Nemška doga

Nemška doga

Nemška doga

Nemška doga (org.: Deutsche Dogge) je dobila vzdevek »pasji Apolon«, saj velja za eno izmed najvišjih pasem na svetu. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: med 72 cm in 90 cm
  • Teža: od 50 kg naprej
  • Življenjska doba: od 6 do 8 let.
  • Dlaka je kratka, gladka in se telesu popolnoma prilega, njeno izpadanje pa je zmerno
  • Pasma se močno naveže na svojega lastnika in želi biti ves čas ob njem, zato ni primerna za osebe, ki jo bodo dlje časa puščale samo.
  • Nemška doga lahko biva v hiši z velikim vrtom (ki potrebuje tudi visoko ograjo) ali pa v stanovanju, kjer je potrebno umakniti lomljive predmete, ki bi jih pes ob veselem mahanju z repom lahko polomil
  • Pasma je znana po svojem fizičnem izkazovanju ljubezni, saj se na svojega lastnika rada naslanja in mu leze v naročje – kar pa je zaradi njihove velikosti lahko precej boleče.
  • Šolanju pasme se je potrebno dosledno posvetiti že v rani mladosti, saj gre za fizično zelo močnega psa, ki ob pomanjkanju discipline hitro postane neobvladljiv.
  • Veliko ljudi se boji velikih psov, kot je nemška doga, zato jih je potrebno med ljudmi vselej sprehajati na povodcu.
  • Kot lastnik nemške doge se morate zavedati, da je njena oskrba veliko dražja od oskrbe ostalih psov. Pasma namreč zavoljo svoje velikosti poje veliko več, dražji pa so tudi stroški veterinarske oskrbe in potrebnih prehranskih dodatkov v obdobju rasti.

Zgodovina pasme

Nemška doga je ena izmed starejših pasem, o čemer pričajo slike pasmi podobnih pasov še iz časov Egipčanov in Rimljanov.
V tistem obdobju so bili namreč pri obeh ljudstvih precej priljubljeni mastifi, ki so zavoljo osvajalskih pohodov po Evropi v 5. stoletju naselili območje današnje Nemčije.

Kasneje so tam mastife križali z volčjimi hrti in tako ustvarili novo pasmo, imenovano nemška doga.
Poleg prepričanja, da nemške doge ščitijo svojega lastnika pred zli duhovi, je bila pasma v tistem času popularna predvsem zaradi svojih lovskih sposobnosti, saj so ji njena moč, pogum, hitrost in vzdržljivost omogočali tudi lov na večje živali.
V 19. stoletju pa se je pasma iz Nemčije razširila tudi drugod po Evropi in Severni Ameriki.

Velikost

Nemška doga ima mišičasto in atletsko grajeno telo, ki pri samcih doseže plečno višino najmanj 80 cm, pri samicah pa najmanj 72 cm. Zavoljo svoje velikosti lahko odrasla doga na tehtnici nanese tudi dobrih 90 kg.

Karakter

Nemška doga je zaradi svoje nežnosti, prijaznosti in potrpežljivosti dobila vzdevek »nežni velikan«. Gre namreč za izredno zvestega, umirjenega in zanesljivega psa, ki se na svojega lastnika močno naveže in želi biti ves čas v njihovi bližini.

Najbolj bodo srečni, ko jim bo lastnik namenil svojo pozornost in jim izkazoval ljubezen. Prav tako pasma načeloma ni agresivna in tudi laja ne prepogosto, a je kljub temu zelo dober pes čuvaj.

Nemška doga

Zdravje

Pri pasmi lahko zaradi njene hitre rasti v mladosti pride do poškodb in deformacije sklepov ali kosti, zato je potrebno v prvem letu življenja gibanje omejiti. Pasma je prav tako izpostavljena zasuku želodca, zato je potrebno več pozornosti nameniti tudi hranjenju.

Pri tem naj ima pes privzdignjeno posodico za hrano, hrano pa razdeljeno na več manjših obrokov dnevno. Prav tako je priporočljivo, da se pes vsaj 40 do 60 minut po hrani ne giblje pretirano. Pri pasmi so pogoste tudi kožne alergije, tumorji, srčni infarkt in Von Wilenbrandova bolezen, tj. motnja strjevanja krvi.

Vzgoja in aktivnosti

Priporočljivo je, da s šolanjem nemške doge pričnete že v rani mladosti in se še posebej posvetite poslušnosti, saj boste s tem odraslega psa kljub njegovi velikosti uspešno nadzorovali.

V mladosti je pomembna tudi ustrezna socializacija v sklopu katere je pomembno predvsem, da mladiču predstavite različne družbe in ga navadite na otroke. Prav tako ga je pomembno kar se da zgodaj naučiti naj se ne naslanja na ljudi, še zlasti pa ne na otroke.

Nemška doga bo slednje namreč želela redno početi, saj s tem osebi izkazuje svojo ljubezen in ji želi biti čim bližje, kar pa je lahko zaradi pasje teže zelo boleče. S šolanjem doge ne boste imeli prevelikih težav, saj je to zelo inteligentna in učljiva pasma.

Kljub temu pa si morate kot lastnik za uspešno šolanje vzeti dovolj časa, biti pri šolanju kar se da dosledni in pri tem uporabljati le pozitivno motivacijo – brez prisile in grobosti. Obratno od šolanja poslušnosti pa se pri pasmi šolanje napadalnosti odsvetuje, saj ima pasma prirojen instinkt za varovanje in lahko z nadaljnjih spodbujanjem agresije postane precej nevarna.

Navkljub svoji velikosti je nemška doga zelo gibčen in spreten pes. V odraslem obdobju potrebujejo zmerno količino gibanja, saj so popolnoma zadovoljni z malo daljšim sprehodom ali igro in tekanjem po varnih odprtih površinah.

V kolikor boste imeli s psom zgrajen spoštljiv odnos in ga boste uspešno nadzorovali, lahko nemško dogo brez problema spustite s povodca, saj se zaradi navezanosti na svojega lastnika ne bo preveč oddaljila. Večjo previdnost glede gibanja pa morate pri tej pasmi pokazati v njeni mladosti, saj zaradi hitre rasti v prvem letu življenja z aktivnostmi ne sme pretiravati.
Zato morate v tem obdobju gibanje omejiti na več krajših dnevnih aktivnosti, ki pa ne smejo biti daljše od pol ure. Tako boste namreč preprečili deformacijo in poškodbe kosti ter sklepov

Hranjenje

Pasma se lahko zaradi pretiranega gibanja v mladosti kasneje srečuje s problematiko sklepov in kosti.
Da bi tovrstne težave omilili, je pomembno, da psu namenite kvalitetno pasjo hrano z zadostno količino ključno potrebnih vitaminov in mineralov, ki bodo kosti utrdili in preprečili morebitne poškodbe.
Ker je pri pasmi pogost tudi zasuka želodca, je pomembno, da je naravna hrana lahko prebavljiva, v želodcu ne nabrekne in ga tako ne obremenjuje preveč.

Prav tako je pomembno, da pes ne prejme prevelike količine hrane na enkrat, ampak le-to raje razdelite na več manjših obrokov dnevno.
Pasja hrana naj vsebuje zadostno količino hranljivih snovi, s čimer boste zmanjšali količinsko dnevno potrebo psa po hrani. S tem boste razbremenili pasji želodec in poskrbeli za hitrejšo prebavljivost hrane.

Dlaka in nega

Pasma ima kratko in priležno dlako, ki je za nego zelo enostavna. Zahteva zgolj občasno krtačenje z mehko krtačo, da se odstranijo odmrle dlake.

Malo večjo pozornost pa je potrebno nameniti njihovim krempljem, ki jih je potrebno redno krajšati. Kopanje se ne priporoča izvajati prepogosto, zato ob potrebi raje uporabite suhi šampon.
Ker je pasma podvržena kožnim alergija, je priporočljiva uporaba hipoalergenih izdelkov za nego.

Otroci in druge živali

Nemška doga bo do otrok prijazna in ljubezniva v kolikor ji bodo le-ti izkazovali spoštovanje in se do nje lepo vedli. Da bo odnos med psom in otrokom dobro funkcioniral, je potrebno tako psa kot otroka naučiti primernega obnašanja.

Pri nemški dogi je ključno, da jo odvadite naslanjanja na otroke, saj jih lahko s svojo težo in velikostjo zlahka poškoduje. Pri otrocih pa je pomembno, da jih naučite spoštljivega odnosa in jim prepoveste plezanje po psu.

Kljub vsemu pa naj druženje otrok in psa vselej spremlja odrasla oseba, saj lahko zaradi pasje velikosti hitro pride do nezaželenih poškodb. Ob primerni socializaciji se bo pasma dobro razumela tudi z ostalimi živalmi.

Zaradi njene velikosti pa lahko pri igri z manjših živalih nastane problem, zato je potrebno dogo že v mladosti naučiti nežnega ravnanja z manjšimi živalmi.

Nemška doga