Nemški lovski terier

Nemški lovski terier

Nemški lovski terier (org.: Deutscher Jagdterrier) je vsestranski delovni pes, ki je še posebej primeren za lov pod zemljo. Ta pasma je popolna izbira za vsakega lovca, ki potrebuje zvestega spremljevalca pri lovu in vsestranskega pomočnika. Prav tako pa je odlična izbira tudi za izkušene lastnike, ki so pripravljeni preživeti veliko svojega prostega časa s psom in imajo radi pse z močnim karakterjem.

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 33 cm do 40 cm
  • Teža: med 7,5 kg in 10 kg
  • Življenjska doba: od 12 do 14 let
  • Dlaka je kratka, gosta in zmerno izpada.
  • Za pasmo je značilen izrazit lovski nagon.
  • Ker pasma potrebuje veliko vsakodnevne aktivnosti in gibanja, ni primerna za življenje v stanovanju. Predpogoj je hiša z večjim ograjenim vrtom, kjer se bo pes lahko prosto gibal. Prav tako dobro prenaša vse vremenske razmere, zato lahko biva tudi v pesjaku.
  • Primeren je za vsakega lovca, ki potrebuje spremljevalca pri lovu in vsestranskega pomočnika ter za ostale izkušene lastnike, ki so s psom pripravljeni preživeti veliko svojega prostega časa in so jim blizu psi z močnim karakterjem.
  • Pasma se poleg lova dobro odnese tudi pri ostalih kinoloških športih, kot so agilliy poslušnost, rally obedience in metanje frizbija.

Zgodovina pasme

Kot pove že njegovo ime, nemški lovski terier izvira z Nemčije, kjer se je pasma pojavila v 20 stoletju, natančneje po drugi svetovni vojni.
V tistem obdobju se je skupina vzrediteljev posvetila vzreji učljivega in odločnega lovskega psa, ki bi bil specializiran prav za lov pod zemljo. Danes pasmo uporabljajo za lov, razne športe ter kot družinskega ps

Velikost

Nemški lovski terier spada med manjše pasme, saj tako samci kot samice dosežejo plečno višino med 33 in 40 cm. Samci pri tem tehtajo med 9 in 10 kg, samice pa med 7,5 ter 8,5 kg.

Karakter

Nemški lovski terier je odličen delovni pes, ki ga opredeljujejo predvsem pogum, vztrajnost in dominanca.
Pasma je v prvi vrsti namenjena lovu, sledenju in prinašanju plena, ne pa crkljanju na kavču.

Ker je bila pasma prvotno ustvarjena za lov, imajo tudi danes zelo močen lovski nagon in v lovu tudi najbolj uživajo.
Do ostalih družinskih članov je nemški lovski terier ljubezniv in se z njimi vedno rad poigra, a avtoriteto priznava zgolj svojemu vodniku.

Odnos do tujcev se razlikuje od psa do psa, a so v splošnem do ostalih ljudi strpni. Nekateri predstavniki te pasme pa imajo tudi močen nagon pri čuvanju hrane in raznih predmetov, zato je morebitno agresivnost potrebno odpraviti že v obdobju odraščanja.
zaradi njihovega izrazito dominantnega in močnega karakterja, je vzgoja te pasme precej zahtevna, zato ta pes ni primeren za začetnike.

Zdravje

Pasma nima posebnih zdravstvenih problemov, zato spada med bolj zdrave pasme, ki dosežejo dolgo življenjsko dobo.
Pojavi se lahko le izpah očesne leče, a tudi to zelo redko.

Vzgoja in aktivnosti

Zaradi svoje inteligence in dominantnega karakterja, so pri vzgoji izredno pomembne avtoritativnost, doslednost in odločnost.
V nobenem primeru pa pri pasmi ne bo učinkovala »trda roka«, saj boste s tem dosegli zgolj nasprotno – upor in agresijo.

Pri vzgoji je zato najbolj učinkovita pozitivna stimulacija (in veliko potrpljenja). Ker je vzgoja te pasme zelo zahtevna in obsežna, je pasma primerna zgolj za izkušenega lastnika, ki je v preteklosti že delal z lovskimi psi.
Kot deloven pes, nemški lovski terier potrebuje ogromno gibanja in aktivnosti, ki simulirajo lov – kot so vlečenje, prinašanje, iskanje in skrivanje.
Pasma mora večino dneva preživeti aktivno, saj zgolj sprehodi ne bodo zadoščali. V nasprotnem primeru se bo pes namreč pričel vesti destruktivno.

Poleg fizične, pa je pomembna tudi mentalna zaposlitev, saj bo le tako pasma uspešno porabila vso svojo odvečno energijo. V kolikor pasma ni primerno socializirana in izšolana, je nikakor na sprehodu ne spuščajte s povodca. 

Hranjenje

Ker gre za pasmo, ki potrebuje veliko vsakodnevnih aktivnosti, je zelo pomembno, da psu zagotovite kvalitetno pasjo hrano, s pomočjo katere bo prejel dovolj hranilnih snovi in energije, potrebne za nemoteno opravljanje aktivnosti.
Pasja hrana naj bo prav tako polna svežega mesa, ki bo psa preskrbela z zadostno količino visokokakovostnih proteinov. Le-ti so izrednega pomena pri krepitvi in gradnji mišic ter s tem povečanju mišične mase.

Dlaka in nega

Nemški lovski terier ima krajšo gosto dlako, ki je lahko gladka ali resasta.
V obeh primerih je podlanka gosta in gladka. Pri resasti različici je izpadanje dlake minimalno, pri gladkodlaki pa dlaka ne izpada.
V obeh primerih nega ni pretirano zahtevna, saj zadošča že tedensko krtačenje (da se odstrani nečistoča in odmrla dlaka) in negovanje ušes, zob in krempljev. Pri resasti različici, pa je potrebno tudi občasno trimanje.

Otroci in druge živali

Pasma se z otroci dobro razume, saj se sama rada igra in ni občutljiva na otroško grobost. Ker pa so te psi precej posesivni do hrane in svojih igrač, je potrebno otrokom obvezno razložiti, da se slednjih ne dotikajo. V vsakem primeru pa mora igro nadzorovati odrasla oseba.

Ker ima nemški lovski terier izrazit lovski nagon, bo druge živali zaznal kot plen.
Z drugimi psi se bo zato zelo težko ujel, še težje pa bo prenesel prisotnost ostalih prostoživečih živali.
Zato je pri pasmi izredno pomembna zgodnja socializacija, a tudi ta ne bo v celoti izničila njegovega lovskega instinkta.