Nemški pinč

Nemški pinč

Nemški pinč

Nemški pinč (org: Deutscher Pinscher) ni pomanjšan doberman, pač pa pes unikatnega značaja, ki slovi kot odličen športni in družinski pes. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 45 cm do 50 cm
  • Teža: od 14 kg do 20 kg
  • Življenjska doba: od 12 do 14 let
  • Dlaka je kratka, gladka in priležna, njeno izpadanje pa je minimalno.
  • Primeren je za bivanje v stanovanju, a se priporoča vsaj manjši ograjen vrt, kjer bo pes čez dan lahko porabil odvečno energijo. Prenočevati pa mora notri.
  • Je športen pes, ki se odlično odnese pri agilityju.
  • Z otroci in ostalimi psi se dobro razume. Ni pa primeren za bivanje z manjšimi živalmi, ker ima močen lovski nagon.
  • Na sprehodih v naravi psa ne spuščajte z vrvice, saj lahko zaradi svojega lovskega nagona hitro uide za zajcem ali veverico.

Zgodovina pasme

Nemški pinč je ena izmed najstarejših Evropskih pasem. Točen izvor pasme ni znan – nekateri so mnenja, da so nemški pinči potomci čuvajev kamnitih naselij, ki so bivali že 3000 let pred našim štetjem, spet drugi verjamejo, da se je pasma razvila iz angleških terierjev, tretji pa izvor pasme povezujejo z deželo Wurttemberg.
V začetku 19. stoletja so bili pinči zelo priljubljena pasma, ki jo je bilo mogoče najti na skoraj vsakem dvorišču.

Njihova glavna naloga je bilo varovanje posesti, poleg tega pa tudi odganjanje podgan, miši in ostalih škodljivcev.
Pogosto so spremljali tudi kočijaže in varovali kočijo ob njihovi odsotnosti. Z začetkom industrializacije, so nemški pinči izgubljali na popularnosti in skoraj izumrli.
Rešila jih je načrtna vzreja v sredini 20. stoletja. Tudi danes je to dokaj redka pasma, celo v svoji deželi izvora Nemčiji.

Velikost

Nemški pinč je srednje velik in mišičasto grajen pes. Pasma doseže plečno višino med 45 in 50 cm ter pri tem tehta od 13 do 18 kg.

Karakter

Nemški pinč je zelo inteligenten, zvest, igriv in ljubezniv pes, ki je na svojo družino močno navezan.
Predvsem je to samozavesten in temperamenten pes z dobro uravnoteženim karakterjem, ki je do svojega lastnika precej zaščitniški.

Kljub temu da redko laja in ne išče prepirov, pa bo na prihod tujca vselej opozoril z glasnim laježem. Do tujcev je sprva zadržan, nato pa zaupljiv in prijazen.
Prav tako je to tudi zelo učljiv in poslušen pes.

Nemški pinč

Zdravje

Nemški pinč je zdrava pasma, ki nima znanih genetskih zdravstvenih težav.

Vzgoja in aktivnosti

Ker je nemški pinč izredno inteligentna pasma, je za šolanje dokaj enostavna.
Kljub temu pa je priporočljivo, da ima lastnik že izkušnje s šolanjem, saj lahko v primeru nedosledne vzgoje na plano privrejo negativne lastnosti pasme – dominantnost, svojeglavost in razvajenost.

Nemški pinč je na trenutke lahko precej trmast,  zato je pri šolanju potrebo veliko potrpljenja, odločnosti in doslednosti.
Lastnik mora znati vzpostaviti avtoriteto na spoštljiv način in preprečiti pasjo dominanco –  vse to pa mora doseči brez kaznovanja ali prisile.
Ob pravilni vzgoji se odlično se odnese pri agilityju.

Pri pasmi se lahko pokaže pretirana posesivnost do igrač, bivalnega okolja ali družine, kar je potrebno psa odvaditi že v mladosti. Prav tako je obvezna zgodnja socializacija z ostalimi živalmi in ljudmi.
Gre za zelo aktivno pasmo, ki potrebuje vsaj dva razgibana sprehoda na dan.
Sprehod lahko »začinite« s tekom, lovljenjem žoge ali frizbija ter treningom agilityja, a bodite pri tem previdni, saj vam zna pes hitro uiti dogodivščinam naproti.

Nemški pinč ima namreč zelo močen lovski nagon, zato vam lahko v naravi hitro pobegne na lov za zajcem veverico.

Hranjenje

Ker je nemški pinč izredno mišičasta športna pasma, je zelo pomembno, da psu zagotovite kvalitetno pasjo hrano, s pomočjo katere bo prejel dovolj hranilnih snovi in energije, potrebne za nemoteno opravljanje aktivnosti.
Pasja hrana naj bo prav tako polna svežega mesa, ki bo psa preskrbela z zadostno količino visokokakovostnih proteinov. Le-ti so namreč izrednega pomena pri krepitvi in gradnji mišic ter s tem povečanju mišične mase.

Dlaka in nega

Njegova dlaka je kratka, trda in se prilagaja telesu.
Kljub temu da je izpadanje dlake minimalno, pa je priporočljivo redno krtačenje z mehko krtačo večkrat na teden, kar bo uspešno odstranilo vso odmrlo dlako in poskrbelo za sijoč kožušček.
Kopanje pa naj se ne izvaja prepogosto, saj pri psu lahko povzroči težave s kožo.

Redno pa je potrebo striči kremplje, skrbeti za ustrezno ustno higieno ter po potrebi čistiti ušesa in oči.

Otroci in druge živali

Pasma se z otroci dobro razume, a je primernejša za družine s starejšimi otroci, ki se znajo s psom igrati spoštljivo.
Igro z mlajšimi otroci pa naj vselej spremlja odrasla oseba, saj so mlajši otroci do psa lahko pregrobi in ga nehote poškodujejo.

Nemški pinč je zelo dominantna pasma, ki bo doma prevzela vlogo glave družine. Z
ato je zgodnja socializacija obvezna, da bo pasma lahko bivala v sožitju z ostalimi psi.

Če ga boste že v mladosti navadili na prisotnost ostalih živali, bo nemški pinč lahko živel z ostalimi psi in celo z mačkami. V splošnem pa pasma zaradi svojega lovskega nagona ni najprimernejša za bivanje z manjšimi živalmi.

Nemški pinč