Šarplaninec

Šarplaninec

Šarplaninec je izjemno zaščitniški pes, ki je primeren za zunanje bivanje. Preberite vse, kar morate vedeti o tej pasmi, vključno z njihovimi lastnostmi, vzgojo in najprimernejšim bivalnim prostorom. Pridobite vse informacije, ki vam bodo pomagale razumeti in vzljubiti to čudovito pasmo!

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: do 62 cm
  • Teža: od 30 do 45 kg
  • Življenjska doba: 10 do 15 let
  • Dlaka je dolga, gosta in dvojna.
  • Potrebuje veliko telesne aktivnosti.
  • Primeren je zgolj za zunanje bivanje, saj ga gosta dlaka dobro varuje pred vremenskimi spremembami. Najprimernejši bivalni prostor je kmetija ali večje podeželsko ograjeno dvorišče, kjer se bo lahko prosto gibal.
  • Šarplaninec je popolnoma zvest le enemu lastniku.
  • Pasma zaradi svojega karakterja ni primerna za začetnike.
  • Ključnega pomena je pravilna in dovolj zgodnja vzgoja, saj lahko v nasprotnem primeru pes postane agresiven in nevaren celo gospodarju.

Zgodovina pasme

Kot nakazuje že ime, pasma izvira iz severovzhodnega dela Makedonije – Šar Planina. Nekateri podatki sicer nakazujejo, da je šarplaninec potomec starih molosov iz stare Grčije in Turčije.

Ker pa je bila pasma v največjem obsegu zasledena ravno na gorovjih Šar Planina v Makedoniji in Srbiji, to področje označujemo za njegovo domovino.
Tamkajšnji ljudje so ga uporabljali za čuvanje domačih živali, podjetij in domačij.

Kasneje se je pasma razširila tudi v ZDA, kjer ga uporabljajo kot delavnega psa na rančih. Standard pasme je bil potrjen leta 1939, kot jugoslovanski ovčarski pes pa je bil priznan leta 1957.
Pasmo tudi dandanes uporablja izključno kot čuvaja, je pa kljub temu primerna tudi za družinskega psa.

Velikost

Šarplaninec je srednje velik pes z močno konstrukcijo. Samci dosežejo višino med 56 centimetri in 62 centimetri, samice pa merijo od 54 centimetrov do 58 centimetrov. Kljub merilom, pa pasma dosega tudi večjo višino, zato so že izdani predlogi za spremembo omenjenega standarda.
Samci tehtajo od 35 kilogramov do 45 kilogramov, samice pa od 30 kilogramov do 40 kilogramov.

Karakter

Šarplaninec je izredno zaščitniški pes, ki bo za gospodarja priznaval zgolj svojega lastnika, ostale člane družina pa bo dojemal kot sebi enake. Le-te bo prav tako varoval z življenjem in jim bil popolnoma vdan.

Pasma je zelo zaščitniška tako do svoje družine, kot do svojega ozemlja. Do tujcev je zadržan in jim ne zaupa prehitro, zato je izredno dober pes čuvaj. Pasma je prav tako zelo pametna in svojeglava, zato si bo svoje prijatelje izbrala na podlagi tehtnega premisleka.

Šarplaninec je poleg vsega še dominanten in precej oster pes, ki potrebuje strokovno in dosledno vzgojo že od rane mladosti naprej.

Zdravje

Pasma velja za relativno zdravo, saj nima znanih genetsko prirojenih zdravstvenih težav. Se pa, kot pri ostalih velikih pasmah, lahko pojavi displazija kolkov.

Vzgoja in aktivnosti

Ker je šarplaninec zelo nezaupljiv in nepodkupljiv pes, nikakor ni primeren za začetnike.
Če želite, da vas pes vidi kot dominantnega in spoštovanja vrednega gospodarja, morate z vzgojo pričeti že ob prvem srečanju z mladičem. Prav tako je pomembno, da psa vzgajate pravilno, jasno in dosledno.

Zaradi svojeglavosti in inteligenci je pasmo malo težje šolati. Da bi bilo le-to uspešno, morate imeti veliko potrpežljivosti in nemalo izkušenj. Ker se te psi tudi hitro naveličajo ponavljanja enih in istih stvari, morate tekom šolanja uporabljati različne pristope in narediti treniranje kar se da zanimivo.

Ključnega pomena je prav tako tudi dovolj zgodnja socializacija. V nasprotnem primeru in ob nepravilni vzgoji, lahko pes hitro postane neobvladljiv, agresiven in nevaren celo gospodarju.

Poleg šolanja pa te psi potrebujejo tudi zelo veliko telesne aktivnosti. V kolikor pes živi na kmetiji, si bo zadostno mero gibanja zagotovil kar sam. Če pa je nastanjen v ograjenem vrtu, poleg prostega gibanja potrebuje tudi vsaj en daljši sprehod dnevno in tek.

Hranjenje

Ker šarplaninci potrebuje kar se da veliko vsakodnevne aktivnosti, še posebej teka, je pomembno, da jim zagotovite kakovostno naravno pasjo hrano z zadostno količino svežega mesa.S tem ga boste namreč preskrbeli z visokokakovostnimi proteini, ki bodo spodbujali krepitev in gradnjo mišic. Tako boste psu na zdrav in naraven način omogočili povečanje mišične mase in tako izvajanje več aktivnosti.

Dlaka in nega

Njegova dlaka je dolga, gosta in vremensko odporna. Nega zatorej ni pretirano zahtevna, zadošča že česanje enkrat tedensko ali pogosteje ob času menjave dlake.

Kot pri ostalih pasmah, pa je tudi pri tej potrebno skrbeti za čista ušesa in oči ter krajšanje krempljev.

Otroci in druge živali

Z otroci, s katerimi bo odraščal od malega, se bo dobro razumel, jih varoval in ljubkoval.
Nasprotno pa bo njegovo vedenje do tujih otrok, ki jih lahko smatra za vsiljivce, zato morate biti pri njihovem druženju zelo pazljivi.

Dodatno pozornost morate nameniti tudi igri z malimi otroci, ki jih bo imel pes zaradi ovčarskega nagona venomer na očeh in jih v primeru, da bi se želeli odplaziti stran, potegnil nazaj, pri čemer jih lahko nenamerno poškoduje.

Prav tako bo do živali, s katerimi bo živel na kmetiji že od malega, vdan in zaščitniški.
Ne bo pa se razumel s tujimi, neznanimi živalmi, do katerih zna biti tudi agresiven. Podobno lahko reagira tudi ob manjših hišnih ljubljenčkih, ki jih bo smatral za svoj plen.