Weimaranec

Weimaranec

Weimaranec

Weimaranec (org: Weimaraner) Je izredno vsestranski pes, ki pa se najpogosteje pojavlja v rokah lovcev. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

 • Velikost: od 57 cm in 70 cm
 • Teža: okoli 30 kg
 • Življenjska doba: od 9 do 15 let
 • Obstajate dve različici pasme – kratkodlaka in redkejša dolgodlaka.
 • Weimaranec je primeren le za fizično aktivne lastnike, saj ima kot lovski pes ogromno energije.
 • Pasma je primerna za bivanje v stanovanju, a potrebuje zelo veliko dnevnih aktivnosti. Idealno bivalno okolje je hiša z večjim ograjenim vrtom, kjer čez dan pes lahko prosto teka naokoli, zvečer pa se umakne v hišo.
  Zaradi svojega tankega kožuha pasma na nizke temperature ni odporna, prav tako pa slabo prenaša tudi visoke, zato za bivanje v pesjaku ni najprimernejša. Med drugim pa potrebuje tudi občutek pripadnosti in lastnikovo bližino.
 • Zaradi svojega lovskega nagona lahko na sprehodu hitro uide za pobeglo veverico ali zajcem.
 • Pri pasmi se pogosto pojavlja zasuk želodca.
 • Primernejši so za družine s starejšimi otroci, saj lahko zaradi svoje igrivosti in nerodnosti mlajše otroke nenamerno poškodujejo.

Zgodovina pasme

Weimarski ptičar izvira iz Nemčije, kjer je bil že od 19. stoletja dalje prisoten na Weimarskem dvoru.
Pasmo so poimenovali po vojvodi Karlu Avgustu Weimaranskem, ki je te pse vzrejal za lov na večjo divjad, kot so recimo jeleni ali medvedi.

Weimaranec je hitro zaslovel kot izredno pogumen in močan lovski pes, ki so si ga lahko »privoščili« le aristokrati, pa še to zgolj za lov in ne kot hišnega ljubljenčka.
Weimarski ptičar je eden izmed najstarejših nemških ptičarjev, ki tudi danes velja za izredno vsestranskega lovca.
Pogost je predvsem v Nemčiji in Avstriji, a tudi danes dostopen pretežno lovcem.

Velikost

Weimaranec je srednje velik, močan in mišičasto grajen pes. Samci dosežejo plečno višino med 59 in 70 cm in tehtajo do 40 kg. Samice pa merijo od 57 do 65 cm in tehtajo do 35 kg.

Karakter

Weimarski ptičar je po naravi izredno nežen in ljubeč pes. Na svojo družino se močno naveže in želi biti vedno v njeni bližini.
Od svojih najbližjih zahteva veliko pozornosti in ne prenaša samote, zato ne sme biti dalj časa prepuščen sam sebi.

Ker je zelo družaben, ga morate vključiti v svoje družinske aktivnosti in mu čez dan nameniti dovolj prostega časa. Za pasmo je značilna predvsem želja po fizičnem kontaktu z lastnikom, zato bodo ob vsaki priložnosti sedeli v vašem naročju ali pa se naslanjali na vašo nogo.
Prav tako zelo pozorno opazujejo vedenje svojega lastnika in ga poskušajo oponašati.

Zaradi svojega občutljivega karakterja potrebujejo predvsem umirjenega, nežnega in izkušenega lastnika.
Do svojih najbližjih so precej zaščitniški in dobri psi čuvaji. Še posebej pa se radi oglašajo, zato jih morate že v mladosti naučiti kdaj je lajanje zaželeno in kdaj ne.

Weimaranec

Zdravje

V splošnem je to dokaj zdrava pasma, pri kateri pa se pogosteje pojavljajo displazija kolkov, prehitra rast in tumorji.
Ker gre za pasmo z globljim prsnim košem, se pri njej pogosteje pojavlja tudi zasuk želodca. Slednjega poskušajte preprečiti z uporabo lahko prebavljive naravne pasje hrane, le-to razdelite na več manjših obrokov dnevno, pes pa naj po jedi nekaj časa miruje.

Vzgoja in aktivnosti

Gre za zelo inteligentno pasmo, ki obožuje sodelovanje s svojim lastnikom in učenje novih ukazov.

Ključ do uspešnega šolanja pa je avtoriteta, ki jo je lastnik sposoben zgraditi na spoštovanju.

Če pes svojega lastnika ne bo spoštoval in ga zaznaval kot nadrejenega, bo kmalu trmasto premikal meje tolerance in postal izredno neposlušen.
Pri šolanju mora lastnik delovati odločno, a predvsem nežno in potrpežljivo, saj je waimaranec zelo občutljiv.

Šolanje pa bo še bolj učinkovito takrat, ko bo pes predhodno porabil odvečno energijo in bil tako med učenjem bolj zbran in pozoren. Zaradi močnega lovskega nagona je pri pasmi obvezna zgodnja socializacija z ostalimi živalmi.

Kot lovska pasma Weimarski ptičar potrebuje zelo veliko vsakodnevnih aktivnosti. Zato je ta pes primeren družabnik le za športnike in fizično aktivne družine, še posebej pa bo srečen v družbi lovca. 

V primeru nezadostne aktivnosti bo pes postal precej razgrajaški. Pri pasmi zmeren sprehod ne bo zadoščal – potrebuje namreč aktivno zaposlitev s tekom, lovom, poslušnostjo, igro ali raziskovanjem. Tako kot fizično pa potrebuje tudi veliko mentalne zaposlitve

Hranjenje

Ker se pri pasmi pogosto pojavlja zasuk želodca, je zelo pomembno, da psa hranimo z lahko prebavljivo naravno hrano za pse, ki želodca ne obremenjuje in v njem ne nabrekne– briketi, ki v pasjem želodcu nabreknejo, namreč znatno povečajo možnost za zasuk želodca.
Naravna pasja hrana naj vsebuje kvalitetne surovine, kot so lahko prebavljive beljakovine, ki bodo zmanjšale količinsko dnevno potrebo psa po hrani, pasji organizem pa bo tako manj obremenjen – še posebej želodec, jetra in ledvice.
Prav tako je priporočljivo dnevno potrebno količino hrane razdeliti na več manjših obrokov ter se po jedi (eno uro ali dve) izogibati aktivnostim.

Dlaka in nega

Pri kratkodlaki različici je kožuh kratek, tanek in se prilagaja telesu, dolgodlaka različica pa ima daljšo svilnato dlako, ki je na predelu repa in ušes nekoliko daljša in gostejša. Tako pri kratkodlaki kot pri dolgodlaki različici dlaka izpada zmerno.
Da boste uspešno odstranili odmrlo dlako bo zato dovolj že tedensko krtačenje.

Kopanja pa ni priporočljivo izvajati prepogosto, kot alternativo zato raje uporabite suh šampon. Je pa potrebno redno čistiti ušesa, skrbeti za ustno higieno in po potrebi krajšati kremplje.

Otroci in druge živali

Pasma se s starejšimi otroci zelo dobro razume in se z njimi rada igra ure in ure. Za družine z mlajšim otroci pa ta pasma ni najprimernejša, saj je zelo živahna in lahko manjšega otroka nenamerno poškoduje.

Tudi z ostalimi psi se weimaranec načeloma dobro razume, problem pa lahko nastane pri manjših živalih, ki jih bo pasma zaradi svojega lovskega nagona zaznavala kot plen.
Zato je obvezna zgodnja socializacija, psa pa med sprehodom raje ne izpuščajte s povodca, ker lahko hitro uide za veverico ali zajcem. 

Weimaranec