Detox za pse

Detox za pse

Razstrupljanje telesa pri Psih

Razstrupljanje pri psih

Kaj pomeni razstrupljanje pasjega telesa in kako deluje? Razstrupljanje telesa je pri nas ljudeh že dolgo trend, sedaj pa se je pojavilo tudi pri naših štirinožnih prijateljih. Pa našim kosmatincem razstrupljanje z rastlinkso močjo zares pomaga in če da, kdaj je smiselno?

Kaj je "detox" za pse?

"Detox" je krajša oblika angleške besede "detoxification", kar pomeni odstranjevanje škodljivih snovi in toksinov iz telesa oz. detoksikacija.

V pasjem telesu se običajno odpadne snovi, ki nastajajo med presnovnimi procesi, same naravno razgrajujejo in izločajo skozi organe za razstrupljanje. Pri zdravem psu je ta sistem že sam dovolj učinkovit, vendar se lahko ob različnih negativnih vplivih, boleznih ali stresnih obdobjih precej oslabi. Na dolgi rok lahko neučinkovito izločanje strupov iz pasjega telesa vpliva na njegovo počutje in vedenje.

Nasveti za pomoč vašemu psu pri razstrupljanju

Nasveti za pomoč tvojemu psu pri razstrupljanju

Katera so stresna življenjska obdobja pri psih?

Pasje telo je lahko izpostavljeno stresu zaradi psiholoških sprožilcev, kot so trenutni stres ali strah, ali zaradi fizičnih vzrokov. Na primer, pri psicah lahko vročina povzroči hormonski stres, ki lahko negativno vpliva tudi na ostale nesterilizirane pse v okolici. Prav tako je za psico stresna lažna nosečnost, ki spremeni prehranjevalno vedenje psic. Med vročino imajo psice običajno manj apetita ali pa popolnoma zavračajo hrano.

Na splošno premalo hrane ali neustrezna prehrana dolgoročno negativno vplivata na psa, saj med drugim oslabita delovanje sistema za razstrupljanje. Prav tako lahko spremembe v prehrani, na primer pogosto menjavanje hrane, negativno vplivajo na pasja prebavila. Odlična pokazatelja stanja v pasjem telesu sta količina in tekstura pasjih iztrebkov. Idealno je, da psi izločajo kompaktno blato (ne trdo kot kamen) enkrat ali dvakrat na dan, kar kaže na zdravo črevesno floro in učinkovito prebavljanje hrane. Če se pasji iztrebki v daljšem obdobju večkrat spreminjajo, na primer postanejo zelo tanki ali opazno trdi, je te spremembe priporočljivo preveriti pri veterinarju.

Poleg slabe prehrane na psa negativno vpliva tudi fizični stres. Ekstremne aktivnosti brez ustreznih počitkov lahko pasje telo izpostavijo stresu. Enako velja za prekomerno telesno težo pri psih, ki dodatno obremeni delovanje pasjega telesa. Poleg pretirane aktivnosti so za nekatere pse stresna tudi dolga obrobja počitka, na primer po operaciji zaradi strgane križne vezi. Pes mora najprej dobro okrevati po narkozi in si vzeti čas za počitek, po drugi strani pa mu v tem času primanjkuje običajne telesne aktivnosti. Takšnim posegom navadno sledi tudi jemanje zdravil, ki vplivajo na pasji organizem. Za nekatere pse je daljša ločitev od lastnika, ki traja več dni ali tednov, psihično stresna, enako velja za menjavo lastnika. Oba primera lahko pri psu povzročita večje ali manjše nelagodje, kar se odrazi v njegovem vedenju.

Izpostavljenost onesnaženosti lahko vpliva na vedenje psa

Možni simptomi psihične in fizične obremenitve psa:

  • Pes je videti slaboten.
  • Pes se vede, kot da je pod stresom.
  • Pes je nemiren zaradi pomanjkanja gibanja (ko mora zaradi zdravstvenih težav mirovati).
  • Stres se lahko odraža na pasji dlaki ali koži, npr. dlaka je pusta, se ne sveti kot običajno.
  • Opazne so spremembe v pasjem vedenju, npr. zaradi žalosti.
  • Psu primanjkuje apetita, zato se zmanjša vnos hranil v telo.
  • Driska.

Vseh zgoraj navedenih znakov ne smemo zamenjati z vedenjem psa, ki je živčen. Te simptomi so prav tako lahko pokazatelj drugih zdravstvenih težav, ki zahtevajo zdravniško oceno.

Kako lahko svojemu psu pomagam pri razstrupljanju?

Pasje telo običajno samo izloči škodljive snovi. Na proces razstrupljanja v pajsem telesu pomembno vplivajo organi, kot so ledvice, jetra, pljuča, koža, limfni sistem in črevesje. Zaradi zgoraj naštetih težav je lahko sistem razstrupljanja pri psih včasih preobremenjen, tudi če so psi sicer zdravi.

Če želiš podpreti proces razstrupljanja v pasjem telesu, lahko uporabiš zeliščne dodatke. Ti bodo spodbudili pasje telo, da se hitreje in učinkoviteje znebi škodljivih snovi ali toksinov, tako da okrepijo prebavni trakt in organe, ki pomagajo pri razstrupljanju.

Psi, ki imajo zdravstvene težave in jemljejo zdravila, naj zeliščne dodatke za razstrupljanje jemljejo le po posvetu z veterinarjem, da se izognejo morebitnim težavam.

Če pa je tvoj pes zdrav ali trenutno ne potrebuje veterinarske oskrbe za akutne težave, lahko dodatke za razstrupljanje varno uporabiš. Za ta namen so še posebej primerni prigrizki, ki vsebujejo rastlinske sestavine in podpirajo naravne procese telesa.

Pomembno je vedeti, da metode razstrupljanja z zelišči niso dovolj močne, da bi pozdravile akutno zastrupitev psa in se jih v teh primerih ne sme uporabljati kot edino zdravilo. Če se je tvoj pes zastrupil, na primer zaradi uživanja strupenih rastlin ali snovi, takoj poišči svojega veterinarja. Le tako bo lahko tvoj ljubljenec prejel ustrezno zdravstveno pomoč. Po uspešno opravljeni in zaključeni terapiji pa lahko podreš regeneracijo pasjega telesa z zeliščnimi dodatki.

Kdaj lahko Fit-Bits Detox priboljški pomagajo tvojemu psu pri razstrupljanju?

  • Po zaključenem okrevanju po bolezni ali terapiji lahko Fit-Bits Detox podpira regeneracijo pasjega telesa in izločanje teksinov in stranskih prebavnih produktov.
  • Po zaključenem okrevanju po zastrupitvi (na primer s strupenimi rastlinami ali hrano).
  • Za regeneracijo po operaciji.
  • Po cepljenju ali razglistenju.
  • Po spremembi prehrane.
  • Za regeneracijo po težkih fizičnih naporih.
  • Med vročino in po njej.
  • Fit-Bits Detox naj pes uživa šele po prenehanju jemanja zdravil (v kombinaciji s posameznimi zdravili lahko pride do interakcij ali se oslabi učinek zdravila).
Razstrupljanje tvojega psa mu lahko pomaga, da postane spet bolj aktiven

Razstrupljanje telesa tvojemu psu pomaga, da postane spet bolj aktiven

Kako priboljški Fit-Bits Detox pomagajo pasjemu telesu?

Uporaba različnih rastlin, zelišč ali olj lahko pomaga spodbuditi in podpreti specifične presnovne procese v pasjem telesu. To pripomore k okrepitvi sistema razstrupljanja in prepreči preobremenitev.

Fit-Bits Detox lahko podpira razstrupljanje psov na naslednje načine:

  • Artičoka spodbuja pretok žolča in s tem metabolizem jeter za izločanje toksinov in stranskih produktov presnove.
  • Brezovi listi podpirajo izločanje urina.
  • Vitamin C zagotavlja pasjemu telesu dovolj antioksidantov.
  • Sestavine v priboljških podpirajo imunski sistem psa.
  • Drobnjak, bazilika in koper imajo antispazmodičen učinek na prebavni trakt.
  • Priboljški pri psih spodbujajo apetit.

Razstrupljanje pasjega telesa

Več nasvetov o tem, kako se izogniti izpostavljenosti toksinov pri psih:

Najboljši način, da preprečiš zastrupitev pri svojem psu in mu pomagaš zmanjšati izpostavljenost nevarnim snovem, je, da mu zagotoviš varno in zdravo okolje ter redno veterinarsko oskrbo. Poskrbi, da pes ne pride v stik s škodljivimi snovmi. Na primer, hrano in čistila shranjuj izven dosega tvojega štirinožnega prijatelja. Med sprehodi mu prepreči, da bi kaj pobiral s tal ali žvečil rastline. To velja tudi za sobne rastline v tvojem domu. Dodatne koristne nasvete o varovanju tvojega psa pred nevarnostmi lahko najdeš v našem vodniku o strupenih rastlinah. V nadaljevanju pa lahko najdeš še več koristnih nasvetov o tem, kako pomagati svojemu psu, da se znebi škodljivih snovi iz telesa:

  • Pravilna prehrana psa:

Ključno je, da psa hraniš z uravnoteženo in vrsti primerno prehrano. Kvalitetna pasja hrana z visoko vsebnostjo mesa, ki vključuje vsa potrebna hranila, je osnova za zdravje in dobro počutje vašega psa.

  • Zadostna absorpcija vode:

Voda je nujna za podporo pomembnim telesnim funkcijam in ohranjanje hidracije. Poskrbi, da ima tvoj pes vedno na voljo čisto in svežo vodo.

  • Redna vadba:

Telesna aktivnost in redni sprehodi so ključni za zdravje psa, saj spodbujajo krvni obtok, pospešujejo presnovo in prebavo, ter pomagajo odstranjevati škodljive snovi iz telesa.

  • Preventivni veterinarski pregledi:

Redni obiski pri veterinarju so pomembni za spremljanje zdravja psa in zgodnje odkrivanje morebitnih težav.

  • Razgliščenje in zatiranje parazitov:

Paraziti, kot so gliste ali klopi, lahko negativno vplivajo na zdravje psa. Redno razglisti svojega psa in ga pregleduj glede parazitov, saj lahko ti vplivajo na njegovo sposobnost samorazstrupljanja in povzročajo druge zdravstvene težave.

  • Zmanjšaj raven stresa:

Stres lahko škoduje zdravju psa in negativno vpliva na njegovo sposobnost razstrupljanja. Zagotovi mu okolje brez stresa in dovolj časa za počitek, ter se izogibaj situacijam, ki bi ga lahko preobremenile.