Pršice v pasji hrani

Prehranske pršice

in kako jih odstranimo iz pasje hrane

Premagajte pršice v hrani za pse

Eden od glavnih razlogov, zakaj se tvoj kuža neprestano praska, so lahko pršice – majhni, prostemu očesu nevidni organizmi, v velikosti samo 300 µm.

Kaj so prehranske pršice?

Pršice so mali pajkovci, ki se jih s prostim očesom ne vidi, njihova življenjska doba pa traja le od nekaj tednov pa do nekaj mesecev. Pršice oz. njihovi iztrebki povzročajo alergijske reakcije.

Alergijo lahko diagnosticiramo prek kože ali s krvnim testom. Pršice za preživetje potrebujejo vlago in temperaturo od 20 do 30°C, zato jih najpogosteje najdemo v kopalnicah in kuhinjah. Najraje se hranijo z beljakovinami ali pa s pšenico in rastlinjem, odvisno od vrste.

Kako se alergija na pršice pokaže pri psih?

Za številne divje in domače živali so pršice pomemben vir alergenov. Ko jih naš kuža absorbira v prebavni trakt, imunski sistem reagira tako na pršce kot take, kot tudi na beljakovine v njihovih iztrebkih. Rezultat slednjega je srbenje in vnetje kože.

Alergijo lahko diagnosticiramo s pomočjo seroloških in kožnih testov. Pri seroloških preiskavah se psu odvzeme kri za iskanje protiteles. Protitelesa proizvaja imunski sistem za zaščito pred alergeni (v tem primeru so to pršice). Intradermalno testiranje kože vključuje britje majhne površine kože tvojega ljubljenčka in vbrizgavanje majhnih količin različnih alergenov. Če je tvoj ljubljenček alergičen na enega od alergenov, bo mesto vbrizga pokazalo reakcijo (pordelost in oteklino). 

Kako pridejo pršice v pasjo hrano?

Obstaja več načinov, najpogostejši pa so:

 • Sestavine pasje hrane, kot je na primer pšenica, lahko pršice vsebujejo že pred predelavo hrane.
 • Pršice se lahko pojavijo med proizvodnjo hrane, v primeru da se hrana ne zapakira in shrani takoj po predelavi. PLATINUM pri izdelavi hrane za pse ne uporablja vmesnega skladiščenja!
 • V hrano lahko pridejo tudi doma, in sicer skozi hišni prah (to se zgodi, če vreča hrane ni dobro zatesnjena ali pa če je preložena v posodo, ki vsebuje ostanke prejšnje hrane).

Zaradi majhne velikosti je pršice zelo težko odkriti. Na dnu vrečke se lahko nabere rjavkasta pršica, vonj hrane pa lahko rahlo spominja na meto. Če obstaja kakršen koli sum o pojavu pršic, je potrebno hrano takoj in v celoti zavreči.

Naš nasvet za shranjevanje suhe hrane za pse
 • Hrano shranjuj v originalni embalaži.
 • Hrano shranjuj v hladnih in suhih prostorih, ločeno od ostale hrane, ki bi lahko vsebovala pršice.
 • Ker se pršice pojavljajo tudi v hišnem prahu, pasjo posodo ni priporočljivo puščati v bližini pasjega ležišča.
 • Ne naročuj velikih zalog, ampak raje pogostejše in manjše količine pasje hrane.
Kako zmanjšamo tveganje za pojav pršic?
 • Vrečko odpri samo za čas jemanja obroka in takoj za tem zapri. Za doziranje uporabi čisto merico.
 • Po uporabi dobro zapri embalažo (vrečko), na primer s sponko.
 • Čim krajši je čas hranjenja odprte hrane, manjše je tveganje za okužbo s pršicami. Zaradi tega ponuja PLATINUM hrano samo v vrečkah po 1,5 kg in 5 kg. To omogoča, da hrano hitro porabiš, poleg tega pa je hrana vedno sveža.
 • Redno prezračuj hišo. To bo zmanjšalo relativno vlažnost in ustvarilo neugodne življenjske pogoje za pršice.
 • Če je tvoj pes alergičen na pršice, moraš ustvariti posebne higienske pogoje, kot je na primer tedensko vroče pranje pasjega ležišča in odej.
Ali zamrznitev hrane res pomaga?

Pogosto se priporoča, da se hrana za alergične pse pred uporabo zamrzne. No, to ni preveč učinkovita metoda, saj:

 • pršice pri tem seveda umrejo, vendar tudi njihovi mrtvi ostanki in iztrebki lahko povzročijo alergijo pri psih.
 • se pri odmrzovanju hrane pršice lahko ponovno pojavijo.

PLATINUM hrana je pakirana takoj po proizvodnem procesu v zrakotesnih vrečkah. Zaradi tega je hrana v originalni vrečki popolnoma brez pršic.