Hranjenje psa

Hranjenje psa

priporočila in nasveti

Hranjenje psa: Celovit vodnik za lastnike

Pravilno hranjenje psa je ključnega pomena za njegovo zdravje in dobro počutje. Ta vodnik nudi celovite informacije, ki jih lastniki potrebujejo za zagotavljanje uravnotežene prehrane svojega štirinožnega prijatelja.

Uvod v hranjenje psa

Hranjenje psa zahteva razumevanje potrebe po uravnoteženi prehrani, ki mora vključevati kvalitetno hrano, bogato z vitamini in minerali, ter zadosten delež beljakovin. Pomembno je, da hrano za pse izberemo premišljeno, saj z izbiro neposredno vplivamo na njegovo zdravje.

Kako pogosto hraniti psa in pomembnost rutine

Ustrezna frekvenca hranjenja in vzpostavitev redne rutine sta ključni za njegovo dobrobit.

Kolikokrat na dan hraniti psa?

Večina strokovnjakov priporoča, da svojega psa hranimo 2-krat dnevno, zjutraj in zvečer.
Za mladičke velja, da jih ob prihodu ponavadi hranimo 3 do 4-krat dnevno, od 6. meseca naprej pa preidemo na hranjenje 2-krat dnevno.

Za preprečevanje zasuka želodca, posebno pri večjih pasmah in starejših psih je priporočljivo, da se držite pravil hranjenja in hrano razdelite na vsaj dva obroka. Nekatere psi lahko hranimo tudi trikrat dnevno, kar je popolnoma sprejemljivo. Vedno je pomembno upoštevati psa kot posameznika in prilagoditi režim hranjenja njegovim potrebam.

Kdaj hraniti psa?

Svojega psa poskušaj hraniti vsak dan ob približno istem času. S tem boš namreč povečal njegovo pričakovanje in občutek lakote ob obrokih.

Pes ni pojedel obroka, ali mu vzamem posodo z hrano?

Posoda naj bo na voljo približno 15-20 minut, nato pa mu posodo vzemi. S tem boš spodbudil dobro vedenje med obroki, kar je še posebej koristno pri neješčem ali izbirčnem psu.

Kje naj hranim psa?

Izberi prostor, kje bo imel pes mir in bo rezerviran prav za njegovo hranjenje. Če bo okolica preveč moteča, lahko neješči ali izbirčni psi prenehajo z prehranjevanjem, nekateri psi pa lahko postanejo tudi teritorialni.

Kaj pa voda?

Voda je bistvenega pomena za zdravje psa in mora biti vedno na voljo. Posebno v toplih dnevih večkrat preveri, ali ima pes na voljo dovolj sveže vode.

Ali je potrebno psu redno spreminjati okuse in znamke hran?

Izogibaj se pogostemu menjavanju hrane – s tem boš zadovoljili človeško potrebo po spremembi, ne pa potrebe tvojega psa.

Ključne sestavine za uravnoteženo prehrano psa

Za zdravega in veselega psa je ključnega pomena, kakšno hrano mu nudiš. Za kvalitetno hrano sta pomembna vir in kakovost sestavin ter način priprave. 

Nujne sestavine v pasji prehrani

Vsak pes je drugačen, vendar vsak potrebuje:

  • Beljakovine,
  • Maščobe,
  • Ogljikove hidrate,
  • Vitamine in Minerale,
  • ter seveda vodo.

Izbor hrane za tvojega psa

Pri izbiri hrane za pse je pomembno, da upoštevaš njihove individualne potrebe in zagotoviš uravnoteženo prehrano, ki podpira njihovo zdravje in dobro počutje.

Različne vrste pasje hrane

Ljudje se pričnemo o pomembnosti kvalitete življenja svojih ljubljenčkov zavedati šele takrat, ko ti zbolijo. V tistem trenutku smo pripravljeni spremeniti vse, da bi bilo njihovo počutje boljše. Ena od sprememb je tudi hrana. Kvalitetna hrana psom zagotavlja boljšo presnovo, lažje gibanje, izboljšano počutje in spremembo vedenja.

Priprava hrane

Približno 95 % vse suhe hrane za pse je proizvedeno po postopku ekstrudiranja, kjer proizvodnja poteka na sledeč način:

  • Surove sestavine se pomešajo v velikem mlinu.
  • Nato se vse sestavine segrejejo.
  • Sestavine gredo skozi velikanski "vijak", imenovan ekstruder, kjer so izpostavljene visokemu pritisku in vročini.  
  • Nato se sestavine posušijo v vroči peči.
  • V premazni mašini se briket obda z maščobami in ostalimi dodatki, da bo privabil tvojega psa.
  • Nazadnje se hrana zapakira in pošlje v trgovino.

Večina sestavin v briketih se 3-4x segreje na visoki temperaturi, predno se znajdejo v vrečki s pasjo hrano.

Zakaj je to pomembno?
Ker proizvodni proces in segrevanje uničujeta hranilne snovi v pasji hrani!
Vsako pomanjkanje hranilnih snovi vpliva na pasji imunski sistem, kar lahko privede do kroničnih vnetij in bolezni jeter, ledvic, srca,...

Platinum suha hrana za pse

PLATINUM pripravlja suho hrano za pse po postopku FSG (Fleischsaftgarung). Nastal je v kuhinji in ne v industrijski proizvodnji pasje hrane. Metoda temelji na tehnikah, ki jih kuharski mojstri pogosto uporabljajo, da z mesnimi sokovi naredijo meso okusnejše in bolj zdravo.
Način priprave pasje hrane po metodi FSG (Fleischsaftgarung) je prilagojen fizičnim potrebam in interesom psa.
Suho hrano za pse po metodi FSG pripravljamo kot v domači kuhinji, z neposrednim kuhanjem svežega mesa pri nizki temperaturi in s tehniko koncentracije mesnih sokov, znano pod imenom redukcija.

Suha hrana PLATINUM je zato hranljiva, slastna in zelo prebavljiva in ker ne nabrekne v pasjem želodcu je manjša možnost za zasuk želodca.

Platinum mokra hrana za pse

Mokro hrano za pse po metodi FSG pripravljamo kot v domači kuhinji, s kuhanjem svežega mesa v lastnem mesnem soku. Postopek priprave mokre hrane temelji na tehniki hitrega kuhanja. Da bi to dosegli, sveže meso kuhamo neposredno v Tetra Recart® embalaži, ki edina omogoča, da temperatura kuhanja hitreje doseže sveže meso na sredini, kot pa bi ga v okrogli pločevinki.

Tako je hrana zaradi hranljivih mesnih sokov v svežem mesu in krajšega čas kuhanja še posebej hranljiva in slastna.

Suha hrana vs. mokra hrana

Izbira med suho in mokro hrano za tvojega psa je odvisna od njegovih individualnih potreb in tvojih preferenc. Mokra hrana za pse lahko zagotovi dodatno hidracijo in je pogosto bolj privlačna za pse, medtem ko suha hrana ponuja udobje. Ključno je, da izbereš vrsto hrane, ki nudi vsa potrebna hranila in ustreza specifičnim potrebam tvojega ljubljenčka.

Specifične prehranske potrebe

Pasja hrana mora biti prilagojena specifičnim prehranskim potrebam našega psa, pri čemer je treba upoštevati njihovo starost in stopnjo aktivnosti.

Hranjenje mladičkov in prehod na hrano za odrasle pse

V obdobju rasti in razvoja je bistvenega pomena, da mladiču nudiš zdravo in uravnoteženo prehrano za mladiče, s čimer boš postavil temelj za zdravo pasje življenje. Več o zdravi prehrani mladičev lahko prebereš v našem članku: Prehrana mladiča in mladega psa.

Kdaj preidem na hrano za odrasle pse?

Za male pasme, kot sta jazbečar in mops, od starosti 12 mesecev dalje, pri srednje velikih psih, kot sta avstralski in borderski ovčar, od 6. meseca dalje,  pri velikih pasmah, kot sta bernardinec in rodezijski grebenar, pa lahko na hrano za odrasle pse preideš že od 4 mesecev dalje. Pomembno: če je kuža pred dopolnjenim prvim letom starosti prešel na hrano za odrasle pse (ADULT), je priporočljivo, da se psa hrani po tabeli za hranjenje mladičev, s čimer se zagotovi zadostno preskrbo s hranilnimi snovmi.

Prehranske potrebe starejših psov

Starejši psi predstavljajo znaten del psov, ki živijo v naših domovih. S staranjem psa pride do običajnih starostnih sprememb, ki lahko (ali pa ne) vplivajo na izbiro prehrane.
Optimalno stanje pasjega telesa (proporcionalno in mišičasto telo) je glavni dejavnik, ki podpira zdravo staranje psov. Za dosego tega stanje potrebujemo, poleg prilagojene aktivnosti, tudi kvalitetno prehrano s čim bolj naravnimi in lahko prebavljivimi beljakovinami. Dobra novica je, da: zdravi starejši psi ne potrebujejo posebne hrane za "starejše pse", potrebna je samo ustrezna prilagoditev količine hrane!

Količina hrane in prehranska tabela

Pravilna količina pasje hrane je ključnega pomena za ohranjanje zdrave telesne teže tvojega psa. Pri mladičih in mladih psih, ki so še v fazi rasti, je pomembno, da se količina hrane prilagodi njihovi meseca starosti in aktivnosti. Odrasel pes potrebuje stabilno količino hrane, prilagojeno njegovi telesni kondiciji in zdravstvenim potrebam.

Kako določiti pravo količino hrane?

Cilj prehrane je zagotoviti pasjemu telesu dovolj kalorij za vzdrževanje normalnega delovanja, kar dosežeš z ustreznim ravnovesjem beljakovin, maščob, OH, vitaminov, mineralov in drugih hranil.

Preveč ali premalo hrane lahko povzroči različne težave. Posledica prekomernega hranjenja je debelost, kar lahko poveča tveganje za razvoj diabetesa, bolezni srca ali artritisa. Po drugi strani pa lahko podhranjenost povzroči izgubo mišične mase, izpadanje dlake, otopelost,...

Naš cilj mora biti zdrava telesna teža našega kosmatinca.
Potrebna dnevna količina hrane je odvisna od večih dejavnikov, naj naštejem samo glavne:

1. Kakšna je kvaliteta hrane, ki jo uporabljaš?

Kvalitetna hrana je lažje prebavljiva in ima boljši vnos hranil, kar zmanjša dnevno potrebo (količino) po hrani. To pomeni, da je količina obroka manjša kot pri manj kakovostni hrani.

Kakšna je teža tvojega psa?

Če je pes predebel, je potrebno zmanjšati količino hrane in obratno, če je pes presuh. Več o tem si lahko prebereš v našem članku: Zdrava telesna teža psa.

2. Kakšen je življenjski slog tvojega psa?

Ali tvoj pes uživa na kavču ali ima cel kup dnevnih aktivnosti?
Psi, ki so aktivni v raznih pasjih športih, potrebujejo med 10-15 % več hrane, kot bi jo potrebovali normalno aktivni psi. Enako velja za manj oz. neaktivne pse, seveda v nasprotno smer. 

3. Kje najdem tabelo dnevne količine hranjenja?

Vsak proizvajalec jo ima natisnjeno na embalaži, nekateri pa jo imajo objavljeno na spletni strani.

Za PLATINUM Naravno hrano za pse lahko tabelo za doziranje najdeš na naslovu: Shema hranjenja za pse in mačke

Hranjenje psa

Pogoste težave in rešitve

Pravilno hranjenje psa lahko pomaga preprečiti številne zdravstvene težave, vključno s prekomerno telesno težo.

Prekomerna teža in debelost pri psih

Večina problemov izvira iz hranjenja s "priboljški" in/ali "z mize". Zmanjšaj ali po potrebi ukini priboljške. Če priboljške uporabljaš za nagrado pri treningu, za dobro vedenje ipd., jih obvezno prištej k dnevni količini hrane ali pa enostavno zamenjaj priboljške z delom dnevnega obroka hrane.
Več si lahko prebereš v članku Zdrava teža psa.

Neješčost in kako spodbuditi apetit

Izguba apetita prestraši mnogo lastnikov psov in jo je potrebno, kot prvi opozorilni znak, natančno opazovati. Neješčnost ima lahko, poleg težav z zobmi in puberteto, čisto preproste, običajne razloge, kot so:

  • Hrana nima svežine ali kvalitete.
  • Hormonsko pogojeno pri samicah med gonitvijo ali pri samcih, ki zaznajo njihov vonj kot tudi pri navidezno brejih samicah.
  • Pogojeno z vročino. Psi raje uživajo svojo hrano v hladnejših jutranjih oz. večernih urah.
  • Zaradi stresnih situacij ali tudi pri neobičajnem hrupu – kot na primer na Silvestrovo.
  • Pri spremembah navad (kot je na primer povečanje družine ali izguba ljubljene osebe/pasjega prijatelja) ali pri spremembah okolja (na dopustu ali po selitvi)
  • Vsak pes ne je vsake hrane! Nekateri psi zavračajo hrano že zaradi vonja vsebine posode.
  • Prenasičenost zaradi dodatnega hranjenja s strani drugih družinskih članov oz. drugih oseb, ki so psu blizu.

Več o neješčnosti si lahko prebereš v članku Moj kuža ne je'

Moj pes ne je, kaj naj storim?

Če pes noče jesti, obstajajo tudi mali, koristni triki, s katerimi boš naredili, da bo hrana psu privlačnejša:

  • Rahlo segrevanje hrane ali dodajanje tople vode intenzivira njen vonj.
  • Suho hrano lahko narediš privlačnejšo tako, da ji primešaš nekaj mokre hrane PLATINUM.
  • Če tvoj pes načeloma rad uživa sadje ali zelenjavo, mu lahko med hrano vmešaš tudi malo sadja ali zelenjave (pozor: vse vrste sadja ali zelenjave niso primerne za pse!). Glavni hrani lahko dodaš tudi mladi sirček ali skuto.
  • Za nekatere pse je hrana zanimivejša tudi, če se morajo zanjo potruditi, npr. z žogicami v katere vstaviš hrano, z miselnimi igrami ali z igrami iskanja. Preizkusiš lahko tudi naš DoggyCoach sistem za nagrajevanje psa.

Hranjenje in vedenje psa

Pravilna prehrana ima velik vpliv na vedenje in splošno počutje psa.

Vpliv prehrane na vedenje psa

Pasji mladiči potrebujejo uravnoteženo prehrano, ki jim zagotavlja dovolj energije za igro in raziskovanje. Kvalitetna hrana deluje kot vir energije, ki vpliva na njihovo vedenje in sposobnost učenja.

Kaj pa aktivnost psa, vožnja z avtomobilom?

Pravilna prehrana lahko vpliva na to, kako se pes obnaša med vožnjo z avtomobilom ali drugimi aktivnostmi. Uravnotežena prehrana pomaga pri ohranjanju stabilne ravni energije, kar lahko zmanjša tesnobo in nemir med potovanji.

Dodatni nasveti za hranjenje psa

Za ohranjanje zdravja in dobrega počutja tvojega psa je pomembno upoštevati nekaj ključnih nasvetov pri hranjenju.

Sveže meso za več mišične mase

Vključitev svežega mesa v prehrano psa lahko pripomore k večji mišični masi in boljšemu zdravju. Sveže meso je bogato z beljakovinami, ki so ključne za rast in obnovo mišičnega tkiva. Platinum hrana za pse je pripravljena iz vsaj 70% svežega mesa!

Zakaj je sveže meso pomembno?

Sveže meso vsebuje esencialne aminokisline in je naravni vir beljakovin, ki so pomembne za zdravje in vitalnost psa. Zagotavljanje kakovostnih beljakovin preko svežega mesa lahko izboljša telesno kondicijo, podpira imunski sistem in prispeva k zdravi koži in dlaki.

Pomembnost dostopa do sveže vode

Da bi bili naši štirinožni prijatelji zdravi in polni energije, je nujno, da imajo vedno na voljo svežo vodo. Voda je ključnega pomena za njihovo prebavo, regulacijo telesne temperature in splošno dobro počutje. Prav tako pomaga pri preprečevanju dehidracije, še posebej v vročih poletnih dneh ali po intenzivni aktivnosti.

Kaj pa voda?

Voda ni samo dodatek k njihovi prehrani, ampak je osnovna potreba. Vsak lastnik mora poskrbeti, da je njihov pes redno hidriran, z dostopom do čiste, sveže vode 24 ur na dan. Spodbujanje pitja vode je lahko ključno pri preprečevanju zdravstvenih težav in zagotavljanju, da so hranilne snovi pravilno razporejene po telesu psa.

Sklepne misli o hranjenju psa

Zagotavljanje kvalitetne hrane in rednega dostopa do sveže vode sta dva izmed najpomembnejših elementov za zagotavljanje zdravja in sreče naših pasjih prijateljev. Pravilno hranjenje in hidracija sta temelja, na katerih gradimo njihovo dolgo in izpolnjujoče življenje. Vsak svoj obrok in vsak požirek vode, ki ga nudimo našim ljubljenčkom, prispeva k njihovemu splošnemu dobremu počutju.

Povzetek ključnih točk za uspešno hranjenje psa

Uravnotežena in kvalitetna prehrana, bogata s hranilnimi snovmi in stalni dostop do sveže vode sta ključna za zdravo življenje psa.