Hovawart

Hovawart

Hovawart

Hovawart je idealen tako družinski kot delovni pes, ki je z vsem srcem predan svojemu lastniku in ostalim članom krdela. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 58 cm do 70 cm
  • Teža: med 25 kg in 40 kg
  • Življenjska doba: od 10 do 12 let
  • Dlaka je dolga in rahlo valovita, njeno izpadanje pa je zmerno.
  • Hovawart potrebuje zelo veliko gibanja in aktivne sprehode. Zato je zanj idealni prostor velik ograjen vrt, kjer bo lahko prosto tekal naokoli. Prilagodi se lahko tudi bivanju v stanovanju, a le če je deležen zadostne količine dnevnih aktivnosti.
  • Je zelo dober pes čuvaj, še posebej na kmetijah.
  • Potrebuje aktivnega in predanega lastnika, ki bo psu namenil veliko prostega časa.
  • Kot delovni pes je primeren za različne kinološke discipline, kot so poslušnost, obramba, agillity, rally obdience, sledenje, reševanje itd.

Zgodovina pasme

Hovawart je zelo stara nemška delovna pasma, katere ime izhaja iz srednjeveške nemške besede »hovewart« (hof – dvorišče, wart – čuvati).
Kljub temu da se to ime pojavlja že v 13. stoletju, pa so pasmo pričeli načrtno in bolj sistematično vzrejati šele od leta 1910 naprej.

Takrat je namreč vzreditelj Kurt F. König pričel z vzrejo vzdržljivega, pogumnega in zvestega dolgodlakega psa, ki bi bil primeren tako za kmečka opravila kot za obrambo pred divjimi živalmi.
V ta namen je križal pasme psov, ki so že dolga leta živele na kmetijah in t.i. moderne pasme, kot so novofundlanec, švicarski planšarski pes, madžarski kuvasz, leonberžan ter po vsej verjetnosti tudi nemški ovčar in seter.

Zaradi zelo zapletenega načrta vzreje je namreč zelo težko dokazati, katere pasme so bile pri vzreji točno uporabljene.
Pasma je bila uradno priznana leta 1937, a se je po drugi svetovni vojni število njenih pripadnikov precej zmanjšalo.

Danes so predstavniki te pasme predvsem dobri delovni psi, saj jim leži tako sedenje kot iskanje pogrešanih in varovanje lastnine, ter zelo priljubljeni družinski psi in družabniki.

Velikost

Hovawart je velika in močna pasma, katere samci dosežejo plečno višino med 63 in 70 cm, samice pa med 58 in 65 cm, oboji pa pri tem tehtajo okoli 40 kg.

Karakter

Hovawart je po naravi miren, zvest, zanesljiv in ljubeč pes, ki se na svojega lastnika in celo družino močno naveže.
Do njih bo izredno ljubeč in tudi zaščitniški.

Po drugi strani pa je to tudi odločen, samozavesten in teritorialen pes, ki budno spremlja dogajanje na svoji posesti.
Je dober pes čuvaj, saj tujcev nikakor ne bo spustil na svojo posest dokler lastnik tega ne bo odobril.
Šele nato bo tudi on neznancu pokazal svojo ljubečo naravo.

V splošnem je to tudi zelo igriva in radoživa pasma, ki je tudi na stara leta živahna in razigrana kot mladiček.

Hovawart

Zdravje

Gre za zelo zdravo pasmo, ki nima posebnih zdravstvenih težav.
Možna je le displazija kolkov, pri nekaterih predstavnikih pasme pa tudi dedno pogojene srčne bolezni. Je pa pri pasmi potrebno več pozornosti nameniti prehrani, saj je nagnjena k debelosti.

Vzgoja in aktivnosti

Hovawart psihično dozori šele pri treh letih starosti, zato so te psi v obdobju odraščanja (do približno pol drugega leta starosti) zelo občutljivi.
Posledično je pri tej pasmi z intenzivnejšim šolanjem priporočljivo pričeti šele po dveh letih starosti.

Že v obdobju odraščanja, pa psa poskušajte naučiti ubogljivosti in socializacije, a pri tem nikakor ne uporabljajte grobosti. Pri vzgoji se namreč odnesejo izključno potrpežljivost, vztrajnost in pozitivna motivacija.
Hovawart je izredno inteligentna in učljiva pasma, ki bi za svojega lastnika naredila vse, zato je šolanje v zrelih letih pravi užitek.

Hovawart je zavoljo svoje teritorialnosti in nagonu po zaščiti svojih najbližji nadvse primeren za šport, imenovan "Schutzhund". To je šport, ki so ga razvili v Nemčiji, v dobesednem prevodu pa pomeni »pes za zaščito«.
Ta vrsta športa se uporablja tudi kot del treninga pri delovnih psih. Zaradi zelo dobrega voha, pa se hovawart odlično odreže tudi kot sledilec ali iskalec.

Ta pasma potrebuje veliko lastnikove pozornosti in veliko gibanja – na dan potrebuje vsaj en daljši sprehod (dolg vsaj eno uro), poleg tega pa še par krajših sprehodov in mentalno zaposlitev.
Zaradi svoje velike potrebe po gibanju, je ta pes primeren predvsem za na podeželje oz. okolje, kjer lahko prosto teka naokoli in raziskuje.

V kolikor se bo pes dolgočasil in bo preveč prepuščen sam sebi, bo postal uničevalen, zamerljiv in svojeglav. Ker z lahkoto premaguje težaven in nevaren teren, je odličen spremljevalec na pohodih v hribe in daljših izletih v naravi.
Zaradi svoje vzdržljivosti je prav tako odličen spremljevalec pri teku, kolesarjenju, rolanju, plavanju, itd.
Pri tej pasmi je izredno pomembna igra med vodnikom in psom, saj bo utrjevala medsebojno navezanost in pripomogla k lažjemu šolanju.

Hranjenje

Ker je pasma nagnjena k prekomerni telesni teži, je priporočljivo primerno dnevno količino hrane razdeliti na dva do tri manjše obroke.
Prav tako je pomembno, da izberete kvalitetno pasjo hrano, ki je bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in ostalimi hranilnimi snovmi.
Takšna hrana bo prav tako omogočila, da bo količina dnevno zaužite hrane manjša, kot bi bila v primeru manj kakovostne in hranljive hrane, saj bi le-to pes za vnos dnevne količine ključnih sestavin potreboval več.
To pa je prav tako pasma, ki potrebuje veliko vsakodnevnih aktivnosti, zato je kvalitetna pasja hrana ključna tudi z vidika vnosa zadostne količine hranilnih snovi in energije, ki jih pes potrebne za nemoteno opravljanje aktivnosti.
Pasja hrana naj bo zato polna svežega mesa, kateri bo psa preskrbel z zadostno količino visokokakovostnih proteinov, ki pa so izrednega pomena pri krepitvi in gradnji mišic ter s tem povečanju mišične mase. 

Dlaka in nega

Hovawart ima dvojno dlako, pri čemer je zunanja dlaka dolga, gosta in se tesno prilega telesu, podlanka pa je nadvse tanka.
Nega te pasme ni preveč zahtevna, saj hovawart zaradi svoje daljše dlake, ki se hitro zavozla in mu dokaj pogosto izpada, potrebuje le redno krtačenje enkrat na teden.

Kopanje pa je priporočljivo izvajati le po potrebi, raje mu vsake toliko omogočite plavaje v čisti reki ali jezeru.

Otroci in druge živali

Hovawart je zaradi svoje ljubeče in zaščitniške narave primeren za druženje z otroci. Predpogoj je seveda ustrezna socializacija in učenje potrpežljivosti in previdnosti ob prisotnosti majhnih otrok.
Kljub temu pa je pasma primernejša za druženje s starejšimi otroci, ki znajo s psom ravnati nežno in spoštljivo. Na grobo ravnanje preveč razposajenih mlajših otrok se namreč hovawart lahko odzove z obrambo.
V kolikor bo pes ustrezno socializiran, se bo dobro razumel tako s tujimi živalmi kot z ostalimi domačimi ljubljenčki. Do drugih psov pa so lahko hovawardi nekoliko nezaupljivi, do psov istega spola pa tudi dominantni. 

Hovawart