Chow Chow

Chow Chow

Chow Chow

Chow chow (org.: Chow Chow) je specifična pasma s specifičnim načinom razmišljanja in delovanja, primerna zgolj za ljudi, ki so s temi specifikami seznanjeni in jih razumejo. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: DA
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Višina: med 46 cm in 56 cm
  • Teža: od 25 kg do 32 kg
  • Življenjska doba: do 15 let
  • Dlaka je običajno dolga, zelo gosta in mehka. Zadnje čase se pogosteje pojavlja tudi kratkodlaka vrsta, pri obeh pa je izpadanje dlake zelo močno.
  • Chow chow je miren pes, ki bo večino dneva preležal, zato je primeren za bivanje v stanovanju.
  • Zaradi svoje goste dlake vročino zelo slabo prenaša, zato mu morate poleti obvezno omogočiti klimatiziran prostor ali vsaj senco.
  • Pasma je primerna za izkušene ljudi, ki razumejo njihove specifike in način razmišljanja. Ob nesamozavestnem in, kar se tiče šolanja, nedoslednem lastniku, bo chow chow hitro prevzel vajeti v svoje roke in lahko prične kazati znake dominance ali celo agresije.
  • Pomembna je izbira priznanega vzreditelja, saj so pri pasmi pogoste dedne bolezni in zaradi pravilne socializacije mladičkov v leglu.

Zgodovina pasme

Chow Chow je ena izmed najstarejših pasem, ki so jo poznali že pred 3000 leti.
Pasma izvira iz Kitajske, kjer so jo v samih začetkih opisovali kot težkega psa, ki ima ostro in štrlečo dlako ter moder jezik.

Na ta opis se nanaša kitajska legenda, ki chow chowa opisuje kot psa, ki mu je bilo ob nastanku sveta dovoljeno lizati delčke modrega neba, kar naj bi se odražajo v modri obarvanosti njegovega jezika.
V kasnejšem obdobju je bila pasma spoštovan prebivalec kitajskih dvorov, ljubljenec cesarjev ter varuh samostanov.

Njen obstoj pa se je kasneje skoraj končal, saj so pse pričeli množično pobijati za pridobivanje obleke in hrane, a se je pasma ohranila zavoljo menihov.
V Evropo so chow chowa pripeljali Angleži, ki so mu tudi dali današnje ime.

Velikost

Chow chow je srednje velika pasma z dobro razvitimi mišicami in močnimi kostmi.
Samci lahko zrastejo od 48 do 56 cm in pri tem tehtajo od 25 do 32 kg, samice pa so nekoliko manjše, saj dosežejo višino med 46 in 51 cm ter tehtajo od 20 do 27 kg.

Karakter

Chow chow je pes, ki je izredno samozavesten in se s svojim lastnikom poistoveti do te mere, da se vidi kot njemu enakega.
Izredno močno se navežejo le na eno osebo – na svojega lastnika – in so zanj pripravljeni storiti vse ter se v vsakem trenutku grebejo za njegovo pozornost.

Le-te pa v nasprotnem primeru ne nameravajo iskati pri nobenih drugih ljudeh ali živalih in jih zato povečini kar ignorirajo.
Ker so tako navezani le na svojega lastnika, bodo le njemu izkazovali svojo ljubezen.

A to ne bodo počeli tako kot ostali psi s slepim sledenjem ukazov ali s prinašanjem žogice, ampak na svoj unikaten način.
Do svoje družine je ta pasma zelo zaščitniška, zato bo, čeprav ne laja pogosto, zalajal ko se mu bo zdelo potrebno in se prelevil v psa čuvaja.

Chow Chow

Zdravje

Pri pasmi se pojavlja kar nekaj dedno pogojenih bolezni, kot so displazija kolkov in komolcev ter entropija (uvih vek).
Prav tako pa so pri pasmi pogoste razne alergije in kožna vnetja.
Poleti so podvrženi vročinski kapi, saj so s svojim gostim kožuhom ustvarjenim za bolj hladna podnebja. Prav tako slabo prenašajo tudi anestezijo.

Vzgoja in aktivnosti

Chow chow je izredno inteligentna pasma, ki se ne bo posluževala aktivnosti v katerih ne vidi smisla.
Gre torej za psa, ki ne bo slepo sledil vsakemu lastnikovemu ukazu in na njegovo povelje prinašal žogic in izvajal trike.

Zaradi njihove inteligence je šolanje chow chowa izredno zahtevno in se razlikuje od klasičnega šolanja ostalih psov.
S šolanjem je potrebno začeti že pri mladiču in biti pri tem dosledni. Pes bo moral v vsakem ukazu videti smisel, drugače ga ne bo želel izvršiti.

Ne gre torej za pasmo, ki vas ne bo ubogala ker ne razume kaj jo želite naučiti, ampak vas ne bo upoštevala le v kolikor se ji bodo vaši ukazi zdeli nepotrebni in nesmiselni.
Zato je potrebno pri šolanju te pasme uporabiti veliko domišljije, nikakor pa ne prisile. Z nasilnim vedenjem ne boste dosegli nobenih rezultatov, ampak zgolj razdrli odnos lastnika in psa, vaš pes pa bo postal izredno trmast in neubogljiv.

Ker gre za mirnega psa, ki bo večino dneva preležal, bo zadovoljen že s srednje dolgim sprehodom dnevno. Več pozornosti pa mu boste morali nameniti kot mladiču, saj bo takrat izredno razigran in željen igre. 

Hranjenje

Pri izbiri hrane za chow chowa je potrebno upoštevati njegove morebitne alergije.
Ker se pasma pogosto srečuje z displazijo kolkov in komolcev, lahko njihove probleme s sklepi in kostmi omilite z uporabo kvalitetne pasje hrane, ki vsebuje zadostno količino potrebnih vitaminov in mineralov, ki bodo kosti utrdili in preprečili morebitne poškodbe.
Ker je za pasmo značilna predvsem bujna in gosta dlaka, je priporočljiva uporaba naravne pasje hrane z zadostno količino svežega mesa, vitaminov, mineralov in ostalih naravnih sestavin, ki bodo poskrbele za zdravo, sijočo in močno dlako.

Dlaka in nega

Obstajata dve različici pasme, in sicer kratkodlaka, ki ni preveč pogosta, in dolgodlaka.
Kratkodlaki chow chow ima kratko dlako, ki se povsem prilega telesu, dolgodlaki pa ima srednje dolgo dlako z gosto podlanko.

V obdobju menjave dlake potrebuje vsaj enkrat tedensko krtačenje, drugače zadostuje eno krtačenje na 1-2 tedna.
Na krtačenje je potrebno chow chowa navaditi že v mladosti, da se bo na to opravilo navadil in s tem kasneje ne boste imeli težav.
Ker pasma nima izrazitega telesnega vonja, kopanje ni smiselno izvajati prepogosto, lahko pa uporabljate suhi šampon.

Njihove dlake se načeloma ne striže, priporoča pa se krajšanje dlake med prsti.
Redno je priporočljivo tudi čistiti zobe in po potrebi krajšati kremplje.

Otroci in druge živali

Zavoljo svojega mirnega karakterja in visoke tolerance, se z otroci dobro razume.
Še posebej dobro pa se bo razumel z domačimi otroci s katerimi bo že od malega, zato bo do njih tudi bolj pozoren in zaščitniški.

S tujimi otroci se povečini sploh ne bo ukvarjal in jim tako ne bo namenil prevelike pozornosti. Bolje se razume s starejšimi otroci, ki se do njega obnašajo spoštljivo, zato je pri mlajših otrocih priporočena prisotnost odrasle osebe.

V kolikor bo deležen pravilne vzgoje, se bo z ostalimi psi dobro razumel (manjše napetosti se lahko pojavijo le pri psih istega spola).
Ker imajo lahko nekateri pripadniki te pasme močan lovski nagon, bodo bolj nagnjeni k lovljenju mačk, kokoši in ostalih manjših živali.
V kolikor pa se bodo z mačkami in drugimi živalmi dobro razumeli že v otroštvu, z njimi tudi kasneje ne bodo imeli težav. 

Chow Chow