Shiba Inu

Shiba Inu

Shiba Inu

Shiba Inu je pes, ki je svoji družini izredno naklonjen in vdan, a bo to pokazal na povsem svoj način. V nadaljevanju si preberite vse, kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

 • Velikost: od 35 cm do 41 cm
 • Teža: od 10 kg do 13 kg
 • Življenjska doba: od 12 do 15 let
 • Dlaka je kratka z gosto podlanko ter močno izpada.
 • Primeren bivalni prostor je lahko tudi stanovanje, a le v kolikor bo pasma deležna zadostne količine gibanja. Izredno pa bodo veseli, če bodo imeli na razpolago vsaj še ograjeno dvorišče.
 • Pri pasmi izstopa njena vdanost in zvestoba lastniku.
 • Shiba Inu rad veliko časa preživi sam, ker ima rad tišino in samoto.
 • Pasma se ne priporoča za družine z mlajšimi otroci.
 • Kljub temu da ne lajajo pogosto, te psi ustvarjajo nenavadne zvoke, kot so cviljenje, zavijanje, tiho renčanje in podobno.
 • Priporočljivo jih je izšolati vsaj v osnovah poslušnosti.
 • Je zelo energična in vzdržljiva pasma, ki potrebuje aktivnega lastnika.
 • Pasma mora biti na sprehodu vselej na povodcu, saj ima močan lovski nagon in zelo rada preganja vse manjše živali.

Zgodovina pasme

Shiba Inu je najmanjša izmed 6 japonskih avtohtonih pasem tipa špic.
Gre za starodavno japonsko pasmo, katere predniki so živeli že pred več kot 2400 leti.

V Japonščini beseda »Shiba« označuje vrsto grmovja katerega listje se v jesenskih mesecih obarva rdeče (in se s tem približa odtenku kožuha Shibe Inu). Beseda »Inu« pa je japonska beseda za psa.
V preteklosti so pasmo uporabljali predvsem za lov na manjše medvede, jelene, divje ptice in merjasce, med drugo svetovno vojno pa je pasma zavoljo lakote in kuge skoraj izumrla.
Kljub temu pa danes te psi postajajo vedno bolj priljubljeni, predvsem kot družinski spremljevalci.

Velikost

Shiba Inu je pasma z mišičastim in kompaktnim telesom, ki doseže plečno višino okoli 40 cm, pri čemer samci tehtajo okoli 10 kg, samice pa okoli 8 kg.

Karakter

Najizrazitejša karakteristika pasme je neomejena zvestoba svoji družini.
Pasma se bo navezala na vse družinske člane, a bo naklonjenost kazala na svoj način.

To so namreč psi, ki ne bodo želeli vselej sedati v vašem naročju in se prepuščati nežnosti, ampak bodo raje več časa preživeli sami, saj obožujejo tišino in samoto.
Shiba Inu je zelo inteligenten, energičen, zvest, neodvisen in tudi rahlo egoističen pes.

So dobri psi čuvaji, ki so do tujcev precej zadržani in lajajo le ob utemeljenem razlogu. Kljub temu da so to zelo tihi psi, ki ne lajajo vse povprek, pa se oglašajo s posebnim zvokom, ki je značilen zgolj za Shibe.

Shiba Inu

Zdravje

Pasma ima kar nekaj zdravstvenih težav, saj je nagnjena k displaziji kolkov, izpahu pogačice, alergijam, nastanku sive mrene, glavkom itd.
Ker je večino od teh težav moč opaziti že v mladosti, je priporočljivo redno opravljati preglede pri veterinarju.

Vzgoja in aktivnosti

Gre za zelo inteligentne pse, ki pa svojega znanja ne kažejo skozi zagreto izvajanje ukazov.
Pasma svojo inteligenco raje kaže skozi svojo samostojnost, saj bodo pred dejanjem najprej vsak ukaz premislili in ga nato izvedli na svoj način.
Zavoljo slednjega Shibe Inu zahtevajo izkušenega lastnika, ki pozna specifike te pasme in jo je tako sposoben ustrezno vzgojiti.

S samo vzgojo je pri pasmi potrebno začeti kar se da hitro in v hiši takoj postaviti jasna pravila in omejitve – ter se jih nato tudi dosledno držati. V kolikor boste pri pravilih malo popustili, bo pes kmalu prevzel pobudo in sam začel postavljati kar svoja pravila.
Prav tako se priporoča šolanje poslušnosti, pri katerem pa morate biti izredno potrpežljivi, dosledni in za spodbudo uporabljati veliko pohval in priboljškov.

Pri tej pasmi nikakor ne smete uporabljati grobosti ali oštevanja, ker s tem tukaj ne boste nikamor prišli. Ko pa se bo pes enkrat naučil vseh ukazov na pravi način, slednje ne bo nikoli pozabil in bo ubogal vso družino.
Shiba Inu je zelo energična in vzdržljiva pasma, ki je primerna izbira zgolj za aktivne ljudi.
Pasma dnevno potrebuje vsaj en dolg sprehod.
So pa to psi, ki obožujejo tek, zato vas bodo z veseljem spremljali pri raznoraznih športih. 

Hranjenje

Ker gre za pasmo, ki potrebuje veliko dnevnih aktivnosti, še posebej teka, je zelo pomembno, da psu zagotovite kvalitetno pasjo hrano z zadostno količino svežega mesa. S tem ga boste preskrbeli z zadostno količino visokokakovostnih proteinov, ki bodo spodbujali krepitev in gradnjo mišic in s tem psu povečali mišično maso ter mu tako omogočili izvajanje večje količine aktivnosti.

Dlaka in nega

Shiba Inu ima kratko in grobo krovno dlako ter gosto in mehko podlanko. Kožuh je vodoodporen in psa ščiti pred vremenskimi vplivi.

Shibe so precej čist psi, ki nimajo izrazitega telesnega vonja. Redno se namreč pasma čisti kar sama, podobno kot to počno mačke.
Kljub temu pa je priporočljivo občasno krtačenje, da se odstrani odmrla dlaka in morebitna umazanija.
V času menjave dlake, ko dlaka močno odpada, pa je potrebno vsakodnevno krtačenje.

Je pa na krtačenje potrebno pasmo navajati že od malega, saj te psi niso ravno navdušeni nad dotiki in se bodo slednjim drugače upirali.
Kopanja pa ne smete izvajati prepogosto, ampak le takrat, ko je to res nujno potrebno (da ne poškodujete zaščitnega sloja na dlaki).

Otroci in druge živali

Z otroci se načelo pasma dobro razume. Prestrašijo jih lahko le nenadni in hitri gibi otrok, a se Shiba v takih primerih navadno odmakne.
V kolikor pa pes tega ne bo spoštoval in bo v psa še naprej silil, lahko Shiba iz strahu celo ugrizne.
Zato so te psi primernejša družba za starejše otroke, ki vedno kako se obnašati okoli psa in znajo spoštovati njegove zahteve.

Ostalih psov Shibe večinoma ne marajo, lahko so celo agresivne. Ker imajo tudi močan lovski nagon, bodo preganjali vse manjše živali v gospodinjstvu ali na prostem.

Zato sprehod brez povodca pri tej pasmi nikakor ne pride v poštev. Pasma se namreč rada potepa in se tudi po nekaj dni ne vrne domov. 

Shiba Inu