Idealna teža psa

Idealna teža psa ?

vzroki in nasveti

Teža psa: Kako zagotoviti zdravo telesno težo tvojega ljubljenčka

Zdrava telesna teža tvojega psa je ključnega pomena za njegovo dolgo in srečno življenje. Prekomerna telesna teža lahko obremeni kosti in sklepe, zmanjša telesne aktivnosti in oslabi imunski sistem. Vzdrževanje telesne teže tvojega psa zahteva zavedanje o količini in kakovosti hrane, ki jo zaužije, ter redno telesno aktivnost. Pravo ravnotežje med temi elementi lahko pomaga preprečiti nabiranje odvečnih kilogramov in zagotovi, da bo tvoj ljubljenček ostal zdrav in vitalen.

Uvod v problematiko prekomerne teže pri psih

Prekomerna teža pri psih je pogosto spregledan problem, ki lahko privede do resnih zdravstvenih težav. Če sumiš, da tvoj pes morda pridobiva na teži, preveri njegovo težo in se po potrebi posvetuj z veterinarjem. Pravočasno ukrepanje je ključnega pomena za preprečevanje nadaljnjih zapletov, vključno z drugimi boleznimi, ki so pogosto povezane s povečanjem telesne teže.

Zakaj je nadzor telesne teže psa pomemben?

Nadzor telesne teže tvojega psa je bistvenega pomena za preprečevanje prekomerne telesne teže, ki lahko povzroči dodaten pritisk na kosti in sklepe, kar omejuje telesne aktivnosti in ovira vzdrževanje telesne teže. Prav tako lahko odvečni kilogrami negativno vplivajo na splošno zdravje in dobro počutje tvojega psa, zato je pomembno, da se temu vprašanju posvetiš ustrezno pozornost.

Glavni vzroki za prekomerno težo pri psih

Prekomerna teža pri psih je pogosto posledica neustrezne prehrane in pomanjkanja telesne aktivnosti. Če tvoj pes prejema večje količine hrane, kot jo lahko porabi, ali če je hrana, ki jo zaužije, preveč kalorična in nekvalitetna, se to lahko hitro odraža v povečanju telesne teže. Pomembno je, da se prepričaš o pravilni prehrani in količini hrane, ki je primerna za tvojega psa. Če opaziš nenadno povečanje telesne teže ali druge zdravstvene težave se posvetuj z veterinarjem.

Prepoznavanje znakov prekomerne teže

Prepoznavanje znakov prekomerne teže pri tvojem psu je prvi korak k zagotavljanju, da ostane zdrav. Opazovanje sprememb v telesnem stanju in vedenju tvojega psa ti lahko pomaga prepoznati težavo v zgodnji fazi. Če tvoj pes kaže težave pri gibanju, pomanjkanje energije ali če se zdi, da ima težave z dihanjem med normalnimi aktivnostmi, so to lahko znaki, da je čas za ukrepanje.

Kako ugotoviti, če je pes pretežak

Ugotavljanje, ali je tvoj pes pretežak, lahko storiš z rednim spremljanjem telesne aktivnosti in telesnega stanja. Pomembno je, da psa redno tehtaš in spremljaš količino hrane, ki jo pes zaužije. Vodi evidenco o teži tvojega psa in se posvetuj z veterinarjem, če opaziš nenadne spremembe. Prav tako bodi pozoren na vidne znake prekomerne teže, kot so težave pri gibanju in dihanju, ki lahko kažejo na potrebo po prilagoditvi prehrane in povečanju telesne aktivnosti.

Vizualna ocena in občutek rebra

Vizualna ocena in občutek rebra sta dva preprosta načina za preverjanje, ali je tvoj pes v dobrem telesnem stanju. Pogled od zgoraj bi moral razkriti jasno viden pas, pogled s strani pa ravno trebušno linijo.

S prsti se pomikaj preko reber in če jih začutiš, pri tem pa se prsti ne "zatikajo", potem ima tvoj kuža idealno telesno težo.

Ali je moj kuža predebel?

Težave pri gibanju in dihanju

Če tvoj pes kaže težave pri gibanju, kot so počasnost, nevoljnost do igre ali težave pri vzpenjanju, in če opaziš, da se hitro zadiha tudi pri manjših naporih, so to jasni znaki, da bi lahko imel prekomerno težo. Ti simptomi ne bi smeli biti prezrti, saj lahko vodijo do resnejših zdravstvenih stanj.

Vpliv prekomerne teže na zdravje psa

Prekomerna telesna teža ima lahko resne in dolgoročne posledice za zdravje tvojega psa. Od bolezni sklepov in gibalnih motenj do kardiovaskularnih težav in diabetesa, tveganja so obsežna in lahko znatno vplivajo na kakovost življenja tvojega ljubljenčka. Poleg tega prekomerna teža povečuje tveganje pri anesteziji in operacijah, kar je pomembno upoštevati pri načrtovanju veterinarskih posegov.

Dolgoročne posledice prekomerne telesne teže

Prekomerna telesna teža lahko ima dolgoročne posledice za pse vseh starosti, vključno s povečanim tveganjem za razvoj bolezni sklepov, kot so težave s križnimi vezmi, ki lahko vodijo do bolečin in omejitve gibanja. Prav tako prekomerna teža zmanjšuje porabo energije tvojega psa, kar lahko dodatno oteži upravljanje teže in spodbuja negativni cikel povečevanja telesne mase.

Bolezni sklepov in gibalne motnje

Če ima pes prekomerno telesno težo, to poveča obremenitev na njegovih kosteh in sklepih, kar lahko privede do bolezni sklepov in gibalnih motenj. Te težave so še posebej pogoste pri psih vseh starosti in pasem, in lahko znatno zmanjšajo njihovo kakovost življenja. Zgodnje prepoznavanje in ukrepanje lahko pomagata preprečiti te dolgoročne posledice.

Kardiovaskularne težave in diabetes

Prekomerna telesna teža lahko privede do kardiovaskularnih težav in diabetesa pri psih. Ti pogoji lahko znatno skrajšajo življenjsko dobo tvojega ljubljenčka in poslabšajo njegovo splošno zdravstveno stanje. Redno spremljanje telesne teže in prilagajanje prehrane ter telesne aktivnosti so ključni za preprečevanje teh resnih zdravstvenih težav.

Tveganje za anestezijo in operacije

Psi s prekomerno telesno težo se soočajo z večjim tveganjem pri anesteziji in operacijah zaradi povečane obremenitve srca in pljuč. To lahko oteži postopke in poveča možnost zapletov med in po kirurških posegih. Skrb za zdravo telesno težo tvojega psa je zato ključnega pomena za zmanjšanje teh tveganj.

koliko naj pes poje ?

Zdrav način za zmanjšanje teže psa

Zmanjšanje teže tvojega psa na zdrav način zahteva celovit pristop, ki vključuje prilagoditev količine in vrste hrane ter povečanje telesne aktivnosti. S spreminjanjem prehranskih navad in zagotavljanjem redne vadbe lahko tvojemu psu pomagate varno izgubiti odvečne kilograme in izboljšati njegovo splošno zdravje.

Prilagoditev količine in vrste hrane

Ključnega pomena je izbira vrste hrane in njena količina.
Napaka: Veliko lastnikov psov se poslužuje raznoraznih dietnih prehran, ki pa so velikokrat slabše kakovosti, brez pomembnih maščob ali beljakovin in vsebujejo večjo količino slabo prebavljivih OH. Če tvoj pes dobiva kvalitetno naravno hrano, je bolje, da zmanjšaš količino ali ukineš priboljške, kot pa da menjaš hrano.

Izbira prave pasje hrane

Pravilna izbira pasje hrane igra ključno vlogo pri zagotavljanju, da vaš ljubljenček ohranja zdravo telesno težo. Bodi pozoren na sestavine in se odloči za hrano, bogato z beljakovinami in vlakninami, saj te dajejo občutek sitosti, obenem pa podpirajo mišično maso in zdravje prebavil. Če tvoj pes dobiva kvalitetno naravno hrano, je bolje, da zmanjšaš količino ali ukineš priboljške, kot pa da menjaš hrano.

Uravnavanje količine hrane

Uravnavanje dnevnih količin hrane je temelj za preprečevanje prekomerne telesne teže pri psih. Priporočljivo je, da dnevno količino hrane razdeliš na več manjših obrokov in se tako izogneš prevelikemu dostopu do hrane. Prav tako je pomembno, da tehtaš hrano, saj lahko celo majhne količinske razlike prispevajo k povečanju telesne mase.

Napaka: Hrana = ljubezen. Obstaja veliko študij ki kažejo, da lastniki svojemu psu nočejo odreči hrane, čeprav ima prekomerno telesno težo. Hranjenje vidijo kot pomemben dokaz, da imajo svojega psa radi.
Napaka: Prekomerno hranjenje. Vsaka kalorija šteje in če ima tvoj kuža poleg svoje hrane še dostop do hrane "z mize" in raznih priboljškov, po vrhu pa ga hranijo še vsi družinski člani (ki seveda niso usklajeni), potem je problem tukaj...

Povečanje telesne aktivnosti

Povečanje telesne aktivnosti je bistvenega pomena za ohranjanje zdrave telesne teže tvojega psa. S povečanjem dnevnih sprehodov, teka, iger z frizbijem ali vlečenja vrvi ne samo da spodbujaš izgubo teže, ampak tudi krepiš vez med tabo in tvojim psom. Aktivnosti na prostem omogočajo tudi mentalno stimulacijo vašega psa, kar je pomembno za njegovo splošno dobro počutje.
Tudi v notranjih prostorih lahko narediš dobro zabavo z veliko aktivnosti in en del obroka nadomestiš s PLATINUM DoggyCoach.

Dnevna rutina sprehodov in iger

Uvedba dnevne rutine sprehodov in iger je ključnega pomena za vzdrževanje zdrave telesne teže psa. Sprehodi naj bodo dolgi in umirjeni, da pes lahko raziskuje, hkrati pa ohranja zmerno aktivnost. Igre, kot so iskanje skritih priboljškov ali igrače, spodbujajo mentalno aktivnost in dodatno porabo energije. Ta pristop zagotavlja, da tvoj pes ostane aktiven in zdrav.

Vaje za pse s prekomerno težo

Za pse s prekomerno težo je pomembno, da uvedeš posebne vaje, prilagojene njihovim sposobnostim. Plavanje je odlična nizko vplivna aktivnost, ki pomaga pri izgubi teže, ne da bi obremenila sklepe. Prav tako lahko postopno povečuješ dolžino sprehodov, pazi pa, da ne pretiravatš in svojega psa ne izpostavljate prevelikemu naporu.

Kakšna je idealna teža psa?

Preventivni ukrepi za ohranjanje idealne teže

Preventivni ukrepi so ključni za ohranjanje idealne telesne teže tvojega psa. To vključuje redne veterinarske preglede, ki lahko zgodaj odkrijejo morebitne težave, in vzdrževanje pravilne prehrane skozi celo življenje psa. Prav tako je pomembno, da si kot lastnik dosleden pri količini in vrsti hrane, ki jo daješ svojemu psu, ter da spodbujaš redno telesno aktivnost.

Pravilna prehrana od mladička dalje

Pravilna prehrana od mladička dalje igra ključno vlogo pri preprečevanju prekomerne telesne teže. Zagotovi, da tvoj pes prejema uravnoteženo prehrano, bogato z vsemi potrebnimi hranili, vitamini in minerali. Izogibaj se prekomernemu dajanju priboljškov in bodite pozorni na dnevni vnos kalorij.

Načrt za zmanjšanje teže in ohranjanje idealne telesne teže

Za uspešno zmanjšanje teže in ohranjanje idealne telesne teže vašega psa je potrebno postaviti realistične cilje.

Postavitev realnih ciljev in spremljanje napredka

Postavitev realnih ciljev je ključnega pomena za uspešno zmanjšanje telesne teže psa. Cilji naj bodo dosegljivi in merljivi, napredek pa redno spremljajš. To lahko vključuje tehtanje psa in prilagajanje prehrane ter telesne aktivnosti glede na dosežene rezultate.

Načrt za zmanjšanje teže

Izračun idealne teže psa

Idealna teža je odvisna od veliko faktorjev, kot so pasma, aktivnost, starost... Idealno težo ti lahko izračuna veterinar, približek pa lahko dobiš sam iz povprečja pasme, trenutne teže in stanja (debelosti) tvojega psa. 

Izračun dnevnega vnosa kalorij

Izračuna ti ga lahko tvoj veterinar, sam pa si lahko pomagaš s formulo:
RER(Resting Energy Requirements) = 70 * (ideal. teža)^0,75 * Faktor

Življenjska faza (Faktor)
izguba teže (1)
neaktiven pes (1,2 - 1,4)
aktivni in delovni psi (2 - 5)
povečanje telesne teže (1,2 - 1,8)

Primer za zmanjšanje telesne teže, pri čemer je idealna teža psa 40 kg: 70 * (40)^0,75 * 1 = 1113 kalorij.

Enostavnejši izračun za pse s prekomerno telesno težo, je zmanjšanje dnevnih kalorij za približno eno tretjino, torej zmanjšaš dnevni vnos hrane za največ eno tretjino.

Izbira hrane in količine

Glede na izračunan dnevni vnos kalorij moraš izbrati hrano in količino. Mokra hrana ima približno 1-krat manjšo kalorično vrednost kot suha hrana, zato je velikokrat primernejša za hujšanje kot suha hrana. Najboljšo izbiro mokre hrane najdeš na naslovu : PLATINUM MENU.

Pomembno: za uspešno hujšanje moraš odšteti vse priboljške, ki jih tvoj kuža dobi tekom dneva, od dnevne količine hrane.

Nasvet: če pri treniranju, učenju ali zabavi s psom uporabljaš priboljške, jih probaj tekom hujšanja zamenjati z igračo.

Za pregled potrebne količine hrane za tvojega psa lahko uporabiš tudi PLATINUM shemo hranjenja ta pse in mačke.

Urnik hranjenja

Priporočljivo je, da se držiš urnika hranjenja in da hraniš psa vsaj z dvema obrokoma dnevno. Pes naj ima hrano na razpolago cca 15min, nato posodo vzemi.

Spremljaj napredek

Optimalno je, da tvoj pes izgubi med 1-2 % telesne teže na teden. V prvih 2-3 tednih je lahko % malce večji, zaradi tega ti ni potrebno prilagajati diete.

Sklep: Zdrava teža za zdravega psa

Ohranjanje zdrave telesne teže je ključnega pomena za dolgo in zdravo življenje tvojega psa. Prekomerna telesna teža lahko privede do številnih zdravstvenih težav, zato je pomembno, da kot lastnik prevzameš odgovornost za zdravo prehrano in redno telesno aktivnost tvojega ljubljenčka. S pravilno prehrano, uravnavanjem telesne aktivnosti in rednimi veterinarskimi pregledi lahko tvoj pes uživa v srečnem in zdravem življenju.

Zaključek in nasveti za nadaljnjo skrb za optimalno telesno težo psa

Za ohranjanje optimalne telesne teže tvojega psa je pomembno, da si dosledn pri upoštevanju priporočil za zdravo prehrano in telesno aktivnost. Ne pozabi na redne veterinarske preglede, ki lahko pomagajo pri zgodnjem odkrivanju morebitnih težav, povezanih s telesno težo.

Potrebno se je zavedati, da je hujšanje (zelo) pretežkih psov dolgotrajen proces, ki zahteva veliko volje in vztrajnosti, še posebej ker rezultati niso vidni čez noč.
Najbolj enostaven začetek je, da ukineš priboljške in hrano "z mize". Nato se loti načrta in verjamem, da ti bo uspelo.