Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo je izjemno inteligenten, predan in poslušen pes, ki se odlično odnese kot iskalec tartufov. Poleg tega je tudi priljubljen družinski pes, ki bo navdušil vso družino. Preberite si vse, kar morate vedeti o tej čudoviti pasmi in se zaljubite v njihovo očarljivo naravo!

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: DA
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Višina: od 42 cm do 48 cm
  • Teža: od 11 kg do 16 kg
  • Življenjska doba: do 16 let
  • Dlaka je srednje dolga in skodrana, njeno izpadanje pa je minimalno.
  • Ker je njihova dlaka hipoalergena, so te psi primerni tudi za alergike in astmatike.
  • Pasma je primerna le za aktivne družine, ki bodo psa vključili v svoje vsakodnevne aktivnosti in mu namenili veliko svojega časa in energije.
  • Lagotto lahko živi tudi v stanovanju, a le če bo čez dan dobil dovolj fizičnih in mentalnih zaposlitev. Še posebej pa bo užival v večjem ograjenem vrtu, ki pa mora biti ustrezno zaščiten, saj te psi zelo radi kopljejo.
  • Ker gre za potomce vodnih psov, so to odlični plavalci.

Zgodovina pasme

Lagotto romagolo je stara italijanska pasma vodnega prinašalca, ki izhaja iz italijanske Romanije (danes imenovane Emillia-Romagna).
Ime lagotto romagolo v dobesednem prevodu pomeni »jezerski pes«.

Gre namreč za potomca vodnih psov, ki so ga sprva uporabljali predvsem kot lovskega psa, ki je prinašal ustreljene ptice iz vode.
Kasneje, ko so se močvirja v tistem predelu osušila, pa je glavna naloga pasme postala iskanje tartufov. Tudi danes pasma služi predvsem temu namenu, je pa cenjena tudi kot družinski pes.

Velikost

Lagotto je srednje velik pes z močnim mišičastim telesom. Samci dosežejo plečno višino med 43 in 48 cm in pri tem tehtajo od 13 do 16 kg, samice pa so nekoliko manjše, saj dosežejo plečno višino med 41 in 46 cm pri čemer tehtajo od 11 do 14 kg.

Karakter

Lagotto romagnolo je v prvi vrsti delovni pes. Je zelo nadarjen iskalec z izredno razvitim vohom, zato ga lastniki uporabljajo predvsem za iskanje tartufov.
Prav tako pa je to tudi zelo zvest in ljubeč spremljevalec, ki se na svojega lastnika močno naveže in mu želi v vsem ugoditi.

Zato je to tudi odličen družinski pes, ki bo svojega lastnika z renčanjem opozarjal na razne sumljive ljudi ali situacije v okolici.
Ker je to eden izmed najinteligentnejših psov, potrebuje veliko umskih izzivov in zaposlitev ter v skladu s tem torej veliko lastnikove pozornosti.

Zdravje

To je v splošnem zelo zdrava pasma, ki pa je sicer nagnjena k cerebralnim nepravilnostim, displaziji kolkov in epilepsiji

Vzgoja in aktivnosti

Gre za ene izmed najinteligentnejših psov, ki so poleg tega na svojega lastnika tudi močno navezani in mu zato želijo v vsem ustreči.
Rezultat tega je zelo učljiva pasma, ki jo je dokaj enostavno šolati.

Pri tem je pomembno le, da se poslužujete zgolj pozitivne motivacije in nagrajevanja, nikakor pa ne grobosti in prisile.
Poleg šolanja poslušnosti, pa pasma potrebuje tudi razne mentalne izzive in zaposlitve. Ker so to res zelo učljivi psi, ga boste brez težav naučili različnih trikov in nalog, kot sta pospravljanje igrač in prinašanje določenih predmetov na ukaz.

Lagotti potrebujejo veliko gibanja, saj so to v prvi vrsti delovni psi. Zato vsaj enkrat na dan potrebujejo daljši sprehod.
Poleg sprehodov in drugih aktivnosti, kot je predvsem plavanje, pasma potrebuje tudi vsakodnevno mentalno zaposlitev.

Nadvse bodo uživali v igrah iskanja, sledenja in zasledovanja, dobro pa se bodo odnesli tudi v raznih pasjih športih, kot sta agillity in rally-obedience. 

Hranjenje

Ker ima pasma izredno gosto in nakodrana dlaka, je priporočljiva uporaba naravne pasje hrane z zadostno količino svežega mesa, vitaminov, mineralov in ostalih naravnih sestavin, ki bodo poskrbele za zdravo, sijočo in močno dlako.
To pa je prav tako pasma, ki potrebuje veliko vsakodnevnih aktivnosti, zato je kvalitetna pasja hrana ključna tudi z vidika vnosa zadostne količine hranilnih snovi in energije, ki jih pes potrebne za nemoteno opravljanje aktivnosti.
Pasja hrana naj bo tudi zato polna svežega mesa, saj bo ta psa preskrbela z zadostno količino visokokakovostnih proteinov, ki pa so izrednega pomena pri krepitvi in gradnji mišic ter s tem povečanju mišične mase.

Dlaka in nega

Lagotto romagnolo ima zelo gosto in močno nakodrano dlako, ki je hipoalergena in ne izpada.
Njegova dlaka prav tako ni mastna in zato ta pes nima izrazitega telesnega vonja.

Njihovo skodrano dlako je potrebno redno in dosledno negovati, da bi preprečili nastajanje vozlov. Zato se priporoča razčesavanja dlake na 14 dni s pomočjo posebnih krtač, ki dlake ne trgajo in redčijo.
Po česanju pa se priporoča psa malo poškropiti z vodo, da se bo dlaka ponovno skodrala.

Kljub temu pa so nekateri vzreditelji mnenja, da se naravnih pasjih kodrov ne bi smelo razčesavati.
Dako je potrebno nekajkrat na leto tudi postriči.
Več pozornosti pa je potrebno nameniti tudi negi ušes in sicer se priporoča puljenje dlake ob robu ušesnega kanala, da se preprečijo morebitna vnetja. Priporoča se tudi striženje dlake okoli oči.

Otroci in druge živali

Pasma je primerna za družine z otroci vseh starosti, saj se naveže na vse družinske člane. Ob primerni vzgoji se pasma namreč podredi vsem družinskim članom, zato se bo tudi z otroci dobro razumela.
Tako kot ostalim članom družine, bo pasma tudi otrokom zelo vdana in do njih zaščitniška. Kljub temu pa naj igro psa in otroka vseeno spremlja odrasla oseba.

Ob ustrezni socializaciji se bo pasma dobro razumela z ostalimi psi, hišnimi ljubljenčki vseh velikosti in tudi s prostoživečimi živalm