Zlati prinašalec

Zlati prinašalec

Zlati prinašalec

Zlati prinašalec (angleško Golden Retriever) je najbolj priljubljena pasma psov v Sloveniji. Zlati prinašalci so znani po svojem prijetnem karakterju.
So družinski psi in izjemno učljivi, primerni so tudi za vse, ki s psi še nimajo izkušenj. Preberite si vse, kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: DA
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  •  Velikost: do 61 cm
  • Teža: do 35 kg
  • Življenjska doba: okrog 12 let, lahko tudi več
  • Zlatim prinašalcem dlake zelo odpadajo, še posebej spomladi in jeseni. Dnevno krtačenje bo pripomoglo k zmanjšanju količine dlake po vaši hiši, na oblačilih… Če živite z zlatim prinašalcem, se boste na dlake morali navaditi.
  • Zlati prinašalci so družinski psi. Najraje živijo v stanovanju, skupaj s svojim “človeškim krdelom”. V kolikor zagotovite dovolj druženja, je primeren tudi zunanji prostor.
  • So aktivni psi, ki potrebujejo vsaj 40-60 minut aktivnega gibanja dnevno. Zanje je primeren trening poslušnosti, agility in druge pasje aktivnosti, ki omogočajo mentalno in fizično vadbo.
  • Obožujejo hrano in so nagnjeni k prekomerni teži. Omejiti je potrebno priboljške, striktno odmerjati količino hrane za vsak obrok in jih hraniti ob določenih urah. Puščanje večjih količin hrane za daljši čas ni priporočljivo.
  • Ker so zlati prinašalci izjemno priljubljena pasma, se pojavljajo rejci, ki jim je več do denarja, kot do vzgajanja zdravih psov. Če želite zdravega mladička, poiščite uglednega rejca, ki je svoje pse testiral za genetske bolezne, ki bi jih lahko prenesli na mladiče.

Zgodovina pasme

Več let je krožila legenda o zlatih prinašalcih, ki naj bi bili potomci ruskih ovčarjev.
V resnici pasma izhaja iz škotskega visokogorja, zapisi o njihovem obstoju pa segajo v 19. stoletje.

Po večletnem načrtnem križanju različnih pasem (nekatere so danes že izumrle), so leta 1911 v Angliji uradno priznali pasmo prinašalec – rumeni ali zlati, leto kasneje pa je bilo ime pasme uradno preimenovano v zlati prinašalec.

Velikost

Višina zlatih prinašalcev se giblje med 51 in 61 cm. Samice merijo do 56 cm, samci pa do 61 cm. Njihova normalna teža za samice je do 30 kg, za samce pa do 35 kg.
Ker so izjemno nagnjeni k pridobivanju prekomerne teže, je potrebna stalna kontrola pri hranjenju.
Zlati prinašalci končno višino dosežejo do enega leta starosti, težo pa pri dveh letih.

Karakter

Zlati prinašalci so izjemno prijazni, živahni in družabni po naravi. Do svoih lastnikov in družine so zaščitniški in zvesti.
Zelo dobro se razumejo z otroci, do tujcev so zaupljivi.
Radi imajo pozornost, so zelo inteligentni in učljivi. Vzgojeni so bili za delo in se vedno potrudijo, da osrečijo človeka.
Če so kot mladiči izpostavljeni nepravilni vzgoji ali vzreji, se lahko kasneje pokaže tudi njihova plaha ali agresivna plat.

Zlati prinašalci so radi v družbi svoje družine, zato so primerni za bivanje v stanovanju. V primeru, da jim nudite dovolj pozornosti, je primeren življenjski prostor tudi zunaj, npr. v pesjaku.
Lastniki morajo imeti dovolj časa, da psu omogočijo veliko gibanja, igre in druženja. Radi imajo sprehode in plavanje, saj so zelo dobri plavalci.

Ker so izjemno inteligentni in učljivi, so zanje primerne tudi različne aktivnosti, ki spodbujajo razmišljanje psa.
Odlični so kot terapevtski psi, psi vodniki in reševalni psi.

Že mladičke je treba zgodaj socializirati. Izpostaviti jih je potrebno različnim ljudem, zvokom, drugim psom in živalim. Tako kot vse ostale pasme, mora

Zlati prinašalec

Zdravje

Zlati prinašalci so na splošno zdravi psi, so pa nagnjeni k nekaterim obolenjem. Ni nujno, da bo imel vsak zlati prinašalec katerokoli od spodnjih zdravstvenih težav, se je pa pomembno zavedati, h katerim težavam so bolj nagnjeni.

Že pred nakupom mladička se dobro pozanimajte, če je rejec opravil vse teste za bolezni, ki jih na mladiča lahko prenesejo starši.
Najpogostejša obolenja zlatih prinašalcev so displazija kolkov in komolcev, von Willebrandova bolezen, očesne težave, epilepsija, alegije kožen in rakava obolenja.

Zlati prinašalci živijo okoli 12 let, lahko tudi več. Če primerno skrbite za svojega pasjega ljubljenčka, mu nudite kvalitetno pasjo hrano in dovolj gibanja, bo živel dolgo in lepo pasje življenje.

Vzgoja in aktivnosti

Zlati prinašalci so aktivni in so radi v naravi. Če uživate v teku ali hoji v hribe, se vam bo zlati prinašalec z veseljem pridružil.
Tako kot druge pasme prinašalcev, tudi zlati prinašalci obožujejo prenašati raznolike stvari v svojem gobčku – od žoge, pasjih igrač do časopisa in copat. Izjemno uživajo v igri z žogo ali drugimi igračami, ki jih po metu prinesejo nazaj.

Vsaj 20-30 min aktivnosti 2x dnevno je za zlatega prinašalca nujno, saj v nasprotnem primeru pomanjkanje gibanja privede tudi do težav z obnašanjem.

Še posebno pozornost bo potrebno nameniti mladičom, saj med 4 in 7 mesecem starosti rastejo izjemno hitro, kar lahko privede do nepravilnosti v razvoju kosti.
Do 2 leta starosti, ko so sklepi povsem razviti, kosmatincem ne dovolite teka in skakanja po trdih površinah, kot je beton.
Igranje na travi je zanje bolj primerno, zato se lahko udeležite tudi agility tečajev.

Hranjenje

Priporočena dnevna količina je 2-3 skodelice zdrave hrane za pse, ki jo razdelite na dva obroka.
Hrane nikoli ne pustite v posodici, saj se ji vaš zlati prinašalec ne bo mogel upreti in bo hitro pridobil prekomerno težo. Pes mora biti dovolj vitek, da se na otip začutijo njegova rebra.

Točna količina, ki jo dnevno potrebuje vaš pes, je odvisna tudi od starosti, aktivnosti in metabolizma.
Bolj aktivni psi bodo potrebovali več hrane, kot tisti, ki se gibljejo manj. 

Veliko razliko naredi tudi kvalieta pasje hrane – bolj, ko je hrana za pse naravna in zdrava, več kvalitetnih hranljivih snovi vsebuje, zato je bo pes potreboval manj.

Dlaka in nega

Zlati prinašalci imajo gosto vodoodporno naddlako in gosto poddlako. Nekateri psi imajo dlako gladko, drugi valovito.
Na predelih zadnjega dela sprednjih nog, prsih, na zadnji strani stegen in na repu imajo značilno daljšo dlako. Barva njihove dlake je lahko v vseh odtenkih zlate, od temne do svetle.

Odpadanje dlake je med zimo in poletjem majhno, v spomladanskih in jesenskih mesecih pa precej obilno. Dlaki po hiši in oblačilih se ne boste mogli izogniti, zato je odpadanje dlake najbolje sprejeti.
Stanje lahko nekoliko omilite z rednim krtačenjem, ki bo preprečilo tudi vozlanje, poleg tega pa bo vaš pes na pogled lepši in ne bo oddajal neprijetnih vonjav.

Tudi pri psih je pomembno redno ščetkanje zob. Priporočljivo je 2-3x na teden, da odstranite bakterije, preprečite zobne bolezni in slab zadah.

Striženje nohtov 2x na mesec je prav tako obvezno opravilo, če jih pes ne obrabi naravno. Če slišite zvoke nohtov med hojo, so le ti predolgi.
Pri striženju morate biti izjemno previdni, saj so pasji nohti delno prekrvavljeni. V primeru, da jih postrižete preveč, lahko povzročite krvavenje, vaš pes pa naslednjič nedvomno ne bo več pripravljen na sodelovanje.
Če niste izkušeni v striženju nohtov vašemu pasjemu ljubljenčku, to delo prepustite veterinarju ali usposobljeni osebi za nego psov.

Ker imajo zlati prinašalci povešena ušesa, predstavljajo idealen kraj za razvoj bakterij. Tedensko preverjajte, če ima vaš pes pordela ušesa na notranji strani ali oddaja neprijetne vonjave, kar je lahko znak infekcije.
Ušesa preverite vsakič, ko se pes vrne s kopanja. Čistite jih nežno, s čistimi vatnimi blazinicami, ničesar ne vstaljajte v ušesni kanal. Redno pregledujte tudi oči in kožo. Če opazite otekline, izpuščaje ali rdečice, obiščite veterinarja.

Navajanje na nego je potrebno že pri mladiču. Psa zgodaj naučite, da se lahko dotikate njegovih šap in repa.
Dovoliti mora tudi, da odpre gobček, ko ga želite pregledati. Nego mu predstavite kot pozitivno izkušnjo, da bo kasneje olajšano vaše deli in tudi obisk veterinarja.

Otroci in druge živali

Ljubeči zlati prinašalci dobro prenašajo hrup in razgrajanje otrok, pravzaprav se jim radi pridružijo v igri. Ker gre za velikega in težkega psa, je treba paziti, da otroka ne podre in ne pride do nesreče.

Pravilnega pristopa do psa morate naučiti tudi otroke. Nadzorujte, kako se otrok in pes obnašata en do drugega.
Otroku preprečite vlečenje ali grizenje za dlako, rep, ušesa. Naučite ga, da psa pusti pri miru, ko spi, med jedjo in mu hrane ne poskuša vzeti.

Zlati prinašalci so prijazni in potrpežljivi do drugih živali. Radi so v družbi s psi, s pravilno vzgojo in nadzorom pa bodo zaupljivi tudi do mačk, zajcev in drugih živali.

Zlati prinašalec