcije, ki mu je dobro služila v nekdanjih pasjih bojih.
Na njegovo bojno naravo še dodatno nakazujejo velika široka glava, izrazite ličnice in mišičasto telo. V osnovi gre za srednje veliko pasmo, katere samci lahko dosežejo od 41 cm do 61 cm, samice pa od 35 cm do 61 cm.

Karakter

Kljub predsodkom, gre za izredno ljubeče, nežne in zveste pse, ki se močno navežejo na celotno družino in hrepenijo po pozornosti.
Do svoje družine so zelo zaščitniški. Prav tako imajo močan nagon za zaščito teritorija in so zato dobri psi čuvaji.

Agresivni postanejo le, če so izpostavljeni napačni vzgoji, spodbujanju agresije in ne socializaciji. Pri pasmi je ključnega pomena, da mladičku namenite veliko pozornosti in ga že v rani mladosti spoznate z vsem novim – drugimi živalmi, otroci, tujci, itd.
Pri vsem tem je pomembno, da ste kot lastnik odločni, razumete kako pravilno vzgajati psa in vzpostaviti hierarhičen odnos.
Posledično bo pes odrastel v mirnega in zanesljivega sopotnika, ki ne bo nikomur brez razloga nevaren.

Zdravje

Pasma ja relativno zdrava, a se kljub temu pogosto pojavljalo težave s srcem, ki so posledica prirojenih srčnih bolezni.
Prav tako se pri pasmi srečujemo z displazijo kolkov, dedno sivo mreno in alergijami, kot je alergija na travo.

Vzgoja in aktivnosti

Pri tej pasmi sta ključnega pomena zgodnja vzgoja in socializacija.

V kolikor se želite izogniti agresivnemu vedenju, morate začeti s socializacijo in vzgojo že pri mladiču. Zaradi svoje visoke inteligence in dojemljivosti, šolanje pri njih ne bo problem, a mora le-to temeljiti na spoštovanju, pohvalah in odločnosti.
Zato potrebujejo lastnika, ki je odločen, dober vodnik in razume, da bo s pozitivno spodbudo pri psu dosegel več kot s kaznovanjem.

Pri vzgoji bo velik izziv predstavljala dominantna pasja narava, ki jo mora lastnik obvladati in s psom na miren način vzpostaviti odnos vodje, ki ga bo pes upošteval in spoštoval.

To je pasma, ki ima zelo veliko energije in v skladu s tem potrebuje dnevno aktivno preživljanje časa. Vsak dan mora iti vsaj na en daljši sprehod ali tek, še posebej pa je zaželeno, da ima na voljo tudi ograjen vrt za igro in divjanje.
Njegovo odvečno energijo lahko usmerite tudi v različne aktivnosti, kot so na primer agility, sledenje in tekmovanje v poslušnosti.
V kolikor pa odvečne energije ne bo porabil, se bo znesel nad vašimi copati, sedežno garnituro in ostalimi predmeti znotraj stanovanja ali na vrtu. 

Hranjenje

Ker gre za pasmo, ki potrebuje veliko dnevnih aktivnosti, je zelo pomembno, da psu zagotovite najboljše -kvalitetna pasja hrana bo zanj prava izbira.
Hrana mora vsebovati dovolj kvalitetnih hranilnih snovi in energije, ki jo njegovo telo potrebuje za nemoteno opravljanje aktivnosti.
Potrebno pa je paziti tudi na razne alergije, ki so pri pasmi zelo pogoste, in tako izbrati temu primerno -zdrava hrana za pse vsebuje kvalitetne snovi in minerale, ki jih vaš ljubljenček potrebuje.

Dlaka in nega

Psi imajo kratko, enoplastno dlako, katere izpadanje ni prav pogosto in zahteva minimalno nego.
Posledično je dovolj že občasno krtačenje in kopanje nekajkrat letno.

Zato pa je potrebno več pozornosti posvetiti negi ušes ter oči, da se izognete kakršnemu koli vnetju. Prav tako je potrebno pasjo kožo redno pregledovati in ga primerno zaščititi pred klopi in bolhami.

Otroci in druge živali

Ameriški pit bull terier je primeren bolj za družine z večjimi otroki, a se, zaradi svoje potrpežljivosti in visokega praga bolečine, razume tudi z manjšimi otroci, ki ga lahko vlečejo za rep ali udarijo.

Kljub temu pa je potrebno igro psa in otroka vedno spremljati, saj se psi ne zavedajo svoje moči in lahko otroka nenamerno prestrašijo ali poškodujejo.

Do ostalih psov lahko ob nepravilni socializaciji pokažejo znake agresije, a se da vse to preprečiti s pravilno vzgojo in zgodnjo socializacijo.
Tudi z ostalimi živalmi ne bodo imeli težav, v kolikor jih boste z njimi seznanili še kot mladiče. Problem lahko nastane zgolj pri manjših živalih, kot so glodavci in ptiči, katere bodo hoteli preganjati.