Jack Russell terier

Jack Russell terier

Jack Russell terier je pasma, ki bo vaše življenje napolnila s srečo in energijo! Potrebuje le svojega lastnika in veliko aktivnosti, zato je idealen sopotnik za vse, ki imajo radi gibanje. Preberite več o tej čudoviti pasmi in si zagotovite živahno druženje s svojim Jack Russell terierjem!

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: med 25 cm in 30 cm
  • Teža: od 6 kg do 8 kg
  • Življenjska doba: od 12 do 15 let
  • Obstajata dve različici Jack Russell terierja, ki se razlikujeta po njegovi dlaki. Ena različica pasme ima kratko, trdo in gosto dlako (t.i. kratkodlaki Jack Russell terier), druga različica pasma pa ima srednje dolgo in resasto dlako (t.i. resasti Jack Russell terier).
  • Zaradi svoje energije in želje po aktivnosti so primerni le za aktivne lastnike, ki jim bodo dnevno menili veliko svojega časa.
  • Zaradi njihove energičnosti ni priporočljivo, da bivajo izključno v stanovanju. Za pasmo je idealno srednje veliko ograjeno dvorišče, kjer bo lahko cel dan tekala na okoli, zvečer pa odkorakala v posteljo s svojim lastnikom.
  • Pasma lahko skoči zelo visoko, zato morate poskrbeti za dovolj visoko in močno vrtno ograjo
  • Zaradi pogostih zdravstvenih težav, je potrebno mladiča kupiti pri preverjenem vzreditelju, ki vam bo lahko pokazal zdravstveno zgodovino mladičevih prednikov

Zgodovina pasme

Pasma je nastala v sredini 19. stoletja v Veliki Britaniji, in sicer izpod rok pastorja Johna Russella.
Slednji je bil velik ljubitelj lova na lisice in si je zato želel ustvariti posebno linijo foksteriarjev, ki bi bili po eni strani dovolj močni in vzdržljivi za tek z lovskimi psi in konji, po drugi strani pa bi bili dovolj majhni in pogumni za lovljenje živali pod zemljo.
Kot temelj svoje nove linije psov je uporabil psičko po imenu Trump, ki je bila pripadnica sedaj izumrle pasme angleški beli terier, in jo paril z ostalimi foksterierji.

S tem je dobil živahno, hitro, zmogljivo in inteligentno pasmo, ki je oboževala vsakršno delo in lov. Po smrti pastorja Russella je pasma dobila njegovo ime.
Danes pa poznamo dve podobni pasmi, in sicer pasmo Jack Russell terier in malo višjo pasmo Parson Russell terier.

Velikost

Jack Russell terier je majhna pasma z mišičasto in atletsko postavo. Psi te pasme tehtajo okoli 6 kg, pri čemer samci dosežejo plečno višino okoli 30 cm, samice pa so nekoliko manjše.

Karakter

To so zelo veseli, živahni in zabavni psi, ki hrepenijo po igri in druženju z lastnikom.
Pasma samote ne prenaša dobro, zato je ne smete puščati predolgo same.

Prav tako so zelo energični in ne morejo biti dolgo na enem mestu. Zato potrebujejo aktivnega lastnika, ki bo psu namenil veliko svojega časa in mu omogočil porabo energije.
V nasprotnem primeru bo pes svojo odvečno energijo usmeril v uničevanje stvari, lajanje, kopanje ipd.

So pa to tudi zelo vdani in ljubeči psi, ki se na svojo družino močno navežejo. Do njih so tudi precej zaščitniški in zato na prihod tujcev vedno opozorijo z glasnim laježem

Zdravje

V osnovi gre za zdravo pasmo, ki pa je nagnjena k gluhosti, epilepsiji, alergijam in težavah s kožo.
Zato je pomembno, da mladiča kupite pri preverjenem vzreditelju, ki bo imel zdravstvena potrdila za mladičeve prednike.

Zaradi občutljive kože jih je v poletnih dneh priporočljivo mazati s sončno kremo, da ne bi dobili opeklin. Prav tako je pasma tudi zelo ješča in zato nagnjena k prekomerni telesni teži.

Vzgoja in aktivnosti

Jack Russell terier je zelo inteligenten in tudi samozavesten pes s svojo lastno pametjo. Da vas bo ta pes upošteval, mu morate že v ranem otroštvu postaviti omejitve in se teh tudi dosledno držati.
V kolikor mu boste vsaj enkrat dovolili prekršiti pravilo, bo Jack Russell terier to takoj izkoristil in pravila začel vedno bolj kršiti.
Zaradi njihove trmoglavosti je priporočljivo vsaj osnovno šolanje poslušnosti, s čimer boste s psom vzpostavili spoštljiv odnos in mu pokazali kdo je glava družine.

Sicer pa je to zelo delovna in aktivna pasma, ki bo s svojim lastnikom rada sodelovala in ga upoštevala. Posledično se tudi dobro odreže v različnih pasjih športih, kot so agillity in pasji frizbi.
Ker je to zelo energična in živahna pasma, ki je bila prvotno ustvarjena za tek, lov in sledenje, potrebuje vsaj uro teka na dan, da bo lahko sprostila svojo energijo.

Prav tako je priporočljivo, da ima pasma na voljo vsaj srednje velik ograjen vrt, kjer bo lahko čez dan prosto tekala in norela.
Pri tem pa je potrebno upoštevati, da je pasma zmožna doseči izjemen skok v višino, zaradi česar mora biti ograja na vrtu dovolj velika, da pes ne bo mogel uiti. 

Hranjenje

Ker je pasma nagnjena k prekomerni telesni teži, je priporočljivo primerno dnevno količino hrane razdeliti na dva do tri manjše obroke.
Prav tako je pomembno, da izberete kvalitetno pasjo hrano, ki je bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in ostalimi hranilnimi snovmi.
Takšna hrana bo namreč prav tako omogočila, da bo količina dnevno zaužite hrane manjša, kot bi bila v primeru manj kakovostne in hranljive hrane, saj bi le-to pes za vnos dnevne količine ključnih sestavin potreboval več.

Dlaka in nega

Kar se dlake tiče ločimo med dvema različicama pasme – kratkodlako in resasto pasmo.
Obe različici imata dvojen kožuh, le da ima kratkodlaki Jack Russell terier kratko, trdo in gosto dlako, resasti Jack Russell terier pa ima srednje dolgo in resasto dlako.
Pri obeh različicah je izpadanje dlake zmerno, nega pa dokaj nezahtevna.

Priporoča se le tedensko krtačenje, da se odstrani odvečna dlaka, po potrebi pa tudi kopanje, striženje krempljev ter čiščenje ušes in zob. Pri resasti različici pasme, pa je potrebo tudi trimanje dvakrat na leto.

Otroci in druge živali

Jack Russell terier je primernejši za starejše otroke, ki bodo z njim ravnali ljubeče in spoštljivo. Slednje bo imel zato zelo rad in se bo z veseljem igral ure in ure.
Z mlajšimi otroci pa se ne bo razumel dobro, saj ne prenaša grobega in nepazljivega ravnanja.

Do drugih psov so pogosto arogantni in včasih tudi agresivni. Ne bodo se razumeli niti z mačkami in ostalimi manjšimi hišnimi ljubljenčki kot tudi ne s prosto živečimi živalmi, saj jih bodo želeli preganjati.