Nemški bokser

Nemški bokser

Pasma Nemški bokser (German Boxer), kot že samo ime pove, izhaja iz Nemčije. Nemški bokserji so znani po vsem svetu, uporabljajo pa jih predvsem za čuvaje ter vojaške in policijske pse. Postava Nemških bokserjev je skladna in mišičasta. Prepoznavni so predvsem po potlačenem gobcu in velikih očeh.  Odkrijte čudovit svet Nemških bokserjev!

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: do 63 cm
  • Teža: do 35 kg
  • Življenjska doba: 9 do 11 let
  • Nemški bokser je pasma psa z izredno močno čeljustjo, ki jim je omogočala boljši oprijem divjadi dokler niso prišli lovci.
  • Prvotno so ga uporabljali kot lovskega psa, čuvaja in za bikoborbe s psi.
  • Postava Nemških bokserjev je skladna in mišičasta. Prepoznavni so predvsem po potlačenem gobcu in velikih očeh.
  • Njihova dlaka je kratka, gladka in svetleča, zato ne zahteva veliko nege.

Zgodovina pasme

Ta pasma izvira iz centralne Evrope. V zgodovini so Nemške bokserje uporabljali predvsem za lov na divjad, saj jim je njihov potlačen gobec omogočal dihanje med držanjem plena. Uporabljali so jih tudi kot čuvaje ali za bikoborbe s psi, zaradi njihove močne čeljusti in krepke postave.

Ko pa so kasneje prepovedali bikoborbe s psi so postali delovni psi v klavnicah, predvsem za varovanje in nadzor živine. 
Pasmo so namensko križali z mastifi, terierji in angleškimi buldogi. Leta 1895 je bila končno priznana pasma »bokser«, ki naj bi ime dobila po vzdevku »boxl« kot so te pse klicali v klavnicah.

Velikost

Nemški bokser je srednje velik pes mišičaste, kvadratne in skladne postave.
Samci v višino merijo od 57 do 63 cm, samice pa od 53 do 59 cm. Teža samcev naj bi bila okoli 30 kg, samic pa okoli 25 kg.

Karakter

Bokserji so izjemno priljubljeni kot družinski psi, saj imajo vesel, igriv in dobrodušen karakter. Poleg tega se hitro navežejo na svojo družino in bi zanjo storili vse.

Navadno so to neagresivni in prijazni psi, seveda vse dokler ni ogrožena njihova družina, takrat bodo nedvomno pokazali svojo zaščitniško plat.
Do tujcev so običajno nezaupljivi, vsaj dokler ne ugotovijo, da ne predstavljajo nikakršne nevarnosti.

Zdravje

Kljub svojemu razigranemu karakterju, spretni postavi in aktivnemu značaju, pa ta pasma ne spada ravno med najbolj zdrave pasme psov.
Pri njih je pogostih več zdravstvenih težav, kot so zasuk želodca, težave s hrbtenico in srcem ter metabolizmom. Pri večji starosti je znatna možnost tudi nastanka raka in tumorjev.

Vzgoja in aktivnosti

Nemški bokserji so posebno primerni za športnike in aktivne ljudi, ki bodo svojega ljubljenčka vključili v svoje vsakodnevne aktivnosti, en kratek sprehod na dan namreč za tega psa ne bo dovolj.

Priporočljivo bi bilo imeti tudi večje dvorišče po katerem bo vaš pes lahko porabljal svojo skoraj neomajno energijo. To so načeloma inteligentni, a svojeglavi psi, zato je pri vzgoji potrebna dobra mera potrpežljivosti, odločnosti in vztrajnosti.

Ne ostanite zvesti rutini, temveč za boljše rezultate vzgoje uporabljajte vrsto različnih aktivnosti. Nemški bokserji so delovna pasma psov zato dosegajo dobre rezultate tako v IPO/IGP športih, sledenju in seveda agilityju.
Pogosto ga uporabljajo tudi kot vojaškega, reševalnega in policijskega psa.

Hranjenje

Nemški bokser je izredno aktiven pes zato potrebuje hrano, ki vsebuje beljakovine in uravnoteženo količino maščob, saj s tem pripomoremo k njihovem aktivnem vsakdanu.
Pomembni so tudi antioksidanti v hrani, za močnejši imunski sistem ter omega olja za svetlečo in gladko dlako.

Dlaka in nega

Dlaka bokserjev je kratka in svetleča ter je običajno rjave ali rdečkaste barve z belimi lisami na tacah, prsih in trebuhu. Zaradi kratke dlake je nega Nemškega bokserja precej nezahtevna, občasno krtačenje in umivanje le nekajkrat na leto je povsem dovolj.

Več pozornosti pa je treba nameniti čiščenju obraznih gub, saj lahko sicer pride do infekcije in vnetij.

Otroci in druge živali

Nemški bokser je pravi družinski pes, ki ima rad otroke in preživljanje časa v njihovi družbi. Navadno se pasma razume z drugimi psi in živalmi, seveda pa je pogoj za to zgodnja socializacija.

Pri prostoživečih živali v naravi pa se lahko pojavi njegov lovski nagon.