Bernski planšarski pes

Bernski planšarski pes

Odkrij vse o mogočnem in ljubečem Bernskem planšarskem psu (Bernski Sennenhund) ter kako se prilagaja različnim okoljem. Pasma je izjemno navezana na človeka, zato je bivanje v hiši z ograjenim vrtom idealno zanjo. Preberi več!

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: med 58cm in 70 cm
  • Teža: od 34 kg do 55 kg
  • Življenjska doba: 8 do 10 let
  • Dlaka je daljša in močno izpada.
  • Ker so za pasmo značilna razna rakava obolenja je pomembno, da psa kupite pri preverjenem vzreditelju, ki vam bo lahko z opravljenimi zdravstvenimi testi zagotovil zdravje prednikov mladiča.
  • Ker ima pasma zelo gosto dlako, visoke temperature slabo prenaša, se pa zato lažje prilagodi nižjim.
  • Pasma je zelo navezana na človeka in njegovo družbo, zato je za bivanje v pesjaku manj primerna. Če je le mogoče, mu omogočite bivanje v hiši z ograjenim vrtom kjer se bo lahko prosto gibal.
  • Ti psi bodo instinktivno branili svoj teritorij.

Zgodovina pasme

Ker je pasma ena najstarejših, njenega izvora ne moremo natančno določiti.
Kljub temu pa strokovnjaki predvidevajo, da nastanek pasme sega v čas Rimskega vdora na Švedsko, kjer so svoje mastife križali z lokalnimi ovčarji.

Tako naj bi nastal močen in trpežen pes, ki je lahko kljuboval zahtevnim gorskim razmeram. V švicarskem kantonu Bern so tovrstne pse uporabljali za vleko, kot ovčarje in pse za vsa mogoča opravila na kmetijah.

Kljub njihovi vsakodnevni rabi, pa je pasma konec 19. stoletja, ko so jo prenehali uporabljati za vlečenje vozov, skoraj izumrla. To je preprečil Albert Heim, ki se je intenzivno ukvarjal s preučevanjem švicarskih psov in tako v nadaljnjih letih naredil veliko za prepoznavnost in ohranjanje pasme.

S tem so se bernski planšarski psi kot domači ljubljenčki in delovni psi razširili po celotni Evropi in v Ameriko.

Velikost

Gre za zelo veliko pasmo čigar telesna zgradba je popolnoma prilagojena življenju v gorah. To pomeni, da močno konstrukcijo in še močnejše noge. Posledično samci dosežejo višino med 64 centimetri in 70 centimetri, samice pa višino med 58 centimetri in 66 centimetri.

Kljub temu pa se dandanes švicarski vzrejni standardi nagibajo k spodnjima mejama.

Ker imajo tako močno telesno zgradbo, je poleg višine zajetna tudi njihova teža.
Samci namreč tehtajo nad 44 kilogramov, samice pa dosežejo težo do 44 kilogramov

Karakter

Bernski planšar je ljubeč, zaupljiv in zvest družabnik, ki bo svoj čas najraje posvetil svoji družini. Kljub navezanosti na družino, pa ne bodo slepo sledili vsakemu vašemu ukazu.

Gre namreč za pse, ki bodo o vsaki stvari razumsko premislili in se odločili s svojo glavo. Dandanes tovrstne pse vidimo kot hišne ljubljenčke in pogosto zanemarimo njihovo delavno naravo.

V preteklosti so bili to namreč delavni psi in tudi danes bodo zelo veseli, če jim boste naložili kakršno koli zadolžitev.

Zdravje

Kot pri ostalih velikih pasmah, je tudi pri tej pogosta displazija kolkov in komolcev, napihnjenost in zasuk želodca, težave z vekami, kot sta entropija in ektropija, ter nagnjenost k prekomerni telesni teži.

Imajo pa bernski planšarski psi za razliko od ostalih psov podobne velikosti krajšo pričakovano življenjsko dobo.
Izjemno pogoste so namreč raznorazne oblike raka in tako kar več kot polovica bernskih planšarjev umre zaradi rakavih obolenj.

Vzgoja in aktivnosti

Ker gre za pasmo, ki vselej razmišlja s svojo glavo, jo je potrebno pričeti vzgajati že v rani mladosti in vzgoji kot taki nameniti veliko časa in energije.
Potrebno se je tudi zavedati, da bernski planšarji dozorijo kasneje kot ostale pasme in morate biti zato pri njegovem šolanju še toliko bolj vztrajni in strpni.

Če boste ustrezno zadostili njegovim socialnim potrebam, bo pes zrasel v zvestega in razumevajočega družabnika.
V kolikor pa se vzgoje ne boste lotili pravilno, z rabo fizične prisile in grobosti, ali se mu ne boste dovolj posvetili, ne boste dobili željnih rezultatov.

Pasma prav tako potrebuje lastnika, ki ji bo znal dati primerne zadolžitve s katerimi bodo nadomestili tiste iz izvornega kmečkega okolja.
Gre namreč za pse, ki poležavanja ne prenesejo in morajo biti vedno zaposleni – pa naj bo to s preprostimi vsakodnevnimi opravili ali s pasjimi športi.

Hranjenje

Ker pri pasmi pogost zasuka želodca je pomembno, da psa hranite z lahko prebavljivo naravno hrano za pse, ki želodca ne bo obremenjevala in v njem prav tako ne bo nabreknila. Ker se pasma srečuje tudi s prekomerno težo, psu raje ne namenite prevelike količine hrane na enkrat, ampak le-to razdelite na več obrokov dnevno.

Pasja hrana naj bo polna hranljivih snovi, s čimer boste zmanjšali količinsko dnevno potrebo psa po hrani, pasji želodec pa bo tako manj obremenjen.
Tovrstna hrana pa se bo tudi hitreje prebavila.

Dlaka in nega

Bernski planšar ima gosto in vodoodporno dlako, ki je dokaj dolga, ravna ali rahlo valovita.
Nega kljub gostoti dlake ni preveč zahtevna, dovolj bo tedensko krtačenje in razreševanje morebitnih vozlov. Izjema je seveda obdobje menjave dlake, ko ga bo potrebno večkrat dobro skrtačiti.

Prav tako je pasma nezahtevna kar se tiče kopanja, saj je le-to priporočljivo opravljati čim bolj poredko.
Pri tem pa bodite pozorni, da uporabite nevtralen šampon za pse brez izrazitega vonja.

Otroci in druge živali

Ker gre za zelo ljubečega, rahločutnega in strpnega psa, se bo zelo dobro razumel z vsemi ljudmi, zlasti z otroci. Do njih bo, ne glede na starost, toleranten, potrpežljiv in ljubeč.

Zgolj zaradi njegove velikosti pa je priporočljivo, da mlajše otroke ne puščate v njegovi družbi nenadzorovano, saj lahko nehote pride do poškodb.
Prav tako se dobro razume z ostalimi psi, mačkami in manjšimi živalmi v gospodinjstvu, do katerih bo kar seda nežen in zaščitniški.