Nega zob za pse in mačke

Naravna Nega zob

Za Pse in Mačke

Naravna Nega zob za Pse in Mačke

Redna nega zob za pse in mačke ne zagotavlja le lepih zob, ampak tudi ščiti pred neprijetnim zadahom, zobnimi oblogami, zobnim kamnom in vnetjem dlesni.

Pogost nasvet, ki ga dobijo lastniki, je redno umivanje zob z zobno ščetko. Vendar pa je to, glede na izkušnje neštetih lastnikov mačk in psov, v praksi zelo težko izvesti.

Le redki lastniki uporabljajo zobne ščetke pri mladih živalih, saj so njihovi zobje običajno popolnoma beli in čisti. Ampak pomembno se je zavedati, da se zobne obloge in kamen razvijajo počasi in jih navadno odkrijemo šele v starosti od dveh do treh let. Takrat pa odstranjevanje zobnega kamna z zobno ščetko ni več tako enostavno, poleg tega pa so področja med zobmi ter med zobom in dlesnijo zelo težavna za čistiti.

Tako večina zobnih ščetk po nekaj poskusih pristane v predalu in se preneha uporabljati... Vendar pa bi bilo skrajno napačno, da bi v tem trenutku prenehali z zobozdravstveno nego našega ljubljenčka. Če nastanka zobnega kamna ne preprečiš oz. ga pravočasno ne odstraniš, lahko to naredi le veterinar in to mehanično ali z ultrazvokom. Pri tem mora živali uspavati (torej je pod narkozo), kar spravi tvojega ljubljenčka v določen riziko (tveganje).

Posledice nezadostne zobozdravstvene oskrbe

Večina nas dobro ve, kaj pomeni imeti slabe zobe: najprej se pojavi zobobol, nato sledi neprijeten poseg pri zobozdravniku. Posledice nezadostne zobozdravstvene oskrbe pri psih in mačkah niso različne. Nasprotno: lahko so usodne, saj mora biti hišni ljubljenček ob večjih posegih v splošni anesteziji. Večina lastnikov hišnih ljubljenčkov tega ne želi storiti, zato je potrebno ukrepati že ob prvih znakih zobnega kamna.

Pri tem ni potreben takojšen obisk veterinarja, pač pa lahko ukrepaš že sam. Obstaja zelo dobra alternativa ščetkanju zob: izdelkeOral Clean+Care lahko preprosto razpršiš ali pa naneseš na zobe svojih hišnih ljubljenčkov.

Ob redni uporabi boš presenečen, kako pozitivno to vpliva na zdravje zob mačk in psov. Osnovo za to je izvleček semen citrusov, ki se v domači medicini uporablja kot protibakterijsko sredstvo.

Kako lahko spodbujam zobozdravstveno oskrbo?

Zobne težave pri psih in mačkah se lahko zelo razlikujejo. Na eni strani so povezane s prehrano in nego zob, lahko pa so tudi genetsko pogojene - zlasti manjše pasme psov so še posebej dovzetne za zobne bolezni.
Obseg potrebne zobozdravstvene oskrbe se zato od hišnega ljubljenčka do hišnega ljubljenčka zelo razlikuje.

Namig za naravno nego zob za Pse in Mačke

Za tebe sem pripravil nekaj nasvetov za nego zob:

  • Izogibaj se grobim ali trdim predmetom za igranje in žvečenje.
  • Izogibaj se prehrani, ki vsebuje večjo količino ogljikovih hidratov.
  • Ne izberi žvečilk s konzervansi, aromami ali umetnimi barvili.
  • Glavna sestavina pri večini zobnih žvečilk so „žita“, ki vključujejo enostavne ogljikove hidrate. Pasje telo te ogljikove hidrate spremeni v sladkor, kar lahko povzroči zobne obloge in slab zadah.
  • Bodi previden pri vlečenju in temu podobnih igrah, saj lahko povzročijo poškodbe zob.
  • Redno preverjaj ustno votlino, zobe in dlesni. Tako lahko poškodbe, vnetja in spremembe prepoznaš že v zgodnji fazi ter jih pravočasno rešiš.
  • Preventivno uporabljaj naše Oral Clean+Care izdelke.