kuža noče jesti

Kuža noče jesti?

vzroki in nasveti

Moj kuža ne je - vzroki in nasveti

Moj kuža več ne je – ali me mora skrbeti? Izguba apetita prestraši mnogo lastnikov psov in jo je potrebno, kot prvi opozorilni znak, natančno opazovati.

Kaj narediti, če kuža noče jesti?

Nekateri lastniki psov težko razumejo, da obstajajo psi, ki ne jedo pravilno, njihovi štirinožni prijatelji pa vedno vse takoj pojejo. A neješčnost prej ali slej prizadene skoraj vsakega psa. Nenadoma pes poje manj ali pa včasih skoraj nič. Nato se začne iskanje vzroka. Je morda hrana? Ali želi več raznolikosti? Je pojedel nekaj, česar ne bi smel? Ali pa je bolan? Pogosto je vzrok mogoče ugotoviti razmeroma hitro, včasih pa se je potrebno posvetovati z veterinarjem.

Ko mladiček neha jesti

V življenju mladička sta dve fazi, zaradi katerih lahko včasih zaužije manj ali pa popolnoma zavrne hrano. Prva faza se nanaša na menjavo zob, ki poteka med 3. in 7. mesecem starosti. Zrahljani zobje in krvaveče dlesni lahko pomenijo, da je prehranjevanje povezano z blago bolečino. Ta težava se lahko poveča s suho hrano. Pri tem pomaga rahlo namakanje. Težave z zobmi pri mladičih se običajno odpravijo same od sebe, v izjemnih primerih se je potrebno posvetovati z veterinarjem.
Druga faza se nanaša na puberteto psa. Zlasti v starosti od sedem do dvanajst mesecev se psi poskušajo v igricah moči pogosto postaviti na vrh »družinskega krdela«. S pomočjo zavračanja hrane so deležni želene pozornosti lastnice oz. lastnika in lahko določajo, kdaj spet bo prišlo do nove zamenjave hrane. Kot v resničnem življenju, tudi tukaj pomagata le potrpežljivost in ljubeča doslednost. Če temu vedenju posvečate preveč pozornosti in dovolite, da vas mika nenehno menjavanje hrane, vzgajate izbirčnega psa.

Raznolika pasja prehrana

Na splošno: uživanje hrane je čisto naravno in samoumevno opravilo, ne namenjaj temu preveč pozornosti. Ne nagrajuj svojega psa s pohvalami in z božanjem med samim hranjenjem. Tako boš preprečil, da bi psa vzgojil k temu, da bi jedel samo ob tvoji navzočnosti ali pa celo samo iz roke.
Pogosto pa napačno, s človeške perspektive po raznoliki ponudbi hrane in lastnem načinu prehranjevanja, le-to prenašamo tudi na pse. V nasprotju s človekom pes ne potrebuje tako velikih sprememb v prehrani. Če pes ne spozna preveč raznolike hrane, je nikoli ne bo zahteval. Mnogi psi se vse življenje hranijo z isto hrano in so z njo izjemno zadovoljni.

Vzroki za neješčnost

Neješčnost ima lahko, poleg težav z zobmi in puberteto, čisto preproste, običajne razloge, kot so:

  • Hrana nima svežine ali kvalitete.
  • Hormonsko pogojeno pri samicah med gonitvijo ali pri samcih, ki zaznajo njihov vonj kot tudi pri navidezno brejih samicah.
  • Pogojeno z vročino. Psi raje uživajo svojo hrano v hladnejših jutranjih oz. večernih urah.
  • Zaradi stresnih situacij ali tudi pri neobičajnem hrupu – kot na primer na Silvestrovo.
  • Pri spremembah navad (kot je na primer povečanje družine ali izguba ljubljene osebe/pasjega prijatelja) ali pri spremembah okolja (na dopustu ali po selitvi)
  • Vsak pes ne je vsake hrane! Nekateri psi zavračajo hrano že zaradi vonja vsebine posode.
  • Prenasičenost zaradi dodatnega hranjenja s strani drugih družinskih članov oz. drugih oseb, ki so psu blizu.
Neješčnost, ki jo povzroča bolezen

Če neješčnost sovpada z drugimi bolezenskimi znaki, kot so na primer bruhanje, driska, vročina, z otrdelim oz. napihnjenim trebuhom ali z neaktivnostjo kot tudi s trajnim zavračanjem hrane, ti priporočamo, da obiščete veterinarja!
Zdrav pes lahko dan ali dva dobro prestane tudi brez hrane, vendar ne smeš čakati predolgo, kajti bolna žival hitreje porablja pomembne beljakovinske rezerve v telesu.
Kakor hitro pa pes bolezensko pogojeno trpi zaradi slabosti in bruhanja, se lahko zgodi, da se pes hrane, ki mu je bila dana v tem času, v prihodnje ne bo več dotaknil. Psi lahko slabo počutje povezujejo s hrano in posledica je, da se je izogibljejo. Takšno averzijo je težko ponovno odpraviti in nujno vodi v spremembo hrane.

Mali koristni triki

Če pes noče jesti, obstajajo tudi mali, koristni triki, s katerimi boš naredili, da bo hrana psu privlačnejša:

  • Rahlo segrevanje hrane ali dodajanje tople vode intenzivira njen vonj.
  • Suho hrano lahko narediš privlačnejšo tako, da ji primešaš nekaj mokre hrane PLATINUM.
  • Če tvoj pes načeloma rad uživa sadje ali zelenjavo, mu lahko med hrano vmešaš tudi malo sadja ali zelenjave (pozor: vse vrste sadja ali zelenjave niso primerne za pse!). Glavni hrani lahko dodaš tudi mladi sirček ali skuto.
  • Za nekatere pse je hrana zanimivejša tudi, če se morajo zanjo potruditi, npr. z žogicami v katere vstaviš hrano, z miselnimi igrami ali z igrami iskanja. Preizkusiš lahko tudi naš DoggyCoach sistem za nagrajevanje psa.
Napačna pasja hrana

Če pes poje le toliko, kolikor nujno potrebuje, je to lahko tudi posledica pasje hrane. Vedno je potrebno kritično pogledati na deklaracijo. Naj te ne zavedejo fantastične reklamne trditve ali lepe slike, ampak poišči deklaracijo in pozorno preveri vse sestavine. Le tako si lahko prepričani, da prava hrana konča v skledi tvojega psa.

katera je prava hrana za mojega psa?

Prava hrana?

Preveri, katera je prava hrana za tvojega psa