Rotvajler

Rotvajler

Rotvajler

Rotvajler (org.: Rottweiler) je pasma, ki navkljub splošnemu prepričanju, da gre za zelo nevarno in agresivno pasmo, vedno znova dokazuje, da je ob pravilni vzgoji lahko nadvse ljubeča in ustrežljiva. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Teža: od 42 kg do 50 kg
  • Življenjska doba: od 10 do 12 let
  • Njihova dlaka je dvojna in sestoji iz zunanje dlake, ki je trša, oljnata in leži popolnoma ob telesu, ter iz notranje dlake, ki je mehkejša in ohranja telesno toploto.
  • Ker imajo zelo topel kožuh temne barve, zelo slabo prenašajo višje temperature. Poleti jih je zato potrebno pred vročino zaščititi in jih umakniti v ohlajen prostor.
  • Rotvajler lahko živi skorajda kjer koli. Zunaj bo živel brez težav, v kolikor bo imel tam na razpolago primerno zatočišče in večji ograjen vrt, kjer se bo lahko prosto gibal naokoli. Primerni so tudi za bivanje v stanovanju, a zgolj, če jim zagotovite zadostno količino dnevnih aktivnosti.
  • Pasma potrebuje veliko vsakodnevnih fizičnih in psihičnih aktivnosti.
  • Pasma je zelo zaščitniška in tako odločna izbira za psa čuvaja.
  • Pasma potrebuje odločnega in izkušenega vodnika, ki jim posvetil dovolj svojega časa.
  • Zaradi njihove inteligence jih danes uporabljalo kot policijske in sledne pse.

Zgodovina pasme

Kljub temu da je rotvajler danes poznan kot nemška pasma, pa naj bi po predvidevanjih izhajal iz Italije. To so bili namreč psi, ki so spremljali rimske čete na njihovih vojnih pohodih, od katerih jih je eden pripeljali na tudi področje Nemčije.

Tam so v okolici mesta Rottweil postali priljubljeni delovni psi, ki so jih med drugim uporabljali tudi za vleko vozov, kot čuvaje in ovčarje. Prav tako so bili zelo dobri pri selitvi živine, prevozu živali in mesa v mesto ter pri varovanju lastnika z njegovimi zaslužki.

Na podlagi tega se jih je prijel vzdevek »psi mesarjev«. Zaradi te dejavnosti so bili v mestu Rottweil sredi 19. stoletja rotvajlerji glavni del mestne industrije. Ko pa so njihovo delo v vpregah zamenjali osli in konji, so vpadle tudi potrebe po večjih selitvah živine in pasma bi tako konec 19. stoletja skoraj izumrla.

Da bi to preprečili, so se takrat zbrali ljubitelji rotvajlerjev in leta 1901 ustanovili društvo, ki je postavili standarde za to pasmo. Od takrat pa do danes je priljubljenost pasme močno narasla.

Velikost

Rotvajlerji so psi z močno in široko konstrukcijo.
Samci dosežejo višino navadno med 61 in 69 centimetri in pri tem tehtajo od 50 do 60 kilogramov. Samice so po plečni višini nekoliko manjše, saj dosežejo višino od 56 do 63 centimetrov in pri tem tehtajo od 35 do 48 kilogramov.

Karakter

Rotvajlerji so zelo energični, inteligentni, vdani in zaščitniški psi, ki so ob pravilni vzgoji in socializaciji izredno prijazni in srčni.

Kljub temu velja splošno mnenje, da so rotvajlerji nevarna pasma, to pa predvsem zato, ker imajo zelo močan ugriz in so jih v preteklosti uporabljali kot pse čuvaje. Dejstvo je, da je rotvajler dejansko sposoben obojega, pri tem pa igra pomembno vlogo njegov lastnik.

Ker je to zelo močna in odločna pasma, morate pred nakupom zbrati vse informacije o njej in se zavedati v kaj se spuščate. To je namreč pasma, ki jo bo potrebno intenzivno vzgajati že od mladih nog in s tem nadaljevati tudi v zrelih letih.

V kolikor mu namreč ne boste posvetili dovolj časa, bo hitro pokazal znake dominance in posledično tudi agresije. Po naravi pa je pasma drugače umirjena in samozavestna in mu vedno pripravljena ugajati svojemu lastniku.

S pravilno vzgojo bo tako življenje z rotvajlerjem polno ljubezni in predanosti.
Ker je pasma zelo zaščitniška do svojih bližnjih, se zelo dobro odnese v vlogi psa čuvaja. Na svojo družino se bo rotvajler zelo hitro navezal in ko si boste prislužili njegovo zaupanje, bo za vas pripravljen storiti kar koli.
Posledično je pasma zelo nezaupljiva do tujcev, kar morate že v mladih letih spremeniti s socializacijo.

Prav tako je to pes, ki vselej želi vedeti kaj se okoli njega dogaja, da bo znal pravilno odreagirati, ko bo to potrebno. Vedno mora biti na tekočem, ali kdo ogroža njega in njegovo družino. Ko bo prepričan, da so vsi »na varnem« pa bo postal igriv, razposajen in prijeten družabnik.

Rotvajler

Zdravje

Pri rotvajlerjih se zaradi pretirane vzreje v zadnjem stoletju danes pogosto pojavljajo šibke kosti. To vodi k zlomom, težavami z rameni in k displaziji kolkov, ki pa je značilna za vse večje pasme.

Le-te se lahko izognete tako, da psu v mladosti gibanje omejite in mu v prve pol leta preprečite redno hojo po stopnicah in tek na dolge razdalje.

Seveda je veliko težav odvisnih tudi od njegovih genov. Na splošno so rotvajlerji tudi zelo ješči , zato je potrebno paziti na njegovo težo, saj bo ta še dodatno obremenila njegove kosti. Pri pasmi pa se pogosto pojavlja tudi zasuk želodca.

Vzgoja in aktivnosti

Rotvajler potrebuje učinkovito in dosledno vzgojo že od malih nog naprej. Ker je to pasma z močnim karakterjem in nagnjenosti k dominanci, potrebuje lastnika, ki se na šolanje psov spozna in ima z njimi izkušnje.

Že v rani mladosti je potrebno psa ustrezno socializirati in ga navaditi na druge živali, otroke in tujce, da s tem v prihodnosti ne bo imel težav. Prav tako je zelo pomembno, da s šolanjem nadaljujete tudi v zrelejših letih, saj je pasma zelo inteligentna in potrebuje tudi mentalne aktivnosti.

S tem boste dobili ubogljivega in spoštljivega psa, ki bo imel stabilen karakter in ga bo mogoče ustrezno nadzorovati. Šolanje je pomembno tudi z vidik druženja in vzpostavljanje vezi med lastnikom in psom.

Več časa ko bosta preživela skupaj, hitreje boste vzpostavili medsebojno zaupanje in spoštovanje. S šolanjem boste psa naučili tudi kje so meje in kdo je v tem odnosu dominanten.

Ker je to zelo dominantna pasma, je ta del šolanja še toliko pomembnejši. S tem ko boste že na začetku vzpostavili hierarhijo in jo tekom šolanja učinkovito ohranjali še naprej, si boste hitro prislužili pasje spoštovanje in njegovo vdanost.

Pasma potrebuje veliko vsakodnevnih aktivnosti, tako fizičnih kot psihičnih. V ta namen mu morate nameniti več dolgih sprehodov dnevno ali najmanj dve uri gibanja in igranja na prostem.

Še posebej bo zadovoljen z daljšim tekom s svojim lastnikom ali pa vsaj s prostim tekom po parku ali ograjenem dvorišču. Prav tako rotvajlerji radi plavajo in svojega lastnika spremljajo ob kolesarjenju.

Hranjenje

Pasma se danes pogosto srečuje s problematiko sklepov in kosti na splošno. Da bi tovrsten težave omilili je pomembno, da psu namenite kvalitetno pasjo hrano z zadostno količino ključno potrebnih vitaminov in mineralov, ki bodo kosti utrdili in preprečili morebitne poškodbe.

To pa je prav tako pasma, ki potrebuje veliko vsakodnevnih aktivnosti, zato je kvalitetna pasja hrana ključna tudi z vidika vnosa zadostne količine hranilnih snovi in energije, ki jih pes potrebne za nemoteno opravljanje aktivnosti. Pasja hrana naj bo prav tako polna svežega mesa, ki bo psa preskrbela z zadostno količino visokokakovostnih proteinov, ki pa so izrednega pomena pri krepitvi in gradnji mišic ter s tem povečanju mišične mase.

Ker pri pasmi lahko pride do zasuka želodca je pomembno, da psa hranimo z lahko prebavljivo naravno hrano za pse, ki želodca ne obremenjuje in v njem ne nabrekne.

Zaradi težav s prekomerno težo je pomembno tudi, da pes ne prejme prevelike količine hrane na enkrat, ampak le-to razdelite na več obrokov dnevno. Naravna pasja hrana naj tako vsebuje kvalitetne surovine, kot so lahko prebavljive beljakovine, ki bodo zmanjšale količinsko dnevno potrebo psa po hrani, pasji organizem pa bo tako manj obremenjen – še posebej želodec, jetra in ledvice.

Dlaka in nega

Rotvajlerji imajo debel dvojni kožuh, ki sestoji iz zunanje dlake – ta je trša, oljnata in se prilaga telesu – ter iz podlanke – ta je mehkejša in pasje telo ohranja toplo. Ker je torej njihov kožuh zelo gost, jim dlaka redno izpada.

Zato je le-to potrebno tedensko krtačiti in tako s kožuha poleg odmrle dlake in tudi nečistočo. Kopanja se lotite le ko je to zares potrebno, saj s tem odstranjujete naravno zaščito dlake. Pri tem pa je priporočljivo, da se poslužujete suhih šamponov.

Otroci in druge živali

Z ustrezno socializacijo rotvajler z otroci ne bo imel težav. Kljub temu je priporočljiva prisotnost odrasle osebe predvsem pri druženju z mlajšimi otroci, saj lahko pes zaradi svoje velikosti in mišičaste zgradbe otroka nenamerno poškoduje.

Povečano pozornost je potrebno nameniti tudi igračam in hrani, saj lahko rotvajler deluje zelo posesivno do tistega, kar smatra za svoje. V kolikor se bo rotvajler z ostalimi psi seznanil že v mladosti in z njimi odraščal, v poznejših letih z njimi ne bo imel težav. Sobiva lahko tudi z mačkami in drugimi hišnimi ljubljenčki, a le ob primerni vzgoji in vzpostavljeni avtoriteti lastnika.

S tujimi psi pa ima lahko več težav, zato je tukaj še posebej pomembna dovolj zgodnja socializacija in druženje s tujimi psi že v njegovi mladosti.

Rotvajler