Veliki nemški špic

Veliki nemški špic

Veliki nemški špic

Veliki nemški špic (org.: Gross spitz) je svojemu lastniku popolnoma predan in od njega ne pričakuje nič manj. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: DA
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 40 cm do 50 cm
  • Teža: od 17,5 kg do 18 kg
  • Življenjska doba: od 12 do 13 let
  • Dlaka je dolga in gosta ter ima bujno podlanko.
  • Veliki nemški špic dobro prenaša tako mraz kot vročino, zato lahko biva v pesjaku z ograjenim vrtom, prilagodi pa se lahko tudi bivanju v stanovanju – če bo seveda deležen dovolj gibanja.
  • Potrebuje srednje veliko gibanja, a veliko vsakodnevne igre in predvsem druženja z lastnikom.
  • Ima izredno dobre spomin, zato šolanje ni preveč zahtevno.
  • Pasma zaradi ljubosumja v hiši ne prenese drugih živali.
  • Pasma je primerna tudi za alergike.

Zgodovina pasme

Poznamo različne vrste nemških špicev (deutcher Spitz), ki se razlikujejo predvsem po velikosti in barvi dlake.
Ločimo torej med štirimi različnimi velikostmi Nemških špicev, in sicer med velikim, standardnim (srednjim), majhnim ter pritlikavim – Pomerancem.

Nemški veliki špic spada med stare pasme psov, saj so živeli že v času antike. Njegov izvor sicer ni točno določen, a so kinologi sprva predpostavljali, da so vsi lisici podobni psi tipa špic pravzaprav potomci arktičnega volka.
A ob upoštevanju, da so že v času antike živeli različni psi z enakimi oz. podobnimi telesnimi značilnostmi in prebivali daleč od Arktike, lahko prav tako domnevamo, da gre za potomce starega mostiščarskega psa. Velikega nemškega špica so sprva uporabljali kot lovca, zganjalca

Velikost

Veliki nemški špic je velik pes, ki v povprečju meri 46 cm (+/- 4 cm) in pri tem tehta približno 18 kg.

Karakter

Veliki nemški špic je izredno navezan na svojo družino in na svojega lastnika.
Do tujcev je zelo nezaupljiv in bo njihov prihod vselej oznanil z glasnim laježem.

Ta pes je po svoji naravi rojen čuvaj, ki se močno poistoveti z gospodarjevo lastnino. Svojim bližnjim je pasma zelo vdana in do njih tudi precej zaščitniška.
Za pasmo je tudi značilno, da želi biti v središču pozornosti, zato zaradi ljubosumja v gospodinjstvu ne prenaša navzočnosti drugih živali.

Zdravje

Gre za zelo zdravo pasmo, ki nima znanih genetsko pogojenih bolezni.

Vzgoja in aktivnosti

Veliki nemški špic je na svojega lastnika izredno navezan, zato mu bo vselej želel ugajati. Ker pa ima poleg tega pasma tudi izredno dober spomin, za malo bolj izkušenega lastnika šolanje, predvsem učenje poslušnosti, ne bo predstavljajo večjih težav.

Pomembno je le, da pri šolanju uporabljajte izključno pozitivne metode, pozitivno motivacijo in nagrajevanje, saj boste z vpitjem ali grobim prijemom dosegli kvečjemu nasprotni učinek.
Pasma je namreč zelo občutljiva in močno navezana na lastnika – z uporabo prisile pa boste ta odnos močno skrhali.

Pasma je precej energična in nadvse uživa v kakršnih koli fizičnih ali umskih aktivnostih in daljših sprehodih. Kljub temu pa se bo dnevno zadovoljila s srednje dolgimi sprehodi, igro in podobnimi umskimi aktivnostmi. 

Hranjenje

Ker pa ima pasma tudi zelo gosto in bujno dlako, je priporočljiva uporaba naravne pasje hrane, ki vsebuje kar se da veliko količino svežega mesa, hladno stiskana olja in ostale naravne sestavine, ki bodo poskrbele za zdravo in sijočo dlako.

Dlaka in nega

Veliki nemški špic ima dolgo gosto dlako, ki sestoji iz zunanje plasti, katera je ravna in zelo bujna, ter podlanke, ki pa je kratka in debela.
Ker je njegova dlaka daljša in zelo gosta, je za nego potrebno nameniti več časa. Sicer se česanje lahko izvaja 2 -3-krat na teden, a je vseeno priporočljivo dnevno krtačenje, saj se v tako bujni dlaki hitro nabere umazanija in nastanejo vozli, ki so ob nerednem razčesavanja za psa zelo boleči.

Še posebej morate biti z dnevnim krtačenjem dosledni v času menjave dlake, saj je takrat njeno izpadanje toliko bolj intenzivno. Ker pa je česanje za pasmo lahko precej neprijetno in posledično za lastnike zamudno, je priporočljivo na česanje navaditi že mladiča.
Za razliko do krtačenja, pa kopanje ni priporočljivo izvajati.

Otroci in druge živali

Pasma je primernejša družba za starejše otroke, ki bodo s psom znali ravnati spoštljivo. Pri druženju z mlajšimi otroci pa je priporočljiv nadzor odrasle osebe, da ne bi prišlo do nenamerne poškodbe.

Veliki nemški špic je na svojega lastnika močno navezan in zato ne prenese prisotnosti drugih živali v gospodinjstvu.
Zaradi ljubosumja ima ta pasma lahko celo zdravstven težave.

Zaradi močnega nagona po varovanju svoje lastnine, se pasma brez strahu spopade tudi z veliko večjimi psi. Zaradi tega je ključna predvsem zgodnja socializacija, a tudi slednji navkljub pasma z ostalimi psi ne bo pretirano prijateljevala.