Francoski ovčar Beauceron

Francoski ovčar Beauceron

Francoski ovčar Beauceron

Beauceron je izredno vsestranska delovna pasma, ki se odlično odnese tako v vlogi čuvaja, družinskega psa ter v različnih kinoloških disciplinah in športih. Preberite si vse, kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 61 cm do 70 cm
  • Teža: med 30 kg in 45 kg
  • Življenjska doba: od 10 do 13 let
  • Dlaka je kratka in zmerno odpada.
  • Kot delovna pasma se beauceron odlično odnese tako kot ovčarski, vojaški, policijski in reševalni pes ter tudi kot vodnik slepih ali zgolj kot čuvaj domačega dvorišča.
  • Ob sebi potrebuje izkušenega lastnika, ki bo znal zadostiti potrebam pasme.
  • Primeren je za druženje tako z otroci kot starejšimi ljudmi, saj je do njih bolj nežen in obziren.
  • Pasma se lahko navadi na bivanje v stanovanju, a potrebuje zadosti fizične in mentalne zaposlitve. Idealno bivalno okolje bi bilo podeželje ali kmetija, lahko tudi hiša z večjim vrtom, kjer bo lahko pes prosto tekal naokoli. Biva lahko v pesjaku skozi celo leto, saj ga gosta podlanka v zimskih dnevih uspešno ščiti pred mrazom, v poletnim mesecih pa odpade.
  • Potrebuje zelo veliko vsakodnevnih aktivnosti, predvsem prva štiri leta življenja

Zgodovina pasme

Beauceron je delovna ovčarska pasma, ki jo v svoji rodni domovini imenujejo tudi berger de beauce (ovčar iz pokrajine Beauce) ali bas rouge (rdeča nogavica).
Gre za eno starejših pasem, ki je nastala in se nadalje razvijala samo v eni državi – Franciji, zato je drugod po svetu skorajda nepoznana.

Pasma je skozi zgodovino domovala predvsem na francoskih kmetijah, kjer so jo kmetje uporabljali za zaščito in zganjanje črede ter za varovanje celotne kmetije in družine.
Kasneje se je pasma znašla tudi med četami francoske vojske, kjer so jo zavoljo njene ubogljivosti in učljivosti uporabljali za prenašanje sporočil med četami, za odkrivanje min ipd.

Tudi danes pasma služi kot vojaški in policijski pes, predvsem pa kot delavni, pastirski in reševalni pes, kot vodnik za slepe, najpogosteje pa kot pes čuvaj.

Velikost

Beauceron je mišičasto grajena velika pasma, kjer samci dosežejo plečno višino od 65 do 70 cm ter pri tem v povprečju tehtajo med 35 in 45 kg. Samice pa so nekoliko manjše, saj dosežejo višino od 61 do 68 cm in pri tem tehtajo med 30 in 35 kg.

Karakter

Beauceron je izredno poslušen, inteligenten, hraber, potrpežljiv in ljubezniv pes. Kljub svojem malce bolj robustnem videzu, je to po srcu nadvse zvest in ljubeč spremljevalec.

Na svojo družino se močno naveže in je do nje tudi precej zaščitniški.
Do tujcev je bolj zadržan, a nikoli pretirano agresiven ali napadalen, če po njegovi presoji tujec ne predstavlja grožnje zanj ali za njegovo družino.
Je zelo dober pes čuvaj, ki bo brez premisleka ob morebitni nevarnosti branil tako svoje ozemlje kot svojo družino. 

Svojemu lastniku želi vselej ugajati, zato je to izredno učljiva in poslušna pasma. Kljub temu pa ob svoji strani potrebuje izkušenega lastnika, ki bo lahko zadostil pasjim psihičnim in fizičnim (delovnim) potencialom.
Prav tako je to izredno energična pasma, ki potrebuje veliko gibanja. Pri tem je potrebno vzeti v zakup, da pasma odraste relativno pozno, zato se bo dlje časa obnašala kot razigran otrok in potrebovala primerno fizično zaposlitev.

Francoski ovčar Beauceron

Zdravje

Gre za dokaj zdravo pasmo, pri kateri pa moramo biti pozorni predvsem na displazijo kolkov,zasuk želodca ter PRA oz. očesno bolezen, ki lahko privede tudi do popolne slepote.

Vzgoja in aktivnosti

Gre za izredno inteligentne, učljive in poslušne pse, ki bodo radi ugajali svojemu lastniku. Kljub temu pa pasmo odlikuje močen karakter in težnja po dominanci, zato ni primerna izbira za lastnike začetnike.

Beauceron namreč potrebuje izkušenega vodnika, ki bo znal psu na umirjen in spoštljiv način brez agresije pokazati kdo je glava družine.
Če kot lastnik pri tem ne boste odločni, bo pes hitro vzel vajeti v svoje roke in se smatral za poglavarja tega krdela. V kolikor pa boste z ustreznimi vzgojnimi ukrepi, odločnostjo in doslednostjo utrdili svojo vlogo kot glave družine in s psom zgradili spoštljiv odnos, boste dobili izredno zvestega in poslušnega spremljevalca, ki bo brez premisleka izvršil vsak dani ukaz.

Pri pasmi je izrednega pomena tudi zgodnja socializacija mladiča, s katero boste odpravili agresivne vzgibe. Prav tako je priporočljivo vsaj osnovno šolanje, s katerim boste lahko zgradili bolj spoštljiv in trden odnos s svojim psom.
Kot delovna pasma je Beauceron izredno energičen in živahen. Zato potrebuje zelo veliko vsakodnevnih aktivnosti, tako fizičnih kot mentalnih.
Če želite umirjenega in ubogljivega psa, boste morali najprej zadostiti vsem njegovim potrebam po gibanju – kar pa kratek sprehod po soseski nikakor ne bo dosegel. So pa to izredno atletski psi, zato bodo odlični spremljevalci pri katerem koli športu, kot so tek, kolesarjenje, planinarjenje itd.

Pri nakupu te pasme je potrebo upoštevati tudi dejstvo, da dokaj pozno odrastejo (med tretjim in četrtim letom starosti), zato do takrat potrebujejo še toliko več fizične in mentalne zaposlitve.

Hranjenje

Beauceron je izredno energična in aktivna pasma, ki potrebuje veliko vsakodnevnih aktivnosti. Kvalitetna hrana mu bo omogočila, da prejme dovolj hranilnih snovi in energije, potrebne za nemoteno opravljanje aktivnosti.

Kot delovni pes je beauceron nadvse mišičast, zato je pomembno, da njegova hrana vsebuje sveže meso – to bo psa preskrbelo z zadostno količino visokokakovostnih proteinov, ki so izrednega pomena pri krepitvi in gradnji mišic ter s tem pri povečanju mišične mase.

Ker pri pasmi lahko pride do zasuka želodca je pomembno, da psa hranimo z lahko prebavljivo naravno hrano za pse, ki želodca ne obremenjuje in v njem ne nabrekne. Priporočljivo je, da pes ne prejme prevelike količine hrane na enkrat, ampak to razdelite na več obrokov dnevno.

Naravna pasja hrana naj tako vsebuje kvalitetne surovine, kot so lahko prebavljive beljakovine, ki bodo zmanjšale količinsko dnevno potrebo psa po hrani, pasji organizem pa bo tako manj obremenjen – še posebej želodec, jetra in ledvice.

Tako kot ostale velike pasme, se tudi ta srečuje s problematiko sklepov in kosti. Zato je zelo pomembno, da njegova hrana vsebuje veliko vitaminov in mineralov, ki bodo kosti utrdili in preprečili morebitne poškodbe. 

Dlaka in nega

Pasma ima kratko in trdo nadlanko ter gosto podlanko. Nega dlake ni prezahtevna, saj zadostuje že občasno česanje, ki bo uspešno poskrbelo za vso odvečno dlako.

Le dvakrat na leto v času menjave dlake je potrebno česanje izvajati nekoliko pogosteje. Ker so to zelo živahni in aktivni psi, se bodo na sprehodih hitro umazali.
Če bo pes bival v stanovanju, ga boste morali zato redno umivati, lahko tudi samo z vodo.

Otroci in druge živali

Pasma se z otroci dobro razume, saj je do njih izredno ljubeča in potrpežljiva. Te psi imajo precej visok prag bolečine, zato jih potegi za dlako ali rep ne bodo vrgli iz tira.
Je pa potrebno psa že kot mladiča socializirati in navaditi na otroke. Prav tako pa je zelo pomembno, da otroke naučite spoštljivega ravnanja s psom, saj ko ga bodo enkrat dražili in bili z njim pregrobi, jih pes naslednjič ne bo upošteval.
Zato so te psi boljša družba za malo starejše otroke, ki bodo s psom ravnali z enakim spoštovanjem kot on ravna z njimi. Igro z mlajšimi otroci je potrebno vselej nadzorovati, saj jih pes lahko zaradi svoje teže in velikosti nenamerno poškoduje.

Z ostalimi hišnimi ljubljenčki se lahko pasma ob ustrezni socializaciji dobro razume, celo z mačko. Je pa za harmonično sobivanje pomembno, da beauceronu namenite veliko pozornosti, saj želi biti ta pasma vedno na prvem mestu.
Ob srečanju z drugimi psi pokaže svojo dominantno plat, a pri tem ne bo napadalen brez razloga, se bo pa na morebitni konflikt takoj odzval.

Francoski ovčar Beauceron