odstranjevanje klopov pri mačkah

Nasveti za odstranjevanje klopov

Za mačke brez parazitov

Klopi pri mačkah – kako pravilno zaščititi mačko

Da bi ostale brez klopov, mačke potrebujejo našo pomoč. Klopi so v mačjem kožuhu močno zasidrani, zato si jih same ne morejo odstraniti. Ti pa za mačke niso samo nadležni, ampak so lahko tudi prenašalci nevarnih bolezni. V nadaljevanju tega članka te čaka natančna razlaga o tem, kaj so klopi in kako lahko svojo mačko učinkovito zaščitiš pred njimi in morebitnimi sekundarnimi boleznimi.

Kdaj je sezona klopov?

Sezona klopov ni omejena na določen letni čas. Pogosta napačna predstava je, da se sezona klopov začne šele spomladi, ko pa v resnici traja vse leto. Zaradi podnebnih sprememb in novih vrst klopov, je tveganje za ugriz klopa prisotno skoraj celo leto. Rod klopov Dermacentor je aktiven pri zunanjih temperaturah do najmanj 7 °C, zato ga najdemo v mnogih regijah od januarja do decembra. Po drugi strani pa je lesni klop običajno aktiven le med marcem in junijem ter septembrom in novembrom. Zato se mnogi mačji lastniki odločijo, da bodo svojo zunanjo mačko s posebnimi sredstvi za odganjanje klopov ščitili pred boleznimi od februarja do novembra.

aktivnost klopov skozi leto
Klopi lahko prenašajo različne bolezni

Če si tudi lastnik psa, se verjetno s klopi spopadaš vsako leto. Čeprav je verjetnost, da imajo mačke klope, manjša kot pri psih, so tudi one ogrožene. Večinoma klope pri mačkah opazimo povsem naključno med božanjem ali ko že nabreknjen klop sam odpade in se odplazi.

Klop na svojem gostitelju išče dobro mesto za ugriz. Odvisno od vrste klopa, lahko ta sesa kri od dva do deset dni. Pri mačkah se klopi običajno nahajajo za ušesi, na vratu in med nogami. Pogosto se na koži pojavi tudi ugriz klopa. Za ta namen klop uporablja svoj ustni del, ob katerem se nahajata dva relativno majhna, prožna in ostra 'prsta'. Z njima klop zareže v kožo, nato pa se z ustnim delom (podobnim rilcu) zarije v gostiteljevo kožo ter izloča slino. Slednja je tudi nosilec bakterij, ki predstavljajo tveganje za okužbo.

Resnejši bolezni, ki ju povzročajo klopi, sta lymska borelioza in anaplazmoza, ki se prenašata na mačke predvsem z dvema vrstama trdih klopov – lesnim klopom in “slikovitim” klopom (Dermacentor reticulatis). V južni Evropi se lahko z rjavim pasjim klopom, ki ga najdemo tudi na mačkah, prenašajo še druge nalezljive bolezni, kot sta tularemija in erlihioza. Rjavi pasji klop je aktiven vse leto, vendar ne preživi pri nizkih temperaturah. V nasprotju z ostalimi vrstami klopov pa lahko zelo dobro preživi v zaprtih prostorih, zato ga najdemo predvsem v zavetiščih ali zatočiščih za živali.

Če mačka zboli za boleznijo, ki jo prenašajo klopi, pogosto kaže simptome, kot so izguba apetita, vročina ali šepavost, ki jih ni mogoče jasno pripisati drugim boleznim. Zato je še posebej laiku težko prepoznati, da gre za klopno bolezen.

Lymska bolezen in KME pri mačkah

Dve najbolj znani bolezni, ki ju povzročijo ugrizi klopov, sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis (kratko KME). Prvo povzroča bakterija Borrelia burgdorferi. Pri tej bolezni klopji ugriz izzove lokalno vnetje kože, kjer se okoli klopjega ugriza tvori rdečica v obliki obroča. Slednjo pred našimi očmi zakriva mačja dlaka, zato pred pojavom drugih simptomov bolezni navadno ne odkrijemo.

Simptomi lymske borelioze vključujejo napade vročine, izgubo apetita in hromost, ki se seli od noge do noge. V nekaterih primerih lahko bolezen poškoduje tudi sklepe ali celo napade centralni živčni sistem. V teh primerih obstaja velika nevarnost trajne okvare, zato, če opaziš kateterega od omenjenih simptomov, takoj obišči svojega veterinarja, ki bo opravil krvne preiskave in postavil diagnozo. Če so rezultati pozitivni na klopno bolezen, jo bo veterinar zdravil z antibiotiki.

Razsirjenost lymeske borelioze po Evropi

Pojavnost KME, ki ga povzroča okužba z virusom klopnega meningoencefalitisa, je pri mačkah manjša. Pogosteje se pojavi pri ljudeh, psih in konjih, ki doživljajo povečano občutljivost na bolečino, epileptične napade in motnje hoje. Glede na trenutne podatke se zdi, da so mačke na to bolezen imune, vedar pa lahko z boleznijo okuženega klopa prinesejo domov.

Razsirjenost klopne bolezni KME po Evropi

Mačk ni mogoče cepiti proti KME ali boreliozi. Preventivni ukrepi so zato drugačni kot pri ljudeh ali psih.

Anaplazmoza pri mačkah

V Sloveniji anaplazmozo prenaša navadni oz. gozdni klop (Ixodes ricinus). Anaplazme so bakterije, ki napadajo bele krvničke. Simptomi anaplazmoze vključujejo vročino, apatičnost, bledo sluznico, bolečine v sklepih in izgubo teže. V posameznih primerih so se pojavile tudi krvavitve in šepavost. Če se pri tvoji mački pojavijo kateri od teh simptomov, takoj obišči veterinarja, ki bo s pomočjo krvih preiskav postavil ustrezno diagnozo. Podobno kot boreliozo se tudi anaplazmozo zdravi z antibiotiki. Vendar pa so primeri mačjih okužb z anaplazmozo dokaj redki.

Kaj pomaga zaščititi mačke pred klopi?

Tveganje za okužbo mačke s klopi je odvisno od številnih dejavnikov. Eden najpomembnejših dejavnikov je to, ali imaš zunanjo ali notranjo mačko ter ali se nahajaš na lokaciji, kjer je povečano tveganje za ugriz določenih vrst klopov. Če je tvoja mačka redno zunaj, so najboljša zaščita pred klopi in morebitnimi boleznimi sredstva za zaščito pred klopi in redni vsakodnevni pregledi mačke. Lahko se posvetuješ tudi s svojim veterinarjem, katera sredstva za zaščito pred klopi so najbolj učinkovita in jih mačke najbolje prenašajo.

Posebna sredstva za zaščito pred klopi

Ampule oz. "Spot-on" se nakapajo na mačji vrat. Večina teh izdelkov ima zraven priloženo ozko kapalko, tako da lahko tekočino zelo natančno nanaseš na mačjo kožo. Aktivne sestavine v tekočini se nato absorbirajo skozi zgornjo plast kože v mačje telo. Če klopi v času učinkovanja ampule pridejo v stik z mačjo krvjo, poginejo. Za nanos ampul na kožo mačji lastniki najpogosteje izberejo mačji vrat, saj tako mačka zdravila ne more polizati s kože. Če imaš v svojem gospodinjstvu še druge živali, bodi pozoren, da ne bi te polizale zdravila z mačje dlake. Pomembno: Prepričaj se, da so izbrane ampule primerne tudi za mačke. Nekatere ampule, ki so primerne za pse, so lahko za mačke nevarne! Pred nakupom je zato najbolje, da se posvetuješ z veterinarjem.

Spreji delujejo enako dobro kot ampule, ki jih v tem primeru razpršiš na mačjo kožo.

Tablete za zaščito mačk pred klopi lahko kupiš pri svojem veterinarju.

Na voljo pa so tudi ovratnice z zaščito proti klopom. Te v mačje telo nenehno sproščajo učinkovine in običajno odganjajo klope in druge parazite v daljšem časovnem obdobju (do šest mesecev). Vendar pa predstavljajo tveganje za poškodbe, saj se mačke z ovratnico lahko kje zataknejo in celo zadušijo. Zato se pred nakupom prepričaj, da imajo te ovratnice nastavljeno prelomno točko ali posebno varnostno ključavnico, ki se ob preveliki sili odpne.

Vsa ta zdravljenja samo preprečujejo prenos bolezni, saj klopi poginejo takoj, ko ugriznejo v mačjo kožo. Vendar to klopom ne prepreči, da preko mačke pridejo v vaš dom. Klop, ki še ni pritrjen na žival, lahko ob tesnem stiku, kot je božanje, zlahka preide z mačke na človeka.

Naravni preparenti proti klopom

Kokosovo olje, olje črne kumine, česen in jantar – ta domača zdravila se lahko tudi uporabljajo za zaščito mačk pred klopi. Še posebej so ta zdravila priljubljena med lastniki psov, a se danes tudi kar nekaj mačjih lastnikov odloča za uporabo kokosovega olja. Slednji je zelo enostaven za nanašanje, saj se ob stiku z našo telesno toploto utekočini, zato ga lahko enostavno vtreš v mačjo kožo. Veliko mačk je sicer občutljivih na oljni filem na kožuhu, kar spodbudi pretirano čiščenje kožuha. Če mačka kokosovo olje poliže, to ne bo vplivalo na njeno zdravje, se bo pa zmanjšala ali celo izničila zaščita pred klopi.

Lastniki mačk za zaščito pred klopi uporabljajo tudi pivski kvas. Vsakodnevno uživanje pivskega kvasa naj bi spremenilo lastnosti mačje kože in odganjalo klope. To je mogoče zato, ker vitamini B v pivskem kvasu vplivajo na spremembo mačjega telesnega vonja. Pivski kvas je na voljo v obliki praška ali tablet, ki jih lahko mačka zaužije kot priboljšek ali pa jih zdrobiš in vmešaš v mokro hrano. Pivski kvas za zaščito pred klopi naj bi začel učinkovati že po enem tednu.

Svetujem pa ti previdnost pri uporabi nekaterih olj, kot je olje čajevca. Ta lahko pri mačkah povzroči tudi hude zastrupitve. V primerjavi z ljudmi in psi mačke ne morejo dobro razgraditi in izločiti terpenov in fenolov, ki jih to olje vsebuje, zato so nanje zelo občutljive.

Redno pregledovanje mačke

Če je tvoja mačka veliko na prostem, jo je potrebno vsak dan redno pregledovati za klope (idealno bi bilo vsaj enkrat na dan). Še posebej bodi pozoren na mesta, kjer se klopi najpogosteje vgnezdijo – mesta z malo dlake in dobro prekrvavitvijo, kot so glava, brada, ušesa in notranja stran nog. Klope pod mačjo dlako hitro zgrešimo, še posebej, če še niso napolnjeni s krvjo. Zato mačko res dobro prebožaj in skrtači ter bodi ob tem pozoren na grudice, izbokline ali druge neobičajne stvari. Če ti mačka dovoli, jo lahko – samo enkrat – pobožaš v nasprotni smeri rasti dlake. S tem boš dobil boljši pregled nad njeno kožo.

Odvisno od tega, kako dolgo je klop na mački in koliko krvi je posrkal, se bo njegova velikost razlikovala od nekaj milimetrov do velikosti češnjeve koščice. Klope, ki so na mački trdno pritrjeni, je treba čim prej odstraniti, saj se lahko bakterije in virusi prenašajo celo po več ur. Po odstranitvi klopa je potrebno mesto ugriza še nekaj časa opazovati. Rdečica okoli ugriza, vročina ali izguba apetita lahko pomenijo, da je tvoja mačka bolna. Pri ugrizu klopa vedno obstaja nevarnost za prenos bolezni. Zato je priporočljivo mačko pred klopi popolnoma zaščititi.

Suha hrana iz Freshmeatdryer
MEATCRISP

NAJBOLJŠA IZBIRA

MeatCrisp bolje nadomešča naravni mačji plen kot večina komercialne mačje hrane na trgu in tvoji mački zagotovi uravnoteženo prehrano in več zdravja. 

Kje se na macki najpogosteje nahajajo klopi
Kako naj pravilno odstranim klopa s svoje mačke?

Pomembno je, da si pri odstranjevanju klopa miren in previden. Na žalost – in za razliko od psov – mačke skoraj nikoli ne sedijo pri miru. Če se ti tvoja mačka upira, najdi še eno osebo, ki ti bo priskočila na pomoč, saj lahko sicer mačko nehote poškoduješ s pinceto ali pa klopa le deloma odstraniš. Nekatere mačke je mogoče pregovoriti k sodelovanju, druge pa zamotiti s priboljškom. Seveda pa obstajajo tudi mačke, ki bodo med ostranjevanjem klopa ostale čisto pri miru. Navsezadnje so ti paraziti tudi za mačko neprijetni.

Preden z mačke odstraniš klopa, poskusi s tega mesta odriniti čim več dlake. Sicer lahko po nepotrebnem s pinceto poleg klopa izpuliš tudi kakšen šop dlake. Pri mačkah je bolje, da ne uporabljaš navadnih pincet in ostalih pripomočkov, ki so na voljo ljudem. Klopa tudi ne odstranjuj z golimi rokami, saj se lahko klop med tem hitro zdrobi in na mesto ugriza sprosti patogene. Zato ti priporočam, da za odstranjevanje klopov z mačk uporabiš posebno pinceto za klope, s katero boš lahko klopa zagrabil čim bliže mačji koži. Pri odstranjevanju klopov je ključnega pomena, da izvlečeš celotno telo z glavo. Najprej odgrni mačjo dlako, nato s pinceto klopa zagrabi čim bližje koži in ga izvleci navpično navzgor. Ko klopa vlečeš z mačje kože, pincete ne vrti okoli osi, saj lahko s tem klopa zatrgaš in dele telesa pustiš v mačji koži, kar bo povzročilo vnetje. Če je po odstranitvi klopa mačka videti slabotno, brezvoljno ali ima vročino, takoj pokliči svojega veterinarja.

Pogosta vprašanja o klopih pri mačkah

Kaj naj naredim s klopom po odstranitvi?

Klopi so zelo trdoživi, zato jih večina tudi po odstranitvi še naprej srečno živi. Vsekakor se jih je potrebno po odstranitvi ustrezno znebiti, sicer jih lahko tvoja mačka ali drug štirinožni prijatelj spet prinese nazaj v hišo. Prav tako lahko klopi dolgo preživijo pod vodo, kar pomeni, da jih ni pametno odvreči v straniščno školjko ali kuhinjsko korito. Najvarnejša možnost je, da klopa položiš v alkoholno tekočino z več kot 40 % alkohola, čistilno sredstvo s klorom, razkužilo ali pa ga zdrobiš – a nikakor ne z golimi rokami! Za to uporabi raven, trd predmet.

Kaj naj storim, če je po odstranitvi klopa njegova glava še vedno prisesana?

Ostanki klopov se lahko včasih zataknejo v mačjo kožo. Če gre za ostanke tipalk, s katerimi klop zareže v mačjo kožo, jih mačje telo običajno po nekaj dneh naravno izloči. Če pa se je v mačji koži zataknila glava klopa, jo je potrebno čim prej odstraniti, saj ta še vedno nosi tveganje za prenos patogenov. Priporočam ti, da mesto ugriza po odstranitvi redno pregleduješ in ob znakih vnetja pokličeš veterinarja.

Kje lahko kupim zaščito proti klopom?

Trenutno obstaja veliko preventivnih zdravil proti klopom za mačke. Pri svojem veterinarju lahko kupiš tablete ali posebne ampule in razpršila za nanos na mačjo kožo. Nekatera zdravila so na voljo tudi na spletu, v lekarnah in trgovinah za male živali.

Kje mačke dobijo klope?

Zunanje mačke rade preživljajo čas v gozdovih in na travnikih. Tam lovijo, raziskujejo ali samo lenarijo in se sončijo. Ob tem lahko hitro pridejo v stik s klopi, ki večinoma posedajo v grmovju ali v visoki travi in ​​čakajo na naslednjega gostitelja.

Ali se lahko bolezni, kot sta borelioza ali KME, prenesejo z mačk na ljudi?

Ne, bolezni, ki jih povzroči ugriz klopa pri mačkah, se ne morejo neposredno prenesti na ljudi. Vendar pa lahko mačke ali druge hišne živali domov prinesejo okužene klope, ki se z mačke prenesejo na ljudi. V tem primeru si tudi ti v nevarnosti, da te klop okuži z boleznijo, kot sta borelioza ali KME. S tem, ko svojo mačko preventivno zaščitiš proti klopom in jo redno pregleduješ ter ji odstranjuješ klope, ne ščitiš samo nje, ampak tudi sebe in ostale družinske člane.