Veliki švicarski planšarski pes

Veliki švicarski planšarski pes

Veliki švicarski planšarski pes (org.: Grosser Schweizer Sennenhund) je neagresivna delovna pasma, ki se izredno naveže na svojo družino. Preberi si vse, kar moraš vedeti o tej pasmi - značilnosti, vzgoja, nega in še več.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: med 60 cm in 70 cm
  • Teža: od 50 kg do 70 kg
  • Življenjska doba: od 10 do 12 let.
  • Dlaka je kratka, gosta in sijoča, njeno izpadanje pa je zmerno.
  • Ker je pasma ustvarjena za nizke temperature, visoke le s težavo prenaša. V vročih dneh morate haskija zato umakniti v klimatiziran prostor in se izogibati pretiranim aktivnostim. Le-te raje izvajajte v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, ko vročine ne bo tako izrazita.
  • Ker je v preteklosti živel na kmetijah in se prosto gibal naokoli, se bo tudi danes v naravi najbolje znašel. Kljub temu se lahko navadi na bivanje v stanovanju ali zunaj v ograjenem vrtu z izolirano uto, a v obeh primerih potrebuje zadostno dnevno količino gibanja.
  • Pasma je močno navezana na svojo družino, zato ne bo srečna, če bo večino časa sama zaprta v pesjaku. Psu morate zato omogočiti, da bo kar se da veliko časa preživel ob svojih najbližjih.
  • Slabo prenaša vročino, zato bo v vročih poletnih dneh dokaj neaktiven. Na sprehod ga zato peljite zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko še ne bo tako vroče. Prav tako mu morate priskrbeti ohlajen prostor in oblico sveže hladne vode. Njegovo gibanje poskušajte v poletnih dneh tudi sami omejiti, saj lahko v nasprotnem primeru ta pes hitro podleže srčni kapi.
  • Močno imajo razvit plenilski nagon, zato bodo pogosto preganjali divjad, veverice, mačke in ostale podobne živali
  • Pasma se dobro izkaže pri osnovah poslušnosti, rally obedienceu, kot pes čuvaj, pastirski pes in pri vleki.

Zgodovina pasme

Veliki švicarski planšarski pes, kot že ime pove, izvira iz švicarskih Alp in spada v skupino švicarskih planšarskih psov, kjer je med bernskim planšarskim psom, entleburškim planšarskim psom in apenztelskim planšarskim psom največji.

Gre za starodavno pastirsko pasmo, katere prednik naj bi bil rimski mastif.
Velikega švicarskega planšarskega psa so v preteklosti kmetje uporabljali za pomoč na njihovi kmetiji, pomagali pa so tudi pastirjem, veletrgovcev, krošnjarjev ipd.

Poleg tega so jih uporabljali tudi za vleko tovora, pri čemer so se v gorah odnesli celo bolje od konj. S tem se jih je prijel vzdevek »revežev konj«, saj so jih navadno za vleko uporabljali kmetje, ki si konj niso mogli privoščiti.

Z industrijsko revolucijo, pa je pasma konec 19. stoletja skoraj izumrla, saj so kmetje na kmetijah pričeli za pomoč uporabljati stroje. Zavoljo načrtnega vzrejanja se je pasma na koncu le ohranila, a je še dandanes zelo redka.

Velikost

Pasma je krepostna, mišičasta in precej velika, saj samci v višino zrastejo od 68 do 72 cm in pri tem tehtajo od 55 do 65 kg, samice pa so nekoliko manjše, saj zrastejo od 62 do 68 cm ter pri tem tehtajo od 45 do 55 kg.

Karakter

Veliki švicarski planšarski pes je idealna izbira za družinskega psa. Močno vez bo namreč vzpostavil prav z vsemi družinskimi člani, do njih bo ljubeč, pozoren in nežen ter bo zanje pripravljen storiti vse.

Prav tako so odlični psi čuvaji, saj so do tujcev nezaupljivi in bodo nanje vselej opozoril z glasnim laježem. A kljub svojemu zaščitniškem obnašanju to ni agresivna oz. napadalna pasma.

Njena plašnost in neagresivnost pa lahko postaneta tudi huda napaka, zato psa raje kupite pri priznanih vzrediteljih in si s tem zagotovite mirnega in samozavestnega spremljevalca.

Zdravje

Med najpogostejše težave pri tej pasmi spadajo odkruški v ramenskem sklepu, displazija kolkov in komolcev, epilepsija, bolezni oči, zasuk želodca in srčna kap.
Ker je veliko zdravstvenih težav dednih, lahko veliko naredite že z izbiro mladiča pri odgovornih in priznanih vzrediteljih.

Prav tako je pomembno, da v obdobju rasti omejite gibanje mladiča, pri čemer ga poskušajte ohranjati na pretežno ravnih površinah in se izogibati hoji po stopnicah, skokih iz višjih površin in divji igri z ostalimi psi.
V tem obdobju lahko namreč zaradi njihove težke konstrukcije hitro pride do nezaželenih poškodb.

Kasneje je prav tako priporočljivo, da psi ohranjajo idealno težo, saj bodo prekomerne kile še dodatno obremenilo njihove kosti in sklepe.

Vzgoja in aktivnosti

Veliki švicarski planšarski pes je v prvi vrsti delovna pasma, ki je izredno inteligentna in učljiva ter rade volje sodeluje s svojih lastnikom. Ker je pasma dokaj neagresivna, se lahko kar hitro spremeni v preplašenega psa, zato je izredno pomembno, da že v rani mladosti veliko časa posvetite socializaciji in vzgoji mladiča.

Pri tem ga poskušajte spoznati z raznoraznimi situacijami in mu le-te predstaviti v pozitivni luči, s čimer boste dobili mirnega in samozavestnega odraslega psa.

Za lastnike začetnike, ki še nimajo izkušenj s šolanjem psov, se priporoča obisk pasje šole. Pomembno je, da boste že z mladičem vzpostavili spoštljiv odnos in mu postavili pravila oz. meje, saj bo kasneje pasma zaradi svoje velikosti težko obvladljiva.

Tudi hoje s povodcem je pasmo priporočljivo naučiti že v rani mladosti, saj so te pse v preteklosti uporabljali za vleko, kar bodo tudi danes rade volje počeli s povodcem. Pri samem šolanju pa se poslužujte zgolj pozitivne motivacije in pohval, saj pasma zaradi svoje inteligence pogosto postane samosvoja in s svojo glavo premisli vsak vaš ukaz.

Zaradi vsega zgoraj naštetega je veliki švicarski planšarski pes pasma, ki potrebuje samozavestnega in odločnega lastnika, ki bo psu namenil veliko svojega prostega časa in ga bil zmožen vzgajati s strpnostjo, vztrajnostjo in doslednostjo.

Pasma spada med srednje aktivne pse, zato potrebuje precej vsakodnevnega, a zmernega, gibanja. Poleg tega je pomembno, da psa zaposlite tudi mentalno, s pomočjo raznih aktivnosti, iger in nalog. Še posebej pa bo ta pasma zadovoljna, če bo lahko svojemu lastniku pomaga pri vsakodnevnih aktivnostih, kot je to počela v preteklosti.
Dobro se bodo odrezali tudi pri poslušnosti, rally obediencu, pri vleki in kot pastirski psi.

Hranjenje

Pasma se zaradi svoje velikosti pogosto srečuje s problematiko sklepov in kosti na splošno.
Da bi tovrsten težave omilili je pomembno, da psu namenite kvalitetno pasjo hrano z zadostno količino ključno potrebnih vitaminov in mineralov, ki bodo kosti utrdili in preprečili morebitne poškodbe.
Ker je pri pasmi pogost tudi zasuka želodca, je pomembno, da je naravna hrana za pse lahko prebavljiva, v želodcu ne nabrekne in ga tako ne obremenjuje preveč.
Izbira hrane je pomembna tudi zavoljo ohranjanja primerne telesne teže, zaradi česar je priporočljivo izbrati kakovostno hrano polno vitaminov, mineralov, beljakovin in ostalih hranilnih snovi, ki bo zaradi hitrejšega vnosa dnevne količine ključnih sestavin omogočila manjši količinski vnos hrane.

Dlaka in nega

Pasma ima dvojno dlako, pri čemer je zunanja dlaka srednje dolga, podlanka pa mehka in gosta. Zaradi dolžine dlake in njenega zmernega izpadanja, je nega povsem nezahtevna, saj zadošča že tedensko krtačenje.
Le-to pa bo moralo biti pogosteje v času menjave dlake, ko bo pasja podlanka izdatno izpadala.

Psa kopajte le, če bo to nujno potrebno in pri tem pazljivo izberite pasji šampon, saj je pasma zelo občutljiva na kožna vnetja.
Priporoča se uporaba blagega in hipoalergenega pasjega šampona.

Otroci in druge živali

Pasma se z otroci odlično razume, saj so do njih izredno tolerantni, ljubeči, zaščitniški in predvsem nežni. Kljub temu pa je priporočljivo, da igro med psom in majhnim otrokom vselej opazuje odrasla oseba, saj lahko pes zaradi svoje velikost zelo majhnega otroka nenamerno prevrne.

Ker je pasma neagresivna, se bo dobro razumela z ostalimi psi in hišnimi ljubljenčki, če jih boste na njih seveda navadili že v mladosti. Do konflikta pa lahko vseeno pride med samcem in ostalimi psi istega spola, zato ga morate že od malega navaditi, da jih ignorirajo.